Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: IVT Greenline E7 Läckande 3-vägsventil?  (läst 349 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad tonytiger

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 6
  • Värmepump eller värmepumpar?
IVT Greenline E7 Läckande 3-vägsventil?
« skrivet: 21 september 2022, 16:47:42 »
Halloj.

Jag har en IVT Greenline E7 med extern varmvattentank på 200L och i övrigt vattenburna radiatorer med bypass och extern cirk.pump (så det kan ske cirkulation även om pumpen producerar varmvatten).
Jag har sedan jag installerade en datalogger sett att pumpen behöver fylla på varmvatten lite väl ofta, trots att jag inte tagit ut något varmvatten, så jag började felsöka lite vad som kunde vara fel.
Min första tanke var att det var 3-vägsventilen som det var något fel med. Jag har testat att montera av ventilmotorn och manuellt brida på ventilen och det funkar som det ska. Har även testat att manuellt köra ventilmotorn via kontrollpaneln på pumpen och den verkar funka som den ska. Även när pumpen producerar varmvatten/värme så blir de olika systemen varma på rätt sätt.

Min teori är att det är något fel med 3-vägsventilen. Alltså att den "läcker" vatten från varmvattenberedaren in till radiatorsystemet för framledningsröret till varmvattenberedaren är alltid varmt när värmebärarpumpen + radiatorcirkpumpen är igång, och när dom slutar köra så går tempen ner på framledningsröret. Så det verkar onekligen som att det går varmt vatten från varmvattenberedaren bakvägen via framledningsröret till radiatorsystemet.

3-vägsventilen som sitter i är en LK525. Jag var i kontakt med LK armatur för att se med dom om dom hade någon erfarenhet av att den ventilen brukade kunna fela, men enligt dom så hade dom aldrig hört talas om att just 525 ventilen felat så att den fortfarande fungerade, men inte fullt ut.


Bifogar lite bilder på insamlad data.

Första bilden visar på sambandet att framledningstempen går ner när värmebärarpumpen stängs av, och går upp när det blir cirkulation i systemet igen.

Andra bilden är en gammal bild från i somras då jag iaktog att returtempen för radiatorsystemet gick upp när det producerades varmvatten, ännu ett tecken på att vatten läcker över från varmvattenberedaren till radiatorsystemet?


Tror ni att jag tänker rätt i att det borde vara 3-vägsventilen som av någon anledning inte fungerar som tänkt? Eller är det att förvänta att det ska vara ett läckage av vatten? Skulle ett alternativ vara att installera en backventil på framledningsröret så att det inte cirkulerar vatten åt fel håll och ut ifrån varmvattenberedaren? Eller finns det andra saker jag kan testa/kolla för att råda bot på min problematik? Sedan jag upptäckte problemet så har jag begränsat så att pumpen bara producerar varmvatten på fasta tider för att dels inte låta pumpen gå i tid och otid, men också för att spara energi då varmvattnet inte kommer till nytta.

Mvh Tony


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?