Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Jme
« skrivet: 17 februari 2019, 19:17:49 »

Hej! Det är en Kostnads fråga

Jag tror mig klara värmebehovet med den storleken, efter att ha jämfört kurvor med nyare 2120-8 som levererar strax över 6.5 kw max men förvisso väsentligt effektivare över hela registret .

De få kalla dagar vi har här nere där elpatronen kan behöva stötta upp tror jag inte blir dyrare över 10 år (min beräknade livslängd på utedelen) än dom 11 000 jag får lägga till för en 2040-8 som dessutom också tyvärr är en enfas modell vad jag kunnat se.

Får se om det går att fördela om lasterna i centralen och med hjälp effektvakt och patronen ekonomiskt ställd klara sig på 16A huvudsäkring. Diazedsäkringarna tillåter ju rätt mycket överlast, annars blir det helt enkelt att ta smällen och säkra upp

Det är ett ganska litet hus där jag kommer bo mestadels ensam , källaren har obefintligt värmebehov .
Bottenvåningen på drygt 60 kvadrat ska jag riva upp golvet och isolera väl för att lägga ut vattenburen golvvärme. kommer max vilja ha en rumstemperatur på 20 grader då jag tycker det upplevs mycket varmare i rummet när man står på ett uppvärmt golv.

Planerar att göra samma sak på övervåningen framöver men kommer ha 2 radiatorer tillsvidare. tilläggsisolera vinden samt byta fönster är något som planeras att göra i sommar.

Vi får se jag kanske ute och cyklar men jag tror faktiskt att det kommer funka hyggligt dontknow

Men alltid bra med input så tycker ni jag resonerar helt galet så säg till, har inte beställt utedelen ännu
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 februari 2019, 16:23:13 »

Varför valde du en så liten modell? Den finns väl dessutom bara i 1-fasutförande, vilket kan betyda att ni behöver byta till större huvudsäkringar?
Skrivet av: Jme
« skrivet: 17 februari 2019, 14:57:38 »

Hej! Det slutade med en Nibe VVM 320 cu som jag tänkt att docka med en 2040-6 .

Nu är det snart dags att installera men jag har en del funderingar och frågor

1:Klarar man sig med 22 mm (mellan ute/innedel) som det är på  inomhusdelen  eller bör man gå upp i dimension ?

2:Alla röranslutningar är på toppen av innedelen , har tänkt att ha 90 graders böjar för att komma vidare från inomhus delen och  gå längs taket sedan förhoppningsvis borra mig rakt ut  och komma ut mitt emellan  övre och undre röranslutning på utedelen.

Total längd blir då ca 4 meter och en 90 gradersböj på varje rör (tillopp , retur) kommer jag då klara mig med den avluftning som sitter på övre flexslangen som följer med pumpen, eller bör man ha mer avluftningar/någon aktiv?

Skulle det i värsta fall fungera  att gå ner en bit på insidan längs väggen innan jag borrar ut mig för att få till det bra på utsidan?  det innebär isåfall att rören på insidan hamnar ovanför luftningen på övre anslutningen på utedelen.

Om det funkar, räcker det att sätta ytterligare luftning till på högsta punkten då ?

2:I installationsmanualen för utedelen står det: "Laddpump krävs och  att denna ej ingår i produkten , den skall matas och styras från inomhusdelen" (vvm320 i mitt fall) Syftar dom på Gp 1 som sitter fabriksmonterad i vvm 320 eller behöver man ytterligare en extern cirkulationspump?

3:Vilka kopplingar, ventiler behöver jag och vart bör man placera dem? står att det skickas med en filterkulventil (G1)

och 2 flexslangar med (DN25-G1") som jag förstår det så skall G1 kopplingen anslutas mot utedelen, så då antar jag att jag behöver  DN25 koppling som pressas på kopparrören på insidan , eller gör man den så den övergången passar direkt på  avstänging och avtappningsventilerna? Länkar till rätt produkter och tips på plac. uppskattas mycket! Har tänkt att pressa alla kopplingar som inte skall gängas.

Jag är bara en simpel elektriker som är totalt grön på vvs så jag hoppas ni kan ha överseende med min okunskap och oförmåga att uttrycka mig i rätt termer:)

Ska få lite hjälp av en rörmokare och låna hans pressverktyg , men vill ha så mycket med material och installation klart som möjligt innan han kommer ::)

tack på förhand

Skrivet av: Bluekobolt
« skrivet: 03 februari 2019, 11:41:58 »

Hej! Om du kan ersätta med L/V-vp hade jag kollat in Mitsubishi Heavy A2W 12kW. En split du kan köra på både värme och kyla. Priset ligger bra samt att det är NIBE som tillverkar innedelen. Räkna med cirka 90.000kr för rubbet mot ROT och i det priset ska det även ingå att din oljepanna rivs ner o bortforslas....Riktigt bra L/V vp faktiskt.

Skrivet av: GabrielH
« skrivet: 03 februari 2019, 10:26:38 »

Fastnat lite för mitsubishi ecodan

Hur tror ni en W50 Ecodan Package skulle funka?  eller bör man gå upp till sw75

Blir man mer flexibel inför framtiden med  monoblock (sålänge man inte råkar ut för ett längre strömavbrott ::) ) eller bör man satsa på en splitlösning?

Nästan 6 timmars strömavbrott under vinterns kallaste dag 2017 klarade min värmepump utan att frysa samman.
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=63558.msg669517

Gaserna kallas miljövänliga men det är väl mesta att de inte skadar ozonskiktet, och ska vara ofarliga för människor men jag vill ha gasen utomhus och så blir det lätt att installera. Även för att ansluta snabbkopplingar i splitlösning krävs det kyltekniker om det ska vara godkänt.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 02 februari 2019, 16:17:57 »

Hur tror ni en W50 Ecodan Package skulle funka?  eller bör man gå upp till sw75
Blir man mer flexibel inför framtiden med  monoblock (sålänge man inte råkar ut för ett längre strömavbrott ::) ) eller bör man satsa på en splitlösning?

Skulle absolut gå på SW75 split eller W85 package om Mitsubishi Ecodan, det är i alla fall 155 kvm som ska värmas. Bor man på landsbygden där man vet att det förekommer väldigt långa strömavbrott så kan naturligtvis en split vara bra. Annars är vattenanslutning till utedelen det vanligaste. Kan vara så att man måste göra regelbundna läckagekontroller med split men jag osäker på de exakta reglerna för privathushåll.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 02 februari 2019, 16:01:17 »

Det är ju en rejäl typ av radiator på bilden så chansen är god att de fungerar bra med värmepump men sedan beror det på husets isolering. Ett hus byggt -44 är inte dunderisolerat och särskilt under krigsåren fick man vara sparsam med byggmaterialet. Skulle tippa att extra isolering i taket snabbt skulle löna sig och är förmodligen ganska enkelt att fixa.

Ser att Ronneby har dimensionerande utetemperatur DVUT på -12 celcius, inte särskilt kallt. Ett värmepumpspaket med t.ex. NIBE F2120-8 och VVM320 borde spara ca 19 MWh/år och klara sig ner ca -7 celcius utan el-tillsats. Energibehov för uppvärmning då runt 8,5 MWh/år. En sak att tänka på är om värmepumpen har 1-fas eller 3-fas anslutning. F2120-8 finns både och. 3-fas kostar aningen extra men ger ju en jämnare belastning på huvudsäkringarna vilket kan vara värdefullt om man försöker klara sig med t.ex. 3x 16 A. Årsavgiften kan stiga snabbt med större säkringar beroende nätbolag.
Skrivet av: Jme
« skrivet: 02 februari 2019, 15:50:50 »

Fastnat lite för mitsubishi ecodan

Hur tror ni en W50 Ecodan Package skulle funka?  eller bör man gå upp till sw75

Blir man mer flexibel inför framtiden med  monoblock (sålänge man inte råkar ut för ett längre strömavbrott ::) ) eller bör man satsa på en splitlösning?
Skrivet av: Jme
« skrivet: 02 februari 2019, 14:22:09 »

Tack för kanontips!
Smart att ställa ner framledningen och prova, får inte inte tillträde förrens 1 mars men det blir till att prova direkt då.

Får fortsätta kika runt med de nya ingångsvärden jag fått tummenupp !

har ni andra nyttiga råd eller tankar som kan hjälpa så uppskattas det verkligen

Edit: Bifogar den ända bild jag har hittils på radiatorerna , svårt att  bedömma på den kanske men jag provar help
Skrivet av: GabrielH
« skrivet: 01 februari 2019, 23:54:24 »

Information om vilken typ av radiatorer du har är bra att ge oss. Du har förmodligen en shunt på oljepannan där du kan ställa framledningen. Dra ner till 40 grader nu när temperaturen ligger runt nollan. Klarar du fortfarande husvärmen efter några dagar så är radiatorerna ok för värmepumpsdrift.

Abgående Julas värmepumpar. Framförallt måste man tänka på att av de 13,5 kW kommer 7,5 k från elpatron. Själva värmepumpen är förmodligen mer eller mindre identisk med den 6 kW som säljs för 25k utan tank.

Varken datablad eller manual ger någon effektkurva relativt utetemp. Manualen anger nominell värmeeffekt på 3,25 kW, samt effekt vid dellast vid några olika utetemperaturer. Framledningstemperatur anges ej, däremot att inomhustemp (!) är 20 grader. 

Att utomhusdelen väger 33 kg och har en fyllnadsmängd på 1180 gram R410A får mig att tro att det är en liten värmepump, och 6 kW når man bara högsommardagar när vattnet ska värmas till 35 grader.

För min del kommer jag aldrig välja något annat än monoblock, och när det är dags att byta ut min ecoel/ecoair-combo kommer jag försöka finna en lösning där inomhusdel och utomhusdel kan arbeta fristående av varandra. Inomhusdelen Ecoel kan med en konverter tala med Ecoair 400, men ej de modernare inverterstyrda 500 eller 600-serien. Modern inomhusdel Ecozenith i350 går på 35k enligt prisjakt. Min nuvarande inomhusdel har förmodligen många år kvar så det känns som en onödig utgift för att kunna styra en modernare värmepump.

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 01 februari 2019, 22:08:17 »

Hej!
Man får vanligen vad man betalar för, ska inte snacka skit om Julas grejer, men jag tror att är den billig så kan man inte förvänta sig riktigt samma kvalitet som en dyrare värmepump.
Sen kan man råka ut för att en dyrare värmepump havererar också.

Jag skulle titta på Daikins eller Mitsubishis totallösningar.
Skrivet av: Jme
« skrivet: 01 februari 2019, 20:08:36 »

Hej , har precis köpt ett mindre 1.5 planshus (96kvm+59kvm källare) som idag värms upp med vattenburna radiator med hjälp av en gammal oljepanna. Huset är byggt 1944 ingen tilläggsisolering eller moderna 3 glas fönster

Första grejen jag tänkt att göra är att skicka ut oljepannan och installera en lvvp, men det är ju en djungel och jag är ganska dåligt insatt på vad som gäller . Vill kunna använda Lvvp som ända värmekälla både till tappvatten och uppvärmning. Bor i blekinge i södra sverige där klimatet oftast är ganska milt även vintertid, sällan kallare än -5 .

Tips mottages med glädje då jag rätt grön på området, både med storlek på pump och hur man kommer billigt undan men ändå får en hyggligt vettig lösning. Jobbar som elektriker och har intresse så kan tänka mig att greja lite för att få en bra prisvärd lösning


Någon som kör Julas nyaste  All-in-one på 13,5 kW? har läst mycket dåligt om anslut pumparna men har  de kanske åtgärdat vissa brister med åren?

Vill givetvis komma så billigt undan som bara möjligt  och kollar därför runt på olika alternativ.

kan nån monoblock variant av någon kändare tillverkare vara ett prisvärt alternativ , ihop med en begagnad panna kanske ?

Hur bra brukar befintliga vattenradiatorer som värmts  med oljebränning funka generellt ihop med luft/vatten med mycket lägre framledningstemp?

som sagt alla tips och råd är välkommna

tack på förhand

/Jonas






Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!