Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: thestrut
« skrivet: 09 december 2015, 08:40:11 »

Trodde du hade högre brine temp den här årstiden. vid 6 grader kanske inte lv pumpen behöver avfrosta men när den gör det så lär cop sjunka.

jo jag tycker jag har dålig brinetemp... som jag skrivit i min installationstråd misstänker jag att jag kanske får borra ett hål med...

jag har 2x280meter kollektorslang... men bara sandmark =(

Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 08 december 2015, 19:57:09 »

Vilka är förutsättningarna idag med bvp? Inkommande och utgående temp?
En nibe 1255 med enbart golvvärme har ca 5 i cop vid +2 inkommande och 28 ut i framledning.

Lite oklart om du idag har radiatorer uppe och igång? Det blir väl bäst att testa en vecka då gv är trög. En dag med llvp vid 0 hinner ju inte golvet kylas av så mycket.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 december 2015, 16:40:13 »

Jag tror det är så enkelt att luftvärmepumpen är effektivare när det är så varmt ute att den aldrig behöver avfrosta.
Att avgöra exakt var den gränsen går är svårt, och temperaturen varierar över dygnet.
För att du skall spara nåt så skall du antingen ha en arbetstank och termostater på alla golvslingor/radiatorer så att de stryper så snart du börjar tillföra extra värme.
Eller att du manuellt stänger av all värme och ersätter markvärmen med luftvärmepumpens värme.

Jag är benägen att hålla med Tommy E, det finns väldigt lite att spara, du har inte riktigt optimal anläggning för att kunna göra det heller (golvvärme utan termostater) och du kommer att få sämre komfort på dina golv.
Att uppskatta de varma sommardagarna då den kan kyla borde vara tillfredsställelse nog tycker även jag.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 december 2015, 16:21:23 »

Trodde du hade högre brine temp den här årstiden. vid 6 grader kanske inte lv pumpen behöver avfrosta men när den gör det så lär cop sjunka.
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 08 december 2015, 10:15:18 »

Har svårt att tro att l/lvp slår jordvärmen vid 6 grader ute och så här tidigt på året och om den gör det lär det skilja så lite så det inte märks på elräkningen så frågan är om det är värt det ? jag tycker inte det men du tycker det vi är helt enkelt olika.

har kollat brinetempen "manuellt" på displayen vid körning,  typ 0,6 in och -2 ut... vet dock inte om det var i mitten eller slutet på körningen...  tror gradminuterna låg på minus iaf...

jag tror inte jordvärmen kommer över 5 i cop med de förutsättningarna vilket lvpn bör göra som ska ge 5,5 vid 7 grader utetemp

Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 07 december 2015, 13:34:09 »

Det är ganska lätt att kolla, din elleverantör har garanterat din förbrukning per dag. Kör en dag med llvp och en dag med markvärme. Försök att förbruka i övrigt lika, så har du facit på 2 dagar :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 december 2015, 10:11:25 »

Har svårt att tro att l/lvp slår jordvärmen vid 6 grader ute och så här tidigt på året och om den gör det lär det skilja så lite så det inte märks på elräkningen så frågan är om det är värt det ? jag tycker inte det men du tycker det vi är helt enkelt olika.
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 07 december 2015, 09:26:55 »

jag kör den iaf nu på dagarna när det är över ca 6 grader utomhus...
inbillar mig att det blir billigare värme  än jordvärmen då :)
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 26 november 2015, 15:38:50 »

Jo jag tänkte på att det kan bli kalla golv, kanske lika att lämna den igång.

Vi lämnade kvar luftvärmepumpen av 2 orsaker, den ena är för att kyla på sommaren och den andra som nödlösning om bergvärmen skulle bråka eller gå sönder. Vi har använt den till både och.
Jag kommer inte ta bort våran llvp, det är så skönt att kunna köra kyla båda varma dagarna på sommaren. Jag har dessutom funderat på att köpa en till (billig) för att få kyla även på övreplan, men där har jag problem med spridningen mellan rummen. Jag funderar även på frikyla, men jag kommer ingenstans med de planerna heller :-\ Kanske nästa år, eller året efter det, eller...
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 26 november 2015, 15:07:13 »

jag tror jag har bra förutsättningar...  men man vill ju ändå ha värmen i golven som komfortvärme på något vis, så att slå av dem kommer jag inte göra...  samt att systemet är lite trögt på nåt vis.. trots träbjälklag, dock med golvgips ovan slingorna...

ser i din signatur att du har lvp för kyla,  jag funderar på att ta bort lvpn framöver i samband med panelbyte utvändigt.. men det kanske är dumt? kan vara bra att ha,  särskilt då den finns i rum med mycket fönster åt söder
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 26 november 2015, 14:33:38 »

Då har du bättre förutsättningar än vad jag har för att köra som du tänker tummenupp Men jag hade i ditt fall nog testat att stänga ner värmepumpen så att den bara gör varmvatten och låta luftvärmen sköta hela uppvärmningen de dagar den kan spara pengar. Funkar det sämre så är det ju lätt att slå på den igen.

Läste inte signaturen, sorry.

Lycka till :)
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 26 november 2015, 14:09:47 »

där värmepumpen värmer golvvärmen är samtidigt de rummen som lvp:n kommer åt.

toalett har inte golvvärme utan en elradiator, finns heller inget utrymme som riskerar att bli kallt om lvpn värmer och jordvärmen därför slår av...  jag ska testa till våren,  eller perioder det är varmt i vinter.

i min signatur står att jag har en 500 liters acktank, men inget om termostater.

kanske kan lvpn spara så pass mycket att det täcker upp kostnaden för kylan på sommarn, det vore kanon!

Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 26 november 2015, 14:03:55 »

Inte min mening att vara elak. Kanske att sätta dig lite på plats då jag tyckte det var ett dumt argument mot frågeställarens fråga.

Du kanske bör fundera på hur du uttrycker dig då. Jag svarar så som jag tror/vet - ibland tror/vet jag fel och ibland har jag rätt. Om du har en annan uppfattning än mig, så är jag villig att ta till mig av det eller diskutera det - under förutsättning att du uttrycker dig som folk. Att försöka sätta mig på plats genom att kalla mig dum kommer inte att fungera särskilt bra. Att visa/ lära mig när jag har fel däremot fungerar alldeles utmärkt, då jag inte ser någon prestige förlust i att ha fel. Man lever så länge man lär.

Finns ingen innegivare eller termostater i rummen så blir det svårt att använda LL enbart vissa tider på dygnet. Då är det vettigast att vänta tills medeltemperaturen ute är över bestämda temperaturen då llvp antas ha högre cop än bvp. Förutsatt också att llvp klarar hela uppvärmningsbehovet, annars får man vänta tills den temperaturen inträffar. Då stänger man helt enkelt av värmen från bvp och låter llvp sköta uppvärmningen.
Om llvp klarar att värma hela huset så har man i mitt tycke en mycket underlig planlösning. Jag har ex väggar och dörrar till toa, jag har också väggar och dörrar till sovrum. Ett hus utan dessa väggar och dörrar måste vara väldigt ovanligt dontknow. Men som sagt om man kan acceptera att det blir svalare i dessa rum, så kan det finnas någon krona att spara.

Om man har tank och termostarer osv, så kan det se annorlunda ut - jag har inte det och jag såg ingen indikation på att TS har det heller, så jag försökte inte ens hitta på någon lösning runt det. Hade TS skrivit att han har tank och termostater, så hade jag antagligen inte ens svarat, då jag inte "vet" hur den lösningen fungerar.

Tillbaks till ämnet.
tänker mig att om luftvärmepumpen värmer nedervåningen borde ju innegivaren signalera till värmepumpen att det redan är varmt -- gör ingen värme!
Jo det är faktiskt så enkelt. Värmen från luftvärmen gör att värmepumpen gör mindre värme. Det är där du kan spara någon krona, men det är också just det som är problemet. Om värmepumpen läser av att du redan har varmt i huset så kommer den göra mindre värme, rum som fortfarande behöver den "normala" värmen kommer då att svalna av, ju mindre isolering du har desto mer/fortare kommer dom att svalna. Dom får helt enkelt inte den energi som dom behöver för att hålla värmen uppe. Sen hur mycket dom svalnar av är svårt att veta.

Hur vet jag då detta? Jo jag har en kamin som vi eldar i lite då och då, varje gång vi eldar i den så får vi kallare i alla sovrum och i båda toaletterna. Det finns bara ett sätt att  undvika det och det är att dra ner inverkan av innegivaren så att bergvärmen fortsätter att ge "normal" värme även om det är varmt i vardagsrum och hall. Vi spara med andra ord inte en krona på att elda jämfört med att köra enbart med bergvärmen. Eller ok någon enstaka krona kanske det ger (ej inräknat kostnad för ved och sotning).

Sen är det ju så att "alla" hus beter sig olika, om du vill testa, så är det bara att göra det - det kan ju fungera bättre hos dig.
Kolla hos din elleverantör hur mycket ström det går vid X grader, växla om och kör ett dygn eller två med den alternativa lösningen och läs av hur mycket ström det går då.
Sen är det bara att ta ett beslut
- Fick du temperatur svängningar?
- Är dom isf acceptabla?
- Blir det billigare?
- Hur mycket?
- Märkte du något annat bra/ dåligt.
Sen är det bara att bestämma om en ev kostnadminskning motiverar en ev komfort försämringen?
Det är bara du och din familj som kan ge svaren på den frågan. Jag tror inte att du kommer spara speciellt många kronor, om du sparar några alls.

Skrivet av: thestrut
« skrivet: 26 november 2015, 11:21:24 »

jag har innegivare (och utegivare) men inga termostater på mina 4 golvvärmeslingor

tänker mig att om luftvärmepumpen värmer nedervåningen borde ju innegivaren signalera till värmepumpen att det redan är varmt -- gör ingen värme!

men det kanske inte är så enkelt..

och finns värmen i rummet redan så borde golvvärmen avge mindre till rummet, och värmen snurra tillbaka till acktanken... men jaaa övertemperatur kanske är slutresultatet i praktiken
Skrivet av: putte82
« skrivet: 26 november 2015, 09:42:56 »

Inte min mening att vara elak. Kanske att sätta dig lite på plats då jag tyckte det var ett dumt argument mot frågeställarens fråga.

Beror på främst två faktorer. Hur styrning av bvp görs och hur trögt husets värmesystem är.

Har man termostater och eller innegivare kommer bvp inte tillåtas tillverka lika mycket värme(Ett system jag tycker man bör ha för att kunna nyttja solinstrålning mm. Annars får man ju nästan bara en övertemperatur och ingen energibesparing.) när llvp jobbar. Då är det enkelt och automatiskt.

Finns ingen innegivare eller termostater i rummen så blir det svårt att använda LL enbart vissa tider på dygnet. Då är det vettigast att vänta tills medeltemperaturen ute är över bestämda temperaturen då llvp antas ha högre cop än bvp. Förutsatt också att llvp klarar hela uppvärmningsbehovet, annars får man vänta tills den temperaturen inträffar. Då stänger man helt enkelt av värmen från bvp och låter llvp sköta uppvärmningen.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 25 november 2015, 23:00:30 »

Med risk för att få bära dumstruten igen, chansar jag ändå på att svara...

Har du ett hus med en öppen planlösning som tidigare klarat sig med luftvärmepump, så lär det nog göra det framöver också. Kan du ta att det blir svalare i rum som luftvärmepumpen inte klarar av att värma, så kan du nog spara någon krona också.

Sen om det är värt för dig att ta tempsvängningar i sovrum och toaletter för att spara några kronor kan jag inte svara på. För mig är det inte det, jag *tror* dessutom inte att det rör sig om spec många kronor heller. Som ex, den 17:e okt hade vi +7C då drog min bergvärmepump 22kWh (värme och varmvatten), det finns inte mycket att spara där.

Tyvärr var det ingen idag som hade tid att förklara åt mig hur det ska styras för att slippa tempsvängningar och samtidigt spara pengar, så jag får reservera mig för om det kommer en förklaring senare.
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 24 november 2015, 20:31:04 »

jag hade endast lvp som uppvärmning tidigare och öppen planlösning,  endast sovrummet på övervåningen som hade elradiator så jag har nog lite andra förutsättningar.

så vid ett par plusgrader, säg 4-5 låter man lvp:n hjälpvärma på lite låg fläkthastighet och glädjs åt den bättre copen :)
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 24 november 2015, 15:49:04 »

Dummaste jag hört på länge. Som att säga att man kan lika gärna köra direktverkande element istället för en värmepump som behöver eltillskott när det är riktigt kallt. Eller att en LLVP är meningslös om det behövs element i något rum.

Kan var att jag är dum, men jag är inte elak.
Tur att jag kan lära mig :)
Jag tänker så här.
Om jag kör LVP så kommer den att göra varmt i vardagsrummet. Den påverkar även rumgivaren som finns i hallen. Det gör att BVP tycker att det är varmt i huset och sänker då värmen. Så långt är jag med.
Men med lägre framledningstemp från BVP så kommer jag att få svalare i alla rum som inte har kontakt med LVP, hur ska jag få rätt temp i dom rummen?
Ok, för att få rätt temp i de rum som inte får värme från LVP så stänger jag av rumsgivaren. Det gör att BVP bara går på utegivaren och jag får "normal" temp i alla rum inkl vardagsrummet. På vilket sätt sparar jag då pengar på att köra även LVP för att värma vardagsrummet.

Jag är nog lite för dum för att förstå detta, men är intresserad av att lära mig om någon har tid och ork att förklara.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 24 november 2015, 14:38:23 »

Vid +2 har de flesta llvp cop på 3.2 till 4.8 (50% kompressor) beroende på modell enligt energimyndigheten. Så där nånstans borde brytpunkten vara beroende på vilken pump du har. Om du har stort värmebehov och måste maxa pumpen så är brytpunkten några grader varmare....
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 24 november 2015, 14:07:47 »

ja men precis min tanke med putte82

jag kommer ju aldrig stänga av jordvärmen, men den har ju innegivare vilket borde känna av om den ska värma eller inte..

frågan är ju egentligen NÄR man tjänar på värmen som lvp ger. det beror ju som sagt på cop.

jordvärmen tippar jag ger ca 3-3,5 i cop tillsammans med golvvärme.
0/50  ska ge 3,58 i cop   jag undrar vad cop är vid tex -2/50  detta är som jag förstår inkommande temp på brinen samt värmebärarens temperatur.

så nånstans mellan 3-3,5 kan vara rimligt?

och min luftvärmepump ska ge 5,33 i cop vid +7 grader ute...

frågan är vart själva brytpunkten är...

troligen blir det som sagt lönsamt att köra luftvärmepumpen på dagtid till våren... samt vid varma dagar under vintern?
Skrivet av: putte82
« skrivet: 24 november 2015, 10:25:20 »

Kolla vad din LLVP har för cop vid olika temperaturer och vad din värmepump har för cop vid olika kb-temp.

Du vinner dels på att köra LLVP när den ger bättre cop för att det drar mindre ström. Dels vinner du på att du belastar jordlagret mindre, vilket kommer ge bättre cop när du väl behöver det. Rent teoretiskt tjänar du alltså att köra LLVP istället för BVP vid samma cop. Dessutom kommer din BVP hålla längre ju mer du använder din LLVP och det kan man också väga in i kalkylen. Använder du inte LLVP för kyla så skulle jag slita ut den först när den har samma eller bättre cop.

En spontan gissning på våren om du har runt 0 på kb så när det är runt 7 grader lönt att köra LLVP. Även när det är dygnsmedel lägre än 7 grader så är det ofta över 7 grader på dagen och även om du bara kör en kortare tid per dygn så är det lönt. En LLVP brukar väl gå igång så fort den får ström, så du borde kunna ha en strömbrytare kopplad till en termostat som du placerara i närheten av utedelen. Så den körs automatiskt när det överstiger en viss temperatur ute. Varje timme den körs när den har bättre cop är sparade pengar, samtidigt som det förlänger livet på din BVP.. Det är mitt tips om du vill göra det så ekonomiskt som möjligt. Sedan är det kanske en komfortskillnad att köra BVP, tex låter det ju inget. Sen om du har golvvärme så är det ju skönare med varma golv, vilket också gör att det upplevs varmare. Men har du radiatorer och inte störs av fläktljudet så skulle jag absolut köra enligt detta system.

Ju sämre isolerat hus du har, bestå mer tjänar du på att köra LLVP enligt detta system.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 24 november 2015, 10:00:48 »

Min gissning så får vi aldrig ut billigare värme med båda systemen igång jämfört med bara ett, så jag har inte provat.

Dummaste jag hört på länge. Som att säga att man kan lika gärna köra direktverkande element istället för en värmepump som behöver eltillskott när det är riktigt kallt. Eller att en LLVP är meningslös om det behövs element i något rum.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 23 november 2015, 12:06:44 »

Min gissning så får vi aldrig ut billigare värme med båda systemen igång jämfört med bara ett, så jag har inte provat.
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 23 november 2015, 11:09:12 »

jaa det är samma sak som jag frågar tommy :)

när/om får man ut mer värme per kw ur lvp än ur jordvärmepumpen?  aldrig?

Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 23 november 2015, 08:38:32 »

jordvärmen kommer ju gå hela tiden...

Vad vinner du då på att dra igång ett värmesystem till?
Frågar för att jag skulle kunna göra det samma - om det var någon vinst med det :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 november 2015, 07:46:23 »

Till sommaren kan du dra igång den när det är för varmt  :)
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 23 november 2015, 07:28:31 »

jordvärmen kommer ju gå hela tiden...

men jag undrar lite på vad break-even ligger mellan dessa... det beror väl såklart på brinetemperaturen är osv...och då borde det vara mer fördelaktigt på våren än hösten för lvp:n

10 grader är ett tips, fler förslag?

vid 7 grader utetemp ska cop vara på 5,5 för luftvärmepumpen om jag minns korrekt
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 22 november 2015, 22:51:47 »

Jag använder aldrig luftvärmepumpen för värme. Den har för svårt att sprida värmen i hela huset för att det ska fungera. Om jag använder den så måste jag ändå köra bergvärmen för att värma de rum som luftvärmen inte kommer åt.

Vår luftvärmepump används numera uteslutande som AC.
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 22 november 2015, 22:15:31 »

På vår och höst, när det är 10 grader och varmare är det nog bättre cop på en luftvärmepump.
Skrivet av: thestrut
« skrivet: 22 november 2015, 22:00:41 »

Hej!
Har fått in jordvärmepumpen, men luftvärmepumpen sitter fortfarande kvar.

Kan det vara lönt att köra denna vid någon temperatur?

Antar det är när utetempen är x ggr varmare än brinen.. Så till våren när utetempen stiger samtidigt som tjälen ligger tjock runt kollektor ...

Vad säger ni?

Luftvärmepumpen är en bra modell, mitsubishi fv25 om ja minns korrekt

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!