Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: magnus-e skrivet 10 september 2022, 08:35:45

Titel: Skall verkligen radiatorerna vara inställda på max i alla situationer?
Skrivet av: magnus-e skrivet 10 september 2022, 08:35:45
Vi har en Greenline HT Plus med 100% radiatorbaserad värme (ingen golvvärme ens i badrum) och i manualen hävdar de att ventilerna till alla radiatorer bör vara helt öppna för lägsta energiåtgång. Nu bor vi i en fastighet med två våningar där vi mest använder övervåningen (där sovrum, vardagsrum etc finns) och skulle kunna ha betydligt lägre temperatur på bottenvåningen genom att helt eller delvis stänga flödet till dessa radiatorer MEN frågan är nu om det skulle sänka elförbrukningen eller inte?

Alla tips mottages med tacksamhet!
Titel: SV: Skall verkligen radiatorerna vara inställda på max i alla situationer?
Skrivet av: 944_Driver skrivet 10 september 2022, 09:04:46
Du kan ställa ner värmen på en del av radiatorernas termostater utan några problem i de flesta fall.
Det viktiga är att man inte tvingar vp att göra varmare vatten än nödvändigt och att det cirkulerar tillräckligt mycket vatten i systemet för att få vettiga gångtider. Högre temperatur än nödvändigt sänker cop och sliter på maskinen, många starter brukar också sägas vara dåligt för maskinen.

// Magnus
Titel: SV: Skall verkligen radiatorerna vara inställda på max i alla situationer?
Skrivet av: Rickard skrivet 10 september 2022, 09:11:33
Det som egentligen är viktigt är stabila förhållanden, och att deltaT över värmepumpens "varma" värmeväxlare vid drift ligger i området 4-10 grader för att värmepumpen skall få bra COP, att den inte gör "onödigt varmt vatten" är också viktigt, och har man för låga flöden i systemet så kommer det att innebära högre temp på vattnet i slutet av varje driftscykel, så COP kommer troligen att bli lite sämre om man minskar flödet och den totala mängden vatten som värmepumpen har att arbeta med, energibespringen som sänkt temp ger är dock med allra största säkerhet större än den "fördyring" som lite lägre COP kommer att ge.
Oklart hur dåligt det är för kompressorn med fler start och stopp, vissa hävdar att det inte gör nåt alls, och andra att en kompressor har ett visst antal starter och ett viss antal timmar de kan gå, och fler starter eller fler drifttimmar kommer då att innebära lite kortare livslängd.

Ställer man det mot att antalet drifttimmar blir lägre om du sparar energi så är det troligen ingen större fara att det blir lite fler start och stopp.
Titel: SV: Skall verkligen radiatorerna vara inställda på max i alla situationer?
Skrivet av: magnus-e skrivet 10 september 2022, 11:02:32
Vad kan antas vara "vettigt antal" starter per dygn för en VP enligt den mer pessimistisk teorin att det inte är bra med "för många"?
Titel: SV: Skall verkligen radiatorerna vara inställda på max i alla situationer?
Skrivet av: Josth skrivet 10 september 2022, 11:23:43
Undvik fler än 20 starter per dygn om det går, och absolut inte fler än 30 starter per dygn. Ungefär så brukar man säga men sedan beror det t.ex. en del på årstid också.