Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: sirkarlsson
« skrivet: 27 januari 2005, 20:14:03 »

Låter inte som pannan.Om du vill kan jag komma och kolla. Bor också på sveriges framsida. Kostar inget om du inte vill ha något utfört. Maila mig i såfall.
Skrivet av: Engström
« skrivet: 27 januari 2005, 20:02:22 »

en liten fråga bara. har någon kollat påfyllningsventilen?
kan ju även vara den som läker. sitter det ett ventilrör på pannan så stängs ju påfyllningen också av om man stänger vattnet till beredaren. förutsatt att den sitter vå ventliröret.
mvh
Emil. E
Skrivet av: LennartM
« skrivet: 27 januari 2005, 19:04:01 »

Hej Maja69!

För att göra det enkelt för dig gör så här:
Ring till den installatör som PeterF tipsade dig om och be honom komma till dig omgående. Han mäter säkert upp dina radiatorytor och kan se om du har en installation som är lämplig för bergvärme.

Förmodligen kan ni få ett pris på dagen för borrning och värmepumpinstallation. Om ni sedan bestämmer er för bergvärme kan de montera värmepumpen och köra den som "elpanna" tills borrningen är klar.

Själv har jag Termia Diplomat och den är suveränt bra, men kolla även Nibe den är också o.k. De andra fabrikaten har jag ingen erfarenhet av.

Tur i oturen är att du får rotbidrag på 10500:- fram till 30 juni.  
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 27 januari 2005, 17:39:31 »

Hej,

Jag tror inte du behöver vara orolig att inte en EcoEl skulle räcka till att värma huset och varmvatten. Maxeffekten är på 15 KW.

Jag har en EcoEl + EcoAir 5,9 som kostade cirka 75000 att installera. En EcoEl + EcoAir 7,9 skulle kosta kring 80000. Vad bara EcoEl inklusive installationen skulle kosta vet jag inte, men runt 40000 är nog ett vanligt pris.

Om du har hög framledningstemperatur så kan en luft/vatten värmepump vara att föredra, tex CTC EcoAir. Den stänger av vid -10 grader och oftast så har man inte över 55 grader på framledningen vid den temperaturen.

Om man bor längre norrut och ofta har kallare än -10 grader, så är nog en bergvärmepump att föredra.

Här i Blekinge har vi haft - 7 grader som kallast hittills i vinter.   ;D
Skrivet av: peterf
« skrivet: 27 januari 2005, 15:17:09 »

Tips på installatör:

Johansson & Gunverth i Rävlanda. Tel. 0301-234050

Har själv köpt hela härligheten av dem, VP inkl. installation,
radiatorer och rör.

Mycket bra att ha att göra med, och hyfsade priser tror jag.  :D

/ Peter
Skrivet av: Maja69
« skrivet: 27 januari 2005, 15:09:09 »

OK. Tack Bertil, jag ska genast prova detta, vore ju dumt att köpa fel grejor. OM det nu är ett högvärmesystem så har du räddat mig från ett dyrt misstag. :D Återkommer om 24 eller så med bättre siffror. Vilket underbart bra forum. :D :D

Tack igen,
/Maja
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 januari 2005, 14:29:58 »

Innan du köper en värmepump måste du veta att dina radiatorer är lämpliga för VP drift. Är det ett högtempsystem du har är inte det lämpligt och absolut inte ekonomiskt.

Öppna alla termostatventiler kör ut en temp som du tror räcker....
Vet vi utetemp, framledninsgtempen till radiatorena, rumstempen. då får du ett hyfsat svar av oss direkt....
men det tar ca 1 dygn innan tempen stabiliserar sig...

Men visst en elpanna nu, eller en begagnad elektrisk varmvattenberedare i avvaktan på att du bestämt dig!??
Kanske nån inst har en stående som dom monterar in om du halvt om halvt lovar att köpa nåt av dom men när det blivit varmare ute ;) ;) en liiiten nödlögn får nog fart på dom   ;D
Skrivet av: Maja69
« skrivet: 27 januari 2005, 14:06:55 »

Tack för era svar, känns skönt att få synpunkter från nån som inte försöker kränga nåt samtidigt. Heder åt er! :)

Men för att försöka förtydliga - tyvärr så var det nog inte expansionskärlet som var sönder, det kom bara luft ur det när jag tryckte på ventilen.

Den nuvarande pannan heter TMV Pannan, Electra Maxi 13,5 installerad -88. Det är "en elpanna i modul-utförande med inbyggd emaljerad varmvattenberedare" Den levererades med 9kW, men jag hittar ingen dokumentation på verklig effekt eller om det har ändrats, men det tror jag inte.

Jag har en mätare på vad jag tror är stigarledningen och den står på 58C just nu. Returvattnet har jag ingen mätare på men det känns som om det är ca 35C (lite kallare än kroppstemp). Utetemp - ~0C, men det var ju kallare i natt. Bor i GBG.

Kommer det att räcka till att värma kåken när det är kallt med en CTC Eco El, eller ska jag köra med nåt annat istället? Borde jag satsa på berg eller markvärme? Är inte pigg på det egentligen, men man kan ju ändra sig...

Sen så finns det ett effektvred som man kan välja att köra 0,1 eller två patroner och just nu kör jag bägge patronerna.

Shunten står helt öppen och flödet regleras endast med termostater på elementen. Jag vet inte hur många slingor jag har. Jag har en centraltermostat med nån slags styrning vid pannan, men den är inte inkopplad. Vet inte ens om den funkar.

Så eftersom det verkar som om pannan verkligen är sönder så undrar jag om En CTC Eco El är det bästa alternativet, eller någotsånär i alla fall?

Jag fick en muntlig offert på 45kkr(inkl) för pannan + installation och 87-90kkr för panna + utedel Eco Air + installation. Är det ett vettigt pris? Vad jag förstod så skulle "allt" ingå, även el. Detta är en etablerad, seriös(tror jag) firma. Om jag tittar på vad en sån panna borde kosta, ca 25 kkr, så tycker jag det verkar lite saftigt med 20kkr för installation, men det är väl en del rör som ska krökas och delar som ska dit, men det mesta finns ju ungefär där det ska vara, båda pannorna är toppmatade så det borde ju inte vara så mycket jobb med installationen. Eller är det en massa annat som jag inte vet som måste göras?

Åter igen - tack för era svar!

/Maja
Skrivet av: PerF
« skrivet: 27 januari 2005, 09:51:55 »

Svårt att säga vad som gått sönder utan mer detaljer. Vet du vad för typ av elpanna du har? Om varmvattnet tillverkas i en sk plattvärmeväxlare så kan det vara den som gått sönder. Då tränger vatten in från vattenledningen i pannans beredare och då läcker det ut vatten genom expansionskärlet. Antingen genom övertrycksventilen i ett slutet system eller bräddavloppet på ett öppet system. Eftersom det tydligen slutar att rinna när du stänger kranen för varmvattnet är det troligt att det är detta som hänt.

Att du kör pannans förrådsberedare på 65-70 grader säger heller inget om vad som shuntas ut till radiatorerna. Det måste du mäta på den sk stigarledningen.

Om du behöver byta panna så kan en CTC EcoEL vara ett bra val (ca 25000+inst). Den går att komplettera med en värmepumpsinsats den dag du vill/får råd. Det behövs dessutom inget extra utrymme efersom den går in i skåpets undre del. Väljer du en luft/luft som komplement så går ju det också bra.
Skrivet av: admin
« skrivet: 27 januari 2005, 08:28:01 »

På din beskrivning av läckaget så skulle jag tro att det bara är ditt expansionskärl som är trasigt, skulle dock tro att alla du pratar med vill att du byter ut pannan, de vill ju sälja!

Kolla upp det hela noga innan du stressar iväg och köper nytt, är det bara exp-kärlet så kostar det inte många hundralappar att köpa ett nytt.

Om du har ett tryckexpansionskärl kan du lätt kolla om det är trasigt, på ena sidan av kärlet går en vattenledning in, på den andra sitter normalt en luftnippel typ bildäcksventil.
Tryck in piggen mitt i ventilen en kort stund, kommer det vatten där så har du en trasig gummiblåsa i ditt expansionskärl, med trasig gummiblåsa kommer vatten att tryckas ut genom säkerhetsventilen varje gång vattnet värms i systemet.

Lycka till.
Skrivet av: Maja69
« skrivet: 27 januari 2005, 05:11:42 »

Hej,
min (gamla) elpanna har lagt av, och troligen är det läck nånstans = byte (tror jag ialla fall). I alla fall så trodde de firmor jag har varit i kontakt med att det nog var så. Jag märkte det på var att det rann (inte droppade) vatten ur expansionskärlet. Så kan man ju inte ha det. Blir dyrt i längden. Sen var dessutom varmvattnet inte speciellt varmt längre. Så jag fick rådet att stänga nån ventil på pannan, vilket gjorde att jag inte har varmvatten längre. Jag överlever väl att vara smutsig ett tag, men DISKMASKINEN går ju på varmvatten. Värme har jag dock.

Det stora problemet jag har är TIDEN. Hur ska man kunna skaffa sig ett vettigt beslutsunderlag, skaffa offerter samt nån  som installerar grejorna innan man börjar lukta Limburger? Det är klart att man kan hålla ut nån vecka eller två, men där går gränsen. Så snälla - hjälp mig.

Vet nån en vettig installatör/rörkrökare/firma som kan ta en helentrepenad utan att skinna mig och som inte har så mycket att göra och dessutom finns i GBG-trakten. Jag vet, jag vet, hoppet är det sista som lämnar människan. :-\ Maila i så fall till (Spamskyddad address, ta bort mellanslag samt byt ut versaler mot rätt tecken. Jag är lite paranoid ::) ) "latmask SNABEL-A home PUNKT se"

Jag tänkte att det kanske var läge att smaska in ett luft/värmesystem på en gång. I morse så visste jag absolut NADA om värmesystem överhuvudtaget, det har liksom inte intresserat mig så mycket. Men nu har jag smurfat runt och försökt skaffa mig lite info om hur detta fungerar och kommit fram till att det bästa vore att ta det i fler steg, jag har nämligen inte lust att låna. Jag borde ha råd med en panna, men inte med ett helt system. Så jag tänkte i min enfald att det i så fall vore lämpligt att köpa en panna som jag senare kan komplettera med en värmeväxlare när V65:an trillar in. :P Kanske CTC Eco El.

Fördelarna med CTC Eco El är att den är "toppmatad", dvs att alla rören kommer på uppifrån vilket rören till min gamla panna åxå gör vilket i sin tur borde göra installationen billigare. Dessutom så kan man ju senare(tror jag i alla fall) hänga på antingen en Eco Air eller en Eco Heat vilket gör att man inte målar in sig i ett hörn.

Nackdelen med den är att det blir begränsat med varmvatten(har jag förstått efter att ha läst en del inlägg här), så man måste kanske haka på en extra beredare i serie. Sen har jag förstått att Eco Air eventuellt skulle vara frostkänslig.

Jag kollade elräkningen och såg att vi förbrukar ~28000kWh inklusive hushåll. Hur det fördelar sig vet jag inte, har inte kollat. Sen har vi 11 radiatorer på 120 kvm boyta i 1 1/2 plan. Kåken är halvskapligt isolerad, det blir ruskigt kallt på golvet om det blåser. Kåken är byggd -57, men renoverad -98.

Jag tror att jag har högtemperaturs radiatorsystem, vet inte riktig vad det innebär, men jag kör pannan på sådär 65-70 grader.

Så vad tror ni, vad ska jag göra? Är jag helt ute och cyklar eller är det vettigt att ta det i flera steg? Jag kan ju alltid låna lite om ni övertygar mig(fast framförallt frugan) att det är vettigt att ta allt på en gång. Eller om jag eventuellt ska köpa en ren värmepanna(el) och komplettera med en luft/luft-historia. Fördelen med en sån är ju att man sätter lite snurr på inomhusluften.

Jättetack på förhand,
maja


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!