Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: trixareofixare
« skrivet: 16 maj 2020, 06:26:58 »

Jag har ventilation året om i källaren, speciellt viktigt på sommaren o har du ventilerna helt öppna i källaren får du tilluft o då kan värmen lättare gå upp till övre planet tror jag.
Samtidigt hjälper luftpumpen till att blåsa upp den varma luften från källaren, det funkar hos mej i alla fall men klart att ventilation behövs uppe oxå för att få rörelse på luften i huset.
Höjer du sen tempen i källaren en eller två grader får du varmare golv på ovanvåningen oxå på köpet, ett annat sätt att förflytta värmen!!
Jag hade prövat detta först innan jag satsat på FTX....lycka till o berätta hur de går!
Skrivet av: Raubtier
« skrivet: 15 maj 2020, 12:43:32 »

Tack för ditt inlägg trixareofixare!

Jag tror också jag kan dra nytta av placeringen i källaren. Idag står luften still i trappen ner till källaren (öppen trapp), det blir som ett lock. Eldar jag för glatta livet i källarens kamin så blir det varmt och skönt men värmen stiger inte upp för trappan. Jag har rätt dålig ventilation har jag insett efter den här vintern med kondens på fönster i sovrummen bland annat. Tittar på att installera ett FTX system för att få snurr på luften och då borde värmepumpen i källaren även värma övervåningen en del. Samt att där uppe har jag redan en pump sedan tidigare, så det blir lite kaka på kaka men gör ju inte ont med varmt och skönt hus till billig peng. :)
Skrivet av: trixareofixare
« skrivet: 09 maj 2020, 08:29:51 »

Jag har ett enplanshus med källare och satte in en 5,5 kw luft-luftvämepump i källaren 2013.
Det har fungerat över all förväntan hos mej, värmepumpen gör att luften cirkulerar hela tiden i källaren och det känns varmt o torrt överallt. Strategiskt placerad värmer den även övre planet o står för 85% av den totala uppvärmningen i huset med milda vintrar i Skåne, den har förbrukat 3000-3500 kWh om året hittills.

Ventilation i källaren behövs året om, speciellt på sommaren, jag brukar ha en liten springa öppen i några källarfönster hela sommaren och är det ruggigt väder några dagar o du känner att de känns lite svalt o rått i luften i källaren kör du bara värmepumpen några timmar och den kan även köras som avfuktare om man vill det.
En annan fördel är att man under värmeböljor kan köra den som ac o sova i källaren.

En fördel med luft-vattenvärmepumpen är att den gör billigare varmvatten men för merkostnaden för en sådan kan du värma vatten i din elpanna i många år så....jag valde luft-luft o är helnöjd!!
Skrivet av: Raubtier
« skrivet: 08 maj 2020, 22:30:11 »

Samma som jag har gjort i vintras, hade den på ca 16 grader och rummet höll oftast 19 grader med lite hjälp från elementet.

Skulle vilja veta vad pannan drar nu när det bara är källaren som körs och det är varmare ute. Finns det någon hyggligt billig lösning för att kunna mäta det? Annars tänkte jag stänga av alla förbrukare under en timme och läsa av, men blir ju lite missvisande mot nattetid.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 08 maj 2020, 15:13:59 »

Visst märks skillnaden om färre radiatorer och rum behöver värmas av elpannan och ersätts av en LLVP. Man får göra en bedömning av hur stor del av huset som LLVP kommer åt att värma. Själv brukar jag ställa ner radiatortermostaten till ca 15°C i alla rum dit värmen från LLVP når och klarar att hålla 19-21°C.
Skrivet av: Raubtier
« skrivet: 08 maj 2020, 14:45:40 »

Termometern på pannan har legat under 50 grader hela vintern som förvisso varit mild men ändå med minusgrader. Jag har pratat med en återförsäljare och enligt denne bör det inte vara några problem för mig med en LVVP då dagens modeller klarar 60-65 grader (Panasonic i detta fall). Har andra hål att stoppa pengar i just nu så jag tänkte om en till LLVP i källarplanet skulle vara en bra investering för att få ner driftkostnaden. Förbrukningen för december - april har legat på 12500 kWh (all förbrukning).

Märker man någon skillnad mellan att köra 6 element jämfört med 2 på el-panna i ett tvårörssystem eller kommer det att vara marginellt? För vissa utrymmen kommer inte LLVP kunna värma upp om jag inte också sätter in FTX eller liknande så tänkte låta elementen gå där året om.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 08 maj 2020, 13:40:41 »

Ja ventilation behöver man, så den bör inte stängas. Vet däremot de som sätter en rejäl frånluftsfläkt i ett ventilhål i källaren och sedan ventilerar ut luft den vägen. Då kommer varm luft från entrévåningen att sugas mer i gillestugan och ge ett något varmare klimat där.

När man funderar på värmepump som matar radiatorerna i huset är det bra att först ta reda på vilken framledningstemperatur som behövs när det är som allra kallast på vintern, vid DVUT. DVUT finns t.ex. för de flesta orter i en tabell från Boverket. Värmepumpars verkningsgrad avtar med ökad temperatur. Upp till 55°C är inget problem och vissa klarar lite högre ändå men då är det viktigt exakt rätt modell.
Skrivet av: Raubtier
« skrivet: 08 maj 2020, 13:17:25 »

Funderar lite kring mitt värmesystem och klimat i källaren. Har vattenburen elvärme i hela huset och en luft/luft pump på övervåningen. Svårt att avgöra hur bra det fungerar en riktigt kall vinter då vi bara bott i huset sen sommaren 2019 och årets vinter varit mild, men i år har vi haft värme från elementen i hela källarplanet och lite på i sovrummen (termostat) för att stödvärma lite eftersom luft/luft pumpen sitter i andra änden av huset så den orkar inte riktigt fram känner jag. Har haft ett behagligt klimat i källaren med 20-22 grader och låg fuktighet hela vintern.

Nu när våren kommit har elpannan dragit ner tempen till radiatorerna (sitter givare på utsidan) och därmed går det ingen värme i källaren längre. Halva källaren är inredd som gillestuga och används ganska frekvent och nu är det mellan 16,5 - 18,5 grader och fuktighet på 40% än så länge, ventilerna är stängda (självdrag, bara ventiler i källaren och badrum på övervåningen).

Jag känner att jag skulle vilja ha lite värme i källaren på sommaren för att hålla fuktigheten nere och för komforten såklart.

Jag har tidigare varit inne på ett luft/vatten system, men kommer det att köra på sommaren så jag kan ha värme i källaren då? De använder väl också givare för utomhustemperatur för att styra värmekurvan? En annan tanke har varit att installera en luft/luft pump i gillestugan som kan värma året runt (och även fukta av luften), det är även ett mycket billigare alternativ, men jag kommer antagligen fortfarande behöva stödvärma i sovrummen med elementen, dock kan jag ju stänga av alla andra element då så det kanske inte blir så kostsamt att värma det lilla som behövs.

Hur hade ni andra med källare tänkt i mitt fall? Hur ska man tänka med ventilerna, borde jag ha dem öppna på sommaren? Då drar ju varmare luft in på dagarna när det är varmt men även fuktig luft och det kan inte vara bra?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!