Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: rgx107
« skrivet: 29 mars 2015, 14:52:56 »

I reglerteknisk mening är regleringen väldigt enkel. Huvudregleringen är knappt en reglering utan bara en kurva. Man skulle kunna kalla det för en ren framkoppling eller open-loop, dvs att man vet att vid en viss utetemperatur krävs en viss framledning. Ingen återkoppling, inga reglerparametrar, inga tidskonstanter. Det blir väldigt robust.

Sen kan man komplettera med innegivare och vad jag förstår så ställer man på vanliga system in förstärkningen (motsvarar P i PID), på t.ex. 1, 2 eller upp till 5. Då har man en closed-loop, av typ 'P'. Den mesta regleringen styrs av framkopplingen (utegivaren) men felet justeras bort något med innegivaren. I det här fallet har man en reglerparameter alltså (P). Viss risk för självsvängning om man ställer in för högt P.

Till sist finns det en inre reglerloop som styr hur kompressorn körs för att få fram den önskade framledningen. Den regleringen är också väldigt enkel, i vissa fall bara en enkel hysteres som styr start och stopp, i andra fall med en shunt (också hysteres), och sen varianten med "gradminuter" (tidskonstant; integrering, i reglertekniska termer) som också bara är ett sätt att generera pulserna on/off till kompressorn. Vissa system kombinerar metoderna alltså t.ex. både hysteres (start/stopp-temperatur) och gradminuter. Fördelen med gradminuter är att systemet kommer ihåg om det ligger lite efter börvärdet med framledningen och kan kompensera för det senare. Det kan inte en ren hysteres, om pumpen inte orkar med t.ex. när det som är kallast på natten så har den glömt det senare och stannar kanske på dagen när det blivit varmare.

Gradminuterna man ställer in är en tidskonstant för värmesystemet snarare än för huset. Om man t.ex. har en liten radiatorvolym måste gradminuterna ställas in lågt annars kommer temperaturen i radiatorerna svänga kraftigt.

En inverter har såklart bättre möjlighet att ge en exakt och jämn framledning, men även den regleringen är säkert väldigt enkel. Och även en inverter kommer ju ha avbrott för t.ex. varmvattenproduktion. Huvudregleringen med utegivare och kurva är samma som för övriga.

De enda system som jag läst om som har nån form av tidskonstant för byggnaden är Comfortzone. De har en parameter för husets tröghet eller storlek. Det finns också några som hävdar att systemen "lär sig" husets värmegenskaper, oftast menar de då att systemet kan lära sig kurvan med hjälp av innegivaren.

Nån PID-reglering är det alltså inte tal om.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 mars 2015, 12:26:55 »

Man brukar kunna minska Gm för start av kompressorn ganska mycket 100-200 kan säkert funka bra men minska även gm för eltillskott. Vet inte hur 1255 sköter cp regleringen men på 1245 så håller den inte deltat konstant om man ställer in önskat delta 7 grader vid dut så ligger den betydligt mycket lägre övrig tid. Jag har ställt in dut vid +15 (tror jag) och önskat delta 7 grader vilket gör att min vp håller delta på 7 grader hela tiden. På en inverter kan ju cp behöva gå lite för fort dvs lågt delta vid min effekten annars kanske man inte får ut värmen i alla radiatorerna. Om man inte har extern framledningsgivare och extern cp till rad ska cp gå hela tiden annars känner inte vp tempen och gradminut beräkningen blir fel.
Skrivet av: Stortrollet
« skrivet: 29 mars 2015, 12:15:50 »

Apropå gradminuter, använder vp enbart är- och börvärde för utgående temperatur för att beräkna det värdet? Egentligen är det väl snarare är- och börvärde för tillförd energi som borde användas och då spelar ju även flöde och returtemp in. Det går ju även att ställa in att cirkulationspumpen ska stoppas helt när inte kompressorn körs, hur får den ett vettigt värde på gradminutsändringen utan flöde?

Och när vi är inne på flöde...strävar pumpen alltid efter ett konstant delta t eller varierar det med temperatur? (I menyn kan man väl ställa önskad delta vid DUT.)
Antag att vi har flödet=X och delta=Y vid DUT. Blir det varmare ute så att effektbehovet halveras så kommer ju delta att sjunka till 0.5Y om flödet bibehålls, alt måste flödet halveras för att behålla delta.

Jag får inte riktigt ihop hur den räknar gradminuter när den är frånslagen heller. Ganska omgående efter att kompressorn slagit från så borde ju utgående temp sjunka med flera grader. Defaultvärde på tillslag är väl -60 och det bör ju i så fall nås redan efter 10-15 minuter. Med tanke på att den enbart slås ifrån vid lågt behov så känns det som en extremt kort tid, även i en lätt byggnad så hinner väl temperaturen knappt sjunka alls på den tiden.
Skrivet av: dreaaamer
« skrivet: 28 mars 2015, 18:26:20 »

Utan att riktigt veta gissar jag att Nibe 1255 styr effekten efter hur den ligger till med gradminuterna. Default startar den på Gm-60 och skulle dom fortsätta sjunka till tex Gm-200 så behöver vp öka effekten om dom stiger så bör effekten minskas så inte Gm når 0 för då stoppas kompressorn. Att ha en volymtank i systemet lär inte skada om vp ökar effekten så lagras ju värmen i systemet för att användas senare men troligtvis lär inte volymtank behövas på en inverter om man inte har problem med knäppningar i radiatorerna.

Precis det jag också kommit framtill när jag kollat igenom loggarna på min 1255-16, Har gradminuterna ställda på -200 så den ligger å håller -200 så länge värmebehovet är över lägsta effekten. Annars sjunker gradminuterna och till slut stannar kompressorn när den når 0gm
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 mars 2015, 17:25:37 »

Utan att riktigt veta gissar jag att Nibe 1255 styr effekten efter hur den ligger till med gradminuterna. Default startar den på Gm-60 och skulle dom fortsätta sjunka till tex Gm-200 så behöver vp öka effekten om dom stiger så bör effekten minskas så inte Gm når 0 för då stoppas kompressorn. Att ha en volymtank i systemet lär inte skada om vp ökar effekten så lagras ju värmen i systemet för att användas senare men troligtvis lär inte volymtank behövas på en inverter om man inte har problem med knäppningar i radiatorerna.
Skrivet av: Stortrollet
« skrivet: 28 mars 2015, 16:49:25 »

Jag funderar lite på det här med varvtalsreglering.
Normalt sett så ställer man väl inga parametrar såsom effektbehov och systemvolym (åtminstone inte i dom manualer jag kikat i) utan håller sig till temperaturer och gradminuter.
När det gäller reglering av cirkulationspump så antar jag att den helt enkelt styrs utifrån delta t, lågt delta=>minska pumphastighet, högt delta=>öka pumphastighet.
För kompressorn så kan man ju reglera utifrån gradminuter och/eller rumstemperatur.

Antagligen är det någon form av PID-reglering eller liknande för att systemet inte ska komma i självsvängning. Men då är ju frågan hur pumpen ställer in reglerparametrarna...den vet ju som sagt inget om systemets volym, tröghet eller effektbehov. En möjlighet är ju att den är självlärande. En annan att parametrarna är satta med så pass stor försiktighet att det svänger så pass långsamt att det funkar i alla "normala" system.

En följdfråga är vad som händer vid pumpstart. Cirkulationpumpen kommer förmodligen att starta på hög hastighet och det är ju positivt för att få ut värmen snabbare.
När det gäller kompressorn så är ju det normala att behovet understiger pumpens min.effekt (om den nu inte pumpen stoppat av någon annan anledning) och följaktligen så vill vi ju att den ska gå på minsta effekt. Men antag att vi har ett system där radiatorerna och eventuell volymtank har en volym som är rejält tilltagen. Då dröjer det ju ett tag innan vattnet cirkulerat runt. Under tiden jobbar vp med kallt returvatten, det blir förmodligen inte så pass mycket uppvärmt att det når önskad temperatur ut och följaktligen fortsätter gradminutsunderskottet att öka ett tag. (Reglerar man på rumstemperatur så tar det ju på motsvarande sätt ett tag innan den värmer uppåt.) Här känns det ju som att det finns en risk för att vp börjar reglera upp effekten.

Någon som har en känsla för hur regleringen brukar fungera?
Anledningen till att jag frågar är dels att jag nördat ner mig i att försöka simulera hur mitt tilltänkta system skulle kunna bete sig, dels att jag var inne på detta med att stoppa in min gamla vvb som en lite överdimensionerad volymtank och det är ju dumt om det triggar kompressorn att öka effekten.

(För min del är det en Nibe 1255 som jag är inställd på, men resonemanget gäller allmänt.)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!