Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Grundläggande kylteknik => Ämnet startat av: Carl_I skrivet 24 november 2014, 23:58:38

Titel: Dåligt fungerande DX ytjordvärme
Skrivet av: Carl_I skrivet 24 november 2014, 23:58:38
Hej!

Jag är sedan i försommras husägare, huset har direktförångande ytjordvärme sedan 1984. På tomten ska finnas 2x90meter kopparrör nedgrävt.

I pannrummet står en värmepump "Terraterm" märkt 4 kW, förbrukad el till kompressor antar jag, något annat? Har läst i något papper som också fanns därnere vid köpet att den ska ge 14,4 kW värme vid 0,5 resp. 45 grader celsius förångningstemperatur resp. kondenseringstemperatur om jag minns rätt.

VP är kopplad till en 160+160 liter förrådsberedare.

Under sommaren hade vi varmvatten, men vi märkte framåt hösten att varmvattnet sinade när vi drog på lite värme i huset.

Vi misstänker att det är jordvärmepumpen som inte ger så mkt effekt och lite olika i bekantskapskretesen och ett par kylkillar jag pratat med har gissat att det kanske är dåligt med kylmedium i maskinen.

Den ska vara (ha varit) fylld med 8 kg r502 vilket jag jag har förstått att det är svårt att hitta någon som vill fylla på idag.

Kylkillarna jag pratat med har föreslagit byte av kylmedium, försåvitt att gasbrist skulle konstateras.

Den jag pratade mest med spekulerade i att konvertering till r407 skulle kunna kosta ca 8000 kr. Varav:

1500 st för byte av två expansionsventiler.
500 för nytt torkfilter.
500 per kilo för nytt kylmedium. Han spekulerade i att det kanske kunde vara två kilo kvar och sa att man kunde blanda, även fast det hade hävdats motsatsen.
Resten var arbete antar jag. Är det rimliga priser? Med eller utan skatt?

Jag är ganska skeptisk till att lägga pengar på en så gammal maskin. En kompressor som gått i trettio år kanske man inte kan räkna med att använda i många år till, eller?

Vad har jag för alternativ?

Bara att låta någon kylfirma komma och konstatera att den behöver mer kylmedium kostar en slant antar jag, jag bor dessutom några mil från större orter. Borde jag strunta i detta ens och skrota maskinen? Vad kostar det att ta dylik sak ur drift? Kan jag konstatera gasbrist själv?

Om mer gas behövs, vad har jag då för alternativ:

-Hita någon annan som kan fylla r502?
-Konverera till r407?
-Konvertera till annan gas? Själv? Vad kan jag få tag på? Propan får jag hantera själv, men brandfarlig, är det ett alternativ?
-Skaffa annan vp? Kan jag installera en sådan själv? Hur länger håller en kopparslinga under mark? Behöver den provtryckas? Det kan jag göra själv med co2 och ett manometerställ antar jag. Jag har en gammal brandsläckar till svetsen i garaget.

Om jag hypotetisk skulle tömma maskinen på r502 själv, kan jag göra mig av med det på ett miljövänligt sätt?

Att göra vad som helst själv förutsätter såklart att jag läser på en hel del. Jag hade inga kylkunskaper för ett par månader sedan, men inte tummen mitt i handen heller, och tror att jag vet en hel del mer om värmepumpar bara efter att ha läst en hel del här på värmepumpsforum och annorstädes.

Men för pengarna jag skulle kunna spara genom att göra själv kan jag kanske få tag på tillräcklig utrustning? Vakumsug och manometerställ? Något annat? Sådant kanske är bra att ha till senare byggprojekt? Har fungerat kring att bygga avloppsvärmeåtervinning från avfuktare eller dylikt...

Jag är medveten om att vissa saker är mer och mindre olagliga och lagliga, jag undanber mig därför kommentarer bara kring detta.

Någon annan som har liknande vp och konverterat (låtit) denna?

Många frågor, kan ni rätta ut några av dem åt mig är jag tacksam!
Titel: SV: Dåligt fungerande DX ytjordvärme
Skrivet av: Rickard skrivet 25 november 2014, 08:31:34
Känns lite som att du kastar friska pengar efter sjuka om du lägger ned tusentals kronor på den där maskinen.
Var i landet bor du?
Kanske kan du sätta in en rejäl luft/vattenvärmepump istället, det behöver inte bli så dyrt.
Annars är väl bergvärme det mest logiska alternativet.
Titel: SV: Dåligt fungerande DX ytjordvärme
Skrivet av: Roland skrivet 25 november 2014, 09:17:05
Skaffa något nytt. Att lägga ner en massa pengar på en 30 år gammal anläggning som tekniskt är föråldrad är inte vettigt. En av anledningarna till att anläggning är tekniskt omodern är att markslingan belastas väldigt hårt. När man dimensionerar värmepump med markslinga idag räknar man med ett värmeuttag på 10-15 W/meter slang som är 40 mm i diameter.

Jag vet inte vad vilken effekt Terratermpumpen ger men det är inga 14,4 kW då förångningstemperaturen är betydligt lägre än 0,5 grader. Räknar man med 9 kW blir värmeuttaget från marken ca 6 kW vilket betyder 33 W/m rör som förmodligen är 22 mm i diameter. Det betyder att temperaturfallet närmast röret blir  stort, förångningstemperaturen låg och verkningsgraden dålig vilket i sin tur visar sig på elräkningen. Förr när elen var billig var det logiskt att man dimensionerade anläggningarna för låg förångningstemperatur men så är inte fallet idag.
Titel: SV: Dåligt fungerande DX ytjordvärme
Skrivet av: Carl_I skrivet 25 november 2014, 10:06:54
Jag bor i norra Östergötland.

Jag sätter nog ganska omedelbart in en liten billig luft/luft-värmepump på övervåningen så att jag får lite mer betänketid. Den lär betala sig rätt fort, och ordnar jag någon mer ordentlig lösning sedan kan den väl iaf tjänstgöra med kyla på under varma sommardagar.

Eller så isolerar jag garaget lite, och sätter den där.

Vad gäller den korta slingan så verkar det ha fungerat när maskinen var nyare iaf. Jag skulle inte tro att huset behöver ens 9kW speciellt många dagar per år. Jag har en 9 kW elpatron i varmvattenberedaren och den bör väl vara överdimensionerad? Jag har tänkt att tilläggsisolera huset nästa år, dels för att slippa den ljungrosa eternitfasaden, men också för att det känns logiskt ur energisynpunkt. Då skulle också markslingan belastas mindre, antar jag, om jag nu fortfarande använder den som primärlösning.
Titel: SV: Dåligt fungerande DX ytjordvärme
Skrivet av: Rickard skrivet 25 november 2014, 10:22:32
Ekonomi är knepigt.
Men kom ihåg att allt du satsar på tillfälliga lösningar i detta skede kan ses som bortkastat om du väl köper en "riktig" värmepump.
Nu är väl en AC aldrig helt bortkastad, men ändå.
Räntan är ju låg, så att få kort payofftid och vinst från första månaden på ett bergvärmepumpsköp borde inte vara svårt.
Titel: SV: Dåligt fungerande DX ytjordvärme
Skrivet av: Roland skrivet 25 november 2014, 12:13:41
Vad gäller den korta slingan så verkar det ha fungerat när maskinen var nyare iaf. Jag skulle inte tro att huset behöver ens 9kW speciellt många dagar per år.

Visst fungerar det tekniskt men det fungerar inte speciellt bra idag ekonomiskt sett. 1984 var min rörliga kostnad för elen  ungefär 25 öre/kWh. Kostnaden för att borra för bergvärme eller gräva ner en markslinga har inte ökat en faktor fyra. Optimal dimensionering ser annorlunda ut idag.

Pumpen är en on/offpump. Det betyder att när pumpen går tar den ut full effekt från slingan. Största delen av värmeöverföringsmotståndet ligger i närheten av slingan. Går pumpen en timme i sträck hinner den att kyla ner röret och zonen närmast röret. Det gör att förångningstemperaturen blir låg även om man pumpen inte går kontinuerligt. Det gör att komma runt det här problemet genom att låta pumpen gå med korta cykeltider men då får man ett stort antal starter som kompressorn inte mår bra av.