Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: cop3.5
« skrivet: 24 februari 2013, 22:18:37 »

Eftersom några inte förstog vad jag menade när jag tog till med 20kW (orimligt)till ett litet kylskåp så var det för att gångtiden blir mycket kort men dit jag vill komma är att ekonomin i det hela blir densamma om du har en kompressor på 12 kubik eller 18 kubik, men gångtiderna blir givetvis olika. Och jag tror inte det är någon skillnad att ta hänsyn till nån verkningsgrad i gällande fall eftersom kompressorerna är i princip lika stora , läs kyl kontra fryskompressor.

Det var inte på fråga om att det skulle vara ett omöjligt projekt, utan jag anmärkte mer på att det skulle bli en ekonomisk 'fördel att ha en större kompressor och i detta fall är det nog ingen större skillnad...

Eftersom han har en fryskompressor är det en Lbp-kompressor och det kommer inte vara några problem att köra den som kyl, dels kommer den arbeta i kortare intervaller i området för kyltempetaturer eftersom den är överdimensionerad , och även när den går som frys jobbar den i kortare intervaller över kyltempetaturer..

Skrivet av: o o
« skrivet: 23 februari 2013, 06:32:31 »

Bild från Coaque. Quito ligger 25km ifrån ekvatorn och har 1,4 miljoner invånare.
Skrivet av: alli
« skrivet: 23 februari 2013, 00:34:42 »

Självklart.

Bor man i en hydda vid ekvatorn så är alla VP idealiska.

40 °C på dagen och massor med effekt att kyla komjölken i kylen.
2 °C på natten och VPn ger varmt och gott i hyddan och mjölken klarar sig.
/////
Ursäkta, kanske blir ett påhopp, vars fick din VP,n plats i denna debatt utrymme. ??????? Dit du hänvisar har dom inte ens varelse ström eller troligtvis ej heller vare sig Kor eller kylar.,, Hup!
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 22 februari 2013, 23:42:50 »

...Allt detta beror ju dessutom var på Jordklotet man bor !!.

Självklart.

Bor man i en hydda vid ekvatorn så är alla VP idealiska.

40 °C på dagen och massor med effekt att kyla komjölken i kylen.
2 °C på natten och VPn ger varmt och gott i hyddan och mjölken klarar sig.

Ingen av oss har de förhållanden som är ideala.
Skrivet av: alli
« skrivet: 22 februari 2013, 23:25:59 »

ali, om man teoretiskt skulle sätta en kompressor på 20 kW skulle man då tjäna på på det med ( med tanke på kort gångtid )?

Vad jag syftar på är att förbrukningen minskar i jämförelse med att köra samma skåp som frys. Och så vitt jag vet så har man en större kompressor så drar den även mer ström, men gör sitt jobb på kortare tid = samma kostnad...

Ja,ja, beror väl på hur man tolkar urfrågan, men du menar väl ändå inte att det frågande projektet i sig skulle vara omöjligt !! till hyfsad ekonomi om prylarna redan finns..?? annars får du nog ställa upp med lite bättre bevis än dina "teoretiska"  + övriga antaganden.Allt detta beror ju dessutom var på Jordklotet man bor !!. Jag har ju bevisligen befintliga bevis i min fastighet. "Den kontrollen kan ju bli en jättedyr affär för dig",,, "beroende på var du bor givetvis",, + Att matte verkar inte vara din starkaste sida. Energiberäkningar kan i bland vara knepigare än vad man tror. Pust! men du har ändå säkert rätt ändå. Utblås.
//
//
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 22 februari 2013, 23:11:21 »

om man teoretiskt skulle sätta en kompressor på 20 kW skulle man då tjäna på på det med ( med tanke på kort gångtid )?

Det kan aldrig vara ekonomiskt att köra en 20kw kompressor i en liten frys/kyl?
Den kommer att starta ihjäl sig och drar alldeles för mycket ström när den går.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 22 februari 2013, 23:09:05 »

större kompressor har ofta bättre verkningsgrad än en mindre.

det som man kanske skall kolla lite är om kompressorn  är av LBP - typ (LBP = Low Back Pressure) eller om det är LBP/MBP (MBP = Medium Back Pressure)

en renodlad LBP har ganska stor slagvolym relativt motorstorlek  för att hantera -30 grader och ännu kallare. Att köra den som MBP vid kylskåpstemperaturer så kan kompressorns gå mer eller mindre överlastat och går onödigt varmt vid lite längre körning.

Där kan ett byte till R134a fungera för att tryckförhållande skall bli samma på sugsidan vid några minusgrader  som med R404A vid -30 grader. Dock måste man byta strypdon vare sig det är kapillär eller expansionsventil om man går över till R134a

Dessutom är R134a den effektivaste köldmedie medans R404A är den minst effektiva köldmedie av dom tillåtna HCF-köldmedierna idag, varför R404 används i frysmaskiner är att hetgasen blir svalare ur kompressorn som annars hade blivit väl hett om man körde R407C tex.

 

Skrivet av: cop3.5
« skrivet: 22 februari 2013, 22:52:09 »

om man teoretiskt skulle sätta en kompressor på 20 kW skulle man då tjäna på på det med ( med tanke på kort gångtid )?

Vad jag syftar på är att förbrukningen minskar i jämförelse med att köra samma skåp som frys.

Och så vitt jag vet så har man en större kompressor så drar den även mer ström, men gör sitt jobb på kortare tid = samma kostnad...
Skrivet av: alli
« skrivet: 22 februari 2013, 22:04:24 »

En frys har väl större kompressor än en kyl?
Förbrukningen när man kör den på kylskåpstemperaturer borde bli mindre än med frystemperaturer.

Och den kanske kommer att starta oftare.

Annars ser inte jag någon annan skillnad än termostaten och uppbyggnaden av hyllor och fack.

En liten risk är väl att det som står närmast förångaren kan hinna frysa innan termostaten slår ifrån.
Klart är att det måste bytas termostat, men det funkar, stor kompressor är ju en ekonomisk fördel för brukaren,(sämre för tillverkaren då den är  dyrare i produktionen och olika andra arrangemang), för konsumenten så får den gå mera sällan och därmed billigare i drift. Tror inte det spelar nån större roll var varorna placeras i det fallet, viktigare är nog hur man lär sig ställa in termostaten och var känselkroppen är placerad inne i skåpet då volymen har en viss påverkan. Jag har gjort ett kylrum/svale med olika begagnade grejer så jag tror mig ha viss erfarenhet av dylika projekt, finns massor med olika jaktlag runt om i landet som testat med olika varianter av detta.
//
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 22 februari 2013, 20:51:51 »

Nja, så mycket till projekt blev det inte, bytte bara regulatorn och sen har den gått som kyl och det fungerar aldeles utmärkt. Har inte kollat av driftekonomin och det skulle säkert gå att få den bättre, eller inte. Som kyl har det visat sig att den har riktigt bra kyleffekt, nästan som ett nedkylningskylskåp.
Jag är fullt nöjd med den som det är och kommer inte att göra nått mer med den. Nästa projekt är att köra en annan storköksfrys som klimatskåp och låta mogna salami och skinka i det, men det blir kanske en helt annan tråd.
Skrivet av: cop3.5
« skrivet: 22 februari 2013, 19:20:50 »

Oftast på storkökskylskåp (frysskåp) med elektronisk reglerenhet så kan man välja reglerområde (-18 - -22 till tex +2 - +10) och då behöver du inte byta den, det finns även andra parametrar som ev. kan behöva ändras när man går från frys till kyl

Jag har aldrig sett en storköksfrys med flera förångare tror faktiskt inte att det är så ofta det förekommer? Hur ser en sån storköksfrys ut med fyra förångare cougar?

Ja det är i regel något större kompressor på frys än på kyl. Annars håller jag med GDS-Jans teorier ang förbrukning och starter .

Var ett tag sedan du skrev det här inlägget, är du klar med projektet ?  :)





Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 10 juli 2012, 15:01:47 »

Självklart skall i alla lägen reglerdonet bytas till ett som hanterar kyltemperaturer, det som sitter där idag har ett reglerfönster på -18- -22.
Reglerdonet för kylen blir elektronisk, inte en termostat och den går på skåpets lufttemperatur och hysteresen brukar vara ställbar och jag föredrar ca 2-3 grader. Reglerdonet kan innehålla avkännare för igenisad förångare och då slå på avisningen som är en värmeslinga, en sådan sitter där redan. Har inte valt reglerdonet ännu men det finns många att välja på. Kanske sätter dit en vanlig PID regulator.

Förångaren är en vanlig enkel förångare med glesare lameller är vad som brukar sitta på en kyl.

Jag tycker mig märka en skillnad mellan kylar som har 134 och kylar som har 404, kylan blir med distinkt och omedelbar med 134 mot 404, speciellt märkbart tycker jag det är när man startar ett skåp som är rumstempererat invändigt. Jag har fått för mig att 134 funkar bättre i kylskåp generellt men det kan vara ren inbillning, skillnaderna beror kanske på att skåpen är olika byggda och kanske inte så mycket på skillnad i media.

Det kanske är så att om man skall köra en frys med 404 som kyl så är det bra att öka mängden köldmedia något?
Skrivet av: cougar
« skrivet: 10 juli 2012, 13:41:22 »

Ett annat problem är att en frys ofta har sin förångare uppdelad i tre eller fyra delar vilket gör det svårt att veta var man ska placera termostatens bulb.
Termostaten tillåter inte kompressorn att starta förren det blir plussgrader på förångaren för att självavfrostningen ska funka, är förångaren uppdelad så blir problemet var bulben ska placeras för att få rätt funktion.

En frys är justerad för optimal drift vid ca -35 förångning och +40 kondensering, kör man den som kyl så kommer den aldrig att hinna fram till sin optimala driftförutsättning och kommer således att dra mer ström än nödvändigt.
Ungefär som att köra med gasbrist.

Det går säkert att få det att funka, men jag tror det blir dyrt i längden
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 10 juli 2012, 11:47:18 »

En frys har väl större kompressor än en kyl?
Förbrukningen när man kör den på kylskåpstemperaturer borde bli mindre än med frystemperaturer.

Och den kanske kommer att starta oftare.

Annars ser inte jag någon annan skillnad än termostaten och uppbyggnaden av hyllor och fack.

En liten risk är väl att det som står närmast förångaren kan hinna frysa innan termostaten slår ifrån.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 09 juli 2012, 19:45:42 »

Tror detsamma som Carl N.  tummenupp
byt termostat, den måste du byta i vilket fall som. Skulle det mot förmodan inte gå kan du ju fortsätta mot " dyr-listan". Antar att den kommer att starta - stoppa lite oftare än en kyl och dra lite mer ström, men du kommer nog inte att sakna kapacitet i den.
Att justera kapilärröret kan nog bli svårt, de är vad jag hört nogrant framtagna, kan bli knepigt att höfta och kapa av en bit. Kan man justera genom att göra några vinklar skulle det underlätta när man trimmar in den. Men om man kan vet jag inte, får vänta tills essen semestrat färdigt så får man kanske svar på det sen.  dontknow
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 juli 2012, 14:15:10 »

Du måste förstås ha en kylskåpstermostat, annars så funkar det säkert bra med befintliga grejer, tror jag.
Skrivet av: meckarmulle
« skrivet: 09 juli 2012, 12:41:30 »

Har en liten fundering som någon kanske har svar på.
Om man har en större storköksfrys som man istället vill köra som kyl med önskad temperatur på ca +2 grader, vad är då smartast att göra? Den är fylld med R404a och alla komponenterna är i gott skick. Det sitter kapilärrör på den.
-Skall man bara byta reglerutrustningen utan att ändra nått på kylmedieslingan? (Är förståss det enklaste men hur blir driftekonomin?)
-Kan det vara en god ide att istället köra den på R134a utan att ändra några andra komponenter?
-Kan det vara en god ide att byta kapilärröret mot en expansionsventil och köra på 134?
-Eller finns det nått annat man bör ändra på för att optimera funktionen?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!