Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: tipo874
« skrivet: 01 december 2016, 08:49:54 »

Jahapp, så har det äntligen hänt, verkar det som...

Min KB-krets i Uppsala verkar äntligen vara avluftad. Det tog över 12 år.  ::)

Jag har tidigare alltid hört det porla när VP:n startade, och jag har försökt avlufta själv med dränkpump i en stor hink, men det har aldrig blivit riktigt bra.

För några år sedan satte jag in en Spirovent på frikylekretsen, men jag nog aldrig märkt att den gjort mycket nytta. Det har brukat porla en stund efter att frikylan startat också.

Jag har en automatavluftare på en högpunkt och jag har brukat ha den stängd, och manuellt öppnat den när jag passerat, och det har alltid pyst lite. Sedan ett par veckor pyser det inte längre, och det porlar heller inget vare sig när VP:n eller frikylan startar, så det känns som det äntligen är avluftat.

Den installatören måste ha gjort ett dåligt jobb. Vår anläggning i Dalarna har aldrig haft luft, annat än efter påfyllning efter en läckande packning som gjorde att VP:n stannade.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 12 november 2016, 15:39:23 »

Jag har satt en Gardenakoppling på en 5 l trädgårdsspruta, den kan man enkelt använda för att trycka upp brinen med.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 12 november 2016, 08:58:05 »

Ville ha  en halv bar uppe på vinden där jag satt expansionskärlet , då blev det ca 1,2 i källaren.  Jag använder en fatpump, men pumpar för trycktestning som tex rörmokare har går lika bra- de genererar tryck upp till 10 bar och pumpar ca 1 dl per slag
Skrivet av: Pen
« skrivet: 11 november 2016, 13:05:42 »

Nu blir jag nyfiken... ...fast detta är OT.....

Hur lyckades du pressa in KB med 1.2 bar? Eller fyllde du med vatten? Monsterrundpump?

Edit: Javisst ja, du hade ju nivåkärlet kvar. Tryckluft från ovan?

 :)
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 11 november 2016, 10:39:07 »

Jag har satt dem i solvärmekretsar men har ju nu just installerat klart frikyla, där finns som sagt i tråden avluftning på fancoilen  men min högsta punkt kommer att bli ett värmeåtervinningsaggregat . Funderar därför på att  sätta en avluftare där .Till skillnad från dig så håller ännu mitt plastkärl för trycket på ca 1,2 Bar ( 10 m högt hus +lite till) jag har ett 10 l expansionskärl på vinden. Hittills inget behov att fylla på  sprit.
Skrivet av: Pen
« skrivet: 11 november 2016, 09:48:48 »

Tackar för den!

Jag kommer att byta ut min fjäderbelastade backventil i KB returen mot en klaffbackventil. I och med att den senare måste monteras vågrätt så måste jag göra en D-krok på rören. I denna D-krok skulle jag kunna få till samma geometriska lösning som du har.

Så här ser det ut nu (avsticket till frikyla till vänster, flödet uppifrån och ner):

     I
----I
     V      Fjäderbelastad backventil
----I
     I

Och så här skulle det kunna se ut efter ombyggnad.

     I
----I        I     Utrymme för luft med luftningsnippel på toppen
     L------I
               I
     I--<-- I     Klaffbackventil
----I
     I

Det är nästan att jag får det på köpet. Den horisontella magen på D-kröken skulle kunna väljas någon dimension större än KB rören i övrigt. Dock kan jag förstås inte få till några liter med enbart rör. Men jag tror inte att jag har så mycket luft. En nackdel med denna enkla lösning är att jag inte får avluftningen på varmaste stället (som hade varit nedanför returen från frikylan). Och när enbart frikylan går så blir det ingen avluftning alls.

Vad är din erfarenhet av mängden luft som du behöver släppa ut per månad?
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 10 november 2016, 20:51:20 »

Hej jag byggde avluftare av ett rör med ett par liters volym med intaget vid nedre tredjedelen av rörets höjd  , avluftningsventil i topp och utsläpp i botten eller vart fall lägre än inloppet. Jag har satt dem i två solvärmekretsar som var svåra att avlufta och det har fungerat jättebra det behövs bra med luft innan de skickar nått vidare alls>1 liter. Pga  det högre flödet i VP kanske man skulle göra dem högre 50-60 cm eller så så att turbulens inte räcker för att föra bubblorna vidare.
Skrivet av: Pen
« skrivet: 10 november 2016, 07:58:04 »

Jo, du har rätt i att det allra bästa stället vore högst upp och på returen. Men det skulle bli i bostadsdelen och är näst intill omöjligt att få till snyggt. Å andra sidan tror jag inte det spelar någon roll för det är helt klart att de små bubblor som finns åker runt. De verkar för övrigt lösa upp sig igen när man har kört ett tag mot den kallare brinen eller så blir de så utspridda att det inte märks.

Det borde vara gynnsammast är att sätta avluftningsanordningen där det är lägst tryck och varmast. Där är lösligheten för gas i vätska som lägst. Denna punkt är precis där du rekommenderar. Vid värmepumpen på returen från konvektor har trycket ökat ca 0.4 bar men temperaturen är fortfarande hyfsat hög så det är näst bästa plats.
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 09 november 2016, 20:47:55 »

Utan att veta hur din installation ser ut.  Sc:,h
Du kan inte sätta ett "samla upp" rör på eller omkring högsta punkten?
Skrivet av: Pen
« skrivet: 09 november 2016, 20:20:03 »

Det finns luftningsventiler på konvektorn, d.v.s. på högsta punkt. De är ett måste när man ska fylla systemet och man kan till viss del få bort bubblor också genom att köra CP stötvis och lufta i samband med fyllningen.

Men de fyller inte funktionen att "samla upp" de sista bubblorna och de som bildas av löst luft som frigörs. Jag antar att nivåkärlet har denna funktion eftersom det är så viktigt att det ska sitta så att bubblor kan stiga upp i det.

Jag lovar att återkomma med hur jag gör till slut. Hoppas på mer input på min enkla ide. Vill ha enklast möjliga lösning.
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 09 november 2016, 16:43:04 »

Det kanske finns / borde finnas en luftningsmöjlighet i frikylesystemet, i fläktkonvektorn tex om du har en sådan. Eftersom det är där du märker att luften finns bör du ju lufta där.
Det kanske är högsta punkten?

Återkom och berätta hur du gör, gärna med bilder  tummenupp
Lycka till
Skrivet av: Pen
« skrivet: 09 november 2016, 16:03:13 »

Jag har 0.6 bars övertryck i systemet mätt vid värmepumpen. Det är ca 4 m till högsta punkt på övervåningen (vid konvektorn), så lägsta tryck borde vara 0.2 bar. Då detta dessutom är mätt på sugsidan så borde risken för undertryck vara obefintlig.

Ja, Spiroventilen som du föreslår skulle kunna vara en lösning. Jag kollade lite hur den funkar och det är väl i princip en liten behållare med en flottör som öppnar luftventilen om vätskenivån i behållaren sjunker.

Men vad tror du om den betydligt enklare metoden som jag föreslår? Det är ju nästan samma sak fast att jag måste öppna ventilen manuellt då och då (speciellt i början)? Fördelen är att det inte finns något som kan börja kärva och nackdelen är att man förlorar lite brine varje gång man luftar (eftersom man luftar tills det börjar spruta). Eller är det något mera magiskt med Spiroventilen typ att det är något i den som gynnar bubblorna att stiga?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 november 2016, 15:08:02 »

Frågan är om du har en liten läcka så att det blir undertryck och luft sugs in?
Om du har övertryck och det ändå blir luft kan man t ex sätta in nått sånt här:
http://www.rethermkruge.se/spirovent-luftavskiljare
Skrivet av: Pen
« skrivet: 09 november 2016, 08:32:37 »

När jag installerade frikyla för 2 säsonger sedan bytte jag ut mitt nivåkärl till ett expansionskärl. Nivåkärlet gick helt enkelt inte att få tätt - kanske eftersom det är ett 2 plans hus och trycket därmed blir rätt högt.

Jag inser nu att jag i och med detta har eliminerat den avluftningsfunktion som nivåkärlet fyllde. Expansionskärlet sitter så att säga tvärtom (hängande montering) och luftbubblorna kan inte flyta upp någonstans. Att hänga det tvärtom skulle för övrigt inte heller hjälpa eftersom det inte finns någon möjlighet släppa ut luften på vätskesidan om membranet.

I vår ska jag troligen öppna upp brinesidan igen av andra anledningar och då undrar jag om jag skulle passa på att placera någon enkel luftning enligt samma princip - kanske bara en decimeter dummyrör riktat uppåt med en luftventil i topp. Skulle det räcka eller måste kärlet vara stort?

Att jag har viss luft kvar märks framförallt i frikylans slinga. Om man nu under vintern kör igång slingan så porlar det friskt ett tag. Kanske inte så konstigt då brinen i slingan är 20 grader varm och då frigörs ju gaser rätt friskt. Allra bäst vore om man kunde placera luftfånget på returen från konvektorn där brinen är som varmast men det är svårare att få till rent rörmokerimässigt. Är det ändå så jag borde göra?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!