Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => IVT => Ämnet startat av: Per Lu skrivet 28 augusti 2014, 15:33:56

Titel: Tips: Hur få värme från VP som är totalt död
Skrivet av: Per Lu skrivet 28 augusti 2014, 15:33:56
Efter ett åskväder så slutade min C7 från 2002 att fungera helt och hållet. Den reagerade inte på någon knapptryckning och det syntes inget i displayen heller. Dvs förutom att kompressorn inte gick så kunde jag inte köra elpatronerna, cirkulationspumparna eller något över huvud taget.

Efter en kall dusch och litet funderande kunde jag få varmvatten genom att göra följande:
1. Jag tog bort motorn till växelventilen och tryckte in "pinnen" med en tving för att få läget "värmning av varmvatten"
2. Jag plockade bort frontplåten och plåten under automatsäkringarna (hakas bort). Där under sitter bla tre kontaktorer. Den näst nedersta styr läget 3 KW på elkassetten och den nedersta 6 KW. (både tillsammans blir då 9 KW)
3. Jag tryckte in den rörliga delen (blå i mitt fall) på mittersta kontaktorn (3KW) och kilade fast den med ett par små skruvmejslar i påslaget läge varpå elpatronen började matas med ström i 3KW-läget
4. Det blev då självcirkulation mellan elkassetten och varmvattenberedaren. Ingen cirkulationspump behövde alltså användas. Från helt kall VV-beredare fick jag på en timme varmvatten som räckte till dusch av 2 personer på kvällen och på morgonen fanns fortfarande gott om varmvatten kvar.

Trots bara självcirkulation blev temperaturen på toppen av elkassetten bara som mest ca 75 grader. Med högre effekt än 3KW inkopplat skulle därför elkassetten troligen börja koka med bara självcirkulation.

Skulle man vilja använda högre uppvärmningseffekt (upp till 9 KW får man om båda kontaktorerna låses i intryckt läge) eller få värme till elementen så kan man enkelt mata cirkulationspumparna (jag har en inre och en yttre) med ström från ett vanligt jordat vägguttag eftersom dom går på bara en fas.
Gissningsvis måste man skruva bort kåpan på vägguttaget för att kolla vart fas och nolla ligger så att cirkulationspumparna blir rätt kopplade.

Man får förstås i båda förslagen själv agera "styrsystem" och manuellt koppla till och från kontaktorerna och styra växelventilen efter värmebehovet och så att inte vattnet börjar koka.

Det är härligt med varmvatten när man skall duscha!

Per L

PS! Eftersom jag har ett externt temperaturloggningssysten på min VP kunde jag genom det se tex temperaturen i VV-beredaren. Efter den timme jag nämner här ovan hade temperaturen ökat i VV-beredaren från 21 till 30 grader. Temperaturgivaren sitter dock mitt på tanken så det varmvatten jag fick ut till duschen var härligt "kokhett". Troligen runt 75 grader eftersom vattnet lämnade elkassetten med den temperaturen.