Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar
VärmepumpsForum Allmänt => Grundläggande kylteknik => Ämnet startat av: lejon11 skrivet 07 september 2013, 22:09:00
-
Har ett kylagreggregat som har suttit till ett kylrum nu har jag funderingar på att sätta det i ett nytt kylrum men vet inte hur man räknar ut om det räcker. Jag vet inte hur stort rummet var som det satt i tidigare och jag hittar ingen lapp om effeket på det.
Jag har lite bilder på det om någon kan hjälpa mig med detta, det nya rummet skulle bli ca 18 m3
http://db.tt/RlcU03jQ (http://db.tt/RlcU03jQ)
http://db.tt/y7uv7UnM (http://db.tt/y7uv7UnM)
http://db.tt/3rK3fRe9 (http://db.tt/3rK3fRe9)
http://db.tt/nmsLShnb (http://db.tt/nmsLShnb)
/Lejon
-
Kompressorn har ca 2500W i kyleffekt.
Vad jag har fått fram snabbt behöver du för att kyla ca 20m³ nog ca 2000W kyleffekt så du borde klara det med den kompressorn.
Men det beror naturligtvis även på hur rummet är byggt/isolerat
-
Japp, många ? måste rätas ut. Hur kallt vill du ha? Hur ofta kommer du att lägga in / ta ut varor? vilken temp kommer de att ha? Ska du lagra frukt & grönt finns det något som kallas mogningsvärme, den måste också bort. Kan du ha en fläkt på konvektorn i kylen?, kanske idé, men den genererar också lite värme.
Spontant tycker jag du skulle konsultera någon som är asbra på att dimisionera det till dig. Lmf har redan visat intresse.
-
Här kommer lite mer info.
Kylrummet kommer att byggas nytt och vara bra isolerat.
Det kommer att användas för att hänga in älg, vildsvin och rådjur i.
När man hänger in ett djur ska det kylas långsamt, inte under 10 grader fösta dygnet sedan kan man om det finns kapacitet sänka det till ca 5 men det är inte nödvändigt.
Tänkte bara ha fallande kyla om det är möjligt så torkar man inte ut djurkroppen så fort.
(tror det kallas fallande kyla)
Vildsvin jagar vi året runt och även under sommaren kommer det att användas. Rummet kommer att byggas inne i en maskinhall så det kommer inte att komma någon sol på väggarna.
Kanonforum när man får så snabb respons på sitt inlägg :)
/Lejon
-
Jaha, ja då blir det inget spring in å ut. Och välisolerat, då tycker jag också det kan vara värt att prova. Problemet lär väl bli när du slänger in en älg att temp stiger otillåtet högt för de andra kropparna, samtidigt ska det kylas sakta. Kunde kanske gå att dela av det med en skiljevägg så det inte blir någon direkt påverkan från den varmare mot det kalla. Kan ju räcka med en lös skärm.
Skulle inte kylan räcka kan man hjälpa agregatet genom att strila vatten på kondensorn. Akta det elektriska bara.
-
Kompressorn har ca 2500W i kyleffekt.
Vad jag har fått fram snabbt behöver du för att kyla ca 20m³ nog ca 2000W kyleffekt så du borde klara det med den kompressorn.
Men det beror naturligtvis även på hur rummet är byggt/isolerat
Njaaa.. den ger 2,5KW vid +5 förångningstempertur, en egenkonvektionsförångare går på ca -10 och där ger den ca 1,5 KW så det gäller att rummet är väldigt bra isolerat och att dörrarna är täta för att det ska bli kallt.
-
Njaaa.. den ger 2,5KW vid +5 förångningstempertur, en egenkonvektionsförångare går på ca -10 och där ger den ca 1,5 KW så det gäller att rummet är väldigt bra isolerat och att dörrarna är täta för att det ska bli kallt.
Jag var inne på att hjälpa till med fläkt. Men vet inte om det rådet var så bra då han vill ha en lite varmare del och en kallare, vad tänker du om det?
-
Jag var inne på att hjälpa till med fläkt. Men vet inte om det rådet var så bra då han vill ha en lite varmare del och en kallare, vad tänker du om det?
Om du ska ha rått kött i kylrummet så brukar det inte vara jättepopulärt med fläkt, det torkar ut luften väldigt mycket.
Bättre då att köra med egenkonvektionsbatteriet som du länkade till.
-
räknade med att man behövde ca 2000W för att hålla 18m³ på ca 5°C
någon annan hade räknat att man fick ut ca 2000W med 0°C förångning och med 32°C omgivningstemperatur men man kanske måste ha så låg förångningstemp som -10°C om man använder egenkonvektion/fallandekyla dontknow
Jag byggde ett 18m³ stort rum i coolpack med 5°C temp och i det kan man kyla ner 500kg kött på 10timmar med ca1900W som mest
Fast en älg skall om jag inte minns fel kylas i flera dagar (var det 7°C per dag?) så kyllasten kommer sannolikt att bli lite lägre.
-
räknade med att man behövde ca 2000W för att hålla 18m³ på ca 5°C
någon annan hade räknat att man fick ut ca 2000W med 0°C förångning och med 32°C omgivningstemperatur men man kanske måste ha så låg förångningstemp som -10°C om man använder egenkonvektion/fallandekyla dontknow
Jag byggde ett 18m³ stort rum i coolpack med 5°C temp och i det kan man kyla ner 500kg kött på 10timmar med ca1900W som mest
Fast en älg skall om jag inte minns fel kylas i flera dagar (var det 7°C per dag?) så kyllasten kommer sannolikt att bli lite lägre.
Det viktiga är egentligen att man inte kyler slaktkroppen för fort, inte under 10 grader första dygnet sedan om man kan så kan man sänka temperaturen eller hålla den runt 10 går oxå. Man brukar räkna men något som kallas 40 dygns/grader har man 10 grader så ska slaktkroppen hänga 4 dygn har man 5 grader så blir det 8 dygn.
/Lejon
-
Vet inte om allt löst sig men har det inte det så hör av dig till mig så kan jag hjälpa dig med dimensioneringen.
Mvh
-
Fallförångare utan fläkt torkar ur luften mer än förångare med fläkt, andledningen är att yttemperaturen är lägre på fallförångare. Stora fläktförångare som får nästan samma yttemperatur som rummet ger i princip 100% luftfuktighet. Fallförångarnas fördel är att det är betydligt bekvämare att arbeta i en lokal med låga lufthastigheter.
-
Fallförångare utan fläkt torkar ur luften mer än förångare med fläkt, andledningen är att yttemperaturen är lägre på fallförångare. Stora fläktförångare som får nästan samma yttemperatur som rummet ger i princip 100% luftfuktighet. Fallförångarnas fördel är att det är betydligt bekvämare att arbeta i en lokal med låga lufthastigheter.
Precis som Plutus skriver så är det egenkonvektionsförångning du skall använda när du kyler köttet, förångare med fläkt kommer torka ut köttet mycket snabbare och dessutom kommer det inte gå att arbeta i rummet någon längre tid.
-
Mej vetligt så beror det på om man ska kyla ner eller hålla kyla av vilthängt. En viss luftrörelse över vilthängt ger en torrare, skinnigare yta över köttet som räddar köttet från uttorkning. Inte förvaring.
Har man fläktförångare så brukar man sätta dit en brytare som stänger av fläktarna under en viss period.