Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 4 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 22 mars 2020, 07:47:51 »

1x10 och 1x15 pumparna är som en volvo 240, lite kärlek ibland, och de håller nästan en evighet  tummenupp
Skrivet av: Huddinge
« skrivet: 21 mars 2020, 09:53:18 »

Vår 1215 (är väl i princip samma som 1210?) har nu gått sedan 2007. En kontaktor till elpatron hade överslag i lindningen till stommen vilket gjorde att säkringen på reläkortet och "propparna" gick vid legionellakörning. Utetemperaturgivare bytt. Givare till KB bytt (påverkade inte driften). Nu 55075 starter och 29697 kompressortimmar.
Jag hoppas den går ett tag till.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 20 mars 2020, 19:13:45 »

Vår 1210 hittade hem till oss när denkraschat 2 ggr, en gång VVB och en gång kompressor.  Så när de båda två stora sakerna att kraschat och blivit utbytta och förste ägaren tröttnat på den, så köpte vi den sommaren 2007.  Den har gått sedan dess med följande underhåll:

Driftskontaktor utbytt till mjukstart - inget fel
Vb-cirkpump utbytt till energisnål - inget fel
Motorskyddet utbytt till ett elektroniskt - inget fel
Kb-pumpen slutade fungera och utbytt mot energisnål - fel
Insatsen till växelventilen utbytt - fel
Styren reparerad, dålig potentiometer för kurva - fel

Så med lite kärlek har den gått fint och billigt.
Skrivet av: Dan Spjern
« skrivet: 20 mars 2020, 17:18:38 »

Helt inaktuellt att svara visserligen. Men det kan ju vara intressant för någon som vill räkna på hur länge en bergvärmepump håller...

Vår Nibe 1210 höll också 7-8 år.
Den Bosch-modell vi sedan bytte till har nu gått i 12 år.
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 18 mars 2009, 18:08:12 »

Håpplahåppla! Kurva 9 är den som är lixom fabriksjusterad. Kan vara så att den stämmer men? Nja!? Min 7'a är av samma årgång men jag har 12600 starter på 10900 gångtimmar. Men det är lite extremt åt andra håller för jag har inte bott i huset vintertid förän nu i vinter. Men med höjd innetemp så blir det färre start för endast duschvatten,vvb. För dom sammanfaller ofta med värmeproduktion.

Jag ska försöka förklara vad som händer då du har termostater på element. Vp ger bara maxeffekt, och då en massa termostater stänger (solen lyser in) så blir det så lite vatten i omlopp att ex högt ställda element i badrum (sista termostaterna som stänger) fort blir mättade och returen från dessa rusar i höjden, ev så stänger dessa dessutom på sina egna termostater. Strax efteråt stannar vp för att den löser ut på för hög retur. Sedan kanske en golvslinga ensam öppnar och släpper ut lite kallvatten som då får vp att räkna minus på gradminuter (förmodligen på 60) och sedan starta igen. Men redan innan vp startat kan termostaten på den slingan ha stängt, för att den anser sig nöjd (solen kanske har värmt genom ett källarfönster) och då har vp'n ingenstans att skicka värmen, så den kommer ännu en gång att lösa ut på för hög retur.

Så detta är en anledning till många starter, men förmodligen kan det finnas annat som dessutom inverkat. 2700 gångtim/år blir i runda slängar x2 så har du förbrukningen på vp 5400kwh på värme och vvb. så resterande 7600kwh är kaffekokning och laddning av mobiltelefon,typ!

Men detta med starter är häftigt. 1 start i timman/dygn dygnet runt i 365 dagar låter woow!
Jag får 5 starter/dygn/år. Det kanske stiger något under sommarmånaderna nu. men men!!

Jag föreslår att du kollar hur det är med källararangemanget med rör och termostater, för där kan du inte köra utan strypningar av något slag. För då blir det för varmt. Men det optimalaste vore att bara köra med fulla spjäll och mekanisk strypning i källaren och samtliga termostater på max, och sedan låta vp'n styra allt med sin egen utrustning med hjälp av dina inställningar. Sedan kan man kompletera din vp med en innegivare som justerar då solen lyser in eller om vinden kyler av lite extra. (finns byggbeskrivningar på en sådan på forumet för en billig penning)

Det besvärliga är att det tar lite tid innan man fått balans då det är många olika system som i ditt fall. Men det går och funkar sedan utmärkt för de flesta. Och då jobbar alltid vp med hela vattensystemet och när den då startar så får den gå en rejäl stund,för att sedan ta långa fikapausar.

Det ska bli kul att höra var ungefär huset ligger. Kurva 9?? Sedan kan man kanske ifrågasätta den som startade upp anläggningen. Var det en kompis? (tviiivlar) Eller en fortfarande existerande firma?
Och hur mycket tillsatsel har du på displayen?

Stig-H
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 18 mars 2009, 14:06:39 »

Pumpen är en 1210-7. Huset byggt 1972 är ca 240kvm med enrörssystem med golvvärme i källaren(ingjutna gröna rör) i övrigt  element med temostater i samtliga rum.

Årlig energikostnad ca 13000 kwh inkl. hushållström. Har ej gjort några ändringar i inställning på pumpen sedan installationen.


7kW för ett hus från -72 på 240 kvadrat låter ganske lite. Var i Sverige?

Med "bara" 7kW i det huset bör VP gått nästan kontinuerligt på vintern, och på sommaren bara för varmvatten. Det verkar som den startat väldigt ofta vår och höst och under mildare vinterperioder.

Förbrukningen 13000 låter väldigt bra tycker jag. Visserligen beroende på var i Sverige.

Termostater på elementen skall man helst inte ha. När de stryper får VP ännu mindre vatten att jobba mot. Den värmer snabbt upp vattnet och stannar nästan direkt. Bort med termostaterna och styr med utgivaren, kanske komplettera med innegivare.



Skrivet av: AndersA
« skrivet: 18 mars 2009, 13:30:29 »

Installatören försökte förklara för mig som okunnig om kompressorer. Det var dykröret som  havererat av utmattning! Mig sa det tyvärr inget. De flesta timmarna kommer fran 2 st Thermia Duo 12 installerade 1982 och 84 De blev 23 resp 26 år.
Båda föll pga  gasbrist som skulle lett till gasbyte. Kostnaden för gasbyte investerades i stället i nya. Hittade en ny vp med garenti på blocket med förmånligt pris. Samt en förmånlig varuleverans från en firma. Bytte ut dem själv.

Det finns väl inget dykrör i en kompressor? Dykrör sitter i rörledningar eller varmvattenberedare.
Någon som vet vad som kan ha menats.

///AndersA
Skrivet av: lars
« skrivet: 18 mars 2009, 12:52:58 »

Installatören försökte förklara för mig som okunnig om kompressorer. Det var dykröret som  havererat av utmattning! Mig sa det tyvärr inget. De flesta timmarna kommer fran 2 st Thermia Duo 12 installerade 1982 och 84 De blev 23 resp 26 år.
Båda föll pga  gasbrist som skulle lett till gasbyte. Kostnaden för gasbyte investerades i stället i nya. Hittade en ny vp med garenti på blocket med förmånligt pris. Samt en förmånlig varuleverans från en firma. Bytte ut dem själv.
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 18 mars 2009, 12:40:15 »

Det skulle vara intressant ,om det är möjligt, att få veta vad som varit orsaken till kompressorhaveriet. Är det materialfel,ventilfel,elfel....... Innan vi vet vad som hänt är det blir det väl bara gissningar om orsaken till haveriet.
Jag har själv råkat ut för ett kompressorhaveri och det berodde på materialfel. Jag har haft ett kompressorhaveri på 54 värmepumpsår. (Flera anläggningar). Eller om man så vill 1 haveri på summa 165000 timmar.
Imponerande siffror. vet du varför din havererade?

///AndersA
Skrivet av: steffami
« skrivet: 18 mars 2009, 11:38:30 »

Tack för alla inlägg. Jag är ej i huset just nu men skall försöka svara så gott jag förmår.
Pumpen är en 1210-7. Huset byggt 1972 är ca 240kvm med enrörssystem med golvvärme i källaren(ingjutna gröna rör) i övrigt  element med temostater i samtliga rum. VissI vardagsrummet 2 stora konvektorer. Finns både enkla och dubbla element.  Vattenvolymen i radiatorsystemet borde kanske mätas? Men hur? Vi är bara 2 personer i huset. Innetemperatur ca 22 grader. Utetermostat verkar stämma. Årlig energikostnad ca 13000 kwh inkl. hushållström. Har ej gjort några ändringar i inställning på pumpen sedan installationen. KB in bruker ligga på +2 och KB ut ca -3.
Kurvlutning 9. VB retur står på Automat och brukar ligga ca 5 grader under VB. Så snart jag kommer hem kan jag ge mer exakta värden.
Nibe skriver i ett mail så här:

Beklagar att din kompressor havererade.

Med tanke på dina uppgifter om starter och vp -tid, så låter dessa värden mycket bra. Vilket betyder att din pump är rätt dimensionerad
och går optimalt. Så din fråga på hur vi förlänger livslängden på nästa kompressor, har jag inget svar, den verkar gå optimalt som den går.

Garantin på en ny kompressor, är 2 år.

På din fråga på vad Nibe kan göra för att kompensera detta tidiga haveri. Så får jag be dej att du går tillväga påföljande sätt.
Skicka ett brev, märkt " reklamation " till denna adress : Nibe VillaVärme
                                                                                                            Box  14
                                                                                                           285 21 Markaryd
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 18 mars 2009, 11:09:07 »

Kanske lite synd att du inte hittat hit till forumet tidigare. Det är inte totala antalet starter som är problemet, Men kanske hur de uppstått? Felsöka i efterhand är svårt, men för att du ska få mera klarhet i vad som hänt behöver de på forumet få veta så mycket som möjligt om helheten.
Hur många kw ger värmepumpen? (Står på en lapp på åvansidan av VP)
Hur stort hus du har och hur gammalt. Vad håller du för innetemp? Uppvärmd källare? Och även typ av värmesystem spelar in. Tjocka element eller tunna?  Sedan hur många som bor i huset säger en hel del. Långduschande ungdommar kanske?

Sedan skulle det hjälpa om du kunde sätta dig själv på en skala,om hur pass insatt du är i din anläggning. Har du du kollat upp din vp och gjort ändringar efter den installerades? Eller har den fabriksinställningarna (installatörsinställningar) fortfarande? 

Ta manualen till hjälp (sid 8-9 och 11-12 i min manual) och läs av det du kan få fram på din vp's display.  Stämmer siffrorna med de i manualen behöver du inte skriva ner dom här, för då är det fabriksinställningar fullt ut. (kanske kurva (9) är ändrad)

Om VP är helt avstängd kan du sätta på den i 3 min (Den försöker inte starta förän efter 4) och tvångsstarta KB pumpen (meny 14 i manualen) Så får du fram  KB tempen och KB in och ut skall visa samma värde på en kort stund. Detta är bara för att kolla om du har tempgivarfel. Kör du på el nu så har du förmodligen cirkpumpen igång för VB. Men om de visar lika utan värmeproduktion så är det OK.


Skriv upp den info du får då du trycker fram uppgifter i menyn på vp.
Typ.
VB-fram xx (50)    (meny 1 i manualen)
I meny 2 hittar du utetemp. Stämmer den med andra utemätare?
VB-r xx(A)  (meny 3)
KB-fram
KB-r
Detta bara för att kolla om du har fel på givare eller tempmät.

Så vad som behövs är från manualen. 1. 2(kolla upp) 3. 4. 5a+b. 7(tillsatstid säger en del) 9b. 10.


När du lämnat alla uppgifter så kommer svaren att hagla, och goda råd på hur du ska förfara, och även tips om hur du förbättrar oddsen i framtiden..Och även då du pratar med Nibe om problemen så är du mera insatt och beredd. Så då är all info intressant för att få en helhetsbild av din anläggning.

Skrivet av: ace
« skrivet: 16 mars 2009, 07:00:28 »

Men.....över 25 starter/dygn  i genomsnitt.
bör innebära att den nästan gjort 2 starter/h under vissa delar av året   Sc:,h    Sc:,h
inte ens en överdimensionerad pump kan få så många starter utan att det mesta i styren står fel , eller visar fel .......
är den kopplad mot en vvm ?
start resp stopp-temp ?
ev gradminuter på kompressorn ?
visar givarna för temp in och ut samma nu vid stillastående kompressor ?

Det hjälper liksom inte att byta kompressor, utan att åtgärda det riktiga felet.

mvh. ACE
 

Skrivet av: lars
« skrivet: 15 mars 2009, 22:07:32 »

Det skulle vara intressant ,om det är möjligt, att få veta vad som varit orsaken till kompressorhaveriet. Är det materialfel,ventilfel,elfel....... Innan vi vet vad som hänt är det blir det väl bara gissningar om orsaken till haveriet.
Jag har själv råkat ut för ett kompressorhaveri och det berodde på materialfel. Jag har haft ett kompressorhaveri på 54 värmepumpsår. (Flera anläggningar). Eller om man så vill 1 haveri på summa 165000 timmar.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 mars 2009, 21:38:27 »

Pumpen är väl kraftig i förhållande till värmebehovet, därav den låga drifttiden per år, och förmodligen också i förhållande till vattenvolymen i systemet. Det har lett till onormalt många starter. Installation av en volymtank som ökar vattenvolymen i systemet och minskar antalet starter bör övervägas.

Undrar om 10 000 starter per år kan anses vara rimligt, tycker det verkar för hög siffra.
Skrivet av: steffami
« skrivet: 15 mars 2009, 20:40:27 »

Hej, Efter knappt 7 år har vår värmepump slutat att fungera och man konstaterar att kompressorn måste bytas. Jag blir mycket förvånad eftersom installationsfirman påstod att den borde fungera i ca 15 år eller mera. Installationen gjordes 2002-05-06 och pumpen slutar att fungera 2009-03-09.
Följande fakta gäller: Antalet VP starter är 60832 dvs. 8902 per år.
VP tiden är 18199 vilket ger 2663 timmar per år. Enligt Nibe är normala värden 10000 starter per år och gångtid ca 3500 timmar per år.
Jag är naturligtvis oerhört besviken och skulle gärna vilja ha tips om hur man kan få längre livstid med en ny kompressor som för övrigt kostar ca 25.000 installerad och klar.
Hur blir det med garantin på en ny kompressor? Vad kan Nibe göra för att kompensera detta tidiga haveri? Tacksam för tips och kommentarer.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!