Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: BengtEdvin
« skrivet: 06 februari 2014, 12:52:30 »

Jag har en NIBE 1226-8.
Nehe? Vad märkligt för det stämde så otroligt väl överrens igår. Beräknad var 35,6 och precis när returen stabiliserades på 35,6 så slog den om till gradminuter +2 och kompressorn slog av.
Jaja, då visste man inget i alla fall då...
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 06 februari 2014, 12:09:46 »

Förstod även då vad pumpen jobbar/räknar med, det är alltså när returvattnet har samma temperatur som den beräknade framledningen som gradminuterna är 0. Man lär sig något nytt varje dag  ::)

Nej, det finns inget samband mellan returtempen och gradminuterna. När framledningstempen är X grader över bör adderas det X till underskottet varje minut. När underskottet är 0 stannar kompressorn.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 06 februari 2014, 10:03:38 »

Tjena BengtEdvin,

Vad har du för värmepump? Det är att gradminuterna är 0 som stoppar kompressorn. Det råkade sammanfalla med att din retur var på samma värde. Och det är precis som jag nämnde tidigare en bra avvägning, att ställa in det så. Om du ändrar startvärdet i gradminuter till exempelvis -240 så kommer det se annorlunda ut.

När kompressorn går och gör värme, exempelvis men det kan vara VV lika gärna, så när den är klar kollar den om det finns någon typ av behov i systemet. I så fall tar den detta när ändå kompressorn är igång.

Men det blir ju då en mycket kortare körning än normalt, eftersom det ackumulerade värmebehovet i ditt exempel med -24. Detta säger jag bara för att om man har tänkt att mäta något eller göra en kontroll så blir inte en körning som börjar på -24 representativ.
Skrivet av: BengtEdvin
« skrivet: 06 februari 2014, 08:07:51 »

Förresten, som svar på Davids fråga så igår kväll, när det var -1.2 grader ute, så var beräknad framledning 35,6 och den nådde 0 vid 41.4 framledning. Förstod även då vad pumpen jobbar/räknar med, det är alltså när returvattnet har samma temperatur som den beräknade framledningen som gradminuterna är 0. Man lär sig något nytt varje dag  ::)

Gromit: Nej, jag hade nämligen precis varit nere och gjort läxan som David bett mig om, att kolla sluttemperaturen vid körning, och blev förvånad när kompressorn drog igång bara 10 minuter efter igen. Gick då ner och kikade och då såg jag att den körde varmvatten. Stod och kollade på värdena i informationsmenyerna och helt plötsligt hoppade den över från varmvatten till värme och körde upp gradminutrarna till 0.
Skrivet av: Gromit
« skrivet: 06 februari 2014, 08:03:50 »

Det var inte så att varmvattenkörningen hade avbrutit en värmekörning och det var en "gammal" skuld?
Skrivet av: BengtEdvin
« skrivet: 06 februari 2014, 07:59:13 »

Upptäckte en intressant sak igår när jag skulle kolla hur lång tid kompressorn gick under en körning och det var att efter att den kört varmvatten så hoppade den direkt över och körde värme därefter, trots att gradminutrarna endast stod på -24 (kompressorn ska inte starta förrän -100). Är det så på alla pumpar att den kör upp värmen till 0 efter att den kört varmvatten, oavsett gradminuterläge?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 05 februari 2014, 20:09:40 »

jag skulle också låta det vara.

Vill du kolla hur du ligger till så kan du kontrollera vilken framledningstemperatur värmepumpen ligger på när GM är på väg att närma sig noll, dvs i slutet på körningen. Jämför värdet med beräknad framledning.

Typ nu kanske du har beräknad framledning på 35 och om framledningen vid slutet av körningen ligger under 43 så är det en ganska bra avvägning.
Skrivet av: BengtEdvin
« skrivet: 05 februari 2014, 19:52:22 »

Hua, sicka frågor ni ställer. Nu när det ligger runt nollan ute så uppskattar jag grovt runt en start varannan timme och en gångtid på 30-40 minuter. Men jag får återkomma med mer exakt. Men totalt sedan installation har den gått 1621 timmar så cirkus 5,8h/dygn sedan start, men det kanske inte säger så mycket.
Men som sagt, ska undersöka mer exakt.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 05 februari 2014, 18:39:01 »

Sedan pumpen installerades 1 maj så fram till idag knappa 10starter per dygn (9,6 exakt uträknat), men hur den går/startar på olika årstider vet jag inte, men den har la mest på vår/höst om jag förstått det rätt?
Det beror på hur en är dimensionerad, hur långa körtider har du med 10 starter/dygn?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 februari 2014, 18:28:08 »

Då skulle jag låta den vara så länge men skriv av start räknaren och kolla en vecka så du vet säkert.
Skrivet av: BengtEdvin
« skrivet: 05 februari 2014, 18:26:46 »

Sedan pumpen installerades 1 maj så fram till idag knappa 10starter per dygn (9,6 exakt uträknat), men hur den går/startar på olika årstider vet jag inte, men den har la mest på vår/höst om jag förstått det rätt?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 februari 2014, 18:17:45 »

Om du har ok med starter med gm på -100 så skulle jag inte ändra i alla fall inte till så lågt som -250 det kommer troligtvis resultera i att vp värmer onödigt högt över framledningens börvärde helt i onödan och det kan ev bli ojämn värme inne. Hur många starter per dygn har du ?
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 05 februari 2014, 18:03:59 »

Det blir mera svängningar i rumstempen om du gör så. Men om du inte är känslig för sånt skulle jag säga kör på  tummenupp
Skrivet av: BengtEdvin
« skrivet: 05 februari 2014, 17:59:18 »

Jag funderar på hur folk gör med gradminutrarna på sina pumpar.
Genom detta forum har jag för tillfället -100 på kompressorstart och -800 på eltillsats. Nu har det ju varit en mild vinter men när det var runt -10 i ett antal dagar i sträck så hann inte gradminutrarna gå ner mer än till -140 innan den började räkna hem det igen så det verkar ju inte vara några problem för min pump att slippa tillsats så att säga.
Men nu till min fundering, skulle det löna sig att skruva ner kompressorstarten till typ -250 på vår/höst så att pumpen går längre men betydligt mer sällan, eller är vinningen totalt meningslös?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!