Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: brasson
« skrivet: 28 februari 2006, 10:55:30 »

det verkar som om vi alla upplever olika behov av värmekabel eller ej.
jag resonerade så här.

Jag kör en säsong och kollar vad som händer utan värmekabel. När jag går förbi utedelen (dagligen) tittar jag snabbt in i tråget och gör en "besiktning" hittills har det på 2 vintrar inte blivit någon is i mina 2 pumpar..... MEN det är inget som säger att min granne inte har problem......det är små skillnader som gör det.... Jag tror inte det finns en annan lösning än

1 Är du orolig och inte vill riskera att ibland behöva hälla en hink varmvatten i tråget: installera kabel.

2 gör som jag, prova och håll apparaten under nogrann uppsikt. GSG (går det så går det)
Skrivet av: overlander
« skrivet: 27 februari 2006, 20:59:08 »

Har varit på utedelar som isat igen så att fläkten slagit i isen och med detta orsakat skador på fläkt och fläckt motor så dessa har fått bytts ut har man då som privat person satt strömbrytare på värmekabeln så får man väldigt svårt att hävda att den varit på vid skadetilfälet och blir då utan garanti däremot så finns det pumpar som har färdig styrning för detta. Annars ca 200 kr per år drift av värmekabel ganska billigt för att slippa skador. Om man absolut vill experimentera med värmekabeln så skulle jag nog montera en termostat som styr kabeln start vid minusgrader.
Skrivet av: Gano
« skrivet: 27 februari 2006, 18:27:22 »

När värmepumpen avfrostar rinner vatten ner från förångaren (som egentligen är kondensor under kylning och avfrostning). När det är riktigt kallt är det inte säkert att värmepumpen behöver avfrosta så ofta, så bottenplåten kan bli ordentligt nerkyld. Då avfrostningen kör igång finns det alltså risk att vattnet fryser fast på plåten och bygger på så att vatten som kommer senare får svårt att leta sig ut och till sist har det byggt på för mycket. Värmekabeln ska alltså läggas så att den håller en isfri väg för vattnet från förångaren och ut genom dräneringshålet. Termostaten ska stänga slingan när bottenplåten ändå håller plusgrader och bör alltså sitta på ett ställe som håller ungefär samma temperatur som den.

Precis som du skriver är nog grundorsaken till isbildningen att tråget är väldigt kallt. Jag tror att det i princip är svårt att värma det så att vattnet håller sig flytande i alla lägen. Elkabeln måste ligga på exakt rätt ställe och det är ändå inte 100% säkert att det funkar, det kan bygga på bredvid elkabeln och runt, precis som det kan göra om man har ett galler för intaget.

Vattnet hinner inte rinna iväg innan det fryser, och det är inte så konstigt, stål har hög värmeledningsförmåga och hög förmåga att suga åt sig värme (stor värmekapacitet) Jag har en idé som jag bara måste prova, cellplast av typ "knarrskydd" med glapp yta som man klär insidan av tråget med. Man kan krydda med lite teflonspray. Man förlänger tiden innan vattnet fryser utan konstgjord andning i form av värmekablar. Snälla, kan ingen prova, jag har ingen egen värmepump att leka med  a:gl a:gl a:gl ;) , min har hetgasslinga.

MVH/Gano
Skrivet av: Lingon
« skrivet: 27 februari 2006, 17:31:03 »

Hej
Jag har ingen trågvärme i min Panasonic e9dke som jag köpte juni -05, men nu i helgen började den att låta ifrån utedelen som om fläkten gick emot något, så jag stängde av pumpen och kollade inuti och det visade att det var fullt med is tråget som jag fick ta bort och efter det så lät det inte längre, så för min del måste det vara bättre att ha någon typ av värme i tråget.Jag kontaktade min installatör som sa att det inte behövdes någon värmekabel i tråget , men som det nu visade sig så måste det vara att föredra så  nu  skall han  komma och installera en värmekabel.

Mvh
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 22 januari 2006, 18:11:20 »

Kinnan säljer Pannasonic Komfortpumpar med ett fräst spår i hela tråget under kondensorn. Något som de andra borde ta efter.
Det kostar visserligen en lite extra.
Skrivet av: marnyk
« skrivet: 22 januari 2006, 00:50:23 »

Minus 24 grader ute. 3 st HE12 frös i dräneringshålet trots värmekabel!!!! Tinade upp med varmvatten.
XE9 UTAN värmekabel håller hålet öppet i samma temperatur?????
Skrivet av: mulpac
« skrivet: 13 januari 2006, 22:47:47 »

När värmepumpen avfrostar rinner vatten ner från förångaren (som egentligen är kondensor under kylning och avfrostning). När det är riktigt kallt är det inte säkert att värmepumpen behöver avfrosta så ofta, så bottenplåten kan bli ordentligt nerkyld. Då avfrostningen kör igång finns det alltså risk att vattnet fryser fast på plåten och bygger på så att vatten som kommer senare får svårt att leta sig ut och till sist har det byggt på för mycket. Värmekabeln ska alltså läggas så att den håller en isfri väg för vattnet från förångaren och ut genom dräneringshålet. Termostaten ska stänga slingan när bottenplåten ändå håller plusgrader och bör alltså sitta på ett ställe som håller ungefär samma temperatur som den.
Skrivet av: frav
« skrivet: 13 januari 2006, 22:35:27 »

På citcop.se finns det vinter utrustning till panasonic finns även installations beskrivning

Jovisst, men buden är ju olika från olika ställen.

Någon anser att värmekabeln skall ligga dubbel under kondenson. Någon annan att den skall monteras i ett S-mönster i hela tråget. Någon ytterligare att den skall monteras i ett spiral mönster i tråget.

Vissa tycker att värmekabeln skall dras i framkant av utedelen till el-kopplingsplinten. Vissa andra att den skall dras upp via baksidan på utedelen.

Någon tycker att termostaten skall monteras i 4-vägsventilens ena fäste. Någon annan att den skall skruvas fast i plåten vid el-kopplingsplinten. Eller någon som tycker att termostaten skall sitta isolerat från plåt-chassiet i någon plastbit så inte ev. överledning kan ske.

Ja det finns nog mer alternativ. Frågan är vad som är effektivast och lämpligast.
Skrivet av: Kiruna pump
« skrivet: 13 januari 2006, 10:38:21 »

På citcop.se finns det vinter utrustning till panasonic finns även installations beskrivning
Skrivet av: frav
« skrivet: 12 januari 2006, 18:48:04 »

Nu när det snackas värmekabel så passar jag på och fråga en sak. Hur skall kabeln lämpligast monteras i tråget samt var är bästa placeringen för termostaten?


För det är som vanligt olika svar beroende på vem man kollar med.


Någon/några som kanske t.o.m. har bilder?
Skrivet av: kylmicke
« skrivet: 11 januari 2006, 21:31:06 »

Jag körde utan värmekabel i ett halv år, sen dog pumpen :'(. Isen hadde deformerat det nedre röret i paketet, det sprack troligen under en avfrostning. Fick ett nytt batteri på garantin, nu sitter det en värmekabel i tråget. Har funkat problemfritt i fem år.
Skrivet av: Rale
« skrivet: 04 januari 2006, 15:15:01 »

Min e9dke har hittills klarat sig utan värmekabel. Ser ut som hålet smälter upp vid avisning!

Har en ide om att stoppa upp en liten flärp av aluminiumfolie (= ingen risk för galvanisk korrosion) genom hålet som kommer i kontakt med förångarens flänsar. På så sätt borde risken för igensättning av dräneringshålet minska ytterligare. (Förångaren blir nämligen ljummen vid avisning.)
Skrivet av: Bosse-värmepumpsdo
« skrivet: 17 december 2005, 17:34:15 »

Om rätt förutsättningar finns så kan en panasonic frysa i bottentråget detta pga att endast ett hål för kondensavrinning finns, låt oss säga att om  kölden håller i sig i tre veckor i ett sträck och temperaturen ligger i snitt på -5 grader så finns det mycket fukt kvar i luften som avfrostningen tar hand om och som fryser då den möter bottentrågets kalla yta vilket är kallare än utetemperaturen då luften efter förångaren hela tiden kyler plåten. en vacker morgon med -2grader ute kommer hundratals fläktvingar att slås i sönder av isklumpen som ligger i tråget?

Detta är ett uppdiktat senario snarare än faktisk verklighet! det kan vara så att fläktvingen hela tiden roterar och ökning av ishöjden i utedelen stiger så långsamt att endast halvfrusen is kastas åt olika håll då fläkten startas up efter en avfrostning.

Någon egentlig skada av is annars i utedelar finns inte!!! ( JAG HAR VARIT PÅ UTEDELAR SOM SETT UT SOM ISPAKET, REN KÄRNIS!)

Framtiden får utvisa, men jag har värmekabel i fall att!   
Skrivet av: Luftmiljögruppen
« skrivet: 16 december 2005, 14:21:09 »

Hej
Det värsta för en värmepump är +3 till -5 och fuktig luft.
Om den fryser ändå, så kan det bero på andra orsaker - utomhusdelen sitter inte i våg (den får gärna luta en aning mot husväggen). fel på avfrostningen, avfrotnoingsgivaren sitter inte korrekt.

Redigerat reklam
/Rickard


Skrivet av: ejwbegysv
« skrivet: 06 december 2005, 18:41:55 »

Jag tog en vanlig 1 polig brytare (som man tänder och släcker lampor med) monterade den brevid innedelen.. Har 5x2,5mm2 kabel ut så det fanns en ledig där att utnyttja..
Skrivet av: larryd
« skrivet: 06 december 2005, 17:43:54 »

På min E9DKE

 har jag satt en utomhus-strömbrytare (Jula 39kr) på höger sida, höger om anslutningsluckan. Fastskruvad med 2 st rostfri plåtskruv.

Eftersom jag var för snål att köpa en med signal-lampa och jag har Alsheimer's, så märkte jag strömbrytaren TILL och FRÅN.
Skrivet av: Elovv
« skrivet: 06 december 2005, 17:05:37 »

Hej
Ni som satt strömbrytare på värmekabeln, vilken strömbrytare har ni köpt samt var har ni satt den? Verkar smart, möjlighet att koppla på vid behov utan att behöva betala ström när det inte behövs....
Skrivet av: lillecab
« skrivet: 06 december 2005, 11:42:34 »

Hörde av min granne att när det var -22c ute då frös det även med värmekabeln i så han fick tina upp hålet!

Johan
Skrivet av: kjellgöran
« skrivet: 06 december 2005, 10:27:50 »

Hej.

Jag har Panasonics nya flaggskepp HE9 som jag köpte utan värmekabel i utedelen. Under den senaste köldperioden i Stockholmsområdet för någon vecka sedan ( det var då ned till åtta minusgrader vissa nätter) bildades is i dräneringshålet. Jag har därför nu satt in en värmekabel för att förhindra isbildning i hålet och de kommande dygnen som åter ska bli lite kallare får visa om kabeln gör någon nytta. För att inte kabeln ska dra ström jämt under fyra plusgrader då värmen sätts på har jag låtit installera en strömbrytare . Med denna kan jag välja när jag vill koppla på strömmen till värmekabeln. Rekommenderas!

Kjellgöran
Skrivet av: Panasonic E9
« skrivet: 06 december 2005, 01:54:17 »

...det är väl vid minusgrader som risken för isbildning i tråget är som störst ? Sc:,h

Självklart är det så att ju kallare det är, ju större är risken.
Skrivet av: X-file
« skrivet: 05 december 2005, 23:37:00 »

...det är väl vid minusgrader som risken för isbildning i tråget är som störst ? Sc:,h
Skrivet av: ejwbegysv
« skrivet: 05 december 2005, 23:29:02 »

Min har än så länge isat igen en gång i vinter...

Vill ni spara 70watt så sätt en strömbrytare på den då.. om du får problem så är det bara att knäppa igång den..
Skrivet av: Elovv
« skrivet: 05 december 2005, 23:17:38 »

Jag kan hämta min kabel eller få den monterad på dagen gratis. Men om det aldrig blir is i bottentråget......varför då ha en kabel...även om den inte drar så mycket ström......har inte sett tillstymmelse till is i bottentråget trots över 2 mån med ca 0 grader.
Skrivet av: lillecab
« skrivet: 05 december 2005, 23:12:44 »

Hej
Hörde detta i dag hos en bekant att en del av dom som säljer panasonic i boden inte heller monterar dit värme kabeln dom säger att det inte behövs!


Men jag monterade då in värmekabeln i min pump som jag håller på att installera

Johan
Skrivet av: larryd
« skrivet: 05 december 2005, 22:18:30 »

Du skulle kunna sätta dit en självreglerande Thorinkabel. 2meter drar 20W i luft men 72W i is. Behöver ingen termostat. Och montera en strömbrytare på pumpen, så du kan stänga av kabeln helt under varmare perioder.
Skrivet av: Elovv
« skrivet: 05 december 2005, 22:08:32 »

för oss energijägare. Jag köpte min 12DKE av Hemmabutiken i Ronneby. De monterade ej värmekabel i tråget. När jag ringde dit och påtalade det fick jag besked att den inte behövdes, att de sålt ca 400 pumpar de sista åren och ingen haft problem. Men om jag ville ha en kabel skulle de montera dit en gratis. Jag avböjde, men kommer att hålla koll på dräneringshålet i vinter, om det behövs får de komma och montera, om det inte behövs så sparar jag några kr till. Kanske bra att veta för de som inte har någon kabel (o de som har men vill försöka spara lite till). Kan tillägga att nu är det underkylt regn, 1 +grad, dräneringshålet helt fritt. Har haft pumpen sen början av oktober. :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!