Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 februari 2018, 12:42:57 »

Vad är det för hetgastemperatur (GT6) när pumpen gör varmvatten? Om strömmen är 6,9 A och effektfaktorn är vad den bör vara betyder det att kompressor tillförs betydligt mer effekt än normalt. Det måste medföra att hetgastemperaturen blir onormalt hög, det finns inget annat sätt för tillförd effekt att lämna kompressorn bortsett från lite förluster genom isoleringen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 februari 2018, 11:48:08 »

Att GT9 är inblandad vid stopp förklarar konstigheterna. Jag blev vilseledd av formuleringen

Enligt manualen för varmvatteninställningar, meny 2.4:
"Ställ in kopplingsdifferensen på varmvattentemperaturen. Funktionen mäter över och under det inställda värdet i meny 2.3."

och tolkade det som att det fungerade som på min pump då formuleringen är samma. Tycker det är lite konstigt formulerat. "Värdet" (singularis) syftar på börvärdet för GT3 men mäter över GT9 vid stopp. Det är två temperaturer inblandade.

Effektfaktorn bör vara 0,8 eller mer vilket betyder att strömmen kan vara upp mot 4,2/0,8= 5,3 A utan att det är onormalt. 
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 16 februari 2018, 10:36:31 »

Varmvattenladdningarna startar på GT3, men stannar när GT9 har uppnått börvärde + kopplingsdifferens.

Med börvärde 50,5° och deltaT 7° samt kopplingsdifferens 4°, så avslutas varmvattenladdningen när framledningen är 59,5°.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 februari 2018, 09:43:19 »

Lite märkligt med stopptemperaturen på varmvattnet. Temperaturen kan öka något efter det att pumpen har stannat men själva stoppet ska ske vid börvärdet plus halva kopplingsdifferensen. Undrar liksom Carl vad det är för inställning på kopplingsdifferensen.

Det kan möjligen vara så att i slutet av varmvattenberedningen drar kompressorn så mycket ström att motorskyddet då löser ut. I så fall kanske det hjälper att sänka börvärdet på varmvattentemperaturen. Men pumpen borde ändå stanna vid rätt temperatur.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 16 februari 2018, 07:14:23 »

Hej!
Tror inte riktigt på att det finns ett sånt samband.  Sc:,h
Har du kollat kopplingsdifferansen på varmvattnet?

En 11 kW kompressorn ska dra 2,9 kW vid 0/50, det blir ca 4,2 A per fas.
Kompressorn drar för mycket ström.
Skrivet av: mafo
« skrivet: 15 februari 2018, 12:14:42 »

Det är en IVT Greenline HT E 11, dvs 11 kW.

Enligt manualen för varmvatteninställningar, meny 2.4:
"Ställ in kopplingsdifferensen på varmvattentemperaturen. Funktionen mäter över och under det inställda värdet i meny 2.3."

I meny 2.3 har jag börvärde 50.5 grader så jag tolkar beskrivningen att pumpen ska hålla varmvattnet på 50.5 +- 4 grader.

Om jag förstår manualen korrekt så startar pumpen 2 grader för tidigt och slutar 2 grader för sent, dvs 48.5 till 56.5 grader istället för mellan 46.5 och 54.5. Kan detta orsaka problemet med att motorskydd MB1 löser ut och isåfall vad gör man åt det?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 15 februari 2018, 07:40:20 »

Hej!
Vilken storlek på kompressorn?
Jag antar att om du mäter på kablarna in till motorskyddet att det bara är kompressorn, så det ser ut som att fas 3 drar lite mer ström.
Om du har mjukstart så kan det vara denna som krånglar, går det att mäta efter mjukstarten?

Sen har jag för mig att den startar VV-laddning på VV-givaren GT3 men stoppar på GT9.  Sc:,h
Skrivet av: mafo
« skrivet: 14 februari 2018, 22:32:38 »

Har en IVT Greenline HT-E från 2003 som numera stannar ca 1 gång / vecka med larmet:
"Motorskydd MB1 till kompressorn har löst ut"
Pumpen startar igen efter att man kvitterat larmet.

Jag har mätt upp strömförbrukningen när pumpen värmer varmvatten med hjälp av en tångamperemätare på kablarna in till motorskyddet:
fas 1: 6,9 A
fas 2: 6,8 A
fas 3: 8,9 A

Är detta normalt?

Den stora cirkulationspumpen drar mellan 1.7 A och 1.9 A enligt dekalen som sitter på den. Är det cirkulationspumpen som gör skillnad mellan faserna?

Varmvattnets börvärde är 50,5 grader. Pumpen startar när varmvattnet går ner till 48 grader och den stänger av när varmvattnet når 56,4 grader. Är detta normalt eller pekar detta ut vad som är fel?

Nån som vågar sig på en diagnos?
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser