Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rale
« skrivet: 27 januari 2006, 15:53:51 »

Jag kan höra när pumpen ska avfrosta. Är det torrt väder (=ingen is att tala om) trycker jag på off (=av) på fjärren och sen on (=på)  igen. Då avfrostar den inte och är i full gång igen på ca 5 minuter.
Skrivet av: Leopold
« skrivet: 26 januari 2006, 16:20:53 »

Hej Brasson, jag har visserligen en annan pump (IVT) men jag känner igen det där du säger om hur det fryser på i form av breda band och zoner ibland. Även jag blev litet fundersam med tanke på vad experterna säger att ojämn påfrysning kan tyda på, det kanske kan vara intressant att jämföra litet.

Innan i vinter var det ganska fuktigt strax under noll och även neråt -15, då frös det på snabbt och jämnt över hela förångaren inklusive sidorna. Avfrostningsintervall var kanske 40 minuter kring -5. Detta betydde att den fick dra på rätt bra mellan varven för att hålla inställd temp i kåken, allra jobbigast hade den vid -2 till -4 och avfrostningar 2-3 ggr timmen. Det blev liksom en ond cirkel, den måste dra på full kompressoreffekt för att hämta in tappet från att den måste avfrosta så ofta och då ökar påfrysningstendensen.

Nu med den torra svaga nordanvinden har vi fått mycket torrare luft, åter är tempen uppe i -3 så man kan jämföra. Påfrysningen är minimal och nu ser man att det kan bildas regioner på lamellerna, ett par breda och litet oregelbundna randiga band hade bildats när jag kollade upp detta i morse. Avfrostningsintervall gissar jag ligger på ca 6 timmar eller mer, jag har inte stenkoll men det är ytterst sällan. Pumpen går på dellast och lågvarv, kompressorn på kvarts-halv effekt kanske. Den håller tempen i kåken utan minsta ansträngning nu, den tycks gå på tomgång och man kan knappt höra att den är igång.

Min teori är att den hamnat i ett jämviktstillstånd där frosten ömsom har en tendens att avdunsta, ömsom byggas på. Exakt var påfrysningen börjar måste bero på luftflödet som knappast är konstant över hela lamellpaketet, och där frostzonerna självt påverkar flödet och den avdunstning som kan ske därefter. Resultatet kanske blir dessa band och zoner som mot slutet av värmecykeln växt till sig såpass att pumpen tycker det är dags för en avfrostning. Eller det kanske sitter en timer som kör en avfrostning efter en viss maxtid, vem vet.

Det verkar som att detta bara sker under mycket speciella förhållanden, torr luft och vid ett par minusgrader. Nu när jag kom hem tex är det -6 och påfrysningen är av typen flortunt helrandigt som följer kylrören jämnt över hela baksidan... tja du jag vet inte om varken du eller jag blev klokare men det skulle inte förvåna mig om det är helt normalt beteende.

Jag tror knappast det är något fel på min pump eftersom det är konstant varmt o gott i kåken men man kanske ska hålla ögonen på det där.
Skrivet av: brasson
« skrivet: 26 januari 2006, 13:43:19 »

jag litar på Tomas men såg gärna att jag hörde av någon mer angående mitt ev. gasläckage.
jag får alltid rimfrost först på ett litet parti vid sidan av värmeväxlaren ( i höjd med axeln till fläkten) när det sedan bildas mera frost ser det "jämnfrostat ut". Är det någon annan som upplever samma fenomen? jag är lite skrajj. Vidare kan jag berätta att den temperatur jag angav i början på tråden (-2) verkar vara felaktig. jag har lagt ut en annan termomenter och det visar sig att den gamla måste ha visat fel. troligtvis var det -6 till -8 grader.

Min teori om varför det skulle bildas mera frost där luftgenomströmningen är minst är som följer (kanske tycker ni att det verkar dumt....?):

avfrostning med följd att frosten på värmeväxlaren smälter och vattnet rinner av.
fläkt går igång och "fläktar" bort vatten som inte runnit av värmeväxlaren utan ligger som fukt på lammellerna. fläkten drar minst luft på angivet ställe varför lite fukt stannar kvar på lammellerna och därför bidrar till att detta parti blir högst fuktbelastat.
 
Annars får jag helt enkelt hålla pumpen under uppsikt, om det läckt ut så mycket gas att jag har lokal frost på 3 veckor bör den snart frosta kraftigare över hela värmeväxlaren om det verkligen är läckage?

Annars får jag tillägga att pumpen ger tillräcklig och härlig värme (hittills ner till -10 grader)
värmer 100m2 med börvärde på 22 och autofan.
Skrivet av: HasseA
« skrivet: 25 januari 2006, 13:03:36 »

Håller med Ollee, jag tillhör den tysta majoriteten som har en E9DKE sedan i oktober som har fungerat helt till belåtenhet. Visst avfrostar den var 40 min när det är kallare än -7, är det varamare kan det gå timmar mellan avfrostningarna. I söndags när det var -14 på morgonen och runt -10 resten av dagen hade vi mellan 21,5 och 20 grader i huset (160 m2). Börvärde 23 och 3 fäkt. Detta trots att den avfrostar var 40 min. Temp sjönkr under avfrostningen (10 min) med ca 0,5 C, efter 10-15 min har den återhämtat tempdiffen
Skrivet av: ferrit
« skrivet: 25 januari 2006, 13:01:02 »

Har inget problem mer en fundering hur avfrostningen fungerar. Kanske skulle loggat detta på mer vetenskapligt sätt för att se frekvensen och temperaturer. Annars så jobbar den på och ger värme.
De nya E9DKE kanske har en liten förändring i vilkoren?
Skrivet av: ollee
« skrivet: 25 januari 2006, 12:36:40 »

Ibland när man läser alla inlägg om avfrostningsproblem med Panasonics värmepumpar får man känslan av att alla har problem. Problemen är antingen att det sker för ofta (som i den här tråden) eller att pumpen blir helt nerisad utan att det sker någon avfrostning.
Själv har jag en E9 DKE sedan 1 år som värmer den nyinredda övervåningen i vårt hus. Problemfritt så här långt. Avfrostar vid behov, ibland oftare, spec vid fuktig och kall väderlek, ibland bara någon gång per dygn (kallt och/eller torrt). Trots att vi nästan dubblerat bostadsytan och körde kyla i somras när det var som varmast har vi minskat elförbrukningen.
Så alla har inte problem! I själva verket finns det nog en jättestor "tyst majoritet" där luftvärmepumparna (mest Panasonic eftersom de säljs mest) fungerar utmärkt utan störningar vare sig när det gäller värmetillförsel eller avfrostning.
Skrivet av: Villvetamera
« skrivet: 25 januari 2006, 11:45:53 »

Vpgr....
Din spec över förutsättningar för avfrostning gäller e9 men kan det tänkas att den även gäller för HE12, eller styrs den av andra parametrar? I går gick pumpen i minst 7 timmar (sen gick jag och la mig) utan avfrostning. Utetempen var -3 - 5. I morse när jag vaknade var tempen - 4 och då avfrostade den ca en gång per timme. Om jag ändrar börvärdet upp eller ner (räcker med en grad) så kan den ibland (inte alltid..) gå mer än 6 timmar utan avfrostning med en utetemp mellan - 3 till - 5 gr. Finns det någon logisk förklaring till detta ?
Skrivet av: ferrit
« skrivet: 25 januari 2006, 11:03:26 »

Det är inte allena 40 minuter somstyr avfrostningen, utan även temperaturintervall.

Se bifogad bild.

Mvh
Tomas

Ok. Att det finns div. och eller villkor hade jag förutsatt. Det är lite lustigt att alla villkor sammanfaller så den avrostar var 40:e minut. Man skulle nästan kunna ställa klockan efter den. Det jag ser är att det inte är särskilt mycket frost så får bara kännsla att det kanske skulle gå att köra lite längre mellan avfrostningarna. Det är dock så att värmen är ju borta under den tiden.
Tack för svaret och visat intresse

Mvh Håkan
Skrivet av: vpgr
« skrivet: 25 januari 2006, 10:15:06 »

Det är inte allena 40 minuter somstyr avfrostningen, utan även temperaturintervall.

Se bifogad bild.

Mvh
Tomas
Skrivet av: ferrit
« skrivet: 25 januari 2006, 09:45:53 »


Det stämmer att avfrostning sköts med automatik, oavsett frost eller ej.


Ok. Att det är automatik men att lösa det enkelt, som det verkar, med typ. timer att avfrosta var 40:e minut verkar vara väl enkelt eller....

Skrivet av: vpgr
« skrivet: 25 januari 2006, 08:20:41 »

Att det skulle bildas mer frost bara för att det strömmar mindre luft förstår jag inte resonemanget kring.

Det stämmer att avfrostning sköts med automatik, oavsett frost eller ej.
Däremot måste man första logiken bakom avfrostningen på maskinen.
Den är programmerad att avfrosta vid en speciell gastemperatur, kring noll-gradigt så byggs det mycket is p.g.a. fukten, maskinen frostar på, och luftflödet hämmas.
I detta läge så utvinns det sämre med energi ur luften, och temperaturen på gasen faller.
= avfrostning.

Vid riktigt kall (och torr) luft så är energimängden i luften lägre, och gastemperaturen faller.
= avfrostning.

Men i ditt fall så bygger isen inte jämt på utedelen, och det är ett första tecken på läckage.
Mindre gas = lägre temp på sytemet = avfrostning.
Att maskinen installerades för 3 veckor sedan är ingen garanti för att det inte läcker.

Häls
Tomas
Skrivet av: ferrit
« skrivet: 25 januari 2006, 08:15:22 »

Har studerat pumpen en tid och den avfrostar var 40:e minut oavsett temp. Det är mycket lite frost på lamellerna så detta är ju vansiningt. Annars så fungerar den bra och ger värme men det skulle bättre. En bättre programvara skulle kanske vara på sin plats.
Skrivet av: brasson
« skrivet: 25 januari 2006, 08:06:50 »

Nu har jag kollat i servicemanualen och mycket riktigt är apparaten programmerad att avfrosta oavsett frostbildning eller ej. det har att göra med en kombination av luft temperatur
värmeväxlartemperatur och om kompressorn är igång eller ej.

Men Tomas. verkar det inte logiskt att frostbildningen först uppstår på de partier av värmeväxlaren som har sämst genomströmning av luft (på sidan, här drar fläkten minst).

apparaten är installerad av aukt kyltekniker och läcksökt för bara 3 veckor sedan, varför jag verkligen hoppas att du inte har rätt denna gång. som jag skrev har jag "en aning frostbildning" alltså lite rimfrost inga kraftigare beläggningar. rekommenderar du mig att kontakta min installatör? jag gissar att han inte är villig att gör något alls så länge pumpen fungerar.
Skrivet av: ferrit
« skrivet: 23 januari 2006, 16:10:49 »

I slutet av denna tråd diskuterades detta med täta avfrostningar för E9DKE

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php/topic,6103.0.html

Min avfrostar också var 40:e minut ovasett minus 10 eller + 3. Så även fler. Det ser ut som den är programerad att jobba så.
Skrivet av: climate
« skrivet: 23 januari 2006, 15:35:59 »

hej.

Avfrostningen skötts på automatik och kommer att utföras med eller utan frost. *vinkar*
Skrivet av: vpgr
« skrivet: 23 januari 2006, 13:48:25 »

Har du lokal frost på lammellerna så har du gasläckage, därav avfrostningen.
Tomas
Skrivet av: brasson
« skrivet: 23 januari 2006, 12:55:11 »

Jomen vad nu.

i går kväll var jag ute tittade hur utedelen såg ut när avfrostningen gick igång (utetemp -2), den fanns en aning rimfrost på mittpartiet av "sidolammellerna" resterande delar av värmeväxlaren var helt frostfria. Varför i helskotta ska maskinen tvinga fram en avfrostning om inte värmeväxlaren är isig??. min gamla sanyo 92:a gjorde aldrig det. Nu avfrostas det (kanske i onödan) var 40 minut medan min sanyo gjorde det 2 ggr på ett helt dygn med samma temperatur. (luftfuktighet ej kontrollerad).

någon som har kommentarer runt detta?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!