Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Nibe F1255 - Något som slår av och på hela tiden  (läst 695 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Jocke1234

 • Gäst
Jocke1234
Nibe F1255 - Något som slår av och på hela tiden
« skrivet: 14 februari 2018, 10:55:52 »
Hej,

Ska börja med att säga att jag är relativt novis på det här med bergvärmepumpar. Ska dock försöka beskriva mitt problem så bra som möjligt.

Vi har ett nybyggt hus (2017) som är i 2 plan. Total boyta är 220 kvm och det är vattenburen golvvärme på båda planen. Pannan står i klädvården och vårat sovrum ligger ca 2,5 meter bortanför. Det som är emellan sovrum och klädvård där pannan står är en WC och en klädkammare (löper i fil med varandra). Ventilationslösningen i huset är FTX som avger ett visst ljud vilket vi visste om från början.

Nu över till min fråga. Varje kväll när det är dags att sova och allt annat i huset är tyst hör jag ett ljud från klädvården där pannan står. Det är ett dovt dunsande ljud ungefär som något slås av (kompressor, elpatron?). Direkt efter det dunsande ljudet låter det som något slås på varpå det dunsande ljudet återkommer. Tidsintervallet för detta är mellan 5-30 sek ungefär. Det innebär att det låter flertalet gånger per minut. Då jag som tidigare nämnts inte är någon expert på detta vet jag inte vad det kan vara men det låter som sagt som något går igång och sedan stängs av. Är det någon som vet vad detta kan vara och/eller om man kan se i menyerna på pannan om något slås av och på hela tiden? Jag har inte fått något varningsmeddelande i displayen om detta.

Lite mer info. Yttertemperaturen på sistone har legat mellan -5 och +5 grader. Jag har inget minne av att detta ljud fanns när vi flyttade in utan det började ungefär runt årsskiftet. Vi har trådlösa rumstermostater inställda på ca 21 grader i huset. Mitt FTX system sitter på väggen bredvid bergvärmepumpen men jag tror inte det är den som avger detta ljud.

Alla förslag på vad det kan vara välkomnas eller hur jag enkelt själv kan felsöka. Tack på förhand.

Jocke1234

 • Gäst
Jocke1234
SV: Nibe F1255 - Något som slår av och på hela tiden
« Svar #1 skrivet: 14 februari 2018, 11:09:04 »
Några kompletteringar till ovanstående. Det är modellen med 4-16 kW som vi har.

Förfarandet jag beskriver sker alltså flera gånger per minut och dygnet runt, dvs att det slår av och på och varje gång det slås av hörs det dova dunsande ljudet. Jag hör det dock mest när det är sovdags då allt annat är relativt tyst.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 29232
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Nibe F1255 - Något som slår av och på hela tiden
« Svar #2 skrivet: 14 februari 2018, 17:29:43 »
Det där kan väl inte vara mycket annat än kompressorn, jag har i alla fall svårt att se att det skulle kunna vara nåt annat.
Det är OROANDE.
Jag rekommenderar dig att omedelbart kontakta installatören, har du tur så är det bara någon inställning som är knasig, har du otur så löser kompressorn ut av någon anledning.
Det skulle kunna vara att du har nollflöde i systemet från tid till annan för att kurvan är alldeles för högt ställd och alla termostater stänger samtidigt, då blir värmepumpen inte av med värmen utan löser på högtryck.
MEN, det borde dels generera nåt larm, och dels borde kompressorn inte kunna starta och stoppa så ofta, så det känns långsökt.
ÄR det verkligen kompressorn så är det mer troligt nåt fel som sitter så till, troligen i styren eller invertern att något larm inte triggas trots att det är kompressorn som slår av och på.
Att det skulle vara elpatron känns väldigt långsökt.
Det skulle möjligen i så fall kunna vara om ni ställt upp börvärdet på tappvarmvatten så högt att kompressorn inte kan värma så varmt, men det borde ändå inte kunna gå till och från så ofta.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Jocke1234

 • Gäst
Jocke1234
SV: Nibe F1255 - Något som slår av och på hela tiden
« Svar #3 skrivet: 14 februari 2018, 19:58:52 »
Tack för ditt svar. Låter som jag bör kontakta de som installerade värmepumpen. Den är som sagt mindre än ett år gammal så garanti finns kvar.


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme