Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 29 december 2018, 09:28:03 »

Jag upptäckte när jag kollade att det enklaste var att ta bort motorn, då hamnar ventilen automatiskt i läget för radiatordrift. Men det upptäckte du också. Kontrollera för säkerhets skull att piggen på växelventilen går lätt att trycka in så att den inte har fastnat i läget för varmvattenberedning.

Det hela börjar bli lite mystiskt då det verkar finnas två fel. Dels givaren på beredaren, sen något mer som inte är uppdagat än.

Ett möjligt ytterligare fel är dåligt flöde i radiatorkretsen. Som jag har skrivit tidigare finns det en bypassledning som går mellan rören för in- och utgående radiatorvatten. På pumpar med inbyggd varmvattenberedare brukar den sitta ovanför till vänster om pumpen. Vet inte hur man gör på E-modellen med separat beredare. Avståndet mellan in- och utgående rör verkar vara i minsta laget för att det ska gå att montera bypassen alldeles ovanför pumpen. Men då syftet med bypassen är att kunna cirkulera radiatorvattnet även när pumpen gör varmvatten måste bypassen vara ansluten mellan externa cirkulationspumpen och värmepumpen.

Om det är så att den externa pumpen inte cirkulerar radiatorvattnet kommer radiatorvattnet när växelventilen står i läge radiatordrift att gå bakvägen tillbaka in i pumpen. Bypassen ska ha samma temperatur som radiatorreturen, i det här fallet alltså rumstemperatur. Leta reda på bypassröret och kolla vad det har för temperatur när pumpen försöker värma huset. Det kanske räcker med att sakta trycka in piggen på växelventilen några gånger så att man duttar ut lite varmvatten från manteln till radiatorledningen*.  Blir hela röret varmt betyder det att det strömmar vatten åt fel håll vilket betyder att det externa pumpen inte fungerar eller att något blockerar flödet. Ventilen på filtret kan inte vara problemet för vattnet från beredaren passerar också filtret.

Ändrar röret inte temperatur borde problemet vara igensatta slangar eller fel på interna cirkulationspumpen. Men i så fall begriper jag inte varför varmvattenberedningen fungerar. Det brukar vara den som krånglar först i och med att det är högst temperatur då. Som det är nu är ju radiatorerna kalla och därmed returvattnet från radiatorerna. Pumpen borde ha bäst möjlighet att fungera vid låg temperatur på ingående värmebärare. Vad jag förstår går vattnet vid varmvattenberedning genom alla flexslangar även på E-modellen så det kan inte handla om en igensatt slang som det bara går radiatorvatten genom.

*Den interna cirkulationspumpen måste gå när man testar den här varianten, annars blir det ingen cirkulation att tala om. Den kan ställas i läget för kontinuerlig drift i meny 5.10.
Skrivet av: Rodrigo
« skrivet: 28 december 2018, 22:18:58 »

Ok. Det första har jag provat att ta bort Motorn på trevägsventilen   så flödet går upp till radiator men det hjälpte inte värmen kom aldrig upp till huset och den  den löser ut på samma larm och slutar med hög pressostat.. Jag har skruvat Lås trevägs ventilen  inget fel på den.. Ska prova det andra.. Men tor du att jag behöver kolla på slangen?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 december 2018, 22:02:54 »

Det finns två varianter: Det finns en växelventil som styr vattnet antingen till beredaren eller till värmning av huset. Den sitter upptill lite till vänster i pumpen. Ventilen står nu i läge för varmvattenberedning. Ta bort elkontakten på växelventilens motor och ställ ventilen manuellt i andra läget. Det brukar finnas ett reglage på motorn för det. Nu är jag inte säker på vad det är för typ av växelventil i det här fallet så vill det sig illa går den inte att ställa om manuellt. Vill du ha varmvatten är det bara att ställa om ventilen till läget för varmvattenberedning. GT8 bör ge indikation på när det är dags att bryta varmvattentillverkningen.   

Ett annat sätt men besvärligare sätt är att leta reda på kopplingsplinten för givarna. Koppla ur givaren för beredaren och sätt in en bit kabel som kortsluter polerna. Reglersystemet kommer då att tolka det som att varmvattnet är tillräckligt varmt och kommer då  att värma huset.
Skrivet av: Rodrigo
« skrivet: 28 december 2018, 20:04:12 »

Ok har du några förslag vad jag kan göra för att bekräfta/fixa felet? Jag har provat  att ringa olika firmor men ingen har tid tills efter7 Jan. Och det börja bli kallt nu och jag börjar få slut på ved till kamin.. Tack för alla svar förresten
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 december 2018, 19:26:32 »

Det är en trolig förklaring. Reglersystemet reagerar som att varmvattnet behöver värmas fast det redan är varmt. Därför blir värmebärartemperaturerna för höga. -35 grader måste betyda ledningsbrott någonstans. I och med att reglersystemet hela tiden styr vattnet till beredaren kan pumpen inte värma huset. Ovanligt fel.
Skrivet av: Rodrigo
« skrivet: 28 december 2018, 18:46:11 »

G8 är värmebäre in G9 är värmebarare ut..   Dom  larmen kommer först sen  löser den ut på hög pressostat en. Även när den gör varmvatten... Men detta med slangen  är det nåt jag måste tänka på innan jag börjar skruva lösen för att kolla?  Jag antar att det måste  vara givaren på varmavatten bredan som har get upp när den visar - 35 grader i tanken..
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 december 2018, 16:23:45 »

I och med att det finns två cirkulationspumpar på varma sidan finns det också en bypass mellan in- och utgående värmebärarledningar. Om det är fel på externa cirkulationspumpen eller det är stopp i cirkulationen i radiatorkretsen av någon annan anledning borde pumpen stanna på grund av för hög returtemperatur i stället för alltför högt deltaT eller att högtryckspressostaten löser ut. Överhettningsskyddet borde då slå ifrån elpatronen i stället för att det kommer larm om högt värmebärardelta.

Det verkar som om problemet finns inne i pumpen. Antingen slangarna eller cirkulationspumpen. Fungerar cirkulationspumpen som sitter inne i pumpen som den ska? Fungerar varmvattenberedning med kompressorn normalt? Vad är GT8 och GT9 vid en varmvattenberedning?

Den löser doc också ut när den gör varmt..  På först G9 och sen på g8.. Kan det vara slagen som är igen geggad?
 
Lite svårt att förstå vad som menas.
Skrivet av: Rodrigo
« skrivet: 28 december 2018, 15:59:13 »

Den löser doc också ut när den gör varmt..  På först G9 och sen på g8.. Kan det vara slagen som är igen geggad?
Skrivet av: Rodrigo
« skrivet: 28 december 2018, 15:42:16 »

Ja det är två cirkelations pumpar.. Jag har dox bara bytt utan för.. Så slagen kan vara värt att kolla? .. Och nu så  visar det att det är - 35 i. Varmvatten
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 december 2018, 12:48:32 »

Igensatta flexslangar är en möjlighet men då brukar inte varmvattenberedningen fungera. Det är flöde genom alla flexslangar även när pumpen gör varmvatten. I det här fallet verkar det bara vara problem vid radiatordrift.

Är det två cirkulationspumpar på varma sidan, en inne i pumpen och en extern för radiatorsystemet?
Skrivet av: ErikB
« skrivet: 28 december 2018, 12:34:41 »

Ivt...
Brukar det inte vara problem med pluggade flexslangar?
Kan vara värt att kolla upp.
/ErikB
Skrivet av: Rodrigo
« skrivet: 28 december 2018, 10:21:09 »

Ja det är 1 bar i systemet.. Alla venteriler är fult öppen...
Skrivet av: brutusnr1
« skrivet: 28 december 2018, 09:07:46 »

Kollat trycket i systemet?
Alla radiatorer helt öppna på termostaterna?
Skrivet av: Rodrigo
« skrivet: 27 december 2018, 22:24:32 »

Hej. Jag har en greenline ht e7 plus. Det är så att den  löser ut på hög pressostat / hög värma delta. G8/G9 Och så får jag ingen värme in i huset . Jag  bytt cirkelations pump till radiator systemet, men det hjälpte inte, varmvatten får  jag. Jag här även provat att bara köra den på elkasseten och då löser den ut på hög värma delta.. ( jag har luftar. Kollat filter på varma och kalla siden inget av det hjälpte).  Någon som har några förslag?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!