Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Mikael H
« skrivet: 12 januari 2007, 19:22:13 »

Testa med termostaten.

Mikael
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 12 januari 2007, 12:07:18 »

Tyvärr har mina försök att strypa en del element varit fruktlösa. När jag skruvar bort locket till strypskruven så rinner det en massa vatten, vilket gör att jag blir en smula orolig för att det inte sitter någon skruv däri. Jag har inte vågat skruva bort och kolla nogrannare... Och å andra element får jag inte bort locket i huvudtaget. Så nu sitter jag med ett för varmt hus på övervåningen och på gränsen till svalt på undervåningen. Det positiva är att förbrukningen de senaste 3 dagarna ligger kvar på den lägre nivå. Jag förstår fortfarande inte hur det hänger ihop.

Normalt så avråder jag från termostatstyra radiatorer men något enstaka undantag kan man göra, stryp de bägge största radiatorerna på ovanvåningen med termostater om inget annat funkar.
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 12 januari 2007, 10:50:19 »

Tack så jättemycket Bertil! Det var precis den typen av relativa mellan-tummen-och-pekfingret siffror som jag var ute efter. Eftersom jag endast kan jämföra dag för dag de förändringar/åtgärder jag gör så är det svårt att få någon koll på årsförbrukningen som egentligen är det enda jag har att jämföra med.
Tyvärr har mina försök att strypa en del element varit fruktlösa. När jag skruvar bort locket till strypskruven så rinner det en massa vatten, vilket gör att jag blir en smula orolig för att det inte sitter någon skruv däri. Jag har inte vågat skruva bort och kolla nogrannare... Och å andra element får jag inte bort locket i huvudtaget. Så nu sitter jag med ett för varmt hus på övervåningen och på gränsen till svalt på undervåningen. Det positiva är att förbrukningen de senaste 3 dagarna ligger kvar på den lägre nivå. Jag förstår fortfarande inte hur det hänger ihop.
Skrivet av: Mikael H
« skrivet: 11 januari 2007, 22:32:11 »

Det låter rätt ekonomiskt i mina ögon!

Mikael
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 januari 2007, 22:29:30 »

Det här
Villa 7,5, ca 200 m2, och hel källare (sval). 2 lght, egen hushålls el på ö-plan. Eget vatten tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen.
3 vuxna och 2 barn i huset.
Skrivet av: Mikael H
« skrivet: 11 januari 2007, 22:26:09 »

Vilket av dina hus?

Mikael
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 januari 2007, 15:59:40 »

några ex
maj 900kwh total el varav 310 kwh till värmepumpen
juni till aug men per månad... 635 kwh tot varav 150 kwh till vp  ( 3 kwh/ dygn för varmvattnet!!!)

dec 2006 "idiotvarm" 1230 kwh varav 620 kwh till vp

dec 2005  1640 kwh varav ca 800 kwh till vp. 
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 11 januari 2007, 15:00:46 »

Jag uppskattar de vilda utsvävningarna! Det är det som måste till när de rationella och enkla logiska förklaringarna inte räcker.
Är det någon som har en känlsa av hur mycket det skiljer mellan en "normal" sommar- och vinterdag i total elförbrukning med en VP installerad. Är en gissning på 50% eller 75% bra?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 10 januari 2007, 13:59:04 »

Jag tror absolut på timmarna som redovisas, har du dessutom "hört" kompressorn så har ju den gått!

Men som sagt ökad ventilation drar energi, men är också nödvändig!
Men förklarar inte 8000 kwh som jag ser det!

Därav dom vilda utsvävningarna!
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 10 januari 2007, 13:52:03 »

Jag är hundra på att ingen larmlampa har lyst under det senaste året. Lampan kan ju i och för sig vara trasig. Men om motorskyddet löst ut borde väll inte kompressorn gå i huvudtaget? Den har dock brummat och fått drifttid vilket som sagt inte TS fått. Jag är mer än lovligt konfunderad. Som du uttrycker det, kan det vara så tokigt att VP gått som elpanna? Frågan är bara hur det skulle gå till utan att larmlampan lyser och TS-drifttiden inte ökar??? Därav min ursprungliga fråga om fasföljd (som, tack vare hjälp från forumet, numer är avskriven)!
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 10 januari 2007, 13:25:14 »

En lurig grej är att om kompressorn tex löser på moterskyddet (måste återställas manuellt) men även av andra anledningar så körs elpatronen istället. det här märkar man bara genom att den röda larmlampan lyser.
Har det varit så då har ju pumpen funkat som en elpanna!
Tänkte du på om nån röd lampa lyste!? finns på pumpen och om du har rumsgivare!

Ang vent... aha glöm vad jag sa! jag trodde på till och frånluft med värmebatteri!

Du har alltså springventiler för tilluft och frånluftsfläkt!
Du har säkert ökat ventilationen har du mätt in så flödena är lämpliga!?
Mera el går det men så stor skillnad är det inte!
Kanske att det kan öka förbrukningen med 500 kwh/år max 1000 men då ska flödena va för höga (grova gissningar dock) Memn samtidigt ska ju fönstern ge en besparing!

Var det så tokigt så VP gått som elpanna tro????

8000 kwh på ett år är en enorm ökning som inte kan förklaras på nåt "enkelt" sätt!

Skrivet av: ericsson
« skrivet: 10 januari 2007, 12:57:16 »

Oj, nu är jag inte med! Men jag antar att det beror på att jag inte använde rätt terminologi. Den mekaniska ventilationen som jag fått installerad är baserad på "vanliga" tilluftsventiler företrädesvis bakom elementen samt där det inte gick vanliga i takhöjd. Detta kompletteras på med en frånluftsfläkt (på vinden) som drar ut luft från badrum, kök samt tvättstuga. Det finns alltså ingen uppvärmning kopplad till ventilationen.
Jag ska dock ta en genomgång av alla element för att se strypningen, termostat samt nålskick på dem. Det är lite kyligt i vissa rum samt för varmt i andra. Nu är det bara att hoppas att de gamla elementen vill vara hjälpsamma.

En konstig grej är att det verkar som om förbrukningen sjunkit till en mer dräglig nivå (läs minus 15 kwh/dygn). Och det enda jag gjort är att slå av TS, startat om pannan samt fyllt på lite vatten i systemet.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 09 januari 2007, 17:43:38 »

Helt klart en för högt ställd tillufttemp på ventilationen gör att den tar över uppvärmningen.
Den ska blåsa in sval luft!!  17-18 grader. (du har säkert ett elbatteri i den).
det kan kosta rejält....
Kläm fast en termometer i ett tilluftdon!
Det händer även att termostaterna för tilluften hänger sig. Då har man full effekt och alldelesw för varm tilluft. Det spelar inte nån roll om man kör elpanna. Men har man VP då ska ju den jobba i första hand!

Sen ska alla radiatorer vara fullt öppna, sen sänker man värmekurvan på värmepumpen om det blir för varmt.
Blir något rum för varmt är det bäst med en fast strypnin där. Är det svårt tex förinställning saknas kan nån enda termostatventil vara ok för att styra.
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 09 januari 2007, 16:58:27 »

Nu har jag tagit mig några minuter och läst en del andra trådar (borde jag naturligtvis ha gjort innan!). Då kan jag konstatera att det kanske är intrimmningen av systemet som blivit knasig. Vi har bytt fönster och därmed skaffat mekanisk ventilation samt tagit bort en radiator. Min tanke har varit att fläkten som drar 81W borde kompenseras av bättre fönster och kan i alla fall inte innebära den mycket ökade förbrukningen. Sedan var det så att min fru, av någon anledning, stängde av (via termostat) i stort sett alla element över sommaren och sedan i höstas gradvis ökade dessa. Nu är det (tror jag) endast ett element som inte är fullt uppdraget. Detta hänger på samma slinga som det bortagna elementet hängde på. Det blir olidligt varmt i just det rummet om man har det på för fullt!

Kan dessa faktorer ha något med saken att göra?
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 09 januari 2007, 16:12:37 »

Eftersom pumpen på ytan ser ut att fungera som den ska så har den inte varit i fokus för min utredning. Jag hittar dock inga naturliga förklaringar till den stora ökningen i elförbrukning. Med lite välvilja kan jag förklara 2-3000kWh men inte övriga. Övriga förändringar i "livstil" det senaste året borde snarare ha reducerat förbrukningen än ökat den. Sålunda har jag gått över till att söka lite mer osannolika eller svårhittade orsaker. Det lutar åt att ett proffs får komma hem och inspektera, vissa fasta installationer är lite svåra att mäta på för en amatör...
Jag tackar återigen för responsen och komletterar med ytterligare en fråga som belyser mitt tidigare ointresse (det har ju fungerat så bra!). Hur stor relativ skillnad upplever ni mellan en "normal" sommar och vinterdag i total elförbrukning (VP och hushållsel)?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 09 januari 2007, 15:42:43 »

Jag gissar på strömtjuvar.
Platt TV elvärmegolv massor av halogen lampor motorvärmare kupévärmare datorer som går 24 timmar mera tvätt torktumlare avfuktare lååångduschar av tonåringar mm mm mm mm mm
Det tillsammans kan bli 8000 kwh.


??????   

Hushållselförbrukningen stiger mycket snabbt om vi ser på hela landet!

Läs av frekvent nu du kanske minns hur många timmar/dygn pumpen behövde gå vid viss kyla!?

Jag har ett rätt stort hus min pump drog 6400 kwh på ett år, svårt att ro att pumpen ska kunna va boven?????????? Din måste isåfall dra mer än dubbel mot tidigare!!?
Det verakr osannolikt....
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 09 januari 2007, 10:54:45 »

Ett fel skulle kunna vara en kontaktor för elpatronen som "hängt" sig i tillslaget läge. Det är nog inget som styren märke eller känner av. Fast då borde resultatet bli väldigt varmt inne vid mildväder och markant mindre kompressortid.

/Johan
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 09 januari 2007, 09:04:38 »

Så har jag testat med att endast köra med VP. Det blev i alla fall inte kallt! Jag är osäker på om det gett någon effekt på förbrukningen (jag förstår inte hur det skulle kunna göra det).
Även om tidigare formuleringar skulle kunna tolkas som om jag dragit om elen själv så är det inte så. Det gjordes av en etablerarad och behörig firma.
Tyvärr var det alldeles för länge sedan som den senaste säkra avläsningen gjordes så den totala ökningen känns säker (det kändes i alla fall i plånboken...), även om den "dagliga" kontrollen som gjorts under den senaste månaden är osäker pga väder och julbak mm.
Finns det några fel på en värmepump som kan ge en större verkningsgradförlust?
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 januari 2007, 22:20:41 »

Ja mycke bak blir det. ;)
Har jag berättat om Skånelängan jag köpte för länge sedan? Nä tänkte väl det. Jo där hade min företrädare satt upp både 220v och 340v el-element ( det var då det), problemet var bara att han lyckats förväxla dem när han skulle koppla, så drygt hälften blev bara jumna och resten så varma att man knappt kunde ha dem igång.  :D
Detta har ju inget med trådens författare och hans problem att göra, kom bara att tänka på det när han skrev lägga om elen, för det gjorde jag med. a:gl
Skrivet av: Mikael H
« skrivet: 08 januari 2007, 22:13:11 »

Har du en ny elmätare kan du bortse från det rådet.
Fick själv en tankeställare av hplp.....

Mvh Mikael
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 januari 2007, 21:55:29 »

Bara en liten (). Har du själv dragit om elen bör du ha dit en elektriker med A-behörighet som godkänner det, (på papper). Det är för försäkringens skull om något skulle hända. Han skulle även kunna kolla fasföljden så behöver du aldrig mer tänka på det. Vad beträffar elförbrukning i dessa tider, med myslampor, julbak, skinka och kanske till och med ett bad, så går väl mätaren för högvarv hos många. :)

Fast 8000 kWh mer per år... huvaligen  :o
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 januari 2007, 21:46:26 »

Bara en liten (). Har du själv dragit om elen bör du ha dit en elektriker med A-behörighet som godkänner det, (på papper). Det är för försäkringens skull om något skulle hända. Han skulle även kunna kolla fasföljden så behöver du aldrig mer tänka på det. Vad beträffar elförbrukning i dessa tider, med myslampor, julbak, skinka och kanske till och med ett bad, så går väl mätaren för högvarv hos många. :)
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 08 januari 2007, 20:57:56 »

Tackar för alla svar! Jag har testat att "boota" om pannan men den säger inget konstigt. Jag har känt på ledningarna och vad jag förstår så är det OK! Nu testar jag att slå av tillskottet! Anledningen till att jag hajjde till var att vi fick ny elmätare installerad och från noll var det enkelt att se den stora förbrukningen. Jag tror inte att två olika mätare kan vara trasiga...
Vad gäller mäta med en tångampermeter så har jag ingen aning, det blir till att googla!
Skrivet av: Mikael H
« skrivet: 08 januari 2007, 20:10:15 »

Prova att slå av tillskottet helt.
Borde ge ganska snabbt svar på sakernas tillstånd.

Mikael
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 08 januari 2007, 19:33:45 »

det är scroll
Går den baklänges ger den ingen värme, dom skriver också om att man kan känna på ledningarna...

Men timräknarnarna borde räkna helt ok, styren är ju enfas!

Läge enbart VP ger ju svar på om den ger värme, som sagt.
Har man lite koll på drifttimmar bakåt är toppen. tex månadsavläsning av timmarna!

Thermia skriver:
Kolla så att tryckledningen blir varm (den spinkiga ovan kompressorn) och att sugledningen blir kall... den som är isolerad som ansluter på kompressorn.
Skrivet av: Mikael H
« skrivet: 08 januari 2007, 19:07:00 »

Gissningsvis kör du inte vp:n utan på tillskott.
Prova genom att slå av tillskottet helt, blir det kallt vet du varför.

Kan du mäta strömförbrukningen med en tångampermeter?
Har du en uråldrig elmätare kan den mäta på en fas och räkna med symetrisk last.
Har du en sådan och har snefördelat din förbrukning kan du få extra/fel debitering.
Detta är inte särskilt troligt men ett tips i alla fall.

Om inget annat går får du bita i gräset och ta hem en elektriker...

Mvh Mikael
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 januari 2007, 18:38:13 »

Om en skroll går baklänges brukar det höras tydligt, den låter illa.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 januari 2007, 18:34:00 »

"FEL FASFÖLJD" står det i displayen på nuvarande Thermia Villa om det blir fel. Prova att starta om hela VP:n. Ställ den i off och bryt strömmen på arbetsbrytaren, kolla noga displayen när du kör igång den och se om det kommer upp något felmeddelande.
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 08 januari 2007, 15:58:25 »

Jag har inte hittat installationsmanualen men jag kommer ihåg att det stod att det var viktigt med fasordningen och att det gick att identifiera "felet" på något sätt. Det blev också initialt fel men det rättades till direkt. Jag kommer inte ihåg hur man identifierade felet eller vad konsekvenserna var.
Det var ett tag sedan elen drogs om så jag vet inte om det har något samband. Övriga elprylar har dock rätt så god aktuell koll på.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 januari 2007, 15:34:02 »

Undrar om årsmodell 2001 hade scrollkompressor? ???
Annars är det nog inga problem att skifta faserna om kompressorn är av kolvmodell.

Har strömmen ökat sen du drog om den?
Låter som du borde ta hem en elektriker och kolla på jobbet...  :-\
Skrivet av: ericsson
« skrivet: 08 januari 2007, 14:06:04 »

För att göra en lång historia kort så har mitt hus börja dra en massa ström (ca 8000kwh/år mer). Jag har letat runt bland alla elprylar utan större framgång. Så nu finns det egentligen bara pannan kvar att granska. Jag har en Thermia Villa från från 2001 som tuffat och gått utan problem. Den har inga "synliga" fel. TS har inte ökat en timme på evigheter. Huset blir varmt och jag ser inga uppenbara fel på displayen. VP-drifttiden verkar vara lite högra än vad jag kommer ihåg sedan tidigare.
Till min fråga. Jag har dragit om elen i huset och jag undrar om ett fasföljdsfel (finns inte som felindikering på den modellen) kan göra så att pannan enbart går på elpatronen utan att det för den skull indikeras på TS-drifttid eller TS-lampan?
Vad skulle det annars kunna vara?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!