Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Mavu
« skrivet: 11 februari 2007, 13:32:44 »

Batterihållaren är kvar inuti lådan. Bra att ha för minnet om strömmen skulle gå.
Skrivet av: messer
« skrivet: 11 februari 2007, 13:25:48 »

Hej

Hur har ni löst det med batteriet ?
Sitter det kvar innuti ?

MVH
Messer
Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 11 februari 2007, 13:20:23 »

Ser riktigt snyggt och proffsigt ut Mavu, du har aldrig vägarna förbi Norsjö..... ::)  Skulle oxå vilja ha en sådan..... :D

//Krister
Skrivet av: Mavu
« skrivet: 11 februari 2007, 11:56:45 »



Däremot Mavu så ställer även jag mig en smula tveksam till din fina Claes Ohlsonmätare att ha den så där utomhus och allt... :)


Leopold

Nu har jag moddat mätaren och monterat in den i säkringsskåpet. Lagligheten i detta kan man säkert diskutera  ;) men den funkar kalas.

Skrivet av: Oddemann
« skrivet: 03 februari 2007, 13:36:53 »

Hei

Du kan finne bilder i en tråd lengre nede fra min nocria 14 awyz, jeg har akkurat de samme frostband som vises i denne tråden.
Pumpen fungerer bra og jeg tror derfor at dette er normalt.

Mvh
Odd Egil
Skrivet av: Mavu
« skrivet: 02 februari 2007, 14:03:43 »

Kollade utedelen när jag slungade snö för någon timme sedan och då var det helvitt över alla flänsarna. Beror tydligen lite på väder och vind det här. Vi har 0-gradigt just nu.
Skrivet av: ace
« skrivet: 01 februari 2007, 20:50:34 »

vid låg last och nyavfrostad maskin kan man få en tunn påfrostning i början av förångarslingorna (förångaren är uppdelad i två eller flera paralellkopplade slingor). efterhand som det fryser på så vandrar förångningen vidare längs med slingan, för att ganska snart täcka hela förångaren.
skillnad: vid brist får du frostband med kraftig påfrosning(utan att det sprider ut sig över hela förångaren), d.v.s inte bara tunn och porös isbildning i stråken, utan kraftigare med "rena" fält i slutet av förångaren.

frostband vid full effekt = brist (ska utnyttja hela förångaren på fulleffekt.)
frostband vid höga utetempraturer = brist (bristen ger lägre/kallare förångningstemp vilket får fukten att "frysa på" även vid varmare utetemp)

fujitsu:n på bilden har alldeles för "välspridd" förångning för att jag skall tolka det som köldmediebrist. tror snarare att soppan på grund av förångarens uppbyggnad har sämre flöde i den ena kretsen på dellast.
mvh.ACE
Skrivet av: Leopold
« skrivet: 01 februari 2007, 20:16:16 »

Tack Meanstreak, det klarnade litet vad som gäller med elen. Det låter helt rimligt i mina öron att en stickproppsanslutning duger (om den har rätt klassning) som frånskiljare.

När det gäller frostbandet så blev jag litet nyfiken på vad det är som händer här egentligen, så jag studerade min IVT anno -2005 5kW-maskin vid några tillfällen idag. Visst det är ingen Fujitsu men den har i alla fall band på förångaren ibland och jag har undrat litet om det själv.

Tempen låg kring nollan och det är rätt fuktigt ute, 21 grader styrtemp. Då kan man se två ca 15 cm breda band med lätt ytfrost (sån som smälter omedelbart om man lägger näven på), ett långt ner och ett strax över mitten på förångaren. Med andra ord har jag två breda band utan frost på också. Driften är närmast kontinuerlig, pumpen ligger på låg dellast ca 350 W för det mesta. Ibland går den ner till 160W, 80W. Ibland stängs helt enkelt utedelen av några minuter men ingen värme genereras i utedelen som vid normala avfrostningar.

Grejen är att de där banden dyker upp och försvinner ömsom, det är som att det precis ligger på gränsen att frysa hela tiden och utan de normala avfrostningarna så finns en tendens till frost det där det tidigare var fuktigt efter tidigare frost. Jag tror det beror på att luftflödet genom de fuktiga delarna är mindre och att de därför inte tar upp värmen från luften lika effektivt - dvs de blir lokalt något kallare än de torra områdena.

Jag blev med andra ord fullkomligt övertygad att det kan vara helt normalt att man får en ojämn påfrysning kring nollan med vissa pumpar, i synnerhet om de går på låg dellast och inte behöver avfrosta.

Förklaringen till det ofrostiga "Fujitsu-bandet" längst ner skulle kunna vara liknande, dvs att det av någon anledning är en smula bättre luftgenomströmning (eller sämre kyleffekt) just i det området.

leopold







Skrivet av: Meanstreak
« skrivet: 01 februari 2007, 14:29:40 »

Hej A.C.E och Leopold!

 b00k Enligt Elinstalationsreglerna SS436 40 00  kap.53 så står det så här!
All installa tion skall skydda personer, egendom, samt husdjur, och att en säker funktion
uppnås i installationen och att fordringarna på skydd mot yttre påverkan är uppfyllda
och för elinstallationens avsedda användning.

En från skiljnings utrustning skall vara utförd med synligt brytställe eller så skall kontaktläget
indikeras med en tydlig och varaktig märkning av från-läge (öppet läge) indikering får endast ske då ett tillräckligt avstån har uppnåtts på varje pol.

Åtgärder skall vidtas för att förhindra att den kan öppnas/brytas obefogat eller oavsiktligt.Frånskiljningsannordningen placeras i låsbart hölje eller har låsbart vred,
låsbart manöverdon osv.

Frånskiljningsanordning skall företrdelsevis bestå av flerpolig frånskiljare, som frånskiljer matningens samtliga poler. Även enpoliga frånskiljare som är monterade intill varandra kan användas. frånskiljningen kan till exempel åstadkommas med : lastfråskiljare, stickproppar och uttag, smältpatroner, säkringar, särskilda anslutningsklämmor som inte fodrar att ledaren tas bort.

Stick propp och uttag är alltså tillåten om sladden inte är för lång till förbrukaren och att uttaget sitter på rätt höjd utomhus 1,7m ovan mark/golv,förutom när den är i petskyddat utförand då gäller 50cm som min mått och med rätt skydds klassning. samt att jordfelsbrytare är monterad för matande krets.(gäller vid ny montage)  b00k

Mvh Maenstreak
Skrivet av: Leopold
« skrivet: 01 februari 2007, 00:42:34 »


Inga problem

Gott att höra. Men varför kan det se ut så på "friska" pumpar? Eftersom det här med ojämn påfrostning och "bandeffekten" nämnts som symptom på fel gasvolym, hur ser man skillnad på vad som är normalt och vad som är dåliga tecken?

Vore intressant med en utläggning om detta tycker jag.

/leopold
Skrivet av: qvisten
« skrivet: 01 februari 2007, 00:22:24 »

Om vi bortser från elinstallationer ett tag...  :)

Vad tror ni om det frostfria "bandet" som jag och den andra medlemmen har på våra maskiner?

//P

Inga problem
Skrivet av: peppelito
« skrivet: 31 januari 2007, 22:51:05 »

Om vi bortser från elinstallationer ett tag...  :)

Vad tror ni om det frostfria "bandet" som jag och den andra medlemmen har på våra maskiner?

//P
Skrivet av: ace
« skrivet: 31 januari 2007, 22:46:40 »

Northkingen: Jag ville absolut inte låta som en domedagsprofet !
jag var bara ute efter att framföra effekterna samt riskerna med korta rör/överfyllning.
även om dessa är tämligen små.
bara gasa du, jag tror inte det rasar ! ;) ;) ;) ;)
mvh.ACE      *vinkar*
Skrivet av: ace
« skrivet: 31 januari 2007, 22:40:40 »

Tack för all info svenske kocken och ace!

Men Ace, vad 17 menas med "åtkomlig och synbar från arbetsplatsen"? Jag har knappast min arbetsplats ute vid pumpen, möjligen kan jag se innedelen som min "arbetsplats" medan jag tex rensar filterna.. men vad gäller? Alltid bra att veta.

Har sett en del som har brytaren monterad utomhus. Verkar ju skitskoj om man åker bort en vecka på vintersemester och någon får för sig att busa litet oskyldigt genom att stänga av pumpen. Visst man kan ju sabotera på andra sätt men inte skulle jag vilja ha pumpen avstängbar utifrån.

/leopold


med förbehåll för att inte reglerna ändrats,(det var inte igår jag fick min behörighet)
arbetsplatsen= den anläggning du ska göra ett elingrepp i(eller annat ingrepp som kan orsaka el-personskada. därav det modernare namnet "arbetsbrytare".
rengjöring filter går ej under ELSÄK.
med tanke på att en splitt består av två delar på olika sidor om en vägg,där arbetaren ej kan ha uppsikt/åtkommlig från båda sidorna, så tolkar jag det som att enbart låsbar säkerhetsbrytare eller stickpropp är godkänt.
mvh.ACE
Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 31 januari 2007, 22:35:43 »

Fast installation= kabel avsedd för detta samt fast förlagd (klammrad) kabel med fast säkerhetsbrytare,åtkommlig,synbar från arbetsplatsen,alternativt låsbar.ip-klass efter placering.

stickpropp=ej fast installation,kabel avsedd för detta(ex gummikabel) dragavlastad,ej klammrad,ip-klass efter placering.

så har jag för mig att det var när jag tog min behörighet.

northkingen: nej effekten ökar ej med korta rör,eller mer soppa.
snarare tvärt om.
vid för mycket soppa så ökar trycket i maskinen på båda sidorna. det du vinner på högre tryck på "varma" sidan förlorar du på försämrad energiupptagningsförmåga på "kalla" sidan.
vid riktigt kall väderlek så förlorar du på det eftersom förångningstempraturen och utetempraturen hamnar närmare varandra.

mvh.ACE





Ok tack för infon!


Men visst brukar maskinerna vara förfyllda med gas för rör upp till 7 meter och minsta rörlängd brukar ska vara 3 meter. Men frågan är hur stor betydelse har det om rörlängden är 2 meter eller 3 meter? Samt hur mkt gas bör tappas för 1 meter?



//Krister
En tumregel brukar vara cirka 20gr/m, vilket är väldigt lite. troligen spiller du ut dessa mängder med vanliga slangar utan backventil eller avstängning när du varit påkopplad.
du bör väl tömma efter samma tumregel ungefär.
korta rörlängder kan ge ett annat problem, nämligen vätskeslag vid avfrostning(hastig vändning av fyrvägaren under drift) större risk att vätska som ligger i kondensorn inte hinner förångas när den plötsligt blir en förångare.
mvh.ACE



Ok men så länge den verkar funka så här bra så är det nog bara gasa till det rasar..... :) Annars får man väl pallra sig ut och pysa den lite...... ;)



//Krister
Skrivet av: ace
« skrivet: 31 januari 2007, 22:28:05 »

Fast installation= kabel avsedd för detta samt fast förlagd (klammrad) kabel med fast säkerhetsbrytare,åtkommlig,synbar från arbetsplatsen,alternativt låsbar.ip-klass efter placering.

stickpropp=ej fast installation,kabel avsedd för detta(ex gummikabel) dragavlastad,ej klammrad,ip-klass efter placering.

så har jag för mig att det var när jag tog min behörighet.

northkingen: nej effekten ökar ej med korta rör,eller mer soppa.
snarare tvärt om.
vid för mycket soppa så ökar trycket i maskinen på båda sidorna. det du vinner på högre tryck på "varma" sidan förlorar du på försämrad energiupptagningsförmåga på "kalla" sidan.
vid riktigt kall väderlek så förlorar du på det eftersom förångningstempraturen och utetempraturen hamnar närmare varandra.

mvh.ACE





Ok tack för infon!


Men visst brukar maskinerna vara förfyllda med gas för rör upp till 7 meter och minsta rörlängd brukar ska vara 3 meter. Men frågan är hur stor betydelse har det om rörlängden är 2 meter eller 3 meter? Samt hur mkt gas bör tappas för 1 meter?



//Krister
En tumregel brukar vara cirka 20gr/m, vilket är väldigt lite. troligen spiller du ut dessa mängder med vanliga slangar utan backventil eller avstängning när du varit påkopplad.
du bör väl tömma efter samma tumregel ungefär.
korta rörlängder kan ge ett annat problem, nämligen vätskeslag vid avfrostning(hastig vändning av fyrvägaren under drift) större risk att vätska som ligger i kondensorn inte hinner förångas när den plötsligt blir en förångare.
mvh.ACE
Skrivet av: Leopold
« skrivet: 31 januari 2007, 22:23:52 »

Tack för all info svenske kocken och ace!

Men Ace, vad 17 menas med "åtkomlig och synbar från arbetsplatsen"? Jag har knappast min arbetsplats ute vid pumpen, möjligen kan jag se innedelen som min "arbetsplats" medan jag tex rensar filterna.. men vad gäller? Alltid bra att veta.

Har sett en del som har brytaren monterad utomhus. Verkar ju skitskoj om man åker bort en vecka på vintersemester och någon får för sig att busa litet oskyldigt genom att stänga av pumpen. Visst man kan ju sabotera på andra sätt men inte skulle jag vilja ha pumpen avstängbar utifrån.

/leopold

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 31 januari 2007, 22:11:34 »

E9:an
Läs vad jag har skrivet en gång till, punkt 1 är vad som gäller i första hand om inte den kan "uppfyllas" tillämpas nån av dom övriga punkterna beroende på omständigheten
Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 31 januari 2007, 22:05:48 »

Fast installation= kabel avsedd för detta samt fast förlagd (klammrad) kabel med fast säkerhetsbrytare,åtkommlig,synbar från arbetsplatsen,alternativt låsbar.ip-klass efter placering.

stickpropp=ej fast installation,kabel avsedd för detta(ex gummikabel) dragavlastad,ej klammrad,ip-klass efter placering.

så har jag för mig att det var när jag tog min behörighet.

northkingen: nej effekten ökar ej med korta rör,eller mer soppa.
snarare tvärt om.
vid för mycket soppa så ökar trycket i maskinen på båda sidorna. det du vinner på högre tryck på "varma" sidan förlorar du på försämrad energiupptagningsförmåga på "kalla" sidan.
vid riktigt kall väderlek så förlorar du på det eftersom förångningstempraturen och utetempraturen hamnar närmare varandra.

mvh.ACE





Ok tack för infon!


Men visst brukar maskinerna vara förfyllda med gas för rör upp till 7 meter och minsta rörlängd brukar ska vara 3 meter. Men frågan är hur stor betydelse har det om rörlängden är 2 meter eller 3 meter? Samt hur mkt gas bör tappas för 1 meter?



//Krister
Skrivet av: ace
« skrivet: 31 januari 2007, 22:00:09 »

Fast installation= kabel avsedd för detta samt fast förlagd (klammrad) kabel med fast säkerhetsbrytare,åtkommlig,synbar från arbetsplatsen,alternativt låsbar.ip-klass efter placering.

stickpropp=ej fast installation,kabel avsedd för detta(ex gummikabel) dragavlastad,ej klammrad,ip-klass efter placering.

så har jag för mig att det var när jag tog min behörighet.

northkingen: nej effekten ökar ej med korta rör,eller mer soppa.
snarare tvärt om.
vid för mycket soppa så ökar trycket i maskinen på båda sidorna. det du vinner på högre tryck på "varma" sidan förlorar du på försämrad energiupptagningsförmåga på "kalla" sidan.
vid riktigt kall väderlek så förlorar du på det eftersom förångningstempraturen och utetempraturen hamnar närmare varandra.

mvh.ACE
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 31 januari 2007, 21:36:43 »

Svenska kocken ger sig inte vad gäller inkoppling av l/l pump.

Jag var själv i kontakt med elsäkerhetsverket angående inkoppling. Fick till svar att det var upp till tillverkaren att bestämma hur inkoppling skall ske. Har kontaktat Ahlsell som är generalagent för Sanyos pumpar och fick besked att det går mycket bra att koppla deras pumpar via stickpropp inomhus. Inget snack om fabriksmonterad propp eller inte. Rekommenderar bara att pumpen skall ligga på egen säkring i centralen. Plocka fram de föreskrifter som gäller och visa dem så tror. Finns ditt MUNTLIGA samtal verkligen på pränt !!!!. Alla elektriker som jag träffat, alla behöriga säger att koppling via stickpropp inomhus är okej. Jag kan hålla med om att man inte skall ansluta via stickpropp utomhus.

/ Niclas
Skrivet av: Northkingen
« skrivet: 31 januari 2007, 21:12:22 »

Jag har oxå korta rör max 2 meter men pumpen funkar kanonbra och jag tror inte att montören tappade ur någon gas..... men tror att det inte gör så mkt med lite extra gas..... har för mig att jag läst att det bara blir lite mera pulver med lite extra gas i maskinen.... om jag nu minns rätt, kanske finns någon montör på forumet som kan bekräfta om det verkligen är så.



//Krister
Skrivet av: Mavu
« skrivet: 31 januari 2007, 20:19:25 »

Hei Mavu , ser ut som du har veldig kort rørstrekk , jeg gjetter ca. 180 cm . Har du tappet ut noe gass ved monteringen ? Grunnen til spørsmålet er at jeg har en bekjent som fikk driftsproblem og måtte øke lengden på rørene fordi de var for korte . Vet ikke hvordan problemet artet seg , men i og med du har det svarte " beltet " så kanskje noen med faglig kunnskap kan bekrefte eller avkrefte om dette har noe å si. peppelito har kanskje også korte rør ? Min tanke er at det kanskje er mer følsomt for  rett fyllingsmengde ved korte rør . 

Sc:,h Raptus

Håller med om att rören är korta (innedelen sitter precis bakom väggen där rören går in i huset). Uppskattar rören till max 1.5 meter. Har ingen aning om montören tappat ut gas, ej heller huruvida det är nödvändigt om rören är så pass korta. Men som sagt så fungerar ju pumpen alldeles utmärkt, förutom då denna mörka rand på nedre delen av utedelen.
Skrivet av: Mavu
« skrivet: 31 januari 2007, 20:15:27 »



Däremot Mavu så ställer även jag mig en smula tveksam till din fina Claes Ohlsonmätare att ha den så där utomhus och allt... :)

Leopold

Håller fullständigt med  ^-^ .Ska renoverar lite till våren och då kommer mätaren att monteras inomhus vid elcentralen. Har funderat att modda som Krokodilen gjort, ser bra ut det där.
Skrivet av: peppelito
« skrivet: 31 januari 2007, 20:01:15 »

Hei Mavu , ser ut som du har veldig kort rørstrekk , jeg gjetter ca. 180 cm . Har du tappet ut noe gass ved monteringen ? Grunnen til spørsmålet er at jeg har en bekjent som fikk driftsproblem og måtte øke lengden på rørene fordi de var for korte . Vet ikke hvordan problemet artet seg , men i og med du har det svarte " beltet " så kanskje noen med faglig kunnskap kan bekrefte eller avkrefte om dette har noe å si. peppelito har kanskje også korte rør ? Min tanke er at det kanskje er mer følsomt for  rett fyllingsmengde ved korte rør . 

Sc:,h Raptus

Jag uppskattar rörlängden på min installation till ca 2,5-3 meter.

//P
Skrivet av: raptus
« skrivet: 31 januari 2007, 19:08:30 »

Hei Mavu , ser ut som du har veldig kort rørstrekk , jeg gjetter ca. 180 cm . Har du tappet ut noe gass ved monteringen ? Grunnen til spørsmålet er at jeg har en bekjent som fikk driftsproblem og måtte øke lengden på rørene fordi de var for korte . Vet ikke hvordan problemet artet seg , men i og med du har det svarte " beltet " så kanskje noen med faglig kunnskap kan bekrefte eller avkrefte om dette har noe å si. peppelito har kanskje også korte rør ? Min tanke er at det kanskje er mer følsomt for  rett fyllingsmengde ved korte rør . 

Sc:,h Raptus
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 31 januari 2007, 19:00:39 »

Det här är det som gäller enligt igående samtal med elsäkerhetsverket
ELEKTRISK INKOPPLING AV L/L VÄRMEPUMP
Eftersom det har varit lite olika bud om hur men ska koppla in en L/L värmepump så har jag kollat upp det och så här ska det vara.
HUVUDREGLER
1. Grundförutsättningen är att man skall följa tillverkarens anvisning.
2. Levereras pumpen med en stickpropp FABRIKSMONTERAD skall den anslutas med stickpropp.
3. Levereras den med anslutningsledning utan stickpropp skall den monteras fast med brytare.
4. Monteras pumpen i hus där rummen saknar jordade uttag och anslutningen sker inne skall      stickproppen klippas bort och pumpen anslutas fast via brytare, samt att innedelen skall placeras   min. 2 meter från ojordat uttag.
5. Monteras pumpen i hus utan jordade uttag och anslutningen sker ute skall innedelen sitta min. 2 meter från ojordat uttag.
6. Ansluts pumpen med stickpropp gäller samma för jordfelsbrytare som med dom övriga uttagen i huset.
7. Är pumpen fast ansluten behöver man inte skydda den med jordfelsbrytare.

Hur sedan var och en gör är upp till honom, men det här är vad som enligt gäller enligt elsäkerhetsvekets bestämmelser
Skrivet av: Leopold
« skrivet: 31 januari 2007, 18:51:25 »

Det skulle vara skoj om någon av forumets experter kunde poppa in här och fälla sin dom över "randanmärkningen". Skulle du frågat mej så hade jag inte varit orolig om pumparna funkar som dom ska.

Däremot Mavu så ställer även jag mig en smula tveksam till din fina Claes Ohlsonmätare att ha den så där utomhus och allt... :)

Och egentligen inte bara det. Enligt min elektriker skulle det vara fast installation på VP, med en specialbrytare som har visst kontaktavstånd och bryter alla stiften. Tror inte det alltför viktigt iofs eftersom även jag fick ha en stickproppsanslutning fast inomhus. Plus en sån där brytare... inser att det är helt onödigt om man har stickproppsanslutning men undrar vad som gäller egentligen.

Leopold
Skrivet av: Krokodilen
« skrivet: 31 januari 2007, 18:29:03 »

Hmmm är  verkligen CO elmätaren godkänd för utomhusbruk.......du  bör  nog  ta  in den.......har en likadan som jag  byggt om för fast installation inomhus.

Krokodilen
Skrivet av: peppelito
« skrivet: 31 januari 2007, 12:59:36 »

Tänkte bara verifiera att det ser exakt likadant ut på min utedel som på bilderna ovan!

//P
Skrivet av: Leopold
« skrivet: 31 januari 2007, 12:24:20 »

Jag ser att jag läst Peppelitos ursprungliga förklaring litet snett, förklarade alldeles utmärkt precis vad vi ser på dina bilder... så kan det gå ibland. Hos mig med min IVT ser det ibland ut nästan tvärtom skulle jag säga. Kanske det ser ut så här ibland också, fan vet jag får kolla närmare när tillfället dyker upp nästa gång.

Ser intressant ut. Nästan som att man avlett en del "kylpower" från de slingorna till en hetgasavfrostning om man kan få spekulera litet hejvilt som lekman? Inte för att jag vet hur man brukar göra eller om Nocria har dylik avfrostning.

leopold
Skrivet av: Mavu
« skrivet: 31 januari 2007, 11:58:36 »

Här är bilderna:







Normalt eller inte?
Skrivet av: Mavu
« skrivet: 31 januari 2007, 11:33:37 »

Ska ta och lägga upp några bilder här så får ni se hur det ser ut.
Skrivet av: Mavu
« skrivet: 31 januari 2007, 09:53:13 »

Hejsan,

Upptäckte idag att det är ett "bälte" på baksidan av utedelen som det inte blir frost på. Jag uppskattar det till ca 4 cm på höjden och det sträcker sig längs med bredden på hela maskinen. "Bältet" är nästan längst ner på maskinen, men inte riktigt...det finns ca 3 cm under "bältet" som det blir frost på. Maskinen värmer på bra så jag har inget att klaga på vad gäller funktion, men jag har för mig att jag sett andra VP-ägare med samma problem och att det då handlat om för lite gas i maskinen. Vad tror ni???

Utetemp för tillfället runt -4 och innedelan ställd på 24 grader.

//P

Idag har vi mildare väder med lite snöfall. Ser att det är exakt likadant på min Nocria 14 nu när den ska avfrosta. Ett mörkt bälte några centimeter ovanför botten, med vitt på lamellerna ovanför och under. Konstigt, men det kanske är normalt. För övrigt så fungerar pumpen excellent och förser kåken bra med värme. Bara att avvakta tror jag. Det är ju 5 års garanti så tiden visar väl om det är onormalt.
Skrivet av: peppelito
« skrivet: 30 januari 2007, 08:52:24 »

Tack för svaren!

Har bestämt mig för att ligga lågt ett tag och se hur/om det utvecklar sig. Vad gäller värmekabeln så vet jag ärligt talat inte om det är den som ställer till det, men jag tvivlar eftersom det är ett par tre cm frost under det frostfria bandet.

Jag återkommer med utveckling!

//P
Skrivet av: alfamats
« skrivet: 29 januari 2007, 23:16:30 »

Hej ! Kan värmekabeln vara dragen där i närheten kanske ????? En vild gissning bara. / Mats
Skrivet av: Leopold
« skrivet: 29 januari 2007, 22:22:06 »

Jag har sett liknande "band" uppträda på min IVT under vissa speciella förhållanden: när det är relativt torrt i luften och vid temperaturen du nämner, låg dellast typ 350W. Då kan det gå flera timmar mellan avfrostningarna och påfrysningen kan se litet knepigt ut. Ungefär som att antydan till frost blåser bort där det blåser mest, och bygger på mycket sakta på andra delar.

Det är iaf vad jag tror händer under dessa speciella förhållanden, det blir ett lustigt jämviktsförhållande med påfrysningen. Jag kan givetvis vara helt ute och cykla som lekman.

Jag betvivlar att det är något fel på min pump eftersom den funkat perfekt sedan installationen i november 2005 med kyldrift hela sommaren, betett sig likadant även förra vintern. Kring nollan tex vid fuktig väderlek fryser den däremot igen jämnt och snyggt på 10 minuter med avfrostning vart 20:minut som värst, likadant vid varje driftstillstånd där den brassar på litet mer och det är fuktigt ute.

Kanske det är liknande med din pump?

leopold

PS. Kanske bäst att tillägga att jag kan se baksidan på utedelen från ett källarfönster... så ni inte tror att jag saknar tv att glo på menar jag  :)
Skrivet av: peppelito
« skrivet: 29 januari 2007, 21:06:52 »

Hejsan,

Upptäckte idag att det är ett "bälte" på baksidan av utedelen som det inte blir frost på. Jag uppskattar det till ca 4 cm på höjden och det sträcker sig längs med bredden på hela maskinen. "Bältet" är nästan längst ner på maskinen, men inte riktigt...det finns ca 3 cm under "bältet" som det blir frost på. Maskinen värmer på bra så jag har inget att klaga på vad gäller funktion, men jag har för mig att jag sett andra VP-ägare med samma problem och att det då handlat om för lite gas i maskinen. Vad tror ni???

Utetemp för tillfället runt -4 och innedelan ställd på 24 grader.

//P

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 598
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!