Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Dgat skrivet 10 oktober 2017, 17:52:22

Titel: Luftning av systemet.
Skrivet av: Dgat skrivet 10 oktober 2017, 17:52:22
Har fortfarande problem med luft i systemet två månader efter installation av VP med 2x400 meter slang.
På kalla sidan porlar det fortfarande lite, har satt in automatavluftare högst upp på inkommande, verkar dock som det inte går ut spec.
mycket.  Hur lång tid tar det innan luften är borta ? 

Värre på varma sidan , ständigt luftande av elementen på övre våningen.  Tyvärr är ju framledningen bara ca 33 gr.  man skulle haft 60 gr så det frigörs mer luft så
man får bort allt.
fråga:  kan man tvångsstyra pumpen så den ger hög temp just för att kunna lufta av systemet eller måste man vänta tills det bli vinter ? 
Dessutom måste man ju fylla på då trycket går ner efter luftning och då blir det nytt syre :(
Läste nånstans att lite diskmedel ska få bort luften i systemet , (var dock på en vedpanne installation).    VP är Nibe 1255 3-12 Kw.
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: Carl N skrivet 11 oktober 2017, 06:17:53
Efter en vinter brukar det mesta vara borta på varma sidan.
Har du trycksatt kalla sidan?
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: Rickard skrivet 11 oktober 2017, 09:04:54
På varma sidan brukar det mesta avluftas i varmvattenberedaren.
Nu vet jag inte exakt hur det funkar på beredare som värmer med slinga, men på min mantelberedare så kom det ut mycket luft via avluftningsnippel där den första tiden (och i flera år, men mindre och mindre).
Finns avluftare på vvb-slingan så avlufta ofta där.
Sen borde du lära dig i vilka radiatorer det samlas mest luft, hos oss är det i princip en enda radiator som fångar all luft som finns i systemet, en liten rackare i hallen...
Det är också viktigt att du har tillräckligt högt tryck i expansionskärlet när du har övervåning.
Höjden från expansionskärl till högsta punkten + 0.5 bar.
Så är det 3 meter så skall du ha minst 0.8 bars tryck.

På kalla sidan har jag med framgång fått ut mer luft genom att (när cirkpumpens körs på max hastighet) hastigt stänga och öppna en av avstängningsventilerna på KB-ledningen, det "ryck" som uppstår i flödet drar med sig luft från luftfickor i kollektorn och det åker upp i nivåkärlet (om allt är installerat som det ska vara).

Du kan tvinga upp temperaturen i systemet genom att öka kurvan till max i några timmar.
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: Per O skrivet 11 oktober 2017, 09:32:02
Hei,
Hvor har du montert automatavluftaren på ditt varmesystem?
Hvor høyt trykk har du på varmesystemet?
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: cholmen skrivet 11 oktober 2017, 11:23:59
Brug en spirotech den aflufter ved at fjerne microbobler, det virker.
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: Dgat skrivet 11 oktober 2017, 18:20:14
Tack för alla svar :) 

Rickard > det är ca 4.30 meter mellan tryckgivaren i pannrummet till högsta delen på radiatorerna på övervåningen.  Givaren visar nu 0,8 bar (kanske ska höja den då ?
Det sitter en röd pil vid 1,3 bar (max ? )
Det kommer ingen luft på slangen i VP den man kan avlufta.  Ska testa tricket att snabbt stänga/öppna  avstängningsventilen , spelar det nån roll om det är KB in eller ut?

Per O > Automatavluftaren sitter högst upp på KB in (ca 35 cm ovanför VP:ns höjd). Har ingen automatavluftare på varma sidan.
Cholmen > den jag har heter Flamco vent.

Trycket på kalla sidan (Brine) stod nu på 0,7 bar.
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: Rickard skrivet 12 oktober 2017, 07:12:03
Trycket varierar ju med temperaturen, så vad det skall vara beror delvis på hur stort kärl du har i förhållande till vattenvolymen i systemet och rådande vattentemperatur.
Utöver det statiska trycket för man också lov att ta hänsyn till var tryckmätaren sitter, på sugsida cirkpump, eller på trycksida.
Jag skulle nog stoppa cirkpumpen och ställa trycket på ca 0.8 bar för att säkerställa att den inte kan dra in luft på sugsida cirkpump när vattentempen är låg.

Ventilen på kb stängde jag på inkommande KB, känns som att det är vettigare på nåt sätt, men jag kan inte säga säkert om det har någon betydelse.
OM nivåkärlet är korrekt monterat så skall någon automatavluftare på KB inte behövas.
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: Per O skrivet 12 oktober 2017, 15:03:22
Hei,
Det bør være en automatavluftar på det utgående røret ut fra varmeveksler på den varme siden, da det produseres microbubbler når det er temperatur på vann stiger (som det gjør på VB ut). Jeg valgte å anskaffe meg en Elysator Trio 10 for å eliminere microbubbler og galvanisk tæring / O2 problemene.
Titel: SV: Luftning av systemet.
Skrivet av: Dgat skrivet 14 oktober 2017, 19:17:24
Hei,
Det bør være en automatavluftar på det utgående røret ut fra varmeveksler på den varme siden, da det produseres microbubbler når det er temperatur på vann stiger (som det gjør på VB ut). Jeg valgte å anskaffe meg en Elysator Trio 10 for å eliminere microbubbler og galvanisk tæring / O2 problemene.
Tack Per O , det sitter nu avluftare på både in och utgående,  de heter Flamco nånting,  såg nånstans att dessa kan börja läcka men sitter en ballofix under så jag ska stänga av dem när luften är borta,  dock verkar det ta lång tid ...