Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 mars 2013, 09:09:13 »

En källare har troligen en annan förbrukningsprofil än övervåningarna. Vintertid när det är kallt ute kommer värmeförlusterna genom väggarna på övervåningarna är bli förhållandevis högre än genom källarväggarna. Sommartid kan källaren behöva lite värme medan övervåningarna kan behöva kylas. Det går nog inte att komma ifrån användningen av termostater i vilket fall som helst eller styrning enligt tipos recept. 
Skrivet av: sad
« skrivet: 07 mars 2013, 22:28:43 »

Som du redan fått svar på är problemet att du inte avger tillräckligt mycket effekt i källaren, du måste få ner mer värme där. Kontrollera först och främst att framledning och retur ser bra ut på radiatorerna i källaren, kolla om du kan ställa upp fläkthastigheten på fläktkonvektorn. Om allt ser bra ut finns det nog inte så mycket att välja på mer än att sätta in fler eller större radiatorer.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 07 mars 2013, 22:06:21 »

Vi hade samma problem efter konverteringen i Dalarna, och eftersom det finns ett sovrum i källaren så duger det inte om det inte är varmt. De fick byta en radiator i en korridor mot den större 11-radiatorn från sovrummet, och sedan installera en rejäl 22:a i sovrumet.

Jag är fortfarande inte helt nöjd med tempen i  duschen, och skall byta en 4x16 radiator mot en 6x16.

Jag installerade dessutom en switch i den överblivna rumsgivaren (har RMU 40 i markplanet) och satte den i källaren, och om jag kopplar in rumsgivaren med switchen så tar den över regleringen från RMU40. Sommartid låter jag givaren i källaren reglera.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 mars 2013, 09:12:19 »

Alternativet är fler eller större radiatorer i källaren eller tilläggsisolering av källaren. Problemet är att i källaren är förhållandet mellan avgiven effekt från radiatorer och konvektor i förhållande till värmeläckaget vid en viss framledningstemperatur lägre än i resten av huset. Det leder obönhörligen till lägre temperatur i källaren.  Installatörens råd är korrekt men det gör att det kommer att kosta mer att värma huset. Pumpen får ju arbeta vid högre temperatur än vad som behövs för att hålla övervåningarna varma.

Cirkulationspumpen stannar inte under den tid pumpen gör varmvatten. Den cirkulerar då vattnet via varmvattenberedaren. Detsamma gäller Nibe och Thermia. Det är bara IVT-pumpar med en bypass installerad (två cirkulationspumpar på varma sidan) där man har cirkulation i radiatorkretsen när pumpen gör varmvatten. Det skulle inte hjälpa mycket i det här fallet.
Skrivet av: meltdown
« skrivet: 07 mars 2013, 08:42:39 »

Hej! Mitt första inlägg här på värmepumpsforum men troligtvis inte det sista!

Jag har precis installerat en IVT Premiumline EQ10 men rumsgivare, en fläktkonvektor i källaren samt 210 meter borrhål. Jag har ett hus med källaren och två våningar. Rumsgivaren sitter perfekt placerad på första våning så den inte störs av något annat. Jag har ställt in rumsgivaren på 22 grader vilket gör att både första och andra våning har en bra temperatur.

Det jag har problem med är att källaren ligger på 13 grader, jag vill minst ligga på 16 grader. Min teori är att cp stannar under den tid vp tillverkar varmvatten, detta gör ju att elementen blir kalla och i källaren som är oisolerad / odränerad så sjunker temperaturen markant under den tid som cp inte går, övriga huset är isolerat bra så där hinner inte temperatur sjunka när cp inte går. Jag skulle vilja ha en cp som går hela tiden och ger en jämnare värme istället för att starta och stanna men så verkar det ju inte funka. Funkar nibe och thermia likadant att cp stannar?

För övrigt ser alla värden bra ut tycker jag.

Jag ringde idag till installatören angående den kalla källaren (jag har 2 radiatorer + 1 fläktkonvektor på 60 kvm källare), han  sa att jag skulle ställa upp kurvan och samtidigt ställa ner termostaterna på de två övre våningarna (förutom i badrum och där rumsgivaren sitter). Enligt min installatör så var det en myt att man skall ha termostaterna fullt öppen på de övre våningarna om man har en källare.

Vad säger herrskapet om detta för att få lite mer värme i källaren? Finns det någon annan lösning än att ställa ner termostaterna? Om jag bara höjer kurvan för att få mer kräm i källaren så blir ju övervåningarna hur varma som helst istället.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!