Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt Luft/vatten => Värmepumpar - Luft/vatten => Värmepumpar och installationsfrågor. => Nibe => Ämnet startat av: emil303 skrivet 06 januari 2010, 20:38:11

Titel: Block av Elpatron VVM 300 + 2025a
Skrivet av: emil303 skrivet 06 januari 2010, 20:38:11
Hej på er!

Har jobbat med att få ner driftkostnader o Eltillskott under hela vintern. Körde nu i veckan den mest logiska metoden o satt pannan i höstläget... Tidigare har ju eltillskott gott in i tid o otid redan vid ett par minus ute.
Nu helt blockerat... Och det mest konstiga är att jag nu har fått en mycket jämnare o högre värme inne dessutom plus då betydligt lägre förbrukning... Uppskattningsvis 20-25 kwh mindre per dygn...
Nu till min egentliga fråga... Finns det nackdelar med att blockera eltillskottet? Kan någonting haverera eller sliter det mer på grejorna? Pumpen går i princip hela dygnet med väldigt få start o stopp :D

MVH Emil
Titel: SV: Block av Elpatron VVM 300 + 2025a
Skrivet av: JPEG skrivet 06 januari 2010, 20:55:30
Ja nackdelen är väl att det blir kallt i huset om pumpen stanar på fel och tillskottet inte kan gå in.

Du kan ställa gradminuterna för inkopplling av tillskott ända ner till -1000 om du vill, så dröjer det innan det tillskottet går in.

Jag har det så, men jag är osäker om gradminuter måste arbetas ner till noll innan det produceras värme enbart av VP. Jag har sett att tillskottet går in även om den räknat ner till under -900.

Någon som vet vad som fordras för att tillskottet skall spärras igen ända ner till
-1000 gradminuter?
Titel: SV: Block av Elpatron VVM 300 + 2025a
Skrivet av: michpic skrivet 08 januari 2010, 21:55:15
Hej!

Jag är intresserad av vad du har för inställning, jag har nämligen försökt mig på samma sak men får väldigt kallt i huset vid 9 minus. Pumpen klarar att leverera värme till ca 8-9 minus sen går elen in. Tycker det verkar konstigt då pumpen ska kunna gå ner till 20 minus.

/Michael
Titel: SV: Block av Elpatron VVM 300 + 2025a
Skrivet av: JPEG skrivet 08 januari 2010, 22:45:37
Ja visst kan den gå ner till -20 grader, men effekten sjunker ju kallare det blir och husets skal örbrukar mera energi ju kallare det blir.

För att kompensera det ökade behovet för bibehållande av önskad innertemperatur måste tillskott  från  annan värmekälla, elpatron eller kamin t.ex., gå in och stötta.

Många nya värmepumpsägare tycks tro att om man har investerat i en pump som skall fungera till en viss lägsta utetemp, så skall den göra det utan tillskott.

Ett rätt dimensionerat och injusterat system skall om möjligt optimera detta energitillskott. Men hur detta skall göras skiljer sig från hus till hus och påverkas även av levnadsvanor som önskad innertemperatur, varmvatttenbehov mm.

Det är enligt min mening ingen större vits att jämföra inställningar eller energiförbrukning mellan olika fastigheter när villkoren är så olika.

Verkar lite som att samtidigt tävla på olika distanser. Vem kommer först i mål.

Tappa alltså inte sugen. Testa olika inställningar enligt de råd och principer som så många kunniga medlemmar tipsar om i detta forum.

/Peter