Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Författare Ämne: Brinetemp  (läst 1159 gÃ¥nger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Johan Jatko

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 5
  • Karma +0/-0
Brinetemp
« skrivet: 13 januari 2010, 10:39:36 »
Har fått installerat en C7 i slutet av september, och nu när det varit kallt i dec så har ingående temp legat på -1,1 och utgående -4,4. Vet att pumpen klarar av betydligt kallare, men är lite orolig för hur hålet klarar av det.
Huset är byggt -88 och med väl dimensionerade element. Bodelen på ca 140 kvadrat är det ca 21 grader i, ekonomidelen på 40 kvadrat så är det ca 18 grader. Har varmgarage, men där är det ca 10 grader trots att elementen är avstängda där så då känns det onödigt att värma där.
Har en ganska behaglig värme inomhus med inställd kurva 3 med lite knäckning av kurvan på +5, 0 och -5 grader. När det blir -20 ute så blir det lite varmare inne, ca 22 grader. Thumbsup
Är det någon fara att volymen i expansionskärlet har stigit någon cm när det blivit kallare ute? Det är väl ett tecken på att det bildats is längst ner i hålet som trycker ihop slangen?
Har 177m aktivt hål, och dom som borrade anmärkte på att det var ovanligt högt flöde i hålet mot vad som är vanligt. Nu när det har varit runt nollgradigt ute i 3 dagar så har nivån i exp kärlet sjunkit ner till sin tidigare nivå och ingående temp på brinen är +0,4 grader.
Under december så har kompressorn gått 583 timmar och 15 timmar med tillskott. När det blir ca -20 eller kallare så går kompressorn nästan dygnet runt, med lite tillskott på 3kw ibland.
Tror ni att det är någon fara för att hålet blir för kallt dom närmaste åren och att man kanske måste borra ett till?

Utloggad srick

  • Expert pÃ¥ värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 458
  • Karma +0/-0
SV: Brinetemp
« Svar #1 skrivet: 13 januari 2010, 13:56:57 »
Din anläggning har verkligen fått bekänna färg nu efter installationen :)

Du verkar ju ha en väldimensionerad anläggning iom att du gick så långt ned som till -20 innan tillskottet slår in. När kompressorn går konstant så belastas hålet hårt och temperaturen kommer att stabilisera sig med åren, bortsett från de svängningar som årstiderna ger per automatik. Om du dessutom har varmare än vanligt vid -20 tyder det väl på att du kan sänka kurvan lite eller knäcka den vid de lägre temperaturerna? Då spar du lite effekt där med.
Bosch EHP9-LW/M med 150m aktivt borrhål och Nibe UKV-100, Veneto FST34 fyrrörskonvektor, innegivare. Bytte från vattenburen el i oktober 2009, enrörssystem med klena enpanelsradiatorer. Souterränghus på 140+50 (inkl 30m2 garage, ca 15grader) från 1982, två mil norr om Göteborg, välisolerad vind men oisolerad platta.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer än 20 års erfarenhet av värmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!