Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 22 november 2022, 20:33:58 »

Absolut!   tummenupp

Lösningen rullar på som den ska. När elpriset inkl. allt dividerat med 3 överstiger kostnaden för fjärrvärmen, så aktiveras den externa tillsatsen och VP får vila.
Fick göra lite justeringar själv i nibepi för att rätt inställning skulle aktiveras, men det fungerar som tänk faktiskt.
Man märker inget direkt i huset förutom att tappvarmvattnet är lite varmare än det brukar då fjv är igång.
Skrivet av: jespgrun
« skrivet: 21 november 2022, 20:33:14 »

Uppdatering nu när det är lite kallare?  tOOmten
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 28 oktober 2022, 14:37:02 »

Ja, det är NibePi som hanterar både förskjutning och lutning av kurvan. Den justeras lite baserat på om elpriset anses vara högt eller lågt samt väderprognos med 6h framförhållning så som det är inställt just nu.
Skrev det tidigare också, men Fredrik som har satt ihop NibePi har lagt in en funktion för att hantera detta med extern tillsats vid högt elpris som jag också har testkört. Just nu så aktiverar den "prioriterad tillsats" för det var det jag först försökte med, men har bett honom justera så den istället styr driftläget. Så blir det automatiserat i samma lösning.

Stort tack för all assistans kring att förstå hur systemet fungerar samt alla tips som till slut löste problemet! Det har varit mycket uppskattat!

Nu ska det bara testas på "riktigt" under vintern också. Nästan så man längtar till lite högre elpriser just nu....  8)
Skrivet av: Josth
« skrivet: 28 oktober 2022, 14:09:52 »

Intressant att se och fint att gradminutrarna håller sig på tillsatsnivån en längre tid utan att fortsätta svagt neråt tummenupp Värmen återställer sig ganska snabbt efter att badkaret var fyllt. Har du någon särskilt inställning som får "förskjutning" värmekurva och då beräknad framledningstemperatur att stega upp och ner som den gör? Jag tänker att den vanliga värmeregleringen borde vara mer finstämd än att ta ett helt förskjutningssteg upp eller ner.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 28 oktober 2022, 12:29:30 »

Hej igen!

När jag kom hem igår så testade jag att fylla ett av badkaren med varmt vatten i två omgångar. Därefter ändrade jag tillbaka till driftläge AUTO. Då gick kompresorn igång och extern tillsats slogs av. Man ser att GM även går mot 0.
Gjorde en skärmdump igen på graferna. https://postimg.cc/5HBX05VG



Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 27 oktober 2022, 13:34:38 »

Ok. Ska testa ikväll när jag kommer hem vad som händer när kompressorn går igång igen. Då har den kört ett dygn med endast fjv och så ser man hur kompressorn påverkar när den startas.
Kanske skulle tappa upp ett varm bad innan dess bara för att se vad som händer. :)
Skrivet av: Josth
« skrivet: 27 oktober 2022, 12:53:20 »

Ok. I manualen till DEH500 står det "När varmvattengivaren (EB15-BT6) blivit minst 1 °C varmare än inställd stopptemperatur för varmvatten och minst 6 °C varmare än beräknad framledningstemperatur, stannar den externa värmebärarpumpen (GP10) och värmetillförseln till VVM 500 upphör." Så den låter i praktiken tanken bli 3 °C varmare än varmvattnets stopptemperatur om det avser samma givare. Frågan är vad som drar igång fjv-laddning vid störttappning av varmvatten innan värmen sjunkit under nivån för start av tillsats? Manualen för DEH500 skulle verkligen behöva fler delar förklarade... Tur att du har bra loggning.

Gradminutrarna kommer ju att ligga på minus under tiden enbart tillsatsen är aktiverad. Frågan är om det går att märka på inomhustemperaturen? Mest korrekt är ju att inte nollställa gradminutrarna när man går tillbaka till kompressor men får man en märkbar översläng av värme kan det vara en klok idé.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 27 oktober 2022, 12:01:16 »

Stopp VV Lyx= 55 grader, Stopp VV normal=50, stopp VV ekonomi=47
Så det är kanske VV Lyx värdet som gör att den stannar. Har ju absolut ingen betydelse. Egentligen bara bra att det inte blir varmare.
Nibe supporten tyckte att det absolut skulle upp över 70. Helst över 80 grader innan shuten öppnade till framledning. Hade det varit så så hade det varit slöseri med energi.

Låter den köra på fjv resten av dagen nu så jag ser hur den beter sig.

Så det har egentligen ingen betydelse för systemet om gradminuterna visar minus? Tänker att när kompressorn väl går igång igen så kommer den ju att ladda som bara den för att höja gradminuterna. Kan det finnas någon vits med att nollställa gradminuterna i samma skede som man sätter tillbaka driftläget till auto? (dvs fjv stängs och kompressor startar)
Eller det är något som förväntas självreglera utan att kompressorn laddar på för mycket?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 27 oktober 2022, 11:01:14 »

Kul att det ser ut att fungera! Framledningstemperaturen ser ju som sagt ut att följa beräknad dito väldigt bra och att det blir många start/stopp för GP10 ska den pumpen ändå klara väldigt bra. Att det blir en dip kl 07 beror säkert på morgonduschen och att den stänger av värmebärarpumpen när den ska ladda varmvatten istället under en begränsad period. Gradminutrarna kommer att ligga på minus hela tiden när man bara kör enbart tillsats och det viktiga är ju att de inte fortsätter att sjunka och sjunka utan håller sin nivå hyfsat konstant över tid. Kanske "stopp av varmvatten" nu är inställt på 52 °C som får tanken och fjv-laddningen att stanna på 53 °C?
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 27 oktober 2022, 10:04:47 »

Bilagan blev lite väl komprimerad så här kommer bilden igen som länk.

https://postimg.cc/RN6tQ03R
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 27 oktober 2022, 09:59:57 »

Nu jag har kört  under natten med "endast tillsats" som jag aktiverade via 4.2 driftläge.
Nu börjar det likna något.  tummenupp

Bifogar bild på hur det har sett ut.
Jag aktiverade "endast tillsats" strax innan kl 20.00 igår.
Framledningstempen regleras upp precis som den ska och det har inte varit kallt i huset. Den verkar till och med jämnare mot kurvan för beräknad framledning än när kompressorn kör.
Gradminuterna verkar dock ligga på ett konstant minus trots att framledning verkar sker korrekt.
Temp i tanken håller sig på ca 53 grader. Den verkar inte gå över 53 grader. FJV är ställd på 70 graders framledning och fjv aktiveras (externa cirkpumpen aktiveras av niben) när det verkar behövas. Det verkar dock som att niben stänger av fjv så fort tanktemp på 53 grader uppnås.
Det blir många start och stopp på fjv som du ser, men det lär ju inte ha någon betydelse tänker jag. Eventuellt kan man förlänga drifttiden genom att justera diff av GM under extern tillsats. Har inte provat det än.
En stor dipp i framledningen runt kl 0700 i morse. Gissar det är morgonduschen som energin gick till där och framledningen prioriterades bort.

Det känns ju som det fungerar som tänkt så här långt. Har du några tankar kring GM?  ::)
Skrivet av: Josth
« skrivet: 26 oktober 2022, 16:37:40 »

Ja manualen till DEH500 kunde verkligen ha varit mer utförlig för de olika dockningsalternativen där den används. Nu blir det ju att prova sig fram en hel del för dig. Kanske NIBE Support tänkte på att framledningstemperaturen från fjärrvärmeväxlaren normalt kör ut en via värmekurva för låg framledningstemperatur för denna applikation(?) Nu måste man ju ändra så den alltid kör ut en framledningstemperatur på minst 60-65 grader när den aktiveras inkl cirkulationspumpen via DEH500. Gäller att ha en bra manual till fjärrvärmeväxlaren också.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 26 oktober 2022, 15:31:31 »

Jag har inte hittat någon specifik elektrisk inkopplingsanvisning för "högtemporerad tillsats", utan jag har kopplat som det är angivet i installations manualen för DEH500. Där kallas det bara "extern värmekälla". Skillnaden är dock att jag drar ett relä istället för att starta en cirkpump.

Jag har även kikat i manualen för AXC40. Där finns ett antal olika alternativ men den intressanta är "shuntstyrd tillsats". Skillanden är att man även styr QN11.
Dip switch inställningen är också annorlunda mot den för "extern värmekälla" och det är väll det som avgår att tillbehöret då dyker upp i menyerna som "shuntstyrd tillsats".

Det kan ju vara så att tillbehörskortet skall ställas på något annat sätt på sina DIP switchar för att den ska uppfattas som "högtemporerad tillsats" i menysystemet på niben. Det är dock ingen information jag har hittat.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 26 oktober 2022, 14:37:56 »

Ja precis, meny 4.2 driftläge och aktivera "endast tillsats" är det jag tänker på. Borde bli 100% fjärrvärme så länge man vill. Då borde den även undertrycka eventuella larm som kan uppkomma om kompressorn inte går. Men man ska kanske koppla elektriskt som "högtempererad tillsats" också så den styr cirkulationspumpen i fjärrvärmeväxlaren som den ska.

Gradminutregleringen borde fungera som vanligt som den ska fast man har blockerat kompressorn.

Möjligen finns det någon spärr att man inte styr ut för kall framledningstemperatur men det borde inte vara problem med fjärrvärme som kan hålla VVM500 på en hög temperatur, t.ex. 60° om man vill.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 26 oktober 2022, 14:21:27 »

Ja det hade så klart varit det bästa om jag hade sluppit att dra om rören. :)
Laborerade lite fram och tillbaka med olika inställningar för att just förhindra att kompressorn skulle starta, men tyckte mig inte se någon märkbar skillnad.
Provade bland annat att höja gränsen för antal gradminuter innan kompressorstart till -400.

Det finns ett val under meny 4.2 driftläge där man kan markera endast tillsats. Det är vad Nibe manualen anger vad man ska göra om värmepumpen havererar och man inte får varmt i huset. Tror du det hade kunnat vara användbart?

Funderar lite samtidigt som jag skriver men om jag avaktiverar kompressor enl. ovan och låter tillsatsen stå och vänta in den inställda diffen i gradminuter (satt på 50) samtidigt som FJV är igång och laddar?

Jag kan styra egentligen vad som helst bara det finns som valbart i menyerna systemet. Finns det något annat menyalternativ du hade rekommenderat att testa så kan jag göra det. :)

Nibe supporten menade att jag måste upp i högre temperaturer i tanken för att shuten ska släppa till ut på radiatorsystemet, men de kunde inte säga vilka temperaturer det kunde röra sig om.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 26 oktober 2022, 13:58:26 »

Om man aktiverar prioriterad tillsats så antar den att den extra shuntventilen QN11 ska styra framledningstemperaturen och VVM500 är bara passiv och sköter ingen värmestyrning. Det blir nackdelen av att koppla rörmässigt enligt ett schema och elektriskt enligt ett annat schema för dockning. Jag skulle nog försöka få alternativet "högtempererad tillsats" att fungera innan jag kopplade om rören till "prioriterad tillsats". Går det att i din styrning blockera enbart kompressorn och köra 100% tillsats som man kan brukar kunna göra i menyn om vill ha enbart el-panna? I så fall finns det chans att det blir 100% fjärrvärme med "högtempererad tillsats" som du önskar.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 25 oktober 2022, 16:32:36 »

Har pratat en del med Nibe och de menar att för att Niben ska släppa på i framledningen när jag har det kopplat som högtemporerad tillsats så måste jag upp i mycket högre temperaturer. Annars släpper den inte på och det är inte heller en inställning som går att justera verkar det som.

Funderar nu på att koppla om på sekundärsidan så att fjärrvärmen är kopplad enligt dockningsprincipen prioriterad tillsats fast minus tappvarmvattnet. Dvs direkt ut på husets värmeslinga. Då borde värmen funka iaf.
Tappvarmvattnet borde jag kunna värma i intervaller genom att styra om fjärrvärmens rad krets till X18, X19 med en shunt som växlar i intervaller. Eller vad tror du?
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 21 oktober 2022, 09:22:11 »

Hej igen!

Efter en hel del laborationer och mätningar, så verkar det som att jag inte får ut någon värme i framledningen från VVM500.
Hela lösningar fungerar som så att när högt elpris (elpris över fjv kostnaden) inträffar så aktiveras funktionen "prioriterad tillsats". Det är NibePi som aktiverar denna. Fick Fredrik att implementera aktiveringen. :)
När elpriset går under fjv kostnaden, så avaktiveras fjärrvärmen igen.
Detta sker genom att ett relä är kopplat till utgången för cirkpump GP15 på tillbehörskortet. När VVM500 kallar på tillsatsen vilket den gör direkt då prioriterad tillsats aktiveras, så startas cirkpumpen GP15. Där sitter istället reläet som triggas och kortsluter överstyrningsingången på fjärrvärmecentralen som då är inställd på att börja pumpa in varmt vatten.
Fjärrvärmeväxlaren är inkopplad enligt dockningsalternativet högtemporerad tillsats som du länkade till tidigare. https://proffs.nibe.se/nibedocuments/31421/M11327SV-8.html?21=1&32=1&33=1&0=1&1=1

Vattnet i tanken på VVM500 blir varmt ser jag på BT6 och kan även konstatera att tappvattnet är varmt i kranen, men framledningen får ingen höjd värme. Den sjunker istället och därmed räknas gradminuterna sakta ner till det inställda värdet för start av kompressor. Därmed så startas värmepumpen igen trots att prioriterad tillsats är aktiverad.

Tänker jag fel någonstans eller är det en inställning jag har missat? Jag har ställt in tillbehörskortet enligt manualen för DEH500. DIP switch samt koppling enligt manual. I manualen så står det också att tillsatsen används för uppvärmning av byggnaden samt beredning av varmvatten, så jag borde inte ha valt fel dockningsprincip.
https://www.nibe.eu/assets/documents/9065/431212-1.pdf


Tittar man på de andra dockningsalternativen shunt kontrollerad tillsats och prioriterad tillsats i diagrammen så ser annorlunda ut. Här verkar de vara kopplade på framledningen också vilket min inkoppling inte är. Jag är ju endast kopplad mot tanken.
https://partner.nibe.eu/nibedocuments/31936/M11327EN-6.html?31=1&25=1&26=1&0=1&1=1
https://partner.nibe.eu/nibedocuments/30640/M11345EN-7.html

Det leder mig att tro att när jag då slår på prioriterad tillsats så värms tappvarmvattnet, men inte framledningen (shunten i vvm500 är stängd) för att det kopplingsalternativet förutsätter att den externa tillsatsen är direktkopplad mot framledningen. VVM500 tror felaktigt att jag har dockningsalternativ prioriterad tillsats.
Om så är fallet, så är kanske VVM500 och tillbehörskoret inställt felaktigt och att tillbehöret i vvm500 borde heta högtemporerad tillsats istället för prioriterad tillsats och ge mig andra val i menyerna. (?)
Manualen för DEH 500 har lite att önska..
Skrivet av: Josth
« skrivet: 28 september 2022, 14:30:43 »

Tänkte också på att man bör kolla upp så inte kompressorvärmningen blockeras om man blockerar kompressorn. Såg någonstans i manualen att kompressorvärmningen ska vara på minst 8 timmar innan man startar själva kompressorn. Kallstart på vintern med risk för vätskeslag i kompressorn kan bli väldigt dyrt vid ett haveri och annars ger det högre slitage.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 28 september 2022, 14:12:21 »

Ok, om fjärrvärmen är kopplad till XL18 och XL19 är allt grönt från min sida tummenupp Det är dockningsalternativ "Högtempererad tillsats". Jag missförstod nog att du efter samtalet med NIBE supporten skulle koppla in fjärrvärmen som alternativ "Prioriterad tillsats" för att kunna styra genom att påverka BT52 med en fast resistans. Då blir det knas med varmvattnet och man följer principschemat. Kan man direkt i styrsystemet påverka vilken värmekälla man vill ha är det naturligtvis bäst. Att kunna blockera kompressorn vid väldigt höga el-priser jämfört med fjärrvärmen etc. Tyvärr är jag själv inte så insatt i styrsystemet.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 28 september 2022, 13:04:57 »

Hängde inte riktigt med på din sista Edit med inkommande kallvatten. Har du möjlighet att formulera om det lite?  :)
Så som det är kopplat nu så är fjärrvärmens sekundärsida för radiator ansluten mot XL18 och XL19. Inget kallvatten är anslutet till fjärrvärmecentralen.
Syftet är att vattnet i VVM500 cirkulerar i fjärrvärmeväxlaren via XL18 och XL19 när extern tillsats går igång. eller har jag tänkt tokigt här nu?  Sc:,h

Man skulle som du skriver kunna ansluta tex en shelly puck till AA5-X2:21-22 för att styra extern blockering av tillsats. En annan tanke är att styra via nibepi (modbus). Jag har hittat register 47317 som är Shunt controlled add. accessory on/off. Men osäker om det är rätt för uppgiften. Får testa ikväll helt enkelt.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 28 september 2022, 11:31:34 »

Ok, väldigt bra att du fick korrekt besked från NIBE men lite lustigt är det att man börjar med parallellkoppling Sc:,h

Primärsidan av fjärrvärmen bör man hålla sig bort från så långt man kan. Kan bl.a. vara väldigt hög temperatur när förbrukningen är hög. Låter smart med en fast resistor som ger 60 °C eller drygt det och att aktivera prioriterad tillsats via något potentialfritt smart relä. 

Edit: Ser att alternativet "Prioriterad tillsats" innebär att inkommande kallvatten först kopplas till tillsatsen och sedan till VVM 500. Det blir fel om man har fjärrvärme som tillsats. Då ska den kopplas in efter värmepumpen och toppa upp varmvattnet till rätt temperatur. Man kanske behöver tänka igenom lösningen lite till med en erfaren rörmokare som kan NIBE och fundera på alternativen för att ansluta tillsatsen.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 28 september 2022, 08:51:13 »

Pratade lite med Nibe igår. Tydligen är det seriekoppling när man har flera expansionskort samt seriekoppling när man har flera utedelar. Då syr man ihop dem så som det är angivet i manualen.
MEN.. om man har en (1) utedel och ett (1) expansionskort så ska dessa anslutas parallellt. Resterande likvärdiga tillbehör seriellt på respektive del. :-D Det står däremot inte i manualen..

Så nu är det inkopplat och klart. :-)
Niben hittar sitt expasionskort och det är inställt som prioriterad tillsats. Den aktiverar dock inte tillsatsen eftersom panngivaren BT52 måste vara 3 grader över BT6 för att cirkpumpen för extern tillsats ska aktiveras.
Jag satte först panngivaren mot inkommande fjärrvärmerör på primärsidan av växlaren, men eftersom det inte cirkulerar något när fjärrvärmen står och väntar så kommer den inte upp i mer än dryga 42 grader. BT6 är runt 47 när den är laddad från VP.
Tänkte att man istället för panngivaren hade kunnat ansluta ett motstånd på typ 1kohm som borde motsvara ca 60 grader. Då borde alltid BT52 visa mer än BT6 och den externa tillsatsen kan gå igång om den inte är blockerad. Vad den egentliga temperaturen är på fjärrvärmeprimären är jag ju inte så intresserad av, eller hur?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 27 september 2022, 09:36:02 »

Det är en databuss som kopplas i serie, åtminstone vad jag känner till. Ingen parallellkoppling. Kan bli några extra meter signalledning som krävs.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 26 september 2022, 23:47:20 »

Har nu kommit så långt att allt är inkopplat förutom kommunikationen mellan DEH500 kortet och VVM500.

När jag skulle koppla in expansionskortet så såg jag att det redan fanns trådar anslutna till plintarna som ska användas. Skulle kunna vara kommunikationen med utedelen.
I manualen står det att korten ska vara kopplade i serie om det redan finns expansionskort. Gäller det även här eller kan jag trycka in trådarna till expansionskortet på samma plintar? Då blir det ju parallellt med utedelen.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 17 augusti 2022, 14:27:04 »

Fint att fjärrvärmebolaget erbjuder olika taxor, det betyder mycket för de som inte förbrukar så många kWh alls. Även den fasta avgiften är låg om man jämför med många andra fjärrvärmeleverantörer. COP beror på utetemperatur och framledningstemperatur. COP-kurvorna finns i produktbladet för F2120 sid 17: https://proffs.nibe.se/nibedocuments/30729/639673-7.pdf COP kanske 5 vid +10° ute och 2,5 vid -15° beroende vilken framledningstemperatur man kör med. Om man kör fjärrvärmen som prioriterad tillsats så blir det el-tillsats när kompressorn inte räcker men el-priset är mindre än t.ex. 3 ggr fjärrvärmepriset. Jag är inte säker på hur det är bäst att styra men det känns som man behöver klura lite på detta.

Ja politikerna måste göra någonting för det är och kommer att bli helt horribla priser p.g.a. krig och energikris. Vanligt folk har inte alls sådana marginaler och besparingarna tar snabbt slut. Det verkar dock vara mest dec, jan, feb det diskuteras subventioner om men redan okt och nov kan bli kalla.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 17 augusti 2022, 13:29:58 »

"Min" fjärrvärmeleverantör erbjuder ett lägre pris på 0,76kr/kWh om man har abonnemang vilket kostar 4000 kr/år.
Alternativt att man kör flexibelt för 1,05kr/kWh utan fast årsavgift.

Jag tänkte då att man väljare det senare alternativet utan årsavgift då det ska fungera som tillskott. Om man då tänker sig att en F2120 borde kunna leverera på COP 3 i vinter (Skåne) så innebär det att FJV och VP uppvärmningen kostar likvärdigt vid ett elpris på ca 3,15 kr/kWh. Överstigs det elpriset så aktiverar man parametern "prioriterad tillsats" och låter VP vila.

Med erfarenhet från förra vintern och timprismätning så var just problemet att lågprisperioderna aldrig riktigt inträffade. Antingen var det snordyrt (med den vinterns priser som referens) eller var det bara dyrt. Aldrig att det var riktigt billigt.
Går det för lång tid mellan de billiga perioderna så hinner huset svalna så pass mycket att det blir kallt inomhus och man måste tillslut overrida prisstyrningen för VP för att få upp värmen i huset. Vi hade dagar förra vintern som kostade dryga 700 kr/dag i el då vi till slut blev tvingade att starta VP trots snorhögt elpris.

Just detta tänkte jag försöka undvika i år genom FJV som tillsats och denna vintern räknar jag med högre elpriser. Jag vet att politikerna lovar en massa just nu men jag vågar inte lita på något förrän jag ser ett beslut på ersättning till elkunderna svart på vitt. Idag kostar tex elen 10,37 kr/kWh i elområde 4 mellan 19-20 och detta är mitt i sommaren. I alla tre baltländerna har de Nordpools maxpris på 40kr/kWh mellan 17-18 ikväll pga effektbrist... även det mitt i sommaren.



Skrivet av: Josth
« skrivet: 16 augusti 2022, 11:45:26 »

Intressant! Det verkar också som FJVM 220 utgått ur sortimentet för jag kan inte hitta det någonstans bland tillbehören. När det gäller nybyggda småhus med frånluftsvärmepump så är de numera så energisnåla att det bara blir lite tillsats och därmed kommer kostnaden för fjärrvärmeväxlaren plus den fasta avgiften för fjärrvärmen, som de flesta får betala, inte göra det lönsamt med fjärrvärme. I alla fall innan dagens el-priser som man kan undra hur länge de kommer att vara(?) Har man däremot ett lite äldre och stort hus eller flerfamiljshus är det ju ofta fjärrvärme finns som ett möjligt alternativ. Bra att VVM 500 är så flexibel.   
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 16 augusti 2022, 11:03:41 »

Jag har idag pratat lite med Nibe support beträffande detta och kommit fram till att FJVM 220 fjärrvärmemodul är endast för frånluftpumparna. Den passar inte VVM500.
Däremot kan man köra med tillbehöret DEH 500 och valfri fjärrvärmeväxlare.

Styrning skulle man kunna göra genom ställa parametern "prioriterad tillsats" då elpriset är högt. Då startar cirk pumpen för FV och laddar tanken medans min VP vilar.
Som du också skriver så skulle man kunna använda sig av smart energy source baserat på elpriset, men det är nog en laborering som kan krävas här. Nibe supporten menade att det var en funktion som vanligen användes på tyska marknaden då de ofta har andra sätt att värme med.

Jag kör idag med nibe-pi för styrning, så här tänkte jag att man då skulle kunna göra en liten automation i home assistant som sätter parametern "prioriterad tillsats" av eller på baserat på aktuellt tim-elpris. Alternativt om man kan få Fredrik att bygga in det i nibepi som en inställning. :)
Skrivet av: Josth
« skrivet: 15 augusti 2022, 16:08:12 »

Är tyvärr inte djupare insatt i de tekniska delarna men när VVM 500 kallar på tillsats så startar den cirkulationspumpen i fjärrvärmeväxlaren så värmen från fjärrvärmeväxlaren cirkulerar in i tanken på VVM 500 tills den har laddat tanken till inställd varmvattentemperatur drygt. VVM 500 kan anslutas till NIBE Uplink och där finns säkert Smart Price Adaption som är NIBE's styrning för el-priset. Sedan finns Nibe-pi och sådan projekt för de som vill utveckla egen loggning och styrning.

Ser att i meny 4.1.8 kan man välja "Smart energy source" och ange vad olika värmekällor kostar och vilka tariff-perioder de har. Vet dock inte om den dagligen kan hämta el-priset dynamiskt och uppdatera tabellerna. Har man fjärrvärme är ju priset dock väldigt statiskt.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 15 augusti 2022, 15:59:50 »

Tack Josth!

Det var ju onekligen ett smidigt sätt att ansluta på.
Känner du till hur detta kan styras också så man endast värmer med FV när elpriset är högt? Görs något styrning i VVM500 eller får man styra flödespumpen på FJV centralen? Gissar att VVM500 bara tar emot det som flödar.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 15 augusti 2022, 13:55:43 »

Det går att ansluta VVM500 direkt till fjärrvärmeväxlare kopplat som "högtempererad tillsats": https://proffs.nibe.se/nibedocuments/31421/M11327SV-8.html?21=1&32=1&33=1&0=1&1=1
Kanske kan även NIBE's egen fjärrvärmeväxlare FJVM 220 användas(?) Om den får ge 60°-65° framledningstemperatur ska den klara ge 20 kW.
Skrivet av: spacemoose
« skrivet: 15 augusti 2022, 13:14:29 »

Hej!

Har idag en Nibe VVM500 och F2021-20 låg temp system som föder golvvärme och radiatorer i ett 400 kvm stort hus.
Funderar på hur man skulle kunna optimera detta ytterligare inför vintern och eventuella tokhöga elpriser.
Jag har timmätning på elen och befinner mig i elområde 4. Kör bara värmepumpen när det är lågprisperioder. Är dock rädd att lågprisperioderna kommer att vara obefintliga i vinter.

Då jag har fjärrvärme indraget sedan tidigare, så funderar jag på om det hade gått att kombinera fjärrvärme med befintlig lösning. Satte fjärrvärmeabonnemanget till vilande i samband med att jag installerade VP då VP var mer förmånligt vid den tidpunkten. Har inte FJV centralen kvar då den var gammal, men det går ju alltid att köpa en ny.

Hade jag kunnat koppla in fjärrvärmen på slingan, shunta ner tempen och sedan styra cirkulationspumpen på FJV centralen om fjärrvärmen ska användas eller inte? Styrning tänkte jag köra via home assistant baserat på elpriset.

Eller är det en smartare ide att även köpa en acktank och låta både VP och FJV kopplas dit och sedan ansluta acktanken mot husets värmeslinga? Man skulle i så fall även kunna tänka sig att man i framtiden ansluter andra värmekällor till acktanken som tex en pellets eller vedkamin beroende på hur omvärlden och elpriset utvecklar sig.


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!