Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 23 februari 2007, 14:19:52 »

Själv är jag immun mot TS-aversion  ;D
En sjuka som florerar vilt här på forumet.

Jag är snarare allergisk mot all sorts krångel och ordnar det alltid bekvämt och besvärsfritt om jag kan.

Mitt TS går dagligen Dec-Mars och är på 70-80% av dygnet då det är som kallast. Väntar med spänning på 100% TS  Thumbsup
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 23 februari 2007, 12:57:05 »

Fick jag välja så skulle jag gärna ha TS-på efter tex 20 minuter VV-värmning.

Här är TS av, bor ju i Småland *roflmao*
TS har bara varit till en gång denna säsong, det var för att värma upp huset efter strömavbrott. Nu blåser det lite och är cirka 7  ºC minus. Då är innetemp cirka 19-20 mot normala 21. VP går konstant.
Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 23 februari 2007, 11:55:31 »

En normal VV-värmning tar nu 3-5 minuter med både TS och kompressor igång, ungefär det dubbla då VV-värmning startar då TS är av.

Enda gången jag märker av problem med sjunkande radiatortemp är någon börjar en riktig långdusch då TS är av och kompressor knappt orkar kompensera för VV-avtappningen. Häromkvällen tog det 1 timme innan VV-värmning var klar då detta hände. Men det tillhör sällsyntheterna.

Fick jag välja så skulle jag gärna ha TS-på efter tex 20 minuter VV-värmning.
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 23 februari 2007, 11:35:49 »

Jag är mycket imponerad av din lösning, jag kunde inte tro att det skulle vara så enkelt. Jag brydde mig inte om att räkna på det. Dock får det ju effekten att huset blir utan värme en längre tid vid varje VV-körning. Men VP "kommer ju igen" med full kraft efteråt. Här pendlar VP mellan radiator och VV så radiatorerna inte riktigt kommer upp i temp förrän ett bra tag efter en lång VV-körning. Skillnaden är kanske inte så stor?
Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 23 februari 2007, 10:55:05 »

Man kan fundera mycket kring VV-värmning speciellt med våra icke-optimerade system.

Själv älskar jag enkelheten i min lösning på många och korta VV-värmning: en parallell- och en serie-resistor kopplat till VVB-givare lurar styrdator att det riktiga VV-tempintevallet 41-51 ºC är 45 ºC-50 ºC och jag har då fått 10 ºC ständig hysteres (det är en fast 5 ºC hysteres på våra system). Fungerar perfekt än så länge. VV håller temp hela natten och jag får färre värmningar efter VV-uttag.

Att man alltid får en serie värmningar efter VV-uttag är nog nästan omöjligt att bli av med då en mantelberedare värmer ytan mycket snabbare än innanmätet hinner stabiliseras. På mitt system har jag räknat ut att ett normal VV-värmning bara använder halva energin som skulle genövas för att höja hela VVB hela hysteresen. På det sättet stigger snitttemp i VVB bara halva hysteresen vid varje värmning. Det ideala för mig hade varit att kunna ställa trevägaren i devis öppen så att VV-värmning hade gått långsammare och bara skett 1 gång tills stopptemp uppnåtts.
Detta gäller givetvis bara för ett system som alltid producerar radiatorvärme samtidigt som VV som mitt system gör alltid Nov-April.
Ännu bättre hade det varit med en bättre värmeväxling i VVB så att snitt temp i VVB verkligen hade motsvarats av givaren i manteln.
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 23 februari 2007, 10:35:25 »

Vid kyla ute så blir det ju ingen radiatorvärmning på 1 timme.
Jag tror att det skulle bli kyligt här med en sådan lösning.

Är detta för att "skona" kompressorn att inte jobba för länge med högre temp eller bara för att den inte ska tappa för mycket på innetempen ?

Jag tror att det är för att få stabilare innetemp. Många VP kämpar ju med hög temp till radiatorerna utan problem. Om det blir alltför varmt så slår den väl av med "Hög pressostat"

Jag gillar min reläkoppling för hysteresen är som tidigare när kompressorn går och högre när den stannat.
Skrivet av: 747
« skrivet: 19 februari 2007, 20:18:12 »

Hmm.. bra fråga. Har ingen givare för detta.. Kanske skulle avvara en för att se detta...
Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 19 februari 2007, 20:02:10 »

Vad har du för temp före och efter kondensor under dina VV-värmningar? Jag når som mest 55 ºC nuförtiden.
Skrivet av: 747
« skrivet: 19 februari 2007, 19:54:17 »

Mest långduschar. Har 2 VV givare nu. en långt ner på VVB (Orginalplatsen) och en lite längre upp. Det är den sistnämnda som styr när den ska börja värma VV och då slår den över till den nedre. Har satt givare till dessa till loggern så jag kan se att den övre reagerar väldigt sent vid VV uttag. Då har ju den nedre redan hunnit ner till ca: 35 ºC när den börjar värma så därför blir min första värmning rätt lång. Frågan är ju om den  övre reagerar alldeles för sent och då tar för lång tid på sig för att värma upp tempen igen? Vid kyla ute så blir det ju ingen radiatorvärmning på 1 timme. Som jag hade innan så hade jag ju 5-6 vv toppar efter VV uttag men då hann den ju värma radiatorerna något emellan.. Såg på andra inlägg att deras pumpar värmer VV högst 45 min och växlar sedan över till radiatorerna även om den inte hade kommit upp i stoppvärdet. Är detta för att "skona" kompressorn att inte jobba för länge med högre temp eller bara för att den inte ska tappa för mycket på innetempen ?
Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 19 februari 2007, 19:16:17 »

Hur stora VV-uttag talar du om här? Jacuzzi-bad eller långduschar?
Mitt system (som påminner en del om ditt) värmer max 20 minuter vid första VV-värmning efter rejäla duschar. Jag har också modifierat mitt system så att jag numera har ca 10 ºC hysteres (43-53 ºC).
Skrivet av: 747
« skrivet: 19 februari 2007, 17:30:08 »

Har mekat en del med mina VV värmningar och fått ner "topparna" från runt 5-6 ggr efter stort VV uttag till 2-3. Det jag undrar över är om kompressorn kan ta nån skada av detta då första värmningen nu efter VV uttag tar ca 1 timme att få upp tempen till 50 ºC?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!