Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 04 april 2015, 11:08:42 »

Nu kanske man inte skall ta mina funderingar som fakta :-)

En inverter låter kompressorn gå hela tiden vilket gör att det är motorströmmar i lindningarna konstant och håller kompressorn varm samt mjuk start och stopp gör att det inte hostar in skum och skvätt kondensat från evaporatorn hela tiden vid start.

Med ON/OFF så kan man nog inte helt undvika i alla lägen att det jäser och slurkar till vid start - men med varm kompressor så hinner det mesta koka iväg innan det når känsliga delar i kompressorn och det klarar sig bättre. Värsta situationen är om kompressorn blir helt kall - köldmedie löser sig i oljan med tiden och det kan jäsa till skum under dom första minutens drifttid. - har man tur så är evaporatorn kallare än kompressorn - men om kompressorn har varit kallare än evaporatorn så finns hela laddningen av köldmediet i kompressorns vevhus och i oljan...

Mer proffesionella maskiner som vid önskan om stopp, har en ventil som stänger innan expansionsventilen och suger ned sig på evaporatorsidan och därmed också trycket över oljan för kompressorer med sumpen på sugsidan (rotary-kompressor har dock oljan på trycksidan...) och förvarar köldmediet  i kondensorn och eventuellt en extra receiverburk om det är stora mängder köldmedie i systemet innan den stannar på lågtryckpressostat. - där riskerar man inte hostning av kondensat från evaporator eller jäsande oljeskum i sumpen vid en kallstart.

Det slog mig också att man kan inte göra en sådan lösning med rotarykompressorer eller scroll med oljesumpen på trycksidan - för allt bygger på att ventilen på kompressorn på högtrycksidan håller tätt när kompressorn står still medans rotay och somliga scroll med oljan på högtrycksidan så pressas oljan sakta mot lågtrycksidan (avsiktligt för smörjningen) genom kompressordelen och man kan få hela kompressorn tom på oljan då den blåst ut mot evaporatorn, när den senare skall startas - hmm... det är kanske därför man har den stora burken på insuget på dessa kompressorer - även kallad ljuddämpare, för att fånga oljan och i sakta mak låta den rinna tillbaka igen efter en start då alltihop på en gång inte skulle vara så bra...  snacka om plåsterlösning i så fall...
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 03 april 2015, 22:11:00 »

Enligt xxargs så är det antingen 1start(inverter ) eller alltid omstart (on-off) innan kompressorn har kallnat.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 03 april 2015, 21:10:28 »

Men vad är lagom antal starter ?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 03 april 2015, 20:23:38 »

Som sagt då: se till så att det går med lagom antal starter per dygn,  plus inte tvingas upp till för höga kondenseringstemperaturer i tid och otid.
Skrivet av: Nyfikna
« skrivet: 03 april 2015, 19:39:08 »


Idag skall R4xx köldmedierna fasas ut tillsammans med R134a. och med R32 som ersättning för R410A så kommer vi nog se en ny våg med kompressor-ras innan man har lärt sig hur kompressorerna skall designas tillsammans med HC-fyllda mindre maskiner som också där kommer att ha barnsjukdomar.


Om man har en 10 år gammal Schroll IVT med R407C, hur kan man förbättra livslängden, finns det någon service åtgärd som är bra?
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 03 april 2015, 15:34:55 »

Alternativt att den i stort sett går hela tiden likt inverterpumpar.

Dom förbättringar som ger bättre COP i moderna maskiner ligger ganska mycket i styrsystemen som gör att det arbetar mer nära verkliga behovet - högre temperatur på evaporatorn och lägre temperatur på kondensorn mestadelen av drifttiden, mer energisnåla cik-pumpar etc. medans kompressorn med kylslinga vid samma temperaturer i evaporator/kondensorn (på gas-sidan) har inget revolutionerande skett och kommer heller inte att göra det på överskådligt tid.

Sådant fanns inte 1984, nu vet jag inte om det är aktuellt i det här fallet men maskiner med CFC och HCFC-köldmedier så skyddade köldmediet eller snarare lite av dess nedbrytningsprodukter på metallytorna med beläggning som smörjande i dom lägen under driften där det skrapade metall mot metall tex. vid start och en slurk skum eller vätska av köldmedier tvättade bort lite olja på cylinderloppet etc. vid en kallstart och när man bytte till idag använda HCF-köldmedier så var det en massa kompressor-ras i början innan man designat om kompressorerna för dom nya köldmedierna där det inte blev någon skyddande skikt, och är också en orsak varför det heller inte förväntas >> 20 års drift på dessa längre idag.

Idag skall R4xx köldmedierna fasas ut tillsammans med R134a. och med R32 som ersättning för R410A så kommer vi nog se en ny våg med kompressor-ras innan man har lärt sig hur kompressorerna skall designas tillsammans med HC-fyllda mindre maskiner som också där kommer att ha barnsjukdomar.

Varje köldmedie-byte ger problem med livslängden på kompressorer och det spelar ingen roll om det är fluor-baserade köldmedier som R32 och HFO1234yf etc. eller om det är mer naturvänliga HC-köldmedierna, dock kan man hoppas att man har lärt sig så mycket av R600a-kompressorerna i alla vitvaror att man inte åker på de värsta dumheterna nu när det blir propan och propylen i många mindre maskiner som arbetar med hög effekt (tex. AC, resturangmaskiner, kabinettkylar och frysar etc.) 

Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 03 april 2015, 12:08:52 »

Om man medvetet ska få den att gå ofta så den inte kallnar så är en överdimensionering väl receptet?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 april 2015, 11:50:21 »

det har förmodligen mer att göra om kompressorn hinner bli kall mellan starterna eller inte.

Tänkvärd kommentar, står den still en kvart mellan starterna lär den inte hinna bli kall.

Antalet drifttimmar sedan 84 är troligen färre än för min pump från 2002 och jag räknar med/hoppas att min ska gå i många år till så det bör väl den här också klara. Det är lite förvånande att pumpen är så kraftig i förhållande till värmebehovet. I värmepumparnas barndom brukade man dimensionera för ca 50 % effekttäckning. Det verkar vara över 100 % i det här fallet. 
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 03 april 2015, 09:28:47 »

Med andra ord arbetar pumpen ungefär som en kyl/frys och med tanke på detta och att anläggningen är från 84 så är det inte givet att många starter är samma sak som förkortad livslängd, som dessvärre många har som 'värdetal' eftersom det är lätt att räkna..., det har förmodligen mer att göra om kompressorn hinner bli kall mellan starterna eller inte.

Jag känner till åtm. två gamla frysboxar - den ena från 1964 och den andra från 1959 som fortfarande är i drift med typ 3 starter per timme  och är nog ett bevis att många starter är inte samma sak på att grejorna givet slits ut i förtid om det gör med rätt intervall i start-stopp...

---

Om det har gått så länge som det har gjort  hittills, så kommer kompressorn förmodligen inte gå sönder i morron heller, kanske inte på flera år än. Däremot finns det risk att korrosionen arbetar sakta men säkert och till sist får du en läcka i systemet och köldmediet pyser ut och är den fylld med R502 så kommer ingen kylnisse att vilja reparera denna då gasen är förbjuden sedan länge (typ 90-talet), om det är R404A så kan det fortfarande gå att få den reparerad och fylld igen.

Det är inte givet att en ny maskin ger speciellt mycket bättre COP, men med åldern så kanske det är beläggningar i värmeväxlare mm. på vattensidan som drar ned den gamla maskinens effektivitet och en byte ger upplevd förbättring - medan skulle man köra dessa parallellt så kanske skillnaden inte skulle vara så stor, förutom att en modern maskin idag knappast håller i över 30 år...

 

 
 
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 april 2015, 08:39:23 »

Jag tycker också det är märkligt att kompressorn från 84 fortfarande går med tanke på det stora antalet starter den måste ha varit med om. Försök ställa om den så att den går längre tider i sträck. Jag vet inte hur det är med inställningarna på en så gammal pump men det bör vara möjligt att öka temperaturdifferensen mellan start och stopp.
Skrivet av: Björn_
« skrivet: 02 april 2015, 20:14:45 »

Hej Roland!
Jo det är ett stort grundvattenmagasin som rör sig nedåt där jag bor så det är troligt att det är så. Temperaturerna är inte mätta och loggade med givare utan jag har läst av termometrarna manuellt samt dubbelkollad med kalibrerad ir mätare.
Och timmar stämmer nog bra för den går inte mycket och när det va som kallast i vinter så gick den nog bara tjugo minuter som längst och stod kanske i en kvart. Så den är nog som du säger överdimensionerad.
Vad som jag tycker är otroligt är att kompressorn är original från 84.
Hursomhelst så kan jag tolka era svar som att den dan pumpen havererar så ska jag inte behöva kompletteringsborra iallafall tummenupp
/Björn
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 april 2015, 20:01:36 »

Det betyder ca 10000 kWh till värmepumpen som bör dra 4-5 kW när den går. Antalet gångtimmar per år, 2000 - 2500 visar att pumpen är kraftig i förhållande till värmebehovet. En normalt dimensionerad pump går 3500 timmar per år.   

Jag tycker en pump som ger 10 kW ska räcka bra som ersättare. Fungerade borrhålet med en pump på 14 kW ska det fungera med en på 10 kW också. Det måste vara bra genomströmning av vatten runt borrhålet, köldbärartemperaturen borde ha varit lägre annars.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 april 2015, 19:53:40 »

Visst har en modern vp lite bättre cop men så stor skillnad är det inte och skulle kb in sjunka en halv grad till så vad gör det. En inverter bör belasta borran ungefär lika mycket dock lite jämnare eftersom den går hela tiden.
Skrivet av: Panaz
« skrivet: 02 april 2015, 19:29:36 »

Det skulle nog passa bra med en inverter som större delen av året går på låg effekt
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 02 april 2015, 19:17:47 »

Det man får ha i åtanke är att en maskin med bättre COP belastar kollektorn hårdare.
Skrivet av: Björn_
« skrivet: 02 april 2015, 19:04:53 »

Tack Smurfen för givande svar! tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 april 2015, 18:56:55 »

Visst är ditt borrhål klent med dagens mått men funkar det ok nu så lär det funka ok i framtiden också  tummenupp
Skrivet av: Björn_
« skrivet: 02 april 2015, 18:50:43 »

Pumpen ger 14,5kW vid -1/55grader.
Jag tycker att man borde kunna använda något liknande men när man läser här inne på detta eminenta forum så ser man hela tiden att borrhålen är för klena.
Och då blir man ju fundersam när man som jag klarar sig med 150 meter som dessutom är 42m genom jord.

/ Björn
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 april 2015, 17:31:29 »

Din borra bör klara en ungefär lika kraftig vp som du har så stor skillnad är det inte på en ny vp. Kolla upp vilken storlek du har och vid vilken framledning effekten är mätt det är inte säkert en ny 14 kw vp är lika kraftig som din. Om du väljer en enverter vp tex Daikin eller Nibe 1245 så kan man ange en min temp på brine och hamnar man där sänker kompressorn effekten men låg brine temp behöver inte leda till problem men lite sämre cop ger det..
Skrivet av: Björn_
« skrivet: 02 april 2015, 15:29:30 »

Jo den tanken finns!
Men det skulle vara intressant att veta vilken storlek på pump jag behöver enligt dagens sätt att räkna. Samt hur stor pump min borra klarar. Den klarar ju min stora pjäs idag utan problem.

/ Björn
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 02 april 2015, 13:02:34 »

I ditt läge skulle jag sats på bättre isolering istället. Du behöver inte ersätta VP med lika stark pump när det är dags för det och isoleringen behöver du aldrig ersätta.

Jag har lika stort hus som du och 160m borra och en 8kW värmepump.
Den och borran räcker bra till efter tilläggsisolering.

Skrivet av: Björn_
« skrivet: 02 april 2015, 09:34:31 »

Hej! Ja det är inklusive hushållsel. Men ett normalår ligger det nog mer runt 15000kWh.

/ Björn
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 april 2015, 07:53:24 »

12500 kWh, är det inklusive hushållsel?
Skrivet av: Björn_
« skrivet: 01 april 2015, 20:44:14 »

Hej!
Jag värmer idag mitt hus med en 14kW IVT 2000 från 84.
Jag tänker att den inte håller för evigt men jag blir inte klok på vad jag ska ersätta pumpen med.
årsförbrukning i år med mild vinter och uppvärmt till 19-20 grader 12500kWh totalt.
Mitt borrhål är 150m totalt men det är 42 m till berg.
Brinen har hittils inte varit under -2 och hämtar sig snabbt.
Nu ligger den på +1,8 i slutet på en körning.

Huset är ett tvåplanshus från 47 utan tillägsisolering.
Med 156 kvadrat uppvärmd yta.

Borde jag inte kunna montera in en mindre pump på samma borra då den verkar fungera bra idag?
Framledningen vid 0 grader är ca 40 grader.
MVH/ Björn

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!