Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 juni 2014, 20:04:21 »

Hej!
Det är en acktank men den är kopplad som en varmvattenberedare, du har flytande kondensering i alla fall med växelventil.

Jag funderar på om det var högtryckspressostaten i alla fall och att den löser ut direkt när kompressorn startar på grund av hög temp på returvattnet?

Sen fattar jag inte riktigt, antingen styrs elpatron av värmepumpen och då aktiveras extra VV med VV-knappen på värmepumpen, eller styrs den inte från värmepumpen och då har du också externt till och frånslag, hur är det egentligen?

I övrigt så misstänker jag att han som kopplat ihop grejerna inte har riktigt koll.
Den cirkpumpen som sitter efter växelventilen är i princip överflödig, det sitter redan en cirkpump inne i värmepumpen.
Om värmepumpen ställs i sommarläge (ej husvärmning) är det viktigt att den externa cirkpumpen stängs av manuellt.
När värmepumpen gör varmvatten går externa cirkpumpen mot stängd ventil (eller från rättare sagt) vilket inte är så bra...

Rör nr 7 är retur från VVB och radiatorvattnet går den vägen (uppåt) när värmepumpen gör varmvatten.
Sen förstår jag inte riktigt rör nr 8, var sitter elpatron?
Skrivet av: tobee
« skrivet: 08 juni 2014, 13:34:57 »

Ska återge lite tydligare information och även lägga upp en bild för att förtydliga som jag T R O R allt hänger ihop efter studier i manual. Får gärna återkoppling på denna om det är något som verkar orimligt



Egentligen osäker på om jag har en ack-tank eller VVB. Är osäker på termologin. Kom på i efterhand att det nog inte sitter några slingor i tanken så det kanske kallas acktank i mitt fall?

Imorse hade trycket sjunkit lite lägre än den röda markeringen(1.2bar) på expansionskärlet(10). Trycket låg som sagt lite högre igår när jag försökte starta om systemet men larmet låg kvar.  Försökte därför starta om jordvärmepumpen igen och nu startade den utan larm. Frågan är dock vad som hände igår, om jag gjorde fel, eller om det kommer återkomma pga fel i systemet.

Jag har studerat manual och tittat lite men jag har inte listat ut om det är kondensering eller inte. Det jag vet är att det sitter en rumsgivare (RG 20) i ett källaren där jag kan justera värmen i huset samt en växelventil(2).

Värmepatronen har ingen styrning från värmepumpen utan är kopplad separat på tanken med egen termostat.

Jag är ganska säker på att jag startade på varmvattenknappen(fast sken). När jag var nöjd slog jag av på samma knapp så att ingen lampa lyste på värmepumpen. Misstänker att jag iom detta stängde av tappning också och att det orsakade övertryck pga bristande cirkulation. Jag har konstaterat i meny 12 står det 65 grader för avstänging vilket förklarar att den inte stängt av vid 63 grader. Låter detta rimligt?

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 juni 2014, 11:07:06 »

Högtryckspressostaten ska återställas automatiskt när värmepumpen startas om.
På motorskyddet så måste man trycka in en liten plupp (kommer inte ihåg färgen) för att återställa den.

Men det skulle vara intressant att veta om den är kopplad för fast kondensering?
Styr du värmen till huset via en shunt på 650 literstanken eller finns en växelventil som skiftar mellan VVB och husvärmning?

Styr värmepumpen elpatron?
Tryckte du på varmvattenknappen på värmepumpen för att koppla in tillsatsen?
I så fall står det i meny 12 vilken temp den ska stoppa på (default 65 °C).

Kolla också alla säkringar, den vanligaste orsaken till att motorskyddet löser är att en säkring går.
Skumt att det blev så mycket luft när du höjde temperaturen, kanske har förra ägaren nyligen bytt ut vattnet? (då behöver du säkerligen inte rensa smutsfiltret).

Sen är det kanske dåligt med luft i expansionskärlet, helt slut är det nog inte men du borde kanske återställa förtrycket i kärlet, det finns nån tråd om detta på forumet någonstans...
Skrivet av: tobee
« skrivet: 08 juni 2014, 06:18:26 »

Flyttade in i vårt hus för ca en vecka sen, vi har jordvärme som drivs av en Nibe 1110, installerades någon gång under 2002.
Förra ägaren har stängt av cirkulationen till radiatorer och golvvärme inför sommaren fick jag veta. Han sa även en hel del annat kring systemet men det mesta gick in genom ena örat och ut genom andra. Svårt att ta till sig information, allt går fort vid husköp och mycket att tänka på. Jag har dock under veckan försökt läsa på i manualen för att förstå mig lite bättre på systemet. Det sitter i alla fall en eltillsats vid värmepumpen. Vi har en 650 liters vvb efter vp. Finns också en extra elpatron som förra ägaren koppla in när alla 5 ungarna skulle duscha på vintern. Utöver detta finns också en gammal solvärmare i anslutning till vvb. Vi har värmeslingor i golv i kök, del av källare, samt våtutrymmen. Alla dessa installerade efter 2002 i etapper. Några äldre radiatorer finns kvar både i källare och entrevåning samt garage. En salig blanding alltså, förra ägaren är gammal rörkrökare så är kanske inte så konstigt.

Allt har fram till igår fungerat normalt. VP har slagit till vid 48 grader och slagit av vid 53 grader så som börvärdena säger.

Jag gav mig igår kväll mig på att trycka på tillsatsvärmingen för att få lite extra varmvatten för att fylla på bubbelpoolen. Allt såg ut att fungera fint, temperaturen steg till över 60 grader i varmvattenberedaren så jag tyckte att det fick räcka vid 63 och stängde av tillsatsen för att återgå till normal drift. Förvånade mig att den inte slog ifrån vid 60 efter vad jag läst i manualen men tänkte inte mer på det. Tänkte att jag tryckt något fel.

Efter ett par timmar noterade jag detta.

HP/MS larmet hade löst ut.
Jag satt strömställaren från 1-0 och 1 igen men larmet är kvar.
Trycket i expansionskärlet hade höjts från ca 1 bar(Som verkar vara normalt tryck?) till 1.7 bar.
Jag fick för mig att starta rumsvärmen och nu hörde jag tydligt att det var luft i systemet för det rann i alla element. Valde därför att stänga av cirkulationen sålänge då det ändå måste luftas för att cirkulera normalt. Noterade dock att cirkulationspumpen ändå känns rätt varm, till och med nu på morgonen när alla rör ikring är runt 20-30 grader.
Jag har lyft av plåten och lokaliserat motorskyddet som har läge a samt m. Står inställt på m. Jag antar att detta betyder att utlöst motorskydd måste återställas manuellt. Jag har dock inte listat ut hur jag ser om det är MS eller HP som löst ur. HP kan jag inte läsa något om återställning i manualen och MS förstår jag mig inte riktigt heller på hur jag gör.

Eftersom jag är helt grön på värmesystem så vågar jag ännu inte röra något mer innan jag vet vad jag håller på med. Brinner ju inte heller i knutarna då vi inte heller kommer att frysa och varmvatten kan vi fixa genom patronen, så onödigt att chansa.

Troligast är det kanske att det HP som löst ur med tanke på trycket i expansionskärlet. Under natten har dock trycket sakta återgått till det normala men larmet finns kvar.

Det jag behöver lite vägledning med nu är.

Hur listar jag ut om det är HP eller MS som löst ur?
Hur återställer jag dessa kretsar?
Som ni märker är jag helt ny i detta ämne och många saker jag nämner är säkert självklara så ni får gärna förklara för mig. Det står mycket om att man ska göra rent smutsfiltret på nätet. Jag kan lokalisera ett smutsfilter på röret som går till cirkulationspumpen. Jag hittar dock inte så mycket information om hur man gör rent filtret. Jag vill inte bara skruva ur filtret utan att veta om man måste göra någon åtgärd innan detta.
Är det nödvändigt att lufta värmesystemet nu trots att jag ska ha det avstängt? Är det vanligt att det kommer in luft i systemet när det står stilla eller har jag ett problem här som jag måste lösa innan kylan smyger på som inte bara innebär luftning?



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!