Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: #PL400 skrivet 19 december 2016, 19:07:12

Titel: BVP och strömavbrott, skadligt?
Skrivet av: #PL400 skrivet 19 december 2016, 19:07:12
Hallå kära brinefixerade pumpfantaster.   :dt: °C tummenupp

Jag har flera gånger läst att man ej bör stänga av strömmen till pumpen medans kompressorn går.
Imårrn har nätleverantören planerat arbete i området, detta innebär att det kommer bli ett antal el-avbrott under dagen.
Är det klokt att stänga av pumpen på morgonen innan jag drar till jobbet? Eller är slitaget/risken på min anläggning försumbart?
Vad händer egentligen med pumpen (som eventuellt skulle kunna vara skadligt) när man klipper strömmen på detta sätt?  Sc:,h
Titel: SV: BVP och strömavbrott, skadligt?
Skrivet av: purjo__ skrivet 19 december 2016, 20:52:43
Så länge den får tid att tryckutjämna innan den startar så är det inget problem. Det borde lösas av att det är en startfördröjning i styrsystemet.
Titel: SV: BVP och strömavbrott, skadligt?
Skrivet av: Per O skrivet 19 december 2016, 20:56:19
Hei,

Brine pumpen skal alltid stoppe samtidig med kompressoren under alle driftsforhold. No problems  ;)
Titel: SV: BVP och strömavbrott, skadligt?
Skrivet av: Smurfen. skrivet 19 december 2016, 21:29:09
Om alla faserna bryts samtidigt går det nog bra men bryter man dom efter varandra kan motorskyddet lösa ut.
Titel: SV: BVP och strömavbrott, skadligt?
Skrivet av: Rickard skrivet 28 december 2016, 07:49:47
Jag vet, sent svar...
Men
I samband med elarbeten och strömavbrott är det inte ovanligt med underspänningar och spänningstoppar som kan skada all elektronik som värmepumpar, TV-apparater, datorer och liknande, vet man att det kommer att utföras arbete med upprepade strömavbrott så kan det skona denna typ av maskiner att ha dem avstängda.
Det är i alla fall min uppfattning.
Titel: SV: BVP och strömavbrott, skadligt?
Skrivet av: torbjorn_forsman skrivet 28 december 2016, 09:24:16
En knepig sak i sammanhanget är att i produktstandarden som gäller för CE-märkning av värmepumpar mm, så står det - till skillnad från standarder för många andra sorters elektriska bruksföremål - ingenting om tålighet mot under- och överspänning. Jag vill minnas att det enda som står skrivet om nätspänning är att all provning ska göras vid antingen den spänning som står på apparatens typskylt eller den spänning som tillverkaren som beställer provningen anger vid beställningen. Ingenting om toleranser eller liknande.
Som jämförelse kan nämnas att standarden för kontorsmaskiner och IT-utrustning kräver att sakerna ska fungera från 20-25 % underspänning till minst 10 % överspänning.