Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bosse-värmepumpsdo
« skrivet: 02 juni 2007, 16:23:30 »

Självklart kommer värmen vintertid att bli högre om man tillför mer värme eller luft med högre temperatur (roterar runt bättre) ökar utnyttjandet av värmepumpen eller kaminen.

Jag vet inte ännu om ni fattar riktigt vad jag menar i sommarfallet?

Det finns alltid en orsak till att det är svalare i nedervåningen än i övervåningen, sannolikt inte bara isoleringsgraden eftersom undervåningen har markkontakt!
Men vi skiter i det lite eftersom sådana problem ger sig med tiden och inte är så jätteallvarliga på kort sikt och går att backa.
Dessa problem uppstår från mitten av juli till mitten av augusti!

Att testa är ju det absolut bästa sättet att få vishet men vintertid är det bara att kräma på!








Skrivet av: Raffen
« skrivet: 01 juni 2007, 00:31:05 »

Hej Benring! På din fråga ang vilken temperatur som behövs på varmluften för att hålla en viss temperatur i ett rum är ju inte lätt att svara på, eftersom det beror på vilka förluster du har i form av ev isolering, ventilation, öppna dörrar mm. Det beror också naturligtvis på kapacitet på pump och / eller luftmängd som blåses. Men man kan säga konkret att om din pump ger 35 ºC i utblåstemperatur och den går kontinuerligt utan att stanna, dina förluster inte är alltför stora t.ex att du har öppen dörr mm, så riskerar du ju att få just 35 ºC i detta rum.
Det är ju därför som man har termostater så att utrustningen stängs av vid behov.
Samma sak om du har 25 ºC varmluft som blåser kontinuerligt, så beroende på förluster och kapacitet på utblåsluften så kan man anta att du bör få just ca 25 ºC i detta rum.
Hur man värmer upp luften kan ju inte ha någon betydelse som jag ser det, utan det är naturligtvis temperaturen på luften, mängden luft som tillförs och ev förluster som är avgörande.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 30 maj 2007, 22:45:35 »

Förtydliga mig lite!

Om nedervåningen har 18-20 grader på sommaren med 24grader uppe skulle den enligt min "tro" även ha 18-20grader om det är 28grader uppe,
detta är ju inget jag vet men "tror".

Om du vid 28grader uppe skulle ha 24grader där nere (alltså temperaturen följer med) så upplevs detta bara väldigt possitivt, och är det också därför så tror jag att så inte är fallet utan att temperaturen står kvar på 18-20grader och stampar och då är det högst olämpligt att köra in luft oavsett luftmängd (ju mer ju sämre)



Halloj Bosse, och Raffen!

Min temp på nedervåningen ligger på samma oavsett 24 ºC eller mer på övervåningen. Däremot under så sjunker det.

Bosse: Jag måste fråga dig, om jag har en värmepump som blåser ut 35 ºC luft på bottenplanet just nu och jag har ca 23 ºC i rummet pumpen sitter i, ca 20 i rummen utanför. Jag tappar pga dörrposter, vad krävs det för värme för att hålla dom 20 ºC i rummen bredvid pumpen om man delar upp och sprider värmen bättre (den som skulle komma från övervåningen och pumpen är avstängd)?

Hänger du med vad jag frågar om?

Skulle du mena att 25 ºC utblåsluft är otillräcklig i ett rum på ca 15m2 för att hålla runt 20 ºC?

Min andra fråga är: Spelar det nån roll HUR man värmer upp? Jag menar, med värmepump eller med annan varm luft?

Förövrigt ser jag fram emot svaret på Raffens fråga ang vintertid.

MVH / B






Skrivet av: Raffen
« skrivet: 30 maj 2007, 20:19:06 »

Hej Bosse!  Kul att höra ifrån Dig och mkt positivt med ditt förtydligande, det var faktiskt riktigt efterlängtat.
Ja du har ju helt rätt i Bosse att vi alla lever lyckliga i vår resp tro och det gäller ju i högsta grad även mig, eftersom jag naturligtvis inte vet säkert heller hur detta kommer att fungera, men med den luftmängd som det handlar om i detta fallet så har jag mkt svårt att tro att jag inte skulle kunna få till en markant utjämnad temperatur mellan bostadsvåning och källarvåning, men det återstår att se, för om ca 3-5 dagar så kommer jag att veta ganska väl hur det kommer att fungera eftersom jag nu är i slutskedet av montering av rör och fläkt och isoleringen av desamma är det som återstår, så jag kommer att återkomma med rapport om hur det hela fungerar så fort som möjligt.
Men detta är nu det s.k sommarläget på ventilationen Bosse vilket jag mest betraktar som en extra bonus med anläggningen, och jag vill nu fråga dig om det s.k vinterläget för samma ventilation.
Varför jag egentligen monterar upp denna anläggning är just för att det på vintertid, och vid strängare kyla, från ca -5 till -10 grader och nedåt så är det så att även om jag har upp till 25-28 grader varmt i gillestugan i källaren, (där jag f.ö både har pumpinnerdelen och braskaminen) så får jag inte upp mer än ca 21-22 +grader till bostadsvåningen, så jag vill därför fråga Dig:
Kommer detta att fungera enligt dina tankegångar Bosse med att kunna få upp mera värme vintertid och en jämnare temperatur mellan våningsplanen på samma premisser vilket är min målsättning, eller är det enl din uppfattning lika illa, eller att det kommer att fungera lika dåligt med temperaturutjämning vid den tiden på året??

Mvh Raffen.
Skrivet av: Bosse-värmepumpsdo
« skrivet: 30 maj 2007, 18:17:44 »

Förtydliga mig lite!

Om nedervåningen har 18-20 grader på sommaren med 24grader uppe skulle den enligt min "tro" även ha 18-20grader om det är 28grader uppe,
detta är ju inget jag vet men "tror".

Om du vid 28grader uppe skulle ha 24grader där nere (alltså temperaturen följer med) så upplevs detta bara väldigt possitivt, och är det också därför så tror jag att så inte är fallet utan att temperaturen står kvar på 18-20grader och stampar och då är det högst olämpligt att köra in luft oavsett luftmängd (ju mer ju sämre)

Skrivet av: Raffen
« skrivet: 27 maj 2007, 11:34:46 »

PS! har en 160 fläkt verkligen 1000kubik ? LHG 160XL har 770 kubik/timme och Friblåsande (det vill inte jag lyssna på i alla fall 53db) , sen faller luftmängden fort vid anslutning av ljudfällor mm.

Hej Bosse! Ja ivf bra nära 1000 kubik/tim friblåsande. Om du kollar länk och klickar på datablad, så framgår det ett värde på ca 0,27 m3/sek, vilket skulle motsvara ca 972 m3/tim.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Bosse-värmepumpsdo
« skrivet: 26 maj 2007, 18:57:51 »

Allt är lungt och kan givetvis backas tillbaka om mätningen visar högre luftfuktighet vilket den troligtvis gör!

Uppvärmning av befintlig luftmängd är ok! med tex en värmepump eller vad som helst som ger värme!

"Extern" luft i från utsidan eller övervåning eller vad det nu är som råkar ha en högre temperatur och förmodligen ett annat tillstånd när det gäller fukt bör användas med en smula koll!

Jag gör ingen "våg" för 1000kubik heller eftersom luftblandningen kommer att skikta luften i undervåningen,
Det finns något som kallas omrörande ventilation och detta kräver spridning i hela undervåningen och dessa 1000kubik kommer då att splitas ned i betydligt lägre delflöden.

Det kan bli bra kortsiktigt och bli dåligt mer på sikt!

PS! har en 160 fläkt verkligen 1000kubik ? LHG 160XL har 770 kubik/timme och Friblåsande (det vill inte jag lyssna på i alla fall 53db) , sen faller luftmängden fort vid anslutning av ljudfällor mm.

 
Skrivet av: benring
« skrivet: 25 maj 2007, 08:19:46 »

Jag kommer troligen göra som jag brukar, nämligen dokumentera/fotografera typ allt :)

Det kommer nog i denna tråd så är allt samlat!

Krångla till det ja, det är så sant! Det är många vuxna bra på.

Ett exempel:

Citera
En lastbil med släp transporterade en stor traktorgrävare, enorma däck. Släpet hade säg 28 däck totalt, för att orka med.
Vid ett tillfälle kom dom till en tunnel som var för låg, det var inte så mycket men den gick inte under.
Alla stod och funderade på hur dom skulle göra, och kom på att man släpper ju ut luften ur släpets däck så skulle det gå bra.

Samtidigt så står det en pojke och tittar med intresse och han säger då till en av gubbarna:
"Varför släpper ni inte ut luften ur traktorns däck? Den har ju bara 4 st"

Varför krångla till det? :)

 *vinkar*
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 24 maj 2007, 23:44:20 »

Det var så lite så Benring, nöjet har varit helt på min sida. Apropå det du sa om insnöad, så jag kan säga dig att det är du inte ensam om, jag har själv känt mig så många ggr eftersom när man sitter och funderar och planerar så har man ofta en förmåga att kunna krångla till det lite extra mkt, för att i efterhand komma på att det är faktiskt de enklaste lösningarna som är de allra bästa. Tack skall du ha själv Benring för en intressant diskussion, och vi har säkert själ till att komma tillbaka och ge varandra feed-back på hur våra gemensamma lösningar fungerar.

Mvh Raffen.  Thumbsup  *vinkar*
Skrivet av: benring
« skrivet: 24 maj 2007, 22:44:31 »

Ok, då ska det inte bli några problem, för det kommer aldrig bli så stängt i dom rummen :)

Då tror jag att jag vet hur jag ska drar rören oxå!

Stort tack för bollande av ideer studs
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 24 maj 2007, 22:28:35 »

Hej Benring! Nej jag kan inte se någon fara med att luften skulle bli dålig av detta, men jag utgår då ifrån att du har hyfsat öppna utrymmen, eller i vart fall dörrarna på glänt i rummen på nedervåningen så att den uppvärmda luften fritt kan cirkulera ut från rummen och tillbaka upp i genom trappschaktet till övervåningen igen för nya rundor, för annars bygger du ju upp det här omtalade sk övertrycket i dessa rum vilket inte är så bra vare sig ur fuktsynpunkt eller att cirkulationen skulle avstanna viket heller inte är bra. Så kan luften bara cirkulera fritt så är det helt ok.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 24 maj 2007, 22:16:09 »

En sak till Raffen, om jag leder luften från dom tre sovrumen på överplanet, ner till undre plantes två sovrum, kommer det då bli dålig luft där?

Eller är omsättningen av luft så stor att den inte blir dålig?


/B
Skrivet av: benring
« skrivet: 24 maj 2007, 22:02:16 »

Tjenare Raffen!

Jag var så insnöad på alternativ 1 att jag inte såg hur optimal nr 2 var!

Och du slog ju huvudet på spiken när du skriver att jag bara behöver dra ner luften, åt samma håll oavsett årstid, kan inte bli bättre på så vis!

Va kul, här ska byggas luftcirkulation!  Thumbsup
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 24 maj 2007, 21:58:37 »

Hej igen Benring! Efter lite ytterligare funderingar och studier av dina lay-outer så kom jag på att du behöver ju inte ha något luftutsläpp överhuvudtaget tillbaka till kaminen på ovanvåningen, utan kör bara utsug från rummen på övervåningen och skicka ned luften direkt till undervåningen. Kaminen värmer ju upp övervåning när du eldar och via utsuget får du snabbare in värmen i rummen för vidare transport ned i undervåning där det då kommer att underlätta betydligt för värmepumpen (vintertid alltså) när den skall tillsätta värme vid behov.
På sommaren kör du samma princip, bara det att du inte behöver vare sig elda i kaminen eller köra med pumpen eftersom du då kör ned överskottsvärmen (sommar och sol) i undervåningen och får på så sätt en jämnare temperatur i båda våningsplanen = varmare i undervåning och svalare i övervåning = den mest optimala och perfekta lösningen + att du kommer att spara en massa energi.
Det är ju bara att gratulera dig till en alldeles utmärkt lösning Benring.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 24 maj 2007, 21:21:30 »

Hej Benring! Spelar kanske inte så stor roll vilket alternativ du tar, men jag skulle nog föredra alternativ 2, dvs att suga luften från taken på rummen och blåsa ned den i kaminens närhet, eftersom jag tror att det blir mest naturligt att suger du ut luft ur rummen så kommer det snabbare in ny av kaminen uppvärmd luft i rummen. Jag tror väl också att det skulle vara lättare att kombinera med det andra flödet som vi diskuterat. När det gäller husets ordinarie ventilationssystem så påverkas ju inte det någonting av detta arrangemang.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 24 maj 2007, 21:05:41 »

Bosse har inte kommenterat det senaste, det du skrev i går vid 23-tiden alltså.

Jag tror nog jag kommer göra som planerat, dvs blåsa ner 1000m3 varm luft per timme, det lär bli varmt.

Jag har även ett projekt på övervåningen, som rör vintertid, där två alternativ på hur man löser frågan presenteras, vilket är mest korrekt?

http://hem.passagen.se/ftpserver/vent2.gif

För det projekt som gäller utjämningen mellan planen är tänkt att bakas ihop med detta på övervåningen, vill helst inte ha fler fläktar än nödvändigt.

Detta arrangemang påverkas av hurvida jag gör med ovan.
Det bygger på att jag blåser IN varm luft i rummen vintertid... dvs alternativ ett ovan.

http://hem.passagen.se/ftpserver/vent.gif


Hoppas ni är med på hur jag menar :)

Skrivet av: Raffen
« skrivet: 24 maj 2007, 10:15:18 »

Hej Benring! Nej att låta 1000 m3 luft per timma cirkulera genom en luftsolfångare tror jag inte funkar heller, utan man får nog antingen ha en mindre separat fläkt till denna ev styrd av uppvärmningstemperaturen, alt ta en mindre sidokanal från denna vår kommande bamseanläggning gärna utrustad med reglagespjäll också, och som då passerar via solfångaren, det tror jag skulle funka perfekt.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 24 maj 2007, 08:38:35 »

Problemet är att ni båda argumenterar vettigt i samma fråga :)

Det du Raffen skrev sist, att omsättningen av luft kommer bli så hög att det måste öka värmen på nederplan, låter vettigt. Jag menar, om värmen ökar så blir ju väggar och golv varma och risk med fukt minskar.

Detta är ju redan idag ett uppvärmt och normalisolerat utrymme, så om jag flyttar ner och omsätter sån luftmängd som du, Raffen, skriver så kommer det ju knappast bli svalare.

Jag tror inte det kommer bli problem med fukt men blir osäker på detta när Bosse sätter igång och argumenterar :D

Ang luftsolfångare så har du rätt, bäst att cirkulera internt även där.
Jag har varit på väg att bygga en sådan tidigare, det kanske blir av nu oavsett.

Det vore ju inte fel att låta en sådan sitta i samma kanalsystem som det vi nu planerar, men att få luften uppvärmd i en sådan när man skyfflar 1000m3 blir nog svårt, måste nog bli en enorm solfångare i så fall, som hinner värma luften innan den kommer tillbaka in i huset igen.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 23 maj 2007, 23:03:41 »

Då är det i så fall (nästan) omöjligt att lösa uppgiften på ett energisnålt sätt?!
Jag måste torka och värma luften, så då får det väl bli en luftsolfångare :)

Ta det lugnt nu Benring!  Låt dig inte nedslås av vissa pessimistiska uttalanden som det iof kan finnas fog för i vissa enskilda fall och under vissa spec omständigheter, men jag tror att det här kommer att bli riktigt bra skall jag säga dig för vår del och med våra förutsättningar.
Förresten när det gäller luftsolfångare så är det väl ett bra förslag, men även där finns säkert utrymme för viss utveckling. De vanliga luftsolfångarna idag blåser ju in den uppvärmda luften i huset och medverkar därför till att skapa ett övertryck, eller i vart fall minska undertrycket i huset, vilket kan göra att fukt tränger in och på sikt skadar bjälklag, väggar, tak, mm.
Det vore helt klart mkt bättre om man sög luften inifrån huset och värmde upp den med solfångaren och pumpade tillbaka den igen så att den cirkulerade internt precis som vi avser att göra.

Mvh Raffen. 
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 23 maj 2007, 21:27:12 »

Hej Bosse! När vi pratar källare eller undervåning som vi avser att värma på sommaren och få upp värmen effektivare på vintern eftersom vi har luftvärmepumpen där nere, så pratar vi om den del av utrymmet i undervåningen som är isolerat och ombonat på samma sätt som övriga bostadsutrymmen är utrustade. När vi pratar kanalfläkt så pratar vi inte en liten som blåser 300 m3 luft i tim, utan jag pratar om en Östberg kanalfläkt 160C, vilken har en kapacitet på upp till 1000 m3/tim beroende på motstånd, och eftersom det inte lär finnas något spec motstånd när man blåser luften internt i huset så borde toppkapaciteten kunna uppnås. Jag kommer naturligtvis att köra fläkten endast så mkt som behövs eftersom jag kan reglera varvtalet med en tyristor, och räknar väl med att det skall räcka ev med halvfart 400-600 m3/tim.
Men om vi för skojs skull räknar på 1000 m3/ i luftomsättning, så innebär det konkret om jag förstår det hela rätt att jag på mina 95 m2 i bostadsvåningen = 228 m3 total luftmängd, så byts denna totala luftmängd ut drygt 4 ggr/tim och slussas ned i källaren där jag pratar om ett uppvärmt utrymme på ca 60 m2 = 132 m3 total luftmängd, så skulle källarens totala luftmängd bytas ut ca 7,5 ggr/tim. Det skulle väl ändå vara högst märkligt Bosse om det bara skulle vara fukt som transporterades ned i källaren, och att ingen värme överhuvudtaget skulle kunna uppnås enligt de premisser som jag nu har nämnt. 

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 23 maj 2007, 20:30:53 »

Då är det i så fall (nästan) omöjligt att lösa uppgiften på ett energisnålt sätt?!

Jag måste torka och värma luften, så då får det väl bli en luftsolfångare :)
Skrivet av: Bosse-värmepumpsdo
« skrivet: 23 maj 2007, 19:33:29 »

Jag förstår Bosses synpunkt och det är bra att han delar med sig av detta.

Dock låter Raffens tolkning av situationen mer riktig i MITT fall.

Bosse, min källare/undervåning ligger på ca 18-20 ºC om jag inte tillför värme.
Detta är normalt OK men är det 25 ºC på övervåning så gör diffen att det känns kallt.

Om jag kan få nedervåning att hålla säg 22-23 ºC och övervåning kanske 24 ºC, ja då är jag i mål tror jag.

Samtidigt, om jag väljer att tillföra (med VP'n) värmen där nere så blir det ändå varmare uppe, inget bra alls.
Man kan inte få en jämn temp i detta hus, oavsett årstid.

Det är så om man kollar i ett mollierediagram att det kan räcka att sänka lufttemperaturen bara 1 grad så ökar luftfuktigheten 10%
detta är inget linjärt sätt att tala om vilken luftfuktighet du får men:
jag tror att om du sätter in en liten kanalfläkt som blåser in ca 300kubik/timme så tillför du inte i första hand värme utan fukt!

Titta i ett molliärdigram och mät helst med en slungpsykrometer om du ändå gör detta.

Raffen
Det jag talar om har absolut inget med övertryck att göra, om du har en källare så gjuten i ren stenhård betong så ökar luftfuktigheten vid sommarregn ute bara genom att fukten vill utjämna sig och transporteras lätt in igenom det mesta.

Det finns alltså två sätt för fukten att transporteras, det du talar om är mer fukt i väggar dvs man trycker ut varm luft som kyls av och möter i värsta fall daggpunkten mitt inne i väggen.   I detta fall då i absolut värsta fall (mitt fall) att daggpunkten flyttats ända in på innerväggen som då höll 15grader, daggpunkten är 100% men det är illa nog med 70%

I ett hus så finns det då två luftlager som har olika temperatur och olika förmåga att hålla fukt/uppta fukt, övervåningens varma luft bär mer fukt per kubik och drar åt sig fukt från undervåningens kallare luftlager (dvs hjälper undervåningen att bli av med fukten) mäter man luftfuktigheten uppe så är den förmodligen torrare än nere men kan ändå innehålla mer fukt, blåser man sen ner den i undervåningen så stiger luftfuktigheten igen i värsta fall med 10%/grad som den då kyls. 

Raffen
Skillnaden på vad jag säger är att själva klimatet i undervåningen blir fuktigare och kan ställa till med minst lika stora bekymmer som det förstnämnda.
tex sommarstugelukt (mögel) i både väggar och lakan.

Men som sagt linjen är hårfin och det kan fungera utmärkt! men nyttan av detta är mindre än man tror. värmeeffekt i undervåningen blir väl ca 500watt eller ungefär vad en stationär dator producerar i värme. kyleffekten till övervåningen märker du alltså inte.

Det blir alltså oftast inte bättre heller av att låta uteluften genom skorstensverkan fara igenom undervåningen och upp genom trappan och ut genom ett fönster, eftersom just temperaturen kommer ifrån ett varmare och annorlunda lufttillstånd/ uppbär mer fukt.







 
Skrivet av: benring
« skrivet: 23 maj 2007, 07:21:44 »

Jag förstår Bosses synpunkt och det är bra att han delar med sig av detta.

Dock låter Raffens tolkning av situationen mer riktig i MITT fall.

Bosse, min källare/undervåning ligger på ca 18-20 ºC om jag inte tillför värme.
Detta är normalt OK men är det 25 ºC på övervåning så gör diffen att det känns kallt.

Om jag kan få nedervåning att hålla säg 22-23 ºC och övervåning kanske 24 ºC, ja då är jag i mål tror jag.

Samtidigt, om jag väljer att tillföra (med VP'n) värmen där nere så blir det ändå varmare uppe, inget bra alls.
Man kan inte få en jämn temp i detta hus, oavsett årstid.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 23 maj 2007, 01:28:04 »

Trots att jag jobbar med sådana problem så gjorde jag missen i min egen källare för några år sedan!
Den varmaste sommaren på mannaminne så kopplade jag en fläkt som sög luft från vinden och skickade den in i källaren.
källaren var då helt oisolerad och tjärad med jordmassorna emot och ca 15 grader varm året runt.
Två dagar senare halkade jag i vattnet på golvet och väggarna fullkomligt svettades vatten.
Temperaturen var ungefär som tidigare!

Hej Bosse! Jag tror att det skulle vara bra om du förklarade lite närmare hur du menar i ditt inlägg, tog du den varma luften från utevinden och pumpade ner den i den kalla källaren inne i huset eller??  Om så är fallet så skapar du ju förmodligen ett övertryck i huset, vilket ju absolut inte är bra eftersom man då riskerar att trycka ut fukt i väggar, bjälklag mm.
Vad jag och Benring diskuterar är att öka den interna luftomsättningen inne i huset för att få en jämnare temperatur mellan våningsplanen i mitt 1-plans med isolerad källare och hans sutterängshus, och detta luftflöde påverkar inte på något sätt husets ordinarie ventilationssystem, och påverkar heller inte negativt det undertryck som husets ordinarie ventilation skapar via som i mitt fall en mekanisk frånluftsfläkt.
Sen att nämnda ventilationsrör som är isolerade går från t.ex taket i källaren via ett skorstensschakt eller garderobsutrymme upp på och via den isolerade kallvinden och tillbaka ned genom taket i övervåningen/bostadsvåningen gör ju ändå inte något annat än att transportera den interna inneluften mellan våningplanen, så just detta förfarande skapar ju varken övertryck eller undertryck i huset och därmed ser jag ingen risk för ev fuktskador. Tilläggas bör ju att det också finns ett ordinarie öppet trappschakt mellan övervåningen och undervåningen i dessa våra hus som det sker ett ständigt normalt luftflöde genom.
Jag vet inte om det kan ha skett något missförstånd härvidlag.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 22 maj 2007, 21:12:26 »

Bosse, du gissar rätt, och som jag redan skrivit, det är för varmt på övervåning och för "kyligt" på nedervåning på våren och hösten, på sommarn så är det bara behagligt.

Raffen, har du några kommentarer till Bosses påstående ang fukt?

Jag har ju inte en svinkall källare utan sutteräng där ena gaveln är under mark, resten är fritt.

Nog för att jag vet hur fukt/värme/kyla funkar, men är det sån risk tro?
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 22 maj 2007, 20:28:18 »

Hej Benring! Har kollat på din hemsida och jag tycker att det verkar helt ok. När det gäller vändbara fläktar så finns det ju mkt riktigt inte vad jag vet och som Bosse också mkt riktigt påtalar, utan man får alltså när det gäller alla fläktar inkl kanalfläktar masa sig upp på vinden, lossa på isoleringen och vända på hela fläkten, isolera på den igen och köra, för då blåser den i andra riktningen, alt när det gäller väggfläktar organisera samma sak att man kan vända på hela fläkten vid behov, så detta kräver en viss handpåläggning men å andra sidan så är det väl inte mer än 1 gång i halvåret som det kan bli aktuellt så det kan väl vara ok.

Mvh Raffen.
Skrivet av: Bosse-värmepumpsdo
« skrivet: 22 maj 2007, 18:09:01 »

Vändbara fläktar finns i princip inte!

Varför vill du tillföra varm luft från övervåningen på sommaren? jag gissar att antingen vill du jämna ut temperaturen eller så blir det väldigt kallt i nedervåningen.
Om det känns kyligt där på sommaren så borde detta vara possitivt men om det är "kallt" så är det då olämpligt att använda den uppvärmda luften på övervåningen eftersom den då tillför ytterligare fukt till den kanske redan lite fuktiga miljön i undervåningen.

Jag tänker så här! Om övervåningen är mycket varmare så upphämtar luften där fukt från undervåningen dvs transport sker rakt genom bjälklaget,
om denna luft sen pressas tillbaka så kyls den av och daggpunktstemperaturen kan då faktiskt ligga på en 22 grader på sommaren. Är då undervåningen dåligt isolerad med kanske redan lite fuktig grund så kommer du för det första inte att höja temperaturen särskilt mycket men däremot höja luftfuktigheten. och installationen ger mer skada än nytta.

Trots att jag jobbar med sådana problem så gjorde jag missen i min egen källare för några år sedan!
Den varmaste sommaren på mannaminne så kopplade jag en fläkt som sög luft från vinden och skickade den in i källaren.
källaren var då helt oisolerad och tjärad med jordmassorna emot och ca 15 grader varm året runt.

Två dagar senare halkade jag i vattnet på golvet och väggarna fullkomligt svettades vatten.
Temperaturen var ungefär som tidigare!

Jag tycker det känns lite vådligt att sommartid flytta luft från övervåningen ned till undervåningen.
Om det är konstgjord kyla i undervåningen från en luftvärmepump så känns det mer ok, eller att du tillför ytterligare värme där, men att använda undervåningen som kylaggregat tror jag alla avråder i från.
 


Skrivet av: benring
« skrivet: 22 maj 2007, 16:40:29 »

Jag har gjort en skiss på en fundering, kan du säga om det är bra eller dåligt, om det finns nackdelar etc:

http://hem.passagen.se/ftpserver/vent.gif

Fläkten suger in kaminvärme när jag eldar på vintern, och blåser det in i dom tre rummen.
På sommarn så vänder jag håll på fläkten så den trycker ner den varma luften ner på undervåningen, röret som suger kaminvärme är då stängt.

Föresten, GÅR det att vända håll på dessa fläktar??
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 22 maj 2007, 14:25:29 »

Nej det ser du Benring det plockar snart till när man skall handla lite, Jag tor att du kommer att bli riktigt nöjd med Soliduct för det blev jag, riktigt imponerad faktiskt. När det gäller ventilationsshoppen så såg jag att de faktiskt hade hyfsade priser på ljuddämparslang om man skulle behöva + att de har fraktfritt oavsett inköpssumma så det kan man ev fixa därifrån, men f.ö var de klart dyrare med övriga prylar, så då är Soliduct faktiskt att föredra.
Jag kör också med 160-rör från källaren genom en skorstensschakt och upp på kallvinden som jag sedan förgrenar till 2 st 120-rör och ned genom taket till bostadsvåningen, fläkt och förgreningsrör kommer att ligga separat isolerade ovanför den isolerade kallvinden.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 22 maj 2007, 13:48:14 »

Jo jag la in ett par grejer hos dom, för o se priset och kom väl upp i ca 3000:-.
Då är det deras paket plus mer rör så jag kommer täcka upp 3 rum  Thumbsup

Det spar jag in bra på när jag slipper ha element där inne allt som oftast.

Fraktfritt över 1500:- är inga problem märker jag :)
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 22 maj 2007, 13:34:39 »

Hej benring! Jag tycker om jag får råda dig att du kollar in på http://www.soliduct.com/ De har bra priser och mkt kampanjerbjudanden på vetilationsstosar, rör, flexrör mm som man behöver, du kan också i lugn och ro lägga in beställningar vid olika tillfällen i din personliga varukorg, beställningen ligger kvar tills nästa gång du loggar in, så du kan ta god tid på dig och fundera över vad du behöver utan att stressa och lägga in din order i varukorgen vid olika tillfällen innan du lägger din slutgiltiga beställning. De har visserligen fraktfritt från 1500:- kr, men det plockar det ju snart till så det är inget problem.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 22 maj 2007, 13:06:22 »

Jag tänkte köra 160-rör i mitt arrangemang samt ha fläktar på vinden, så det kanske inte blir nödvändigt med ljuddämpare för mig heller.

Jag tänkte visserligen ha dubbelt system hemma, ett på övervåningen för att flytta bort luft till ett par rum + kök och då blir det paketfläkten med dämpare o allt för runt 2200:- plus lite mer rör.

Sen systemet för att jämna ut värmen mellan planen.

Vet inte hur jag ska lösa detta med endast en större fläkt, om det ens går, så det blir två fläktar om inget annat dyker upp.

Jag va in på  http://www.ventilation.nu/xcart men förstår inte om priserna är ink eller ex moms, sen när man kollar på kanalsystem, för att se vad rören/böjar kostar så står det inte vad jag kan se vilken dimension dom har, endast ett artikelnummer.

Högst irriterande, hur ska man veta vad man ska kolla på då?


Skrivet av: Raffen
« skrivet: 21 maj 2007, 13:48:29 »

Hej Benring! Nej jag har inte med ljuddämpare nu för jag tänkte prova hur det låter utan, men är väl medveten om att jag kanske måste komplettera med detta. Jag har idag en kanalfläkt till ordinarie ventilationsutsug och den behöver jag ingen ljuddämpare till. Den sitter också precis som min nya fläkt kommer att göra uppe ovanför den isolerade kallvinden, så jag får se hur det låter. Eftersom jag överdimensionerade fläkten så tror jag inte heller att jag behöver köra järnet med den, men kommer att pröva detta mkt noga. Om jag behöver komplettera så köper jag dem hos  http://www.ventilation.nu/xcart/:  eftersom de hade hyfsat pris på 1-meters ljudämparslang, och dessutom fraktfritt på allt oavsett inköpssumma.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 21 maj 2007, 11:46:24 »

Tja!

Nu har jag klurat lite, jag har redan tidigare planerat in en kanaldragning på nederplan för att flytta värmen från VP-rummet till övriga rum.

Det jag behöver göra med den lösningen är endast att haka på ett rör från övervåningen, innan fläkten, med ett spjäll på.

Då kommer fläkten suga från VP om spjället är stängt, eller från övervåningen om spjället öppnas.

Detta ska jag försöka ordna termostatstyrning på.

Jag kommer inte trycka UPP luft nångång, jag planerar att ha en VP till på övervåningen som sköter den biten på vintern.

Så detta extra jag lägger till gäller mest för sommartid för att jämna ut, men  kanske även hjälpa till på vintern på samma sätt när jag tex eldar i kaminen på övervåningen.


EDIT: Förresten, du kör inte med ljuddämpare?

/B
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 21 maj 2007, 10:43:28 »

Tjenare Benring! Efter en hel del goglande så fastnade jag för Soliduct Ventilation i Båstad, de hade en hel del kampanjerbjudanden på prylar som jag behövde så det blev det klart bästa och mest prisvärda alternativet för mig + att det var lätt att anmäla sig som kund, och de levererar mot faktura, så inget krånglande med pengar när åkarfirmorna kom med grejorna, så därifrån var det ordning på rutinerna måste jag säga, så jag är helnöjd.                              http://www.soliduct.com/.
Tag gärna en fläkt som har lite ordentlig kapacitet så att du har lite resurser om du nu vill samordna lite olika kanaler istället för flera olika fläktar om det nu är möjligt, och kosta på dig en varvtalsstyrning med tyristor, för det gjorde jag, och när man ändå investerar och installerar så vill man ju inte reta sig på i efterhand att man inte fick tillräcklig kapacitet iaf, för då är det bättre att köra fläkten på 1/2-fart eller 3/4-fart via tyristorn, dessutom tror jag att livslängden påverkas positivt med en kraftigare fläkt som går på begränsat varvtal.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 21 maj 2007, 07:28:19 »

Tjohej Raffen!

Vart har du handlat dina rör och fläkt -grejer nånstans?

Jag tänkte bygga lite mer kanalsystem i samma veva, behöver sprida värmen lite effektivare på nedre plan.
Men då får jag en känsla av att det blir dubbla system:

-Ett som drar luft ner från övervåning till undervåning eller tvärs om på vintern.
-Ett som flyttar luften från det rum som VP sitter i, men endast på bottenplan.

Om man inte kan komma på en lösning som använder samma fläkt...

Det får man fundera på, dumt o köra fler fläktar än nödvändigt :)
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 20 maj 2007, 22:07:54 »

Hej Benring! Ja det var ungefär vad jag tänkte när jag såg din fråga och jag har irriterat mig lite på detta nu under 2 vintersäsonger, men nu beslutat mig för att åtgärda detta en gång för alla. men jag lovar att hålla dig informerad och återkomma med feed back så snart jag fått igång min ventilation om någon eller några veckor.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 20 maj 2007, 19:16:15 »

Du lider som sagt av samma bekymmer, jag ska ta del av ditt projekt och troligen göra liknande modell Thumbsup
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 20 maj 2007, 13:48:13 »

Ok då förstår jag Benring! Du har med all sannolikhet värmepumpen på undervåningen, precis som jag har min i gillestugan i källaren och upplever också att luftväxlingen blir för dålig mellan våningsplanen. Jag får inte upp värmen så som jag önskar på vintern (även om jag har +26-27 ºC i källaren så får jag inte upp mer än +21-22 ºC), samtidigt som det precis som du säger att på sommaren är det nästan för varmt i bostadsplanet, men lite för svalt i källarplanet. Jag har provat det mesta (sido-underfläktar, takfläktar mm), men nu är det slut på detta "lilla bekymmer" för just nu så håller jag på att montera upp en rejäl ventilation internt mellan våningsplanen inne i huset, där jag kommer att kunna flytta runt luft om jag så önskar med en kapacitet av upp till 900-1000 kbm luft/tim via ett 160 mm spirorör till källaren, och som delar sig till 2 st 120 mm spirorör från bostadsvåningen, samt en Östberg 160C kanalfläkt med varvtalsstyrning via tyristor.
Målsättningen med detta är att jag skall få en betydligt jämnare temperatur mellan våningsplanen både på vinter och sommar, eftersom jag avser att låta fläkten gå även på sommaren för att då kunna köra ned den varma luften från bostadsplanet ned till källarplanet för att kunna få en behaglig temperatur där utan att behöva använda värmepumpen.

Mvh Raffen.
Skrivet av: benring
« skrivet: 20 maj 2007, 11:07:19 »

Halloj.

Ja på nederplan är det i dagsläget runt 18 ºC o lite småkyligt, på övervåningen är det över 25 ºC och olidligt.
Jag måste alltså ha på VP pga nedervåningens "svalka" men jag måste vädra uppe för att värmen ska försvinna.

Om jag tryckte ner värmen så skulle jag vinna på både och.

Det är största anledningen:)

EDIT: JAg hade då tänkt att låta VP gå på fläkt endast, så den bara suger ner luften, inte gå på kompressorn.
Skrivet av: Raffen
« skrivet: 20 maj 2007, 10:26:13 »

Hej Benring! Får man fråga vad anledningen är till att du tänker låta din VP SANYO 123 suga sin luft från övervåningen??
Skrivet av: benring
« skrivet: 19 maj 2007, 23:15:19 »

Om du stör trycket i huset kan du få övertryck i vissa rum och undertryck i andra, undertrycket är inga problem men övertryck...

Om du har övertryck i vissa rum kommer du att trycka ut varm och fuktig luft i otätheter i husets stomme, denna varma fuktiga luft kommer att kondensera i väggar/golv/tak och kan komma att orsaka fuktskador och/eller risk för mögel eller svamp.

Jag skulle inte dribbla med den typen av övningar du funderar på om jag inte vore säker på att luften har fri passage ALLTID mellan det rum där du hämtar luften och det rum där du blåser ut den.

Rördiametern blir aldrig tillräcklig, fläktarna är dimensionerade för att vara "friblåsande" (i alla fall mer eller mindre) men det kommer säkert att fungera någorlunda, räkna dock med sämre verkningsgrad än annars p.g.a. lägre luftflöden.

Halloj!

Det finns ingen risk att jag trycker ut nån fukt i husets stomme, det är så stort utrymme som luften sprids i och det är dessutom en fri passage (alltid) upp i trappen till övervåning.

Däremot så vill jag ju inte tappa effekt pga rören, så att lösa det med en fläkt som trycker ner luft kanske vore en vettigare ide´. Det har jag läst andra som gjort.

Tänkte ju bara slippa en fläkt eftersom VP redan har fläkt :) men blir det inget bra så kör jag med en extra.

Tack för svaren!
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 maj 2007, 20:52:49 »

Jag tror att det vore en bättre idé att ha en separat fläkt på luften från övervåningen och låta mynningen på ledningen sluta vid innerdelen. Sätt dit en 100-125 mm ledning + dito fläkt så blir säkert luftomsättningen tillräcklig.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 maj 2007, 19:52:27 »

Om du stör trycket i huset kan du få övertryck i vissa rum och undertryck i andra, undertrycket är inga problem men övertryck...

Om du har övertryck i vissa rum kommer du att trycka ut varm och fuktig luft i otätheter i husets stomme, denna varma fuktiga luft kommer att kondensera i väggar/golv/tak och kan komma att orsaka fuktskador och/eller risk för mögel eller svamp.

Jag skulle inte dribbla med den typen av övningar du funderar på om jag inte vore säker på att luften har fri passage ALLTID mellan det rum där du hämtar luften och det rum där du blåser ut den.

Rördiametern blir aldrig tillräcklig, fläktarna är dimensionerade för att vara "friblåsande" (i alla fall mer eller mindre) men det kommer säkert att fungera någorlunda, räkna dock med sämre verkningsgrad än annars p.g.a. lägre luftflöden.
Skrivet av: benring
« skrivet: 18 maj 2007, 11:59:18 »

Detta kanske inte går att svara på? Jag har googlat på detta men finner inga konkreta svar.

Jag tar ett par rör o kollar hur det blir :)
Skrivet av: benring
« skrivet: 17 maj 2007, 19:21:24 »

Halloj!

Jag funderar på att låta min VP SANYO 123 suga sin luft från övervåningen.
Det skulle bäst ske om jag gjorde hål i taket/golvet och sedan drog ett rör genom som sedan sätts på pumpen.
Pumpen kommer då endast suga "övervåningsluft" är det tänkt.

Så till min fråga: Hur stor rördimension krävs för att innerdelen ska få sin luft den behöver?

Det kanske är alldeles för stor dimension för att bli praktiskt möjligt, men man kan kanske dela upp det i 2 eller 3 rör ner till pumpen. Frågan blir iaf, dimension?

/B

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!