Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: bopakoster skrivet 11 mars 2018, 23:06:45

Titel: Tillbyggnad höjde utomhustemperaturen för elpatronbehov.
Skrivet av: bopakoster skrivet 11 mars 2018, 23:06:45
När behövs elpatron? När utomhustemperaturen är så låg att värmepumpen går 100% av tiden. Men jag har blockerat elpatron. När kan det vara dags att sätta på den?
Jag har gjort två grafer, som visar % gångtid mot utomhustemperatur. En före tillbyggnad av huset och en efter.
Jag har inte haft någon månad då VP gått 100%, kanske vid enstaka dagar men jag loggar bara månadsvis.
Som jag ser det i graferna så höjde tillbyggnaden värmebehovet så att yttertemperaturen för elpatronbehov steg från c.a -15 till -11 grC

Är det rätt att anta linjärt förhållande över 5 resp 7% (endast VV-produktion på sommaren), dvs extrapolera kurvorna till 100%?

Anledningen till mera VV-körning på sommaren, från 5 till 7%, efter tillbygget beror inte på bygget utan att jag kopplade in diskmaskinen på varmvatten efter tillbygget, så 2% mera VPdrift beror på det, resten är tillbyggets värmebehov.
Titel: SV: Tillbyggnad höjde utomhustemperaturen för elpatronbehov.
Skrivet av: DonPablo skrivet 12 mars 2018, 06:21:17
Märker du någon skillnad på diskmaskin, då du har vv in i den istället för kv?
Titel: SV: Tillbyggnad höjde utomhustemperaturen för elpatronbehov.
Skrivet av: bopakoster skrivet 12 mars 2018, 09:45:46
Nej, det gör jag inte map diskresultatet men energiförbrukningen för värmning av vattnet har ju minskat eftersom det mesta av det nu görs i VP.
Jag frågade en servicekille nyss om det var något problem med att koppla på VV istf KV, men det var OK sa han.
Titel: SV: Tillbyggnad höjde utomhustemperaturen för elpatronbehov.
Skrivet av: Per Lu skrivet 12 mars 2018, 10:16:42
När jag installerade min VP körde jag (förstås) också diskmaskinen på varmvatten. Dock upptäckte jag gång på gånga att disken inte alltid blev helt ren. Läste då på nätet att vissa matrester inte mår bra av att sköljas av med varmvatten (=fastnar mer) så jag kopplade rätt snart om till kallvatten. Och nu har jag kört diskmaskinen i många år med kallvatten och nog tycker jag att det fungerar bättre.

I brist på bättre vetande så skulle jag utan vidare dra ett rakt streck genom dina mätpunkter som du gjort. Jag gjorde likadant innan jag köpte min VP men med axlarna "Framledningstemperatur" och "Utetemperatur". Också den kurvan föreföll också vara rät.

Sedan är det en annan sak att du ändå kan klara dig utan epatronstillskott "långt" bortom dina 100%. I alla fall är det så för mig så jag har alltid elpatronstillskottet avstängt:
- Hos mig är det nästan alltid kallare på natten än på dagen
- När det är riktigt kallt ute skiner nästan alltid solen på dagen

Om jag då låter inomhustemperaturen sjunka en aning (säg 0,5-1 grader) på natten orkar nästan alltid VPn i kombination med solinstrålningen återställa inomhustemperaturen på dagen. På så sätt har jag i 15 år klarat av utomhustemperaturer (nattetid) runt 5 grader under temperaturen för 100%-gångtid utan att använda elpatronerna.

Sedan har jag dessutom ställt in min VP så att jag passar på att öka inomhustemperaturen med runt en grad innan utomhustemperaturen sjunker till 100% gångtid (dvs pumpen börjar gå 100% tidigare). På så sätt har jag en grad "för varmt" när det börjar bli för kallt för att pumpen skall orka med. Således kan inomhustemperaturen sjunka en grad på natten utan att det gör något alls. Och så har jag kört i 15 år och det har fungerat bra utan elpatronstillskott
Titel: SV: Tillbyggnad höjde utomhustemperaturen för elpatronbehov.
Skrivet av: bopakoster skrivet 12 mars 2018, 10:33:31
Ser aldrig problem med t.ex äggrester..men jag har ganska långt mellan VP med VVberedare och DM, så den första sköljningen sker så gott som alltid med källarsvalt vatten.
Titel: SV: Tillbyggnad höjde utomhustemperaturen för elpatronbehov.
Skrivet av: Rdx skrivet 12 mars 2018, 11:03:51
Ser aldrig problem med t.ex äggrester..men jag har ganska långt mellan VP med VVberedare och DM, så den första sköljningen sker så gott som alltid med källarsvalt vatten.
Det är just det som jag ser som svagheten med resonemanget att spara på att koppla diskmaskinen till VV.  Kör ingen inledande avspolning så det första maskinen förbrukar är diskvattnet som skall värmas.  Det lär inte vara varmt även om det är kopplat till VV eftersom det är först och VV inte kommer hinna fram.  Sedan håller den på och diskar och sköljer runt 1 timme innan det är dags för sista sköljen som också skall vara varmt.  Då lär den inte få varmvatten heller för då har vattnet stått 1 timme och svalnat av.

Så summan av det hela skulle (hos mig) bli att den förbrukar värmepumpstillverkat varmvatten men ändå skulle använda elen att värma vattnet.  Så ingen vinst, bara förlust.

Dessutom har min diskmaskin en "omgång" vatten i en VVX på sidan av maskinen som den alltid tar vatten ifrån.  Så även om jag spolar i kökskranen för att se till att maskinen verkligen får varmt vatten direkt, så kommer den ändå att få kallt vatten till disken.
Titel: SV: Tillbyggnad höjde utomhustemperaturen för elpatronbehov.
Skrivet av: bopakoster skrivet 12 mars 2018, 11:23:27
Ligger förstås en hel del i ditt resonemang. Själv kör jag oftast ett program som bara tar 29 minuter.
Jag ser iofs att VV-tillverkningen ökat i VP samtidigt som hushållsel minskat, men det är ju inte ett direkt bevis...Får väl sätta en elmätare på DM för att se om det skiljer nåt mellan att köra KV eller VV...