Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Ola T skrivet 22 juni 2009, 00:33:15

Titel: Frågor kring att borra bergvärme nära varandra (i tätort)?
Skrivet av: Ola T skrivet 22 juni 2009, 00:33:15
Bästa forumläsare.

Vi har installerat bergsvärme för ett tag sedan och eftersom vårt hus ligger i en tätort så är det relativt trångt vad det gäller tillgång till ledig bergsvolym. Saken är den att våra grannar önskar borra ett nytt hål (har redan ett) och jag hoppas få svar på ett par frågor så att jag bättre kan ta ställning till det i mitt grannyttrande.

1) Gällande värmeuttag ur berget, är det någon skillnad med djupet, d.v.s. tas mest värme ut nära markytan, i botten av hålet eller är det jämnt fördelat över hålets djup?

2) 20 m är den gräns som Miljöförvaltningen sätter som krav på medelavstånd mellan borrhålen men jag antar att det har en viss säkerhetsmarginal. Vad vet man om hur nära hål kan vara utan att påverka varandra om man bortser från eventuella säkerhetsmarginaler?

3) Vårt hål och grannens blivande hål är båda borrade med lutning, c:a 7 grader. Är det under de förutsättningarna någon skillnad om de är närmst varandra vid markytan eller i botten av hålen? I så fall varför?

4) Grannen hävdar att deras leverantör har sagt att det nya hålet måste vara lika djupt som deras befintliga om de ska användas
parallellt/samtidigt med en och samma pump. Kan det stämma? Låter konstigt tycker jag.

5) Om man har ska borra två hål med ett medelavstånd på 20 m, är det då någon skillnad mellan att borra dem parallellt så att medelavståndet är 20 meter över hålens hela djup eller så att hålet har större avstånd i början/slutet och mindre i andra ändan men fortfarande ha ett medelavstånd på 20 m, t.ex. 40 meter i början och 0 m i slutet eller tvärtom?

Tack på förhand.

mvh Ola
Titel: SV: Frågor kring att borra bergvärme nära varandra (i tätort)?
Skrivet av: zoogian skrivet 22 juni 2009, 00:57:53
Hej

jag läste en studie som gjorts på detta ämnet, kommer inte ihåg var bara, men söker du lite borde du komma till den. den gällde ett simulerat området i stockholm tror jag. där gjordes jämförelser vid näraliggande hål, och det kompenserades med djupare, om det gjordes så var det inte några problem.

Titel: SV: Frågor kring att borra bergvärme nära varandra (i tätort)?
Skrivet av: Elmer skrivet 22 juni 2009, 01:59:00
Hej,

Är ingen expert på detta område, men håller med zoogian om att det bör finnas mycket info om detta på forumet.

Vill dock tillägga att jag någonstans läst att avstånden mellan borrhålen skall vara 15% av borrdjupet. Hur borrhålen vinklas spelar nog ingen roll så länge ingen del av borrhålet är närmare än min.avståndet. Men jag antar att man i praktiken alltid försöker vinkla hålen ifrån varandra ju djupare man kommer, eftersom det (enligt borrfirman jag hade hos mej) inte går att garantera spikraka borrhål.

/Micke
Titel: SV: Frågor kring att borra bergvärme nära varandra (i tätort)?
Skrivet av: Carl N skrivet 22 juni 2009, 09:01:53
1) Jag tror det är rätt jämnt fördelat, det kan ev. vara lite högre uttag längre ner initialt eftersom temperaturen stiger ca 1 ºC per 100 m i orört berg.
2) 20 meter är det som gäller, det går att uppmäta temperaturskillnad i berget upp till 10 m avstånd från borran efter lång tid.
3) Det beror på hur borrhålen är gradade? Vanligen gradas borror bort från varandra om man av andra orsaker inte kan hålla 20 m mellan dem (bebyggelse mm).
4) Nej, det där kan justeras om returerna från borrorna förses med instrypningsventiler så att returtemp från båda hålen blir ungefär lika.
5) Bäst att borra dem parallellt om det går.
Titel: SV: Frågor kring att borra bergvärme nära varandra (i tätort)?
Skrivet av: Roland skrivet 22 juni 2009, 09:52:22
2) 20 m är den gräns som Miljöförvaltningen sätter som krav på medelavstånd mellan borrhålen men jag antar att det har en viss säkerhetsmarginal. Vad vet man om hur nära hål kan vara utan att påverka varandra om man bortser från eventuella säkerhetsmarginaler?


De kommer att påverka varandra även på avstånd över 20 meter. Är det ett större område med borrhål på 20 meters avstånd från varandra blir temperaturen så småningom (något decennium eller så) någon grad lägre än om det hade varit ett ensamt borrhål i området. 20 meter skall man se som  det avstånd där påverkan hålls på en acceptabel nivå, inte som en gräns utöver vilken inget händer.

En grads lägre temperatur på ingående köldbärare brukar kan öka elförbrukningen med 2-3%. Hur mycket beror på om det är golvvärme eller radiatorsystem och hur stor andelen tillsatsel är.

Blir det någon skillnad i det här fallet? Är grannens värmebehov detsamma ändras ju inte värmeuttaget från berget med ett extra borrhål. Även vid en större utbyggnad behöver inte ett borrhål till betyda att värmeuttaget fördubblas.