Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Författare Ämne: Ansluta golvvärme i garage till huset  (läst 12366 gÃ¥nger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad lt1cobra

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 54
  • Karma +0/-0
Ansluta golvvärme i garage till huset
« skrivet: 07 augusti 2012, 10:32:37 »
Hej, jag skall efter många om och men bygga garage och behöver hjälp med lite dimensionering och tankar kring hur det här ska kopplas ihop med huset.

Bakgrundsfakta:
Bostadshuset är nyproducerat fiskarhedenvillan spoven (1 3/4 hus på cirka 200kvm totalt).
Uppvärmningen sköts av en bosch/ivt 11kw bergvärmepump (200m borrhål, cirka 180 aktivt).
Lite eller inget tillskott har behövts under köldknäpparna som varit (under -30).

Jag får bygga 100kvm garage men tänkte söka bygglov för lite mer (110-120).
2,60 takhöjd innen cirka.
Det blir 30cm isolering under plattan,240-285 i väggarna, taket osäkert men bra isolerat.
15kvm blir dåligt isolerat (40mm taksjutportar + nån dörr).

Nu till problemen jag har identifierat.
Dels så finns inga flödesmätare / injusteringsmöjligheter på själva fördelarna i huset (jag har strypt slingorna var för sig).
Dels så har jag nog varit för snål på kulverten 2x25 (2x20 di) kommer nog bli för tight, Maxiterm säger att det nog kan fungera (de räknadde på 50w/kvm, men det är på jäsken att dt kan ligga på 7 grader. Om jag står ut med 10 grader dt så tycker de att kulverten skall räcka.
Nu är kulverten nedgrävd underhuset och fastgjuten i plattan så den är inget jag tänker byta i första taget :-).

Mina funderingar går så här
- Är det viktigt vilken dimension jag väljer på golvvärmeslangen till garageplattan. Vad ska jag tänka på mer än att försöka göra slingorna lika långa i garaget? Hur lägger man dem bäst innanför portarna? Hur minimerar man frysrisken vid portarna t ex?
- Jag tänkte sätta en cirk pump (hur stor behöver den vara?) i huset som 'matar' kulverten och garaget med värme
- Hur styr man värmen i garaget enklast, är det en schunt i garaget som styrs av en utegivare. På det viset så cirkulerar jag alltid vätska i kulverten (ingen frysrisk). Jag är medveten om att jag förlorar lite värme i form av nedkylning dock...
- Hur f*n ska jag strypa/justera in flödena mellan de tre fördelarna?

Jag bifogar en schematisk bild också...




Utloggad tipo874

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 4360
  • Karma +5/-0
  • Kön: Man
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #1 skrivet: 07 augusti 2012, 12:27:15 »
Utan att vara VVS:are tror jag inte att kulvertdimensionen blir ett problem.

Pumpen du tänkt sätta i huset för att mata kulverten skall du väl sätta mellan shunten och fördelaren i garaget? Du vill ju ha cirkulation i golvslingorna även när shunten är stängd.

För att slippa avkylning av kulverten när shunten är stängd kan du sätta en justerbar trimventil mellan fram och retur före shunten i garaget. Då kan du ha ett litet flöde som håller kulverten varm. Så gjorde installatören hos mig i stugan som matas via kulvert.

Nu har ju du golvvärme i huset, och därmed lägre temperatur i systemet, annars hade det kanske varit intressant att mata garaget med returen från huset. Jag gör så i garaget i Uppsala. Vi har radiatorer i huset, och från början matades även garaget med framledningen via shunt. Det funkade sisådär. När shunten öppnade rusade varmt vatten in i golvslingorna och det blev mycket knäppande i genomföringarna ner i betonggolvet. Shunten var också väldigt orolig. Vi modifierade systemet lite och via ett par kulventiler kan jag välja att i stället mata garagegolvet med returen från radiatorerna i huset, och allt funkar mycket bättre.

Mitt garage är vidbyggt huset, och det verkar läcka rätt mycket värme från huset in i garaget genom väggen, trots att den väggen var yttervägg tidigare. Värmepumpen och VVB:n står även i ett förråd i samma byggnad. Jag håller 15° i garaget, och det dröjer långt in på hösten innan det behövs någon värme i garaget. För att prioritera värmen till huset har jag begränsat shunttempen till 21° i garaget, och när utetempen kryper under ca -20° kan garagetempen sjunka något under +15°.
Villa utan källare i Uppsala, 175m², 2-våningsdel byggd 1928, 1-plansdel byggd 1978, 75m² garage/förråd.
Stiebel-Eltron WPF-10, 200l arbetstank, 290l vvb, 200m bergkollektor, konverterat från direktel 2004, 14 radiatorer + handdukstork, golvvärme i garage/förråd.
38x2m2 solpaneler, 15,6kW, installerat 2020.

https://spiff.hax.se/log.html

Gammal timrad dalagård, två våningar plus källare (3x42m²), 20 radiatorer. Timrad gäststuga, två våningar (2x35m²) via kulvert, 10 radiatorer.
Nibe F1245-12, 2x350m jordkollektor, 300l arbetstank. Konverterat från direktel 2010. Förbrukning 2010: 40553 kWh, 2011: 10723, rullande år: 8760 kWh.

Utloggad lt1cobra

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 54
  • Karma +0/-0
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #2 skrivet: 09 augusti 2012, 13:16:13 »
Ja naturligtvis borde cirkulationspumpen sitta där nere för golvvärmen, hmm... Det jag har svårt att förstå (är inte heller VVS'are..) är hur 'balansen' kommer bli i systemet när shunten i garaget öppnar och stänger, hur påverkas huset av det?

Hur avancerad shunt kan det behövas? Behöver jag vara orolig för att den inbyggda cirk pumpen i värmepumen inte orkar cirkulera kulverten?
Rören till golvet? funkar 20mm? Bör man lägga den längre från portarna, eller lägga den tätare där?

hmm, ursäkta men jag är som sagt var inte vvs'are så det blir lite frågor...

Utloggad Ultim8user

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #3 skrivet: 11 september 2012, 21:46:38 »
Hej, ser att det var ett tag sedan som du ställde din fråga men jag är precis ny på forumet.
Så som du beskriver att du tänker bygga ditt system har jag idag fast med radiatorer inne i huset, håller på och konverterar övervåning till golvvärme just nu och nedanvåningen kommer att tas om något år.

Jag har en Ivt c6 greenline som värmer ca 140kvm hus(radiatorer) och sedan 84kvm garage (golvvärme).

Kan berätta att ha en shunt som styr värmen i garaget samt en circpump därute är den största katastrof som jag blivit lurad att bygga. Shunten regleras med framledningstemp och innetemp i garaget. Kulverten stannar nästan allt flöde när garaget är nöjt.
Brukar ha 22-23 grader inne och 17grader i garaget.
Varje gång temperaturen sjunker ute och garaget vill ha mer värme sjunket temperaturen inne i huset. Svänger det snabbt neråt har jag ramlat ner på 15 grader inne, garaget är alltid 17 prick, huset fungerar som en acc tank åt garaget.
Jag monterade in en ventil och strypte bort garaget till 90% och då fryser jag inte ihjäl inne men det är inte bra ännu, svängningar i temperaturen upplevs ändå 2-3 grader.

Kommer nu i oktober att riva bort all styrning och den egna circpumpen i garaget och strypa slingorna istället är säker på att det blir ett jämnt och bra flöde i kulverten samt slingorna. Flödesmätare kommer att monteras. Har inte sådana idag. Även en flödesmätare och strypventil kommer att monteras på radiator kretsen i huset för att en bra flödes balans skall kunna ställas in.
Det blir alltså bara en kraftig circpump(80w) direkt efter bergvärme pumpen som matar mina tre slingor.

Har nu lärt mig att fråga flera vvs firmor och inte lite på första som man tyckte lät bra, han kunde iofs prata för sig.

Har man acctankar ska man självklart bygga med shunt och styrning, då får man en snabb bra respons vid temperatur ändringar såsom portöppning osv. Naturligtvis ska man då också ha någon form av fläktstyrd värmekälla som startar.

Med bergvärme blir det kallt någon minut efter att man öppnat. Brukar ta 5 minuter efter att jag kört ut eller in 2 bilar för värmen att vara återsälld. Även då systemet knyckte all värme från huset.

Att slingorna skulle frysa ser jag ingen anledning att du skall vara orolig för. Min port(5x2,5m) fastnade fullt öppen i -25grader. tog mig 20 minuter att få igen. Temperaturen var då över 12grader i returen. Har 4 slingor i garaget en på 50m närmast porten sedan är dom 3 andra nära 65m.

Blev mycket text men jag hoppas att jag ger en bra beskrivning hur jag upplevt mitt system så du inte går på samma miss som jag gjort.

Just det, visst jag har en liten pump 6kW. Men jag har ett välisolerat hus och garage. ca 1000kwh tillskott på en av dom värsta vintrarna som vi upplevt. Men tror mycket av det berodde på dom onödiga svängningarna som hände, oftast då tillskottet gick in.
Mycket mindre efter att jag strypt flödet och förhoppningsvis inte alls efter ombyggnation.

/Nisse

Utloggad lt1cobra

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 54
  • Karma +0/-0
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #4 skrivet: 14 september 2012, 08:45:02 »
Stort tack för att du delade med dig av dina äventyr! Jag har fått tipset att istället för att parallell koppla garaget så kan jag sätta det i serie med huset, alltså ta returen från huset och köra ned till garaget.

Osäker hur det påverkar min värmepumpsstyrning men det tar ju bort 'problemet' med att balansera fördelarna... Enligt utsago skulle det också ge lite bättre verkningsgrad... Återkommer med mer info och idéer, har lite körigt med jobb och annat just nu!

Utloggad UPONOR

  • UPONOR
  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 7
  • Karma +0/-0
  • UPONOR
    • UPONORS HEMSIDA
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #5 skrivet: 18 september 2012, 13:29:11 »
Hej!

Förslagsvis så använder du 20 mm rör till garaget och beroende på effektbehov och temperatur i garaget så lägger ni cc 300 eller cc 400, är inte nödvändigt att gå under 300 vid portarna och ni minimerar frysrisken vid portarna genom att slingornas början är vid portarna.

Ifall golvvärmen även är ingjuten i huset så finns det ingen anledning till att använda shuntgrupp.

Vad har du för golvvärmefördelare och vet du något om slinglängder?

När det gäller frysning av slingorna så finns det två alternativ där det ena innebär att man alltid har cirkulation i systemet medan alternativ två är att ha glykol eller likvärdigt i garageslingorna och för att hålla frysskyddsvätskan i garaget så använder man en värmeväxlare.

AngÃ¥ende att skicka husets returvatten till garaget innebär att man fÃ¥r en lägre framledningstemperatur till garaget och att det därför eventuellt blir för klen temperatur för att värma upp garaget eller att man blir tvungen att sänka ΔT vilket i sin tur kan innebära att kulverten blir för klen.

//Mvh. Uponor
Uponor tillverkar och marknadsför bland annat system för Golvvärme, Tappvatten- och Radiatorrör, Kulvert, Kyla, Sprinkler, Ventilation, Ytvärme samt Energi.

Utloggad lt1cobra

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 54
  • Karma +0/-0
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #6 skrivet: 02 november 2012, 20:30:59 »
Hej!

Förslagsvis så använder du 20 mm rör till garaget och beroende på effektbehov och temperatur i garaget så lägger ni cc 300 eller cc 400, är inte nödvändigt att gå under 300 vid portarna och ni minimerar frysrisken vid portarna genom att slingornas början är vid portarna.

Ifall golvvärmen även är ingjuten i huset så finns det ingen anledning till att använda shuntgrupp.

Vad har du för golvvärmefördelare och vet du något om slinglängder?

När det gäller frysning av slingorna så finns det två alternativ där det ena innebär att man alltid har cirkulation i systemet medan alternativ två är att ha glykol eller likvärdigt i garageslingorna och för att hålla frysskyddsvätskan i garaget så använder man en värmeväxlare.

AngÃ¥ende att skicka husets returvatten till garaget innebär att man fÃ¥r en lägre framledningstemperatur till garaget och att det därför eventuellt blir för klen temperatur för att värma upp garaget eller att man blir tvungen att sänka ΔT vilket i sin tur kan innebära att kulverten blir för klen.

//Mvh. Uponor

Hej Uponor, i huset har jag LK golvvärme, jag kan fixa längder där om det är intressant. Golvvärmen i garaget tänkte jag fixa till våren. Är det dessa längder du undrar över?

20mm rör låter som en bra plan. Jag har fått andra förslag på att använda returen från golvvärmen i huset som matning till garaget. Finns det någon 'höftning' på vilken den lägsta tempen är ungefär (som jag behöver till garaget), och om kulverten inte skulle räcka isåfall?

Med vänlig hälsning, LT1

Utloggad lt1cobra

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 54
  • Karma +0/-0
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #7 skrivet: 12 februari 2014, 23:02:51 »
Skakar liv i min gamla tråd. Nu står garaget på plats och det är dags att komma till beslut i uppvärmningsfrågan :-)

Jag har två idér som jag vill ha lite input på. Har gjort två tafatta skisser...

Den första är att i huset placera en volymtank med en kopparslinga i. I kopparslingan cirkulerar jag värmekretsen för garaget (glykolblandat vatten). VBf kan jag justera med en blandningsventil + en CBJ ( inte med på ritningen)

Det andra alternativet är att använda tex poolstyrningen till värmepumpen och köra en växelventil. Växelventilen ger värmepumpen tillgång att värma antingen huset eller garaget. Garaget värms i det här fallet med en värmeväxlare. Kanske borde jag placera en volymtank i garaget också? Volymtanken i huset är för att få en jämn temperatur där så att pumpen kan värma garaget utan att det ska påverka värmen i huset.

Varför det här andra komplexa alternativet? Jo jag tänkte att det vore mest energieffektivt om pumpen fick jobba med 'det kalla' garaget direkt istället för att värma det via husets värmeslinga.

Garagets framledningstemp borde inte ligga över 25 grader (20 grader är det beräknat att det ska ge 40w/kvm enligt golvvärmeberäkningen).

Är den andra lösningen något att tänka på eller är det att springa över ån efter vatten, eller skapa ett system som är så krångligt att det aldrig kommer fungera bra i praktiken?
« Senast ändrad: 12 februari 2014, 23:04:42 av lt1cobra »

Utloggad Churchill

  • Expert pÃ¥ värmepump
  • ****
  • Stad/land: Kristianstad
  • Antal inlägg: 499
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #8 skrivet: 13 februari 2014, 10:22:54 »
Jag skulle sätta plattvärmeväxlaren på returen till VP, och värma garaget från denna. Detta ger den absolut lägsta returen till VP vilket ger bäst COP på VP.
Det kan vara så att du behöver en schunt som kan ta lite vatten från framledningen in till den plattvärmeväxlaren om returen från huset är för kall.
 
CTC ecopart 5, Jordvärme 2 x 260 meter, 8 kvadrat solfångare med 2 x 500/120 Ackumulatortankar, 160 kvadrat villa från 76. Konverterad till golvvärme i hela med extra radiatorer och aerotemper i tvättstugan.

Utloggad lt1cobra

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 54
  • Karma +0/-0
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #9 skrivet: 13 februari 2014, 15:23:22 »
Hmm, någon annan som har lite input? Jag tycker jag borde få bäst cop med växelventilen, kanske upp mot 6-7 istället för 3-4? Eller blir det inte så i praktiken?

Edit: inte för att jag dissar din kommentar Churchill! Vill bara ha fler personers syn på saken :-)
« Senast ändrad: 13 februari 2014, 15:31:56 av lt1cobra »

Utloggad NGViktor

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 21
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #10 skrivet: 16 februari 2014, 13:47:00 »
Hej lt1cobra och alla intresserade,

jag berättar här historien om mitt gamla garagegolv. Jag byggde hus och garage (45m2) för mer än 30 år se´n.
Garaget blev en betongplatta med ett toppskikt av 20 mm frigolit, armeringsnät och stålslipad betong med en ingjutnen slinga av vanlig PE slang dia:20mm.
En slinga alltså, ingen fördelare nödvändig. Inloppet på slingan går direkt ut mot dörrarna och vidare runt ytterväggarna och i ganska vida slingor tillbaka.
Totala längden har jag glömt men jag uppskattar att det till ca:50 meter totalt = väldigt glest mellan slingorna.
Jag har en jord-VP numera och vanliga radiatorer i huset dimensionerade för vattenburen elvärme som var standard 1980, alltså inget lågtempsystem, tyvärr.
Garaget har jag lagt som sista "radiator" i en av de två slingorna i källaren och även installerat en shunt i garaget. (se bild).
Shunten satt på en av mina gamla el-pannor och har en "termisk" aktuator. Denna anluts till en vanlig rumstermostat modell on-off med ca 1 grads diff.
Jag håller 10-12 grader hela vintern med utomhustempen varierande från 0 till minus 15 (snäll vinter i år).
Shunten och flödet i slingan pendlar hela tiden med termostaten (som sitter ganska nära slingan i golvhöjd) men golvet har så stor termisk massa att detta inte märks på innetempen som ligger helt stilla.
Någon nämnde frysrisk om man inte inte har frostskyddsvätska m.m. Om allt stannar flera dygn mitt i en smällkall vinter kan det ju hända saker men jag tar den risken.
Att normalt ställa upp g-dörrar på vintern om allt övrigt funkar kyler då endast ner lokalen men kan aldrig orsaka frysskador eftersom shunten då öppnar fullt.
Allt d.o. nästan gratis men med lite knåp och knep. Svängningarna i shunten påverkar inte min hustemperatur märkbart, ej heller VP:s arbete vad jag kan se.
« Senast ändrad: 16 februari 2014, 13:48:44 av NGViktor »

Utloggad lt1cobra

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 54
  • Karma +0/-0
SV: Ansluta golvvärme i garage till huset
« Svar #11 skrivet: 28 oktober 2017, 23:43:20 »
Skakar liv i min gamla tråd. Nu står garaget på plats och det är dags att komma till beslut i uppvärmningsfrågan :-)

Jag har två idér som jag vill ha lite input på. Har gjort två tafatta skisser...

Den första är att i huset placera en volymtank med en kopparslinga i. I kopparslingan cirkulerar jag värmekretsen för garaget (glykolblandat vatten). VBf kan jag justera med en blandningsventil + en CBJ ( inte med på ritningen)

Det andra alternativet är att använda tex poolstyrningen till värmepumpen och köra en växelventil. Växelventilen ger värmepumpen tillgång att värma antingen huset eller garaget. Garaget värms i det här fallet med en värmeväxlare. Kanske borde jag placera en volymtank i garaget också? Volymtanken i huset är för att få en jämn temperatur där så att pumpen kan värma garaget utan att det ska påverka värmen i huset.

Varför det här andra komplexa alternativet? Jo jag tänkte att det vore mest energieffektivt om pumpen fick jobba med 'det kalla' garaget direkt istället för att värma det via husets värmeslinga.

Garagets framledningstemp borde inte ligga över 25 grader (20 grader är det beräknat att det ska ge 40w/kvm enligt golvvärmeberäkningen).

Är den andra lösningen något att tänka på eller är det att springa över ån efter vatten, eller skapa ett system som är så krångligt att det aldrig kommer fungera bra i praktiken?

Prokrastinera, är något jag tydligen är specialist på! Min kropp har samlat energi igen och ska ta tag i det här igen.

Pratade med en röris som dömde ut min idé att placera vvx på returen, anledningen till att det var en dålig idé sade han var att Delta T skulle bli för stor och pumpen skulle stanna (nåt om för högt dT och gastryck). Vad gör man nu då, han verkar rätt kunnig!

Energin som behövs till garaget är typ 4kw,  jag har VVX (överdimensionerad) samt cirkpump. Hans förslag var att köpa ett LJ värmeväxlarpaket och sätta parallellt med dagens tvÃ¥ fördelare i huset + lite flödesmätare och justeringsventiler för att balansera flödet över VVX och resten.

Hilfe Bitte!

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!