Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: aroncbds
« skrivet: 23 april 2018, 12:26:44 »

Åt vilket håll har du tänk att backen ska fungera med stopp
Hur menar du?
Skrivet av: tc75
« skrivet: 18 april 2018, 18:00:39 »

Åt vilket håll har du tänk att backen ska fungera med stopp
Skrivet av: aroncbds
« skrivet: 18 april 2018, 16:48:11 »

Okej. Jag har nu skrotat VVX-en mellan solkretsen och ackumulatortank #1. Vad säger ni då om att koppla såhär då (jag tänkte återanvända nedre VV-slingan för solladdning)?

Tre faktorer:
1. Eftersom solladdningen inte sker via VVX, försvinner "poängen" med seriekoppling av tankarna.
2. Vad tror ni om att ändra returen mellan acktankarna, så att den går mot pannan direkt från tank 1, sedan 2 och sedan 3 (i stället för tvärtom, som det är på bilden)? (läste någonstans att man måste alltid koppla den bortersta tanken mot pannan först, men vet ej om det stämmer)
3. Hur tror ni att skiktningen i tankarna påverkas om jag laddar via kamflänsslingan i stället för via en 3-vägs shunt (som i förra ritningen)?

Tackar för alla svar och tips på förhand!
Skrivet av: aroncbds
« skrivet: 29 mars 2018, 06:41:27 »

Hej. Jag är mycket nöjd med seriekopplingen, på bifogade skissen så har du tank 1-2 i serie och tank 2-3 parallell. Jag tycker att det borde bli bättre med alla tre i serie.
Lägger upp en bild på utförande "B" på min anläggning, nu med fullt seriekopplade tankar. Vad tror ni om detta?

P.S. Det som återstår efter att ha fått ordning på tankarrangemanget är inkoppling av VVB (i serie med VV-TVA?), samt att kombinera anläggningen med VVC.
Skrivet av: aroncbds
« skrivet: 28 mars 2018, 16:38:33 »

Hej. Jag är mycket nöjd med seriekopplingen, på bifogade skissen så har du tank 1-2 i serie och tank 2-3 parallell. Jag tycker att det borde bli bättre med alla tre i serie.
Tror du att man bör montera avstängningsventiler mellan tankarna?
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 23 mars 2018, 13:29:57 »

Hej. Jag är mycket nöjd med seriekopplingen, på bifogade skissen så har du tank 1-2 i serie och tank 2-3 parallell. Jag tycker att det borde bli bättre med alla tre i serie.
Skrivet av: aroncbds
« skrivet: 23 mars 2018, 10:06:49 »

Tjena
Nu har jag funderat lite över svaren och bestämt mig för seriekoppling. så långt allt väl men det finns mer frågor och funderingar.
Min skorsten är ca 6-7m och det är ett bra drag i den så funderingen ligger på en dragbegränsare, men hur montera? det är en pipa som börjar ända vid golvnivå i källaren med en asklucka, ca 1m upp så ansluts pannan, kan jag sätta dragbegränsaren i askluckan vid golvet eller måste den sitta mellan panna och skorstenspipan?
Fler frågor lär komma efterhand som ombyggnationen planeras

Pontiac
Vilken bra tråd! Jag är själv i samma situation nu när jag ska bygga min värmeanläggning, så jag tänkte fråga hur det har gått med ditt bygge? Blev du nöjd med seriekoppling?

Jag bifogar ett kopplingsschema över min tänkta anläggning (ursprungligen skapad av "tomtend" på byggahus.se på https://www.byggahus.se/forum/threads/goera-om-pannrum.229751/).

Är det så du har kopplat dina acktankar?

/Aron
Skrivet av: tc75
« skrivet: 17 januari 2018, 11:07:07 »

Jag har Ved slinga i tank  +VVB 200L  i serie , eldar max tank och med liten pump laddar upp VVB till 90C
Håller i 3 dygn VV  , dusch ,kök och vardag ,
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 17 januari 2018, 09:50:03 »

För stor växlare tror jag det inte kan bli men har ingen koll på hur stor den ska vara. Tror inte du kommer få tillräckligt hög temp i beredaren om man med det avser 60 grader som brukar vara gränsen för legionella nu är det ju väldigt få vp som fixar det så risken för legionalla bör vara låg även vid tex 50 grader men lägre än så skulle inte jag vilja ha i beredaren långa perioder.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 17 januari 2018, 08:19:31 »

Ja "svenske kocken" det kanske är den bästa och smartaste lösningen. Då återstår frågan, vad är en tillräckligt stor vvx och kan den bli för stor?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 15 januari 2018, 13:01:20 »

Varför inte låta varmvatnet gå genom beredaren hela tiden, är det "nog" varmt när det kommer in i beredaren så kommer ju beredarens termostat att se till att värmen i beredaren inte slår till.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 15 januari 2018, 12:02:31 »

Tankegångarna är så här.
Prio 1: Elda i vedpannan =hög temp i tanktopp och hela vägen.
Prio 2: Ladda med värmepump så varm tanktopp som det går att få.
Prio 3: Elpatron går in när inget annat levererar värme och ger bara så mycket som behövs för att hålla värmen någorlunda i huset
Elpatrondriften är bara för att säkerställa huset när ingen är hemma, innetemp kan få sjunka till ca 18 grader.
Vid drift enl Prio 1 så levererar tankens vv-beredare tillräckligt med varmvatten för att klara behovet, Men vid prio 2 körning kanske inte varmvattnet blir tillräckligt varmt och då kan en elberedare gå in och toppa. Finns det något smidigt sätt att styra så att varmvattnet vid prio 1 körning går förbi beredaren och när/om  tempen sjunker under ett visst värde tex 50grader så går det genom elberedaren?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 januari 2018, 10:43:53 »

Tänker du hålla hög temp uppe i tanken med elpatron måste vp gå in under och även shunten måste ta värme från undre delen men håller du samma temp i hela tanken går det bra att gå in uppe men med beredare bör tanken hålla hög temp.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 15 januari 2018, 09:56:25 »

Jag har fått tag i en tank istället för den med havererad beredare som ska in när värmesäsongen är slut. Men jag har sett att man brukar lägga in ledningen från värmepumpen på mitten o returen i botten, men min "nya" tank har bar anslutningar uppe och nere. Spelar det någon större roll? Kan jag koppla in ledningen från vedpannan, och värmepumpen och utgången till elementen på samma anslutning? Vad kan anses vara en stor växlare? Eftersom det blir fyra tankar i serie så undrar jag om jag ska koppla in returen till värmepumpen efter tank 1,2,3 eller 4? Spontant så känns det som om efter tank 1 känns tillräckligt. Många frågor blir det men det finns så mycket kunnigt folk på forumet så det finns säkert nån som kan svara.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 januari 2018, 14:27:48 »

Det gäller ju att cirk kommer igång före kompressorn eller i alla fall samtidigt och sen ska du nog ha en rejäl växlare dels för att bli av med värmen men också så att om vp jobbar med 45 grader ut så vill man ha rätt nära 45 grader in till tanken också.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 13 januari 2018, 08:49:49 »

Tack Smurfen. Det var så jag hade tänkt men Baxis support var rädd för att det skulle bli problem för pumpen att bli av med värmen och då skulle "högtrycksvakten" lösa ut, men det handlar väl mest om att använda en tillräckligt stor växlare.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 januari 2018, 08:04:18 »

Glykolfylld slinga mot en växlare bör väl funka men det innebär fast kondensering och sänker cop men ska den inte gå så ofta spelar det mindre roll.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 12 januari 2018, 10:03:15 »

Hej. Nu har jag kört anläggningen i några år och det fungerar jättebra. Fick ett problem i höstas då varmvattenberedaren sprang läck men det var enkelt att plugga den och att köra genom TVA:n istället. Men nu har jag nya planer, jag funderar på att komplettera systemet med en luft-vatten som dockas mot tankarna men hur gör jag inkopplingen? Jag ville köra en liten slinga som jag kan glykolfylla mot en vvx som matar tanken/ tankarna men har blivit avråd av Baxi (har tttat på deras Bonus Air 12) då föreslog jag att jag byter ut min förstatank mot en med solvärme/värmepumpsslinga i botten och varmvattenberedare på toppen. Inte heller det gav någon vidare respons från Baxi. Så nu vill jag fråga alla nördar på forumet om råd. Jag vill alltså fortsätta att i första hand elda ved och som en backup när man är bortrest eller på sommar tid så går luft-vatten systemet in men jag vill hå ett system som klarar ett strömavbrott så därför funderar jag på det lilla glykolfyllda systemet när vattnet ska ut och vända.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 22 mars 2016, 18:36:35 »

Jag har försökt att laborera med olika tryck i exp-kärlet. 0,5-0.65 bar i blåsan och 0.5-0.7 bar på vattensidan (kallt system). Har idag mätt upp nivåskillnad mellan tryckmätare (vatten) och högsta punkt elementkrets. Ska det räcka med 0,5 bar i blåsan och lika mycket i vattnet (kallt)? Mellan tryckmätning blåsan och tryckmätning vatten är det 1 m nivåskillnad.

Pontiac
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 17 september 2015, 16:10:35 »

Uppdatering. Har nu kört systemet i ett år och är helnöjd. Det har visat sig att 1500l ackvolym är i minsta laget, jag måste släppa ner tankarna till 40 gr och ändå så är det på håret att det går i två fulla inlägg om det samtidigt tas ut värme till radiatorerna. Har fått tag i en 500l tank till som kanske kopplas in nästa år. På sommaren så har jag gjort ett inlägg var 4.de dag och varmvattnet har räckt till hela tiden. Skiktingen är kanonbra eftersom tankarna är seriekopplade och tva:n förvärmer inkommande till vv-beredaren. Frågor besvaras eter bästa förstånd.
Pontiac
Skrivet av: AndersSSS
« skrivet: 15 september 2015, 14:06:36 »

Uppdatering. Har nu kopplat tankarna och TVA:n kört igång systemet med elpatronerna i tanken så att jag har tappvarmvatten, sen tog jag stora släggan och spettet och befriade pannrummet från dom gamla tankarna och Diomskrället så nu är det tomt, ska tvättas och målas innan pannan knallar in för installation.
Vidare info kommer / Pontiac

Hur har det gått Pontiac??
Utvärdera så vi får mer "kött" på bena  :)
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 19 augusti 2014, 12:34:13 »

Uppdatering. Har nu kopplat tankarna och TVA:n kört igång systemet med elpatronerna i tanken så att jag har tappvarmvatten, sen tog jag stora släggan och spettet och befriade pannrummet från dom gamla tankarna och Diomskrället så nu är det tomt, ska tvättas och målas innan pannan knallar in för installation.
Vidare info kommer / Pontiac
Skrivet av: villvetamer
« skrivet: 12 augusti 2014, 09:55:05 »

Vore intressant se en principskiss över hur kopplingarna blev när du fått ordning på allt Pontiac!
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 30 juli 2014, 07:57:27 »

Så här:
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 30 juli 2014, 07:42:55 »

Självklart. Tack. Ibland så stannar hjärnaktiviteten i värmen.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 29 juli 2014, 20:07:17 »

Varmvatten från tanken, varmvatten blandat med retur från element, retur från element (går även till tanken) med tex ett T-rör
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 29 juli 2014, 19:34:11 »

Nu har jag äntligen kommit igång med installationen. men nu sitter jag som en fågelholk och funderar på shunten. En trevägsshunt. En ingående varmvatten från tank, en shuntat vatten till radkrets, en retur från radkrets. Men ska det inte vara en retur från shunt in till tanken igen? Det blir fyra anslutningar? Skiss snälla. Hjärnsläpp!!!!
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2012, 20:22:24 »

Det bör funka men jag skulle koppla dom på en separat anslutning om det finns.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 09 februari 2012, 19:27:15 »

Installerat dragbegränsaren och provkört. Oj vilken skillnad. ;D
Och nu nästa fråga. Om jag kopplar alla tankarna i serie, och laddomaten vid pannan, så långt allt väl.
Men så ska TVA:n och ev solväxlare in, kan jag koppla in båda delarna På stigaren och returen till/från pannan?
Hoppas att ni förstår hur jag menar. Sc:,h

Thanks Pontiac
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 30 januari 2012, 11:00:24 »

Har hittat svaret på frågan, det ska fungera. Har beställt en Tigex 25 idag.
Fler frågor kommer.

Mvh Pontiac

Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 25 januari 2012, 15:58:04 »

Tjena
Nu har jag funderat lite över svaren och bestämt mig för seriekoppling. så långt allt väl men det finns mer frågor och funderingar.
Min skorsten är ca 6-7m och det är ett bra drag i den så funderingen ligger på en dragbegränsare, men hur montera? det är en pipa som börjar ända vid golvnivå i källaren med en asklucka, ca 1m upp så ansluts pannan, kan jag sätta dragbegränsaren i askluckan vid golvet eller måste den sitta mellan panna och skorstenspipan?
Fler frågor lär komma efterhand som ombyggnationen planeras

Pontiac
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 januari 2012, 15:06:18 »

Jo det blir mer svårluftat. Med seriekopplat värmer du 1 tank i taget med början från toppen på den första det gör att du kan ha elpatron på hela tiden i tank nr 1 om du vill utan att den värmer de andra tankarna. Med serie kopplat värmer du alla 3 samtidigt som det vore en stor tank. Om jag visste vad jag vet i dag skulle jag ha min vedanläggning seriekopplad framförallt när du ska ha en twa för då slipper du nackdelen att det varma vattnet från tank nr 2 och 3 inte flyttas till nr 1 när inget värmebehov finns.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 08 januari 2012, 14:57:58 »

Jag vet egentligen inte varför jag vill parallellkoppla, förmodligen konservativ. Vad är för och nackdelar med parallell och serie? Blir det inte mer svår luftat med serie?

Pontiac
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 januari 2012, 09:43:34 »

Varför ska du paralellkoppla ?
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 08 januari 2012, 09:01:12 »

Sätt sedan solen mot en värmeväxlare med termostat på 60 -65 grader och toppladda pss som med en laddomat 21.????
Hur gör man det. Skiss?
Men koppla tankarna i serie om du ska värma den ena överdelen med el med parallelkoppling värmer du alla 3 överdelarna med el.Jag tänker parallelkoppla men med möjlighet att koppla bort en eller två tankar.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 januari 2012, 19:31:15 »

Men koppla tankarna i serie om du ska värma den ena överdelen med el med parallelkoppling värmer du alla 3 överdelarna med el.
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 07 januari 2012, 19:24:15 »

Det blir en kanonlösning du får med att sätta TVA mot tankberedaren och sedan toppa med el.
Sätt sedan solen mot en värmeväxlare med termostat på 60 -65 grader och toppladda pss som med en laddomat 21.
Välj solfångartyp för den laddtemperaturen. 3st 500 literstankar är blir grymt bra för sol, om du dimensionerar efter vattenvolymen.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 07 januari 2012, 18:59:27 »

Hej
Blev ni så avskräckta av mina ideer så att ingen kan kommentera eller åtminstone idiotförklara mig?
Hur / var koppla in en växlare för solvärme i ett system som mitt?

Pontiac
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 05 januari 2012, 19:28:07 »

Men om jag laddar tankberedaren med vatten från TVA:n så är väl ingående till beredaren ungefär lika som tanktoppen så då borde det inte förstöra skiktningen? En anledning till att jag envisas är att i tanken med beredaren så sitter det även två elpatroner som jag skulle vilja ha som backup vid eventuell resa eller annat förhinder. Om elberedaren får ligga och "toppa" till 60-65 ºC så dör väl dom små kräken eller?
Skrivet av: Hansson
« skrivet: 05 januari 2012, 13:03:27 »

Skippa beredaren i tanken. Den kommer bara förstöra din skiktning
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 januari 2012, 09:44:46 »

Ackberedaren ska du inte använda om du tänker ha kallare än 60 grader i acktanken under längre perioder det finns risk för legionella då normalt dör baciluskerna när man eldar men vid längre perioder runt 40 grader växer dom bra.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 05 januari 2012, 09:28:48 »

Hej
Tack för svaren så långt, men om jag låter bli att koppla in beredaren som är i tanken så tappar jag "ackvolym". Vad mina funderingar angående varmvattnet är om jag vinner eller förlorar på att ha TVA - Ackberedaren - Elberedaren i serie. För mig verkar det som om jag alltid kommer att ha gott om varmvatten.
Skrivet av: maos66
« skrivet: 03 januari 2012, 19:47:25 »

Den här kopplingen använder jag - har funkat till 100%.
http://www.solgruppen.se/bilder/vedtxt_stor.jpg
Lägg tank no 3 lika som no 2. Kulventiler mellan tankarna så kan du skala anläggningen upp och ned. Har du inga slingor för solvärmen så kan du ladda med en plattvärmeväxlare/solladdare.
Jag har eldat länge och att skaffa solfångare var en riktig lättnad - eldningsfritt hela ljusa delen av året - typ maj/april till september/oktober.
Nu har jag så djla lat så att en värmepump åkt på systemet också...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 03 januari 2012, 19:38:34 »

Jag skulle koppla tankarna i serie men den inbyggda beredaren vet jag inte vad du ska till  Sc:,h eftersom du har en tva men du behöver ju inte koppla in beredaren men det kan komma bättre tips som inkluderar beredaren.
Skrivet av: Pontiac
« skrivet: 03 januari 2012, 19:31:27 »

Hej
Jag ska så småningom byta ut min värmeanläggning som idag består av en Diom kombipanna för 35cm-ved och två tankar på 500l styck laddomat 4030 och shuntautomatik.
Jag hade tänkt mig en något modernare vedpanna och 1500 -2000l ack-tankar samt laddomat 21 , hde även tänkt mig en tappvattenautomat och en el beredare i serie för att kunna vara lat ibland på sommaren.
Så jag börjar mitt sökande på Tradera, Blocket och andra annonssajter.
Hittar en Nibe tappman till ett skapligt pris, det blev en bra början.
Sen så ramlar jag av en slump på en komplett anläggning bestående av
En vedpanna TMV Keram Turbo
Tre tankar på 500l styck varav en med beredare
Laddomat 21
Shunt och Shuntstyrning med dygnsautomatik
Alla koplingar och rör som har varit till anläggningen.
Nu börjar problemen, ska jag koppla tappman, den inbyggda beredaren och en ev el-beredare i serie för att erhålla den bästa skiktningen ?
Eller?
Jag skulle även kunna tänka mig att i byggandet planera in för att ev komplettera med solpaneler i framtiden, är det vettigt och i så fall hur?
Många frågor men förhoppningsvis så finns det bra svar hos forumfolket.

Mvh Pontiac   

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!