Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10 Next
1
Thermia / SV: Är vår anläggning underdimensionerad för att även klara poolen?
« Senaste inlägg av Börje__ skrivet Idag kl. 07:38:50 »
Ja, jag lurade på betydelsen av poolens förbrukning relativt husets.
Att isolera poolen är ju också en ide, tex med ett poolhus! ☺️
Men det vore ju kanon om det endast blir 0,2°C skillnad vintertid efter 10 år. Jag kanske är förblindad av att hela tiden vilja ha högre brine temperatur året om.
2
Vad har du för värmepump, och hur djup är borran?
Du kyler INTE borrhålet mer med större deltaT, tvärt om, eftersom värmepumpen blir lite mindre effektiv med ett högre deltaT så tar du indre värme ur berget, och mer ur elledningen, men det är som sagt försumbart i det stora hela.
Har du en kraftfullare värmepump med högre COP nu efter bytet så är det anledningen till den högre deltaT du ser, en maskin med hög COP sänker utgående KB mer än en med sämre om flödet är detsamma.
Jag skulle inte oroa mig för det där alls.
3
CTC / SV: Varför gör den så här när värmen är från?
« Senaste inlägg av ch85st skrivet Idag kl. 07:23:21 »
Detta argumentet kan jag köpa faktiskt om det är en on-off-pump. Men inte inverter. Starta lite senare istället om det är problem med korta gångtider? Finns ingen anledning att inte kunna ställa lägre än 60 på invertermaskin.

Luftvatten ger hejdlöst mycket effekt när det är varmt ute, så det grundar sig absolut i något. Men, ingen annan gör så.
Det är en Ecoair 610M (Inverter) men nästa gång vi har sommarväder (+20) och väme från ska jag pröva med att ställa ner Börvärdet på varmvattnet (i övre tanken) till +50 grader från +55 och se om Börvärdet då sjunker från +60 till +55 i nedre tanken, +60 grader i 223 liter är lite överdrivet i ett hushåll med bara 2 personer.
4
Nja, om du tar mindre värme från berget så kyls ju också berget ner MINDRE.

Däremot går inte värmepumpen helt optimalt, men hur stor skillnad det är vet jag inte, men Roland skriver att det bara är någon procent. Det beror kanske på hur värmepumpen räcker till i övrigt; om du behöver använda eltillsats/elpatron så kanske den extra elförbrukningen skulle minska om COP var lite högre. Men säkert inte så mycket.

När det gäller borrhål så kan man borra två parallella hål som totalt är t ex 210 m. Då blir det lättare för cirkulationspumpen att pumpa.

Om du inte redan vet att smutsfiltret för köldbäraren är rent så kan du ju kolla det, så att det inte är smuts som blockerar flödet.
5
Thermia / SV: Är vår anläggning underdimensionerad för att även klara poolen?
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Idag kl. 07:16:23 »
Han förklarade ju det i sitt tidigare inlägg?
Däremot så kan nog poolen ta mycket mer än 30% av husets behov under vintern, för oss förbrukar huset kanske 20 000 kWh för värme och varmvatten (brutto) och poolen vill ha minst 12 000 kWh, troligen mer då jag bara har data för 1 år med elpatron, och då hade vi en väldigt energisnål pooltäckning och värmde bara till 28 grader, det gick då 10 000 kWh på en sommar.
Nu har vi 32 grader varmt och en mindre energieffektiv pooltäckning, så jag gissar att vår pool har ett bruttoenergibehov under säsongen på minst 15 000 kWh, kanske mer - vi har rätt likartad elförbrukning sommar som vinter.
Det där kan skilja mycket beroende på vattentemp, var i landet man bor, och vilken typ av pooltäckning man har.
Enormt mycket.

Är man orolig över borrhålet och funderar på att investera i något annat kanske man ska fundera på pooltak, eller har ni kanske redan det?
Pooltaken sparar vädligt mycket energi och håller poolen ren och fin då allt skit som kommer med luften hamnar utanför poolen istället för inuti.
6
Värmepumpar - Luft/luft / SV: Luftpump garage?
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Idag kl. 07:06:53 »
Till den storleken på garage funkar vilken märkesmaskin som helst, vad nätbutikerna uppger vara min och max kvadratmetrar är bara hittepå ändå, det ska du inte bry dig om.
Räkna med ungefär 50W/m2 som effektbehov och säkerställ att den värmepump du väljer kan ge det, det räcker. Kika alltså på "Max effekt vid -15 grader" och kolla så det räcker.
7
(Kompressorn är på igen och jag har tvingat en legionellakörning).
8
Har grävt fram lite uppgifter från energikalkyl från nyproduktionen och det är mindre skillnad än så 🙂

3507 kWh kompressor helår. 15,5 % med 1,50 kr/kWh ger 815 kr maj-september.

COP 2.85 ger 1549 kWh FJV till kostnaden 189 kr.

Besparingen är 626 kr!

Bifogar även energideklarationen 🙂
9
Jo lite lite grann värme behövs även under sommarhalvåret, främst i maj och september då nätterna kan vara riktigt kyliga. Det ska ingå i de 15,5 procenten för maj-sept. Ser ju också olika ut beroende på var man exakt bor i landet. 
10
Ja, räknar på priser maj-sept. På vinterhalvåret borde absolut kompressorn löna sig lite grann om det inte blir heltokiga el-priser igen, men det är ju bra att kolla upp. I användarhandboken för F370 sid 28 framgår att den normalt förbrukar ca 15,5%  av årets elförbrukning under maj-sept. Ett genomsnittligt hus med F370 drar ca 14000 kWh el totalt per år varav 5000 kWh är hushålls-el, alltså 9000 kWh el per år för F370. Det ger 1395 kWh el för uppvärmning och varmvatten maj-sept. Elpriset ligger också lägre under sommarhalvåret och jag uppskattar det till 1,50 kr/kWh inkl alla rörliga delar och skatter. Kostnaden för den elen blir 2092 kr maj-sept. Man kan anta att COP för kompressorn är 3 och att el-patronen i stort sett inte behövs. 1395 kWh el motsvarar då 4185 kWh värme från kompressorn, vilket med istället fjärrvärmen och sommartaxa kostar 502 kr. Besparing runt 1600 kr per sommarhalvår med fjärrvärme.

Ah, jag tolkade det som att ingen värme behövdes för maj-september, och att endast FJV skötte tappvarmvattnet?

Sen räknade jag på 75W genomsnittlig "standby-effekt" (uppmätt/verifierad för F750) och vattnets specifika värmekapacitet om 4.18 J/(g×K) i 180 L-beredare på F370, och 60°C legionelladräpartemperatur, var tredje vecka.
 :)


Edit; Du har rätt, varmvattenförbrukningen blir ju i praktiken betydligt högre än mina akademiska hundralappar jag beräknade för enbart legionellakörningarna och/eller standby.

Sidor: [1] 2 ... 10 Next

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!