Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 25 november 2014, 19:25:47 »

Fixar du att installera radiatorerna själv så är det inga problem att koppla in och drift sätta vp själv också du kan inte spara 10000 kr enklare  tummenupp
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 25 november 2014, 11:02:20 »

En rörfirma jag var i kontakt med ville ha 10' för att ansluta radiatorkretsen till pumpen. Det var då utan material.

Det är inte så dumt att ändå betala för det i så fall, om de också kollar att resten är rätt utfört, och att de är med vid uppstart. Grattis till ett sådant avtal. Men normalt vill de inte göra så. De får visserligen en bra timpeng, men de tjänar mer på en normal värmepumpsinstallation med en offert på 120 tusen.
Skrivet av: Fuzz
« skrivet: 25 november 2014, 10:28:04 »

Där skall finnas avstängning, backventil och säkerhetsventil och de skall vara rätt kopplade annars kan anläggningen flyga i luften när tappvattnet värms.
Vaccumventil är inte fel att ha heller :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 november 2014, 09:56:02 »

Det är inga konstigheter.
Det svåraste/farligaste är att se till att du har rätt koppel, rätt inkopplat på inkommande kallvattenmatning (till VVB).
Där skall finnas avstängning, backventil och säkerhetsventil och de skall vara rätt kopplade annars kan anläggningen flyga i luften när tappvattnet värms.
Skrivet av: Stefan_A
« skrivet: 25 november 2014, 09:46:33 »

Tack för alla svar.

Jag har funderat på Nibes F1255-pump, och i installationshandboken på sidan 3 är det en checklista. Det är väl inte så dumt att något inte gäller om den inte är kontrollerad av en fackman innan uppstart?

När vi ändå är inne på installationsfrågor, så längst upp till höger finns ett kopplingsschema på anslutning av radiatorkretsen. Är det inte svårare än vad det är på bilden? En rörfirma jag var i kontakt med ville ha 10' för att ansluta radiatorkretsen till pumpen. Det var då utan material.

Länk till installationshandboken: http://www.nibe.se/nibedocuments/14287/231513-5.pdf

/Stefan
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 25 november 2014, 09:16:03 »

Helt riktigt och våtrum/badrum är ett område som branschen de senaste åren har har gjort sitt bästa för att muta in med olika krav och regler, men sanningen är den att försäkringsbolagens statistik säger att de flesta som bygger sitt eget badrum gör det väl så noggrant. Det är hastigheten som är problemet, alla hantverkare tar genvägar vid olika tillfällen, typ fan jag har inte med mig en sån koppling, den här duger (nog). En villaägare som sätter sig ner och planerar sitt badrum ena vintern och bygger det nästa tar inga genvägar, det blir bra gjort. Tätskiktet blir bra utan missar och fallet blir rätt.

Gör man det själv bör man ta lite foton och spara kvittona på tätskiktet. Man ska inte gå på det som branschen skriver om de svindyra våtrumsskivorna, man använder vanlig gips och lägger krutet på tätskiktet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 november 2014, 08:27:35 »

Eventuellt kan du få förhöjd självrisk vid vattenskada om installationen inte är fackmannamässigt utförd.
Men oftast är det väl egentligen bara i våtrummen som det är särskilt rejäla kontroller på fackmannamässigheten.
Kan nog t.o.m vara så att du automatiskt för förhöjd självrisk om du inte har papper på att installatören haft "Säker vatten-utbildning" om det blir nåt i ett våtrum.
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 25 november 2014, 08:21:17 »

Får man montera radiatorer, dra fram rör till dessa, ansluta dessa till pumpen, ansluta varmvatten från pump till huset osv? Finns det några delar man inte får göra utan behörighet?
När anslutningen är klar, är det något som måste besiktigas av oberoende besiktningsman? Är det då några papper, uträkningar, etc man måste kunna visa upp?

Det är det här som är så skönt med VVS, man får göra allt själv, (och egentligen mer, för man kan löda det gör inte rörmokarna mer pga alla krav), och begär man först in en offert så får man svart på vitt hur mycket man sparar, och det är inte lite. Och när det gäller värmepumpsinstallation så är det extra mycket man sparar, för installatörerna verkar lägga på 10-30 tusen utöver normal timpeng, med reskostnad och materialkostnad. Det är väl en slags administrationskostnad skulle jag tro. Försök få en vvsare att installera en värmepump och erbjud honom 600 i timmen, det ska nog till en rejäl lågkonjunktur innan han hör av sig. De är vana att installera på ett par dagar, då vill de inte gå på timpeng. Och försäkringar och garantier gäller exakt samma vid egeninstallation, men du bör försöka hitta någon erfaren typ ingenjör, reglertekniker som är med uppstarten, som kollar checklistan så att allt är påfyllt och avluftat och så.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 november 2014, 23:24:47 »

Effektvakten ska ha en egen ledning från mätarskåpet eller huvudcentralen och går direkt till plinten i pumpen. På den ledningen ska det INTE sitta någon brytare och det är svagström som genereras av dom spolar (3 st) man sätter runt inkommande el-matningen. Dom känner hela husets belastning och kan därmed reglera ev tillskott.
Två  :( får väl skylla på att det är sent på kvällen
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 24 november 2014, 23:22:27 »

Den är ingen shunt eller annat som skall in nu iaf, men allt annat eljobb som ska in nu låter jag som sagt grannen lösa. Jag hoppas att han har koll på effektvakten och hur man kopplar in den. Men det andra, om man måste koppla ur den var bra att veta. Så om man har en allpolig brytare till pumpen så skall vakten ligga så att ingen av ledarna kan brytas menar du?

Ledarna till effektvakten ska inte kunna brytas överhuvudtaget. De blir ju ändå galvaniskt separerade från elnätet i och med strömtransformatorerna. Vanligtvis hänger det ut ungefär en halvmeter "lampsladd" från varje strömtransformator, det vanliga är att man drar in dem i en kopplingsdosa där man kopplar ihop ena polen på var och en av dem till en "nollpunkt" och drar sedan en 4-ledarkabel därifrån till den plint på värmepumpen där de ska anslutas. Ingenting i denna krets får jordas eller kopplas ihop med någon annan elinstallation om det inte uttryckligen står så i manualen för värmepumpen.
Skrivet av: Stefan_A
« skrivet: 24 november 2014, 23:05:55 »

Kör på så länge du har kunskap och verktygen.

gött, då vet jag. "Bara" att fläska på då ;)

Tänk på att inte bara kraftmatningen till värmepumpen utan även eventuellt kablage till effektvaktens strömtransformatorer är att betrakta som starkströmsanläggning och alltså måste installeras av någon med behörighet, om man ska vara noga. Det duger INTE att, som alltför många gör, använda t ex en tunn telekabel eller nätverkskabel där även om spänningar och strömmar är låga i normal drift. Kom ihåg att när väl strömtransformatorerna sitter på plats i husets elcentral får de ALDRIG lämnas oanslutna på sekundärsidan, om man av någon anledning blir tvungen att slå på strömmen innan allt är färdigkopplat så måste sekundärledningarna kortslutas. Och se till att göra installationen så att det är helt uteslutet att det skulle kunna bli ett avbrott i de där kretsarna!

Det är lämpligt att elektrikern får göra även elinstallationer till ev cirkulationspumpar och motorstyrda shuntar om det förekommer sådana saker som inte är inbyggda i värmepumpen och färdigkopplade från fabrik.

Kablar till t ex ute- och inne-tempgivare brukar vara SELV (Safety Extra Low Voltage, f d klenspänning), så det krävs ingen behörighet för att hålla på med dem.

Den är ingen shunt eller annat som skall in nu iaf, men allt annat eljobb som ska in nu låter jag som sagt grannen lösa. Jag hoppas att han har koll på effektvakten och hur man kopplar in den. Men det andra, om man måste koppla ur den var bra att veta. Så om man har en allpolig brytare till pumpen så skall vakten ligga så att ingen av ledarna kan brytas menar du?

Jag har kopplat nästa hela huset själv och vill bara varna att det sticker lätt iväg ekonomiskt när man gör det själv. Fördelen som jag såg det var att jag kunde sprida ut kostnaden över åren (men det gör man ju om man lånar ihop och lejer bort arbetet också)

Men hamnade det i slutpris som om du hade lejt bort det?
Hur mycket mer än beräknat blev det?

/Stefan
Skrivet av: Fuzz
« skrivet: 24 november 2014, 16:44:58 »

Jag har kopplat nästa hela huset själv och vill bara varna att det sticker lätt iväg ekonomiskt när man gör det själv. Fördelen som jag såg det var att jag kunde sprida ut kostnaden över åren (men det gör man ju om man lånar ihop och lejer bort arbetet också)
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 24 november 2014, 15:48:51 »

Tänk på att inte bara kraftmatningen till värmepumpen utan även eventuellt kablage till effektvaktens strömtransformatorer är att betrakta som starkströmsanläggning och alltså måste installeras av någon med behörighet, om man ska vara noga. Det duger INTE att, som alltför många gör, använda t ex en tunn telekabel eller nätverkskabel där även om spänningar och strömmar är låga i normal drift. Kom ihåg att när väl strömtransformatorerna sitter på plats i husets elcentral får de ALDRIG lämnas oanslutna på sekundärsidan, om man av någon anledning blir tvungen att slå på strömmen innan allt är färdigkopplat så måste sekundärledningarna kortslutas. Och se till att göra installationen så att det är helt uteslutet att det skulle kunna bli ett avbrott i de där kretsarna!

Det är lämpligt att elektrikern får göra även elinstallationer till ev cirkulationspumpar och motorstyrda shuntar om det förekommer sådana saker som inte är inbyggda i värmepumpen och färdigkopplade från fabrik.

Kablar till t ex ute- och inne-tempgivare brukar vara SELV (Safety Extra Low Voltage, f d klenspänning), så det krävs ingen behörighet för att hålla på med dem.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 24 november 2014, 14:55:22 »

Kör på så länge du har kunskap och verktygen.
Skrivet av: Stefan_A
« skrivet: 24 november 2014, 14:07:23 »

Hej!

Jag har bestämt mig för att konvertera uppvärmningen från direktverkande el till bergvärme.
Nu undrar jag hur mycket och vad man får göra själv?

Borrningen tänker jag leja bort, samt indragning och anslutning av kollektorslang till pumpen.
Min granne är elektriker och har lovat dra fram el till pumpen.
Nu är det "bara" resten kvar.
Får man montera radiatorer, dra fram rör till dessa, ansluta dessa till pumpen, ansluta varmvatten från pump till huset osv? Finns det några delar man inte får göra utan behörighet?
När anslutningen är klar, är det något som måste besiktigas av oberoende besiktningsman? Är det då några papper, uträkningar, etc man måste kunna visa upp?

Jag har fått offerter på arbetet för att konvertera, installera och borra, men då detta låg på över 250' på samtliga offerter efter rot är det inte lönsamt att ta in någon utifrån. Gör jag allt själv enligt ovan hamnar jag runt 100' lägre, dvs runt 130'-150'.

Tack på förhand
/Stefan

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!