Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 03 september 2011, 14:58:17 »

Det låter ju rimligt. Då hade jag nog satt en pump först och uppgraderat kollektor först efter en värmesäsong
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 september 2011, 09:54:07 »

Om du kompletterar borrhålet med så mycket markslinga att den totala längden på kollektorn blir 400 meter kan du sätta in hur stor värmepump som helst.
Om du inte kompletterar kommer borrhålet att bli kallare, ju kallare det blir desto mer energi tillförs genom värmeledningen i berget, så det finns i princip ingen absolut gräns för hur kort borra som kan fungera, det som händer är att borrhålet blir kallare, förmodligen ungefär som Rinnan beskriver, runt -6 grader som kallast, och varje grad som borrhålet blir kallare innebär ca 3% högre energiförbrukning.
Om värmen skulle kosta 10 000 kr/år med en värmepump som ger full effekttäckning med normala temperaturer (0°C) i borrhålet innebär det att du istället betalar ca 11800 kr för att värma huset om du inte gör nåt åt kollektorn, och kommer ned till -6°C som lägst på inkommande KB.
Skrivet av: Faema
« skrivet: 03 september 2011, 08:59:07 »

Postadress Frösön förresten.  :)
Skrivet av: Faema
« skrivet: 03 september 2011, 08:34:43 »

Tack för era svar. Såg att jag skrev fel yta. Ska vara ca 120 kvm. Elförbrukningen är den totala inklusive hushållsel vilket jag missade. Ska tilläggas att vi bott i huset två år. De två kallaste åren sen åttiotalet. Så 22000 är inte normalförbrukning sett över tid. Säljaren uppgav 18000.

Kanske inte riktigt rätt heller att vi klarar oss ner till minus 20 men det är väl iaf runt 17-18 minusgrader då inomhustemperaturen börjar kännas låg.

Sen behöver jag läsa på innan jag kan ta till mig av all information. Det är många nya termer för mig.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 03 september 2011, 00:03:02 »

När jag räknar i dimensioneringsprogram så ser det inte bra ut för hålet.

Jag angav ort hackås, enda orten utanför östersund jag känner till.
DUT -30 och årsmedel 2,7.
KB in vid årsmedel -2.2 och -6,2 vid DUT.

Nu säger du i och för sig att du med 6kw klarar -20 utan eldning. Det stämmer inte med mitt program. Så därför är det något i min indata som inte riktigt stämmer. Kanske är det mindre yta att värma?

Jag hade satt dit en 8a utan att tveka och jag hade kört en säsong (någon som vet hur lågt man vågar köra ett hål så pass mycket under 0:an under en säsong) och utifrån den data jag samlar in under vintern hade jag under nästa år kompletterat hålet med den mängd markvärme som krävs.

Mitt program säger att din värme och varmvatten ska dra typ 11 000 kwh inkl spets.

Om du kompletterar med rimlig slinga blir det mindre och du slipper ev problem. Jag skulle nog köra 200 meter slinga (kass på att räkna jordvärme så någon annan kan säga bättre) i kombination med ditt hål. Men första året går säkert att köra utan och då vet du bättre till våren.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 02 september 2011, 18:54:32 »

Du kan komplettera med LVVP som går mot hålet vid riktigt kallt och belastar det hårt.  Lite mildare så kör du mot fläkten.  Du slipper borra och din utedel kan ladda upp det hårt belastade hålet på sommaren. Thumbsup 
Skrivet av: Faema
« skrivet: 02 september 2011, 17:52:23 »

Har ingen acktank tyvärr. En anledning till att vedeldningen inte är så kul. Det krävs kontinuerlig eldning för att hålla temperaturen.

Vet inte systemets vattenvolym. Har iaf tryckkärl på 50 liter. Är tryckkärl en utjämningstank? Märks det att jag inte är så insatt i det här?  ::)
Skrivet av: mexitegel
« skrivet: 02 september 2011, 15:52:06 »

Nej, en överdimensionering lönar sig aldrig, men det är nog definitionen på "överdimensionering" som är lite differensierad. Det finns egentligen två faktorer som styr valet av storlek på pump; hur mycket energi du kan hämta från naturen(berg/jord) och hur mycket energi du kan avleverera till dina radiatorer/golvvärme. Idag är det fler och fler som förespråkar att värmepumpens effekt skall vara så nära 100% av husets effektbehov som möjligt på grund av rådande elpris(däribland jag). Det är lönsamt på sikt. Så räknade man inte för några år sedan då elpriset var annorlunda. Detta synsätt beror framförallt på att elpriset sannolikt är som högst när din elpatron går in.

Den andra begräsande faktorn är att värmepumpen (om den inte är av inverterstyrd typ) inte kan reglera hur mycket värme den skall avge. Därför måste ditt radiatorsystem kunna ta hand om all värme som produceras. Kan den inte det så kommer pumpen starta och stoppa onödigt ofta och därmed slitas ut i förtid. Universallösningen på detta problem är en utjämningstank som ökar vattenvolymen i ditt radiatorsystem.

En större pump är något dyrare men det som framförallt fördyrar är de extra meter som man behöver i borrhål för att föda pumpen. Har man möjlighet till jordvärme finns inga motargument.

I ditt fall så är det klart lämpligt med en 8kw som du kompletterar med jordvärme som är billig att lägga jämfört med att borra. Vad gäller vattenvolymen så sä säger man att det generellt behövs minst 20 liter per kw, dvs. i ditt fall behöver du då minst 160 liter. Har du inte det så satsa på ett utjämningskärl.
Men du skriver att du har vedeldning så kanske finns det en ackumulatortank och då borde du ha volym så det räcker...  :D
Skrivet av: Faema
« skrivet: 02 september 2011, 15:35:22 »

Bor strax utanför Östersund. Hela Jämtland är väl ett kallhål, eller hur?  ;)

Om jag kompletterar med jordvärme så lär väl 8 kW vara givet. Men annars, lönar det sig att ha 8 kW om pumpen ändå inte kan hämta mer energi ur borrhålet? Den större pumpen kostar ju mer i drift.

Jag har läst att överdimensionering av värmepump inte lönar sig – dyrare i inköp, mer slitage på pumpen. Fast det kanske mer gäller överdimensionering utifrån husets behov, inte när det gäller pumpens effekt kontra borrhål?

Det här är svårt för en nybörjare…  huvuddunk
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 02 september 2011, 13:32:02 »

Har du möjlighet till jordvärme är det bara köra på den större pumpen.
Å andra sidan tror jag inte det skulle bli speciellt mycket elpatron om du kan klara dig till -20 utan, 2-3kw el kommer att räcka till kallare än-30 ºC.
Bor själv i Jämtland en bit utanför Östersund och upplever att det alltid är -30 ºC men kollar man temperatur.nu handlar det inte om många dagar där det är kallare än -20 ºC, men du kanske bor i Börtnan eller liknande.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 02 september 2011, 13:19:51 »

Det går hur bra som helst att koppla både borrhålet och en jordslinga till samma VP.
Sen är det ju inte så att 8kW-pumpen slutar att funka bara för att borrhållet är för kort. Det som händer är att verkningsgraden och uteffekten minskar med minskad temp i borrhålet, men det är ju fortfarande bättre än en 6kW VP + elpatron.
Jag skulle ha satt in en 8'a nu i höst och hållt koll på hur kallt borrhålet blir och hur mycket elpatron som behövs i vinter. Sen kan man räkna ut hur mycket jordslinga som blir lagom komplement.

Skrivet av: Faema
« skrivet: 02 september 2011, 12:58:27 »

Vår Mecmaster värmepump från -98 är för svag för husets behov. Dessutom lär väl pumpen inte hålla alltför många år till. Den är på 4kW + 2kW el vilket förstås inte är tillräckligt för ett hus i Jämtland där det senaste vintrarna har varit under 30 minus i långa perioder. Elpatronen räcker ner till ca 20 minus men sen är det stopp. Lyckligtvis har vi även vedeldning att värma oss med men vi vill inte vara beroende av det.
 
Huset är 1½ plan med oinredd källare, byggt 1950, uppvärmd yta är väl runt 140 kvm. Årsförbrukning ca 22000 kWh. Har inga exakta siffror på något ännu utan jag har precis börjat fundera på tänkbara alternativ. Ska ta in offerter så småningom.
 
Thermias kundtjänst grovuppskattade att vi skulle behöva en 8 kW pump, men att borrhålet på 120 meter bara medger 6 kW. Att komplettera med ett till borrhål känns för kostsamt. Samtidigt känns det trist att lägga XX tusen på en ny pump som inte täcker husets behov fullt ut. Möjligtvis skulle vi kunna komplettera med mer isolering på vinden för att minska behovet men att byta fönster eller tilläggsisolera väggar är inte aktuellt. Källaren är nyligen dränerad och isolerad.
Eftersom nuvarande pump på totalt 6 kW räcker ner till 20 minus så borde väl en ny pump med motsvarande effekt ur borrhålet täcka samma behov, för att sen kompletteras med el för resterande behov. Eller kan man inte räkna så?
 
Enligt SGUs uppgifter är jorddjupet 6 meter. Innebär det att det är aktivt borrhål är 120-6=114 meter?
 
En tanke som dök upp är att införskaffa ny pump samt komplettera med jordvärme. Är det möjligt att med samma värmepump utnyttja både berg- och jord? Det skulle inte vara några problem att få plats med nedgrävd slang på tomten.
 
Förstår att det inte går att ge klara råd utan detaljerade uppgifter men är det någon som har några spontana tankar kring problematiken?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!