Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 20:51:39 »

Roland: Ok
Tågråttan: Bra då vet jag bättre förutsättningarna.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 28 november 2021, 20:47:19 »

Det är nog så illa som ni säger. Nu har utetemp sjunkit till-6˚ och vi har bara 46˚ på framledningstemp och det är lite svalt i huset. Elpatronen går för fullt. Intressant är att när ep hoppar in höjs kb fr med 1 grad.

Magnus: Vet du vad det kostar idag att borra 225 meter i  Stockholm för jag har ingen aning.?

Ursäkta om jag svarar, vi borrade i Mars i södra Sthlm, saxat ifrån min egen tråd på forumet.

Jag tycker det skrivs för lite om vad totalpriset blir för att borra, skulle tro att priserna gäller hela Sörmland/Stockholms län.

Etablering                                  5,000 kr
Borra  250 meter                       70,312 kr    "281,25 kr/meter, det meterpriset är förmodligen oavsett borrdjup"
Container                                   6,250 kr
Extrakostnad DN50-kollektor        8,998 kr
Extrakostnad Bioetanol                1,875 kr
Totalpris                                92,435 kr

I offerten ingår foderrörsborrning 6m/borrhål.
Expanderborrtopp.
5m grävning och markmontage.


Foderrörsborrning efter 6 meter tillkommer med 900kr/meter.
ROT-avdraget blir ca 7,000 kr så slutpriset landar på 85,000 kr.



Ett vanligt borrhål på 200 meter med vanlig kollektorslang utan några specialarlösningar, kostar då ungefär 60,500kr i detta område.





Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 november 2021, 20:41:17 »

Intressant är att när ep hoppar in höjs kb fr med 1 grad.

En stund efter det att elpatronen har gått in och radiatorvattnet har snurrat ett varv i systemet kommer ingående värmebärare till värmepumpen att bli varmare. Värmepumpens effekt och effektivitet minskar då vilket betyder att värmeuttaget från köldbäraren och därmed berget minskar. Det leder till högre temperatur på köldbäraren.
Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 20:36:33 »

Det är nog så illa som ni säger. Nu har utetemp sjunkit till-6˚ och vi har bara 46˚ på framledningstemp och det är lite svalt i huset. Elpatronen går för fullt. Intressant är att när ep hoppar in höjs kb fr med 1 grad.

Magnus: Vet du vad det kostar idag att borra 225 meter i  Stockholm för jag har ingen aning.?
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 28 november 2021, 20:30:17 »

Det är bara att bita ihop och borra. Du kan få billigare varmvatten på sommaren med nya pumpen, annars kommer det inte bli bättre innan du borrat.

// Magnus
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 november 2021, 20:19:56 »

Jag har också ett infarktbenäget borrhål. Berget är helt tätt och det är lera under grundvatten nivån. Det är i lerskiktet isproppen börjar bildas för leran leder värme sämre än berget.

DeltaT för köldbäraren är 6 grader, differensen borde vara ca 4 grader när allt fungerar som det ska. Man ska dock tänka på att felvisning på givarna kan göra att den avlästa differensen skiljer sig från den verkliga. Differensen kan vara fel med 1-2 grader. Man kan kontrollera givarna genom att pumpa runt köldbäraren när kompressorn står still. De ska då visa samma värde.

Medelvärdet av KBin och KBut tycker jag är det värde som ger bäst information om borrhålets status.

Säljaren sade att det ska fungera. Visst kommer det att fungera men inte så mycket annorlunda än vad det gör nu.

Den nya pumpen är effektivare än den gamla. Det betyder att vid ett visst värmebehov (= samma utetemperatur) kommer den nya pumpen att ta ut något mer värme från borrhålet och förbruka mindre el. Det blir alltså så att igenfrysningen av borrhålet kommer att ske vid lite högre utomhustemperatur är för närvarande. Att den nya pumpen är varvtalsstyrd ändrar inte på detta faktum. Jag gissar att den befintliga pumpen nu ger runt 9 kW, låg köldbärartemperatur sänker effekten. Det är vad huset behöver när det är några minusgrader ute. Vad det är för typ av värmepump spelar ingen roll, värmebehovet är vad det är.

Hade det varit så att Thermian hade blivit ineffektiv skulle det ha varit bättre för borrhålet för då hade en större andel av den producerade värmen kommit från el till kompressorn i stället för värmeuttag från berget.

Sen är det här med elpriser. Timtaxor och/eller effektavgifter kommer. I morgon mitt på dagen kommer elpriset i det område som Stockholm tillhör att vara runt 3,5 kr/kWh exklusive nätavgift, energiskatt och moms, gissningsvis ca 5 kr/kWh totalt. Det säger sig självt att då är det inte roligt att vara i den situationen att man har en värmepump som skulle kunna leverera 5-6 kW ytterligare men som behöver ta till elpatronen för att borrhålet inte räcker till. 
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 28 november 2021, 20:15:21 »

Tråkigt, men inte hade jag kostat på mig en ny pump med dom förutsättningarna.

Det som kommer ske är att du får en ny dyr pump som kommer gå lika dåligt som den du har idag, det går inte att trolla och tro att en ny pump löser dina problem.

Jag ser ingen annan utväg än att du måste borra ett hål till, den storleken på hus och så grunt borrhål känns orimligt. En säljare strunter nog i om din pump kommer gå som elpanna dom kallaste månaderna, bara dom får sälja en ny maskin.

För enkelhetens skull så borra ett hål till på 174 meter så långt ifrån det borrhål du har idag.
Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 19:54:23 »

Roland: Ja pumpen går h24 men du skriver borrhålet belastas hårt nu, betyder det Thermian blivit ineffektiv och kommer GEO 516 med sin varvtalsstyrning belasta borrhålet mindre med högre temp i borrhålet?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 28 november 2021, 19:29:39 »

Enligt Boverkets tabell är dimensionerande vinterutetemperatur DVUT runt Stockholm ca -16 °C. Baseras på temperaturdata 1981-2010. Det är den siffran beräkningarna utgår ifrån. Kallare dagar är sällsynta och det är bara kortvarigt så det anses inte påverka värmebalansen i huset nämnvärt.
Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 19:20:09 »

Roland: Utetemp nu -5˚ och jag läser kb fr -7˚ och kb till -1˚
Jag är väl medveten om att nytt hål vore bäst. Att kollektorslanen får ”infarkt” till följd av is är vad jag förstår inte så vanligt men det förekommer och var anledningen till att expansionskärlet installerades.  Jag känner spontant is klämmer ihop slangen något nu eftersom trycket i kärlet ökat och antar detta försämrar för värmepumpen.
Det är nästan -40˚ i norra Sverige och vi har ju haft vintrar i Stockholm med -25˚, 2014 tror jag, så det känns ju inte helt bra att installera ny pump om vi nu får rekordkall vinter igen och jag har så kallt i borrhålet redan nu.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 november 2021, 19:02:33 »

Jag tolkade fr som fram, alltså köldbärare in till pumpen och då blev det konstigt.

Att pumpen klarar -2 ute utan tillsats betyder att borrhålet belastas hårt, pumpen går förmodligen dygnet runt just nu.

Att KBut är så låg beror nog på att slangen är klämd. Vad är det för temperatur på KBin?

Jag tror det blir svårt att undvika att borra ytterligare ett hål. Det är ingen bra lösning att köpa en pump som kan ge 16 kW och koppla den till ett borrhål som gör att den inte kan leverera mer än 9-10 kW utan att det blir problem med borrhålet.

Thermiapumpen stannar när det blir för lågt tryck i förångaren. Är KBut -7 är det inte mycket marginal till stopp men det beror också på vad det är för temperatur på ingående köldbärare. 
Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 18:51:27 »

Josth: Offerten baserar sig på minsta borrdjup 180 m och säljargumentet har naturligtvis varit varvtalsstyrningen. Hålet borde vara 225 m men ska fungera enligt säljaren
Skrivet av: Josth
« skrivet: 28 november 2021, 18:50:49 »

NIBE's gamla kalkylprogram rekommenderar 254 m aktivt borrdjup med deras motsvarande 16 kW-modell. Dvs några meter till beroende på hur djupt det är till berg och grundvattennivå. Specifikt effektuttag 40 W/m.
Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 18:46:02 »

Har f ö ingen aning om Thermian har inbyggd stoppfuntion vid för kallt borrhål. Mitt dilemma är ju naturligtvis att jag inte vill ha nyinstallerad värmepump som inte levererar vad den ska för att borrhålet är för kallt.
Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 18:42:35 »

Josth: Det är väl 10,5 kw
Roland: Har tidigare klarar utetemp -5, nu klarar den -2. Trodde kb fr var temp på retur för brinet och en indikator på hur kallt det är i borrhålet?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 november 2021, 18:37:48 »

Kb fr, är det ingående köldbärare till värmepumpen?

Ungefär ner till vilken utetemperatur klarar pumpen att värma huset utan elpatron?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 28 november 2021, 18:36:39 »

Jag trodde många modeller stänger av när returen på köldbäraren till hålet sjunker under -8 °C!? Vilken effekt har din Classic 105? 174 m borra till 380 kvm hus och 16 kW värmepump låter alldeles för lite.
Skrivet av: Permo
« skrivet: 28 november 2021, 18:26:08 »

Har läst i andra trådar -8 ˚C är en gräns. Jag har nu avtal på att byta ut min gamla trotjänare Thermia classic 105 från 2001 till varvtalsstyrd IVT GEO 516 och där offerten baserar sig på att använda gamla borrhålet om 174 m. Vintern och minusgrader  kom tidigt i år och noterar att så här kallt har det aldrig tidigare varit i borrhålet, snarare -2 till -3 grader.
Monterade  för några år sedan expansionskärl på kallsidan för att motverka is stryper kollektorslangarna men trycket i kärlet har ökat med sjunkande temperatur i borrhålet.
Huset ligger i Stockholm om 380 kvm by 1929 med originalradiatorer.

Tacksam för tips hur jag ska agera. Det är ju en stor merkostnad att i tillägg borra nytt hål. Är -7 grader på kb fr förenat med risker eller klarar bergvärmen ännu kallare temperaturer?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!