Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: knallelb
« skrivet: 17 juni 2015, 15:55:57 »

Kollade mitt kondenstråg efter vintern. Se bild.
Har haft ett skydd monterat ett par år,se bild. Gjort av en bit plexiglas som fanns tillhands, fäst med buntband så att det lutar med översidan
in mot förångaren. Inga löv har lyckats smita mellan skyddet ner i tråget.
Skrivet av: henke2
« skrivet: 24 november 2014, 08:57:32 »

Har ett liknande hemsnickrat kondensvattentråg till ES:n, påminner till utseende förvånansvärt mycket om Nibes även om jag inte tog modell efter KVT:n då jag byggde mitt. Undrar dock i mitt stilla sinne varför Nibe snålat på rördimensionerna för avrinningen, borgar ju för alla upptänkliga problem, allt från stockning mm.

Nån kostnadsfråga kan det ju inte vara. Kör själv med 50mm rör från tråget till dagvattenledningen, drar bra även vid större avfrostningar samt ger gott om plats för värmekabel. Skulle nåt löv slinka med så stockar det inte heller i första taget utan verkar sköljas med till dagvattenledningen som är på 110mm.

Now we're talking!  Du träffar huvudet på spiken. Följer du utvecklingen från KVT-10 till F2030/F2300 med KVR så är det precis så det funkar. Det är ingen slump att röret nu är 40mm och ser ut så som det gör, dessutom med väldigt tydliga monteringsanvisningar. Idag sitter den fullt behovsstyrda tråglösningen som standard direkt från fabriken på F2030/F2300. Detta tillsammans med KVR gör att Nibe idag är bäst i världen på kondensvattenhantering. tummenupp

Skrivet av: Krtek
« skrivet: 23 november 2014, 20:19:30 »

Har ett liknande hemsnickrat kondensvattentråg till ES:n, påminner till utseende förvånansvärt mycket om Nibes även om jag inte tog modell efter KVT:n då jag byggde mitt. Undrar dock i mitt stilla sinne varför Nibe snålat på rördimensionerna för avrinningen, borgar ju för alla upptänkliga problem, allt från stockning mm.

Nån kostnadsfråga kan det ju inte vara. Kör själv med 50mm rör från tråget till dagvattenledningen, drar bra även vid större avfrostningar samt ger gott om plats för värmekabel. Skulle nåt löv slinka med så stockar det inte heller i första taget utan verkar sköljas med till dagvattenledningen som är på 110mm.
Skrivet av: JPEG
« skrivet: 22 november 2014, 17:43:12 »

Bra henke2! Jag gjorde också den vanliga översynen förra fredagen och tänkte påminna andra, men du förekom mig.
Det var som vanligt lika din bild ganska mycket slam och något löv, som letat sig in till tråget trots min fönstertätningslist.
Resistansen i värmekablarna var ca 15 ohm lägre  än värdet, som är noterat av Nibe, så jag skrev upp ursprungsvärde och det uppmätta på insidan av elboxlocket för att lättare kunna följa upp det senare.
Kan bero på att utetemperaturen var +5 vid senaste mätningen och att effekten därför ökar vid lägre temperatur och ger självregleringen.
Skrivet av: henke2
« skrivet: 22 november 2014, 11:53:24 »

Då är det dax igen!  Rengör era tråg annars är det stor risk att era värmepumpar fryser sönder. Dubbelkolla även så det är KVT-11 V2 ni har och att resistansen över värmeslingan är den samma som tillverkaren signerat tråget med.  Om inte kontakta Nibe bums.   tummenupp  :)

Ni minns väl även att självreglerande kabel i avrinningsröret är ett big no no och att isoleringen måste vara minst 19mm tjock.  tummenupp


Skrivet av: JPEG
« skrivet: 19 juni 2012, 17:31:01 »

Jag kollade i dag och återkommer nu med en rapport om resultatet från sista vinterns försök med P-listen vid nedre springan på förångaren.

"Om någon annan tillämpar mitt tips om att stoppa dit en P-list av silicongummi i springan mellan förångaren och bottenramen, så kolla så det inte bygger på is senare när det blir kallt. Jag hoppas att vattnet följer plåtlamellerna ner i tråget och inte tar vägen över P-listen.

Det fungerade bra utan påbyggnad av is. Mindre mängd löv i tråget, men fortfarande kommer en del barr och mindre blomblad från bärträden in i tråget.

Det finns alltså fortfarande ett behov av att rensa och skölja tråg och avlopp före start av värmesäsongen. Helst efter lövfällningen är avslutad.
Skrivet av: wip
« skrivet: 10 november 2011, 19:53:46 »

Jag loggar hela tiden med separat mätare så blir det för mycket förlorad verkningsgrad så får jag väl ta bort en del trä. Gallret på framsidan är inget hinder i alla fall så snön som yrde in på fläktbladen och som bildade is den slipper jag nog. Den står 300 mm från väggen mot rek 350 mm och den is som fanns på kondensorn var på halva dess yta så det skall ge sig om jag inte kan få bättre verkningsgrad ändå om det kan bli isfri yta. Jag kommer att lägga in resultatet efter vintern. En bild från andra sidan bifogas.
En bild utan "snölocket" har  lagts till. Det är bara när det snöar som jag tänker lägga på locket
Skrivet av: JPEG
« skrivet: 10 november 2011, 17:54:53 »

Oj oj oj! Den pumpen har du nog minskat verkningsgraden till hälften på.  :D
Den måste kunna andas för att du skall få någon värme ur luften med så fritt luftflöde som möjligt. Den står redan ganska nära väggen i förhållande till rekommenderade.
Möjligtvis kan du placera ett snedtak ovan pumpen med ca 0,5m mellanrum så att luftflödet inte hindras. Det finns flera bra takexempel på forumet med bilder.
Is problemet har du ju löst så det kommer nog inte att orsaka dig besvär.

Ni brukar ha besvär med drivsnö i Skåne vet jag men det bör du lösa med lämpligt snöstaket på behörigt avstånd från pumpen, som inte hindrar luftcirkulationen.
/Peter
Skrivet av: wip
« skrivet: 10 november 2011, 12:08:25 »

 Jag hoppas att jag har löst problemet med nedisning både i fläkten fram och på kondensorn baktill med ett träinklädning som har öppet till höger baktill för tillräcklig cirkulation. Få se om det funkar. I vintras låg jag och hackade och värmde med varmluftspistol nästan varje dag  och det var 50 cm snö runt om. Fläkten hindrades ibland att snurra av all is. Är någon intresserad kan jag skicka mera bilder. Ett KVT 11 tråg är nymonterat såsom kronan på verket. Självreglerande värmekabel från Jula är kopplad ihop med tråget som  har  avlopp dockad till dagvattenledning i en stenkista under tråget.
Skrivet av: knallelb
« skrivet: 06 november 2011, 17:41:26 »

se tidigare tråd hur anslutning till tråget ser ut,  http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35794.0;all
Skrivet av: dadid
« skrivet: 30 oktober 2011, 08:43:14 »

Tack för bra och informativa bilder.
Skall de tolkas som om en vit rörmuff träs direkt på utloppen från tråget?
/David
Skrivet av: SvenF
« skrivet: 29 oktober 2011, 20:18:09 »

Så här har jag gjort. 50mm rör, borde naturligtvis varit i röd kvalitet, men tog vad jag hade.  Det ligger bara på styva ½ metern djupt men intill källargrunden. Verkar vara OK.
3e bilden visar hur det ser ut när det hela är installerat.
//
Sven
Skrivet av: knallelb
« skrivet: 29 oktober 2011, 18:16:42 »

Här är mitt avloppsrör. Jag har inte tätat mot stupröret under jord.
Mitt rör sticker in en bit och är snedkapat.
Skrivet av: henke2
« skrivet: 24 oktober 2011, 15:23:58 »

Hur som helst det gör inte kabeln i tråget heller och din erfarenhet är att det fungerar.
Jag har isolerat mitt lite extra för att vara på den säkra sidan.

När trågen byttes så minskade effekten från 40watt/m till 15watt/m på snutten som går ut i avloppet, så att följa rekommenderad isolering är nog inte dumt. 


Skrivet av: dadid
« skrivet: 24 oktober 2011, 10:35:30 »

Tänkte beställa ett tråg i dagarna. Jag kan inte läsa mig till hur anslutningen för avloppsröret ser ut.
Är det en bit rör som sticker ut så att man anluter med en vit avloppsmuff direkt mot röret?

Ni som anlutit avloppsröret till takavvattningen under mark. Hur har ni gjort anslutningen så att den blivit tät?
Finns det ngn form av nippel eller har ni kletat bitumenmassa?

/David
Skrivet av: SvenF
« skrivet: 21 oktober 2011, 11:41:17 »

Hej Peter, jo jag fick mitt tråg utbytt så även styrkortet, med de komplikationer det innebar, http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35794.30
Det följde med en värmekabel, vet inte hur lång, men det verkar ju fungera bra. Kanske för att vi bor på sydligare breddgrader
//
Sven
Skrivet av: JPEG
« skrivet: 19 oktober 2011, 17:10:04 »

Hej Sven jag antar att du också fick ditt tråg utbytt från KVT10 till KVT11 och att värmekabeln i avloppet, ca 0,5m, följde med det nya tråget. Hur långt ner går den?
Om man bytte styrkortet samtidigt så är den inte igång hela tiden, som du kanske känner till.

Hur som helst det gör inte kabeln i tråget heller och din erfarenhet är att det fungerar.
Jag har isolerat mitt lite extra för att vara på den säkra sidan.

Värre är nog allt gegg som kommer med smältvattnet från förångaren. Det såg lika dant ut i mitt tråg när jag spolade rent med trädgårdsslangen, som i ditt alltså inte bara löv. Det gäller att spola igenom avloppet ordentligt annars har man med säkerhet en slampropp.
Nibe rekommenderar att ett vattenlås anordnas, vilket kommer att bli ett dolt felställe, där det kommer att bli stopp.

Om någon annan tillämpar mitt tips om att stoppa dit en P-list av silicongummi i springan mellan förångaren och bottenramen, så kolla så det inte bygger på is senare när det blir kallt. Jag hoppas att vattnet följer plåtlamellerna ner i tråget och inte tar vägen över P-listen.
/Peter
Skrivet av: SvenF
« skrivet: 19 oktober 2011, 16:25:44 »


Installatören tyckte inte det behövdes någon isolering eftersom det finns värmekabel !! Det var så många andra fel i samband med installationen som var värre, så jag tog vad jag hade i isolering och satt runt röret. Den kunde nog varit lite tjockare.

Nej röret går inte in i källaren, det är nedgrävt utmed husgrunden och kopplat på stupröret några meter bort. Det hela fungerar alldeles utmärkt.
Skrivet av: henke2
« skrivet: 17 oktober 2011, 08:18:57 »

JPEG skrev "...glöm inte rensa tövattenavloppet innan det blir vinter och kallt." Alltid tacksamt med en påminnelse. Var ute och tittade under pumpen, konstaterade att det droppade rejält från tråget.

Tog loss tråget och konstaterade att avloppet var helt igensatt av en kletig gegga. Det var också gott om halvruttna löv. Efter lite behandling med trädgårdsslangen så fungerade det igen.
 Så det är absolut värt besväret att ta loss tråget och rengöra det. Visst är det betydligt trevligare att göra det en solig eftermiddag som i dag och inte när regn och snö yr om öronen.

//
Sven

 Thumbsup   

kolla även din isolering på röret ut från tråget, skall vara 19mm enl manualen, din såg tunnare ut på bilden, men kanske är vinkeln som gör det?!  Går röret in i källaren? smutt lösning i så fall :-)


Skrivet av: SvenF
« skrivet: 15 oktober 2011, 16:08:39 »

JPEG skrev "...glöm inte rensa tövattenavloppet innan det blir vinter och kallt." Alltid tacksamt med en påminnelse. Var ute och tittade under pumpen, konstaterade att det droppade rejält från tråget.

Tog loss tråget och konstaterade att avloppet var helt igensatt av en kletig gegga. Det var också gott om halvruttna löv. Efter lite behandling med trädgårdsslangen så fungerade det igen.
 Så det är absolut värt besväret att ta loss tråget och rengöra det. Visst är det betydligt trevligare att göra det en solig eftermiddag som i dag och inte när regn och snö yr om öronen.

//
Sven
Skrivet av: henke2
« skrivet: 11 oktober 2011, 07:29:43 »

Problem med löven är nog att de sugs in mot baksidan av förångaren och lägger sig platt mot baksidan när fläkten går. När fläkten stannar halkar något enstaka blad ner i tråget och då räcker det med några enstaka blad som följer med vattenflödet, för att ett stopp skall börja byggas upp.
Ett tak hjälper således inte mot insugna löv bakom pumpen.

/Peter

Det har du nog rätt i. Skall bli intressant att se hur din list fungerar i vinter.
Skrivet av: JPEG
« skrivet: 10 oktober 2011, 14:36:44 »

Jag tror inte det kommer att bygga på is. P-listen fyller bara upp springan och är lätt att dra bort i så fall. Problem med löven är nog att de sugs in mot baksidan av förångaren och lägger sig platt mot baksidan när fläkten går. När fläkten stannar halkar något enstaka blad ner i tråget och då räcker det med några enstaka blad som följer med vattenflödet, för att ett stopp skall börja byggas upp.
Ett tak hjälper således inte mot insugna löv bakom pumpen.

/Peter
Skrivet av: henke2
« skrivet: 10 oktober 2011, 09:40:08 »

Svagt att man måste köpa till värmekabeln till de redan dyra tråget.

Det beror nog mer på att Nibe inte vet hur lång värmekabel du behöver än att det är svagt. I vissa fall räcker ju en halvmeter, i andra fall bor man på en bergknalle och behöver "100meter".  Stort spann  ;)
Skrivet av: henke2
« skrivet: 10 oktober 2011, 09:37:50 »

Ni som har KVT11 tövattentråg på era maskiner glöm inte rensa tövattenavloppet innan det blir vinter och kallt.
Det finns en springa mellan förångaren och bottenramen baktill, som släpper in löv och barr ner till tråget.
Nu har jag petat dit en vanlig P-list av silicon i springan, för att förhindrar att löv och barr skall falla ner där.
Det går bra att få P-listen att sitta kvar eftersom det finns flera tvärgående stöd under förångaren som listen blir liggande på mellan slitsarna.
Det hade redan samlats en hel del gegg sedan feb 2011 när tråget byttes till KVT11. Avloppet är ganska trångt när det också ligger en värmekabel genom öppningen.

/Peter

 Thumbsup

Får du inte ispåbyggnad kring siloconlisten som ligger mot förångaren tro?
Skrivet av: wip
« skrivet: 09 oktober 2011, 20:53:11 »

Jag har nu gjort en ram av trä både baktill och framtill på min pump. Fläkten isade igen pga snön i vintras och förångaren var helt nerisad av snön som smält och frusit till. På det viset slipper man också alla löv och annat som faller ner. Jag kan lägga ut bilder om någon är intresserad. Framtill har jag satt brädor som ett jalusi och baktill har jag täckt över utrymmet mellan VP och väggen. I vintras hade vi ca 50 cm snö rakt över. Nu har jag satt dit ett tråg och kompletterat med en 2 m värmekabel från Jula. Svagt att man måste köpa till värmekabeln till de redan dyra tråget. Sedan i augusti -10 har jag haft pumpen och det har sänkt min förbrukning från 23.000 till ca 15.500 kW
Skrivet av: JPEG
« skrivet: 07 oktober 2011, 18:44:01 »

Ni som har KVT11 tövattentråg på era maskiner glöm inte rensa tövattenavloppet innan det blir vinter och kallt.
Det finns en springa mellan förångaren och bottenramen baktill, som släpper in löv och barr ner till tråget.
Nu har jag petat dit en vanlig P-list av silicon i springan, för att förhindrar att löv och barr skall falla ner där.
Det går bra att få P-listen att sitta kvar eftersom det finns flera tvärgående stöd under förångaren som listen blir liggande på mellan slitsarna.
Det hade redan samlats en hel del gegg sedan feb 2011 när tråget byttes till KVT11. Avloppet är ganska trångt när det också ligger en värmekabel genom öppningen.

/Peter

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!