Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 12 november 2018, 11:53:02 »

T5-lysrör tål värme, det kan dock vara en annan sak med mindre välgjorda elektroniska drivdon. Framför allt kan man misstänka att olämpligt valda elektrolytkondensatorer åldras fort, och det kan också leda till kraftiga radiostörningar.

Om det är detta problem, så är det bättre att reparera drivdonen och montera elektrolyter av förstklassig sort, än att byta hela armaturer eller hela drivdon mot något som kanske är ännu sämre än de gamla.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 11 november 2018, 22:13:25 »

Hittade gammal tråd om lysrör och har nu en fundering på hur jag skall få fm radio att fungera då lokalen har 23 st t5 49w armaturer och de är i två grupper. Lyser ena halvan fungerar fm ditåt, men är gruppen närmare radiot på stör det nåt otroligt. Då armaturerna var nya var det inget problem vad jag kan minnas?

Därtill går drosseln sönder, hittills runt hälften av dem har bytts och nu väntar 5 armaturer till på att bytas drossel i. Verkar vara rena dyngan! Står hellvar i dem men ska nu prova osram/tridonic/Philips har en av varje till 1/4 av priset för en hellvar. Är det värme som t5 inte tål?
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 07 maj 2011, 14:30:16 »

ok Thumbsup
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 07 maj 2011, 14:23:41 »

Dom g:a var 20 Watt och nu är dom 18 Watt, dom "gamla" 20 wattarna har en fördel och det är att dom fungerar bättre i kyla i övrigt är dom "nya" överlägsna på alla punkter. Som tex ljusspektrum, färgåtergivning, livslängd och naturligtvis energiförbrukning
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 07 maj 2011, 09:41:30 »

Jag har fått några riktigt fräscha armaturer, förvisso gamla men jag skulle tro att de legat oanvända av skicket att döma. Finfin kappslingsklass och allt  Thumbsup

Men jag funderar lite på själva rören, på de som sitter i så står det 20w, och de är 590mm långa, dock ganska tjocka.

Alla rör med denna längd jag sett är på 18w, var det 20w-rör förr, eller är det något special?

Jag tror väl förvisso att inget hindrar att ha "vanliga" rör i dessa också, men jag undrar ändå.. Sc:,h
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 05 april 2011, 13:16:36 »

Det värsta jag har råkat ut för när det gäller belysningsanordningar som ger radiostörning är såna här "elektroniska transformatorer" för 12 V halogenlampor. Speciellt om installationen på 12 V-sidan är gjord så att armaturen t ex hänger i två vajrar som samtidigt leder strömmen till lamporna, det arrangemanget blir ju en perfekt ramantenn - med lamporna som dämpmotstånd så den dessutom blir bredbandig! Bilden visar ett bra exempel på en sådan.

Jag har inte märkt av några särskilda störproblem från de lågenergilampor och lysrör med HF-don som jag har hemma. Mina stora störkällor är dels ett gammalt switchat Mascot nätaggregat som lämnar 24 V som manöverström till diverse installationer (det ska bytas ut så snart det är såpass röjt i uthuset att jag kommer åt det) och dels några moderna switchade nätadaptrar. En intressant sak med switchade nätadaptrar är att många sådana stör värst när de går obelastade, t ex när den anslutna apparaten står i standbyläge. Vid typprovningen för CE-märkning mäts emission ofta bara med full last.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 04 april 2011, 21:51:38 »

Eftersom jag håller på med radio och RF till yrket  (komradio etc) hatar dessa HF-don som pesten eftersom de sänder ut alldeles för mycket skräp på radiofrekvent område  som gör att komradioappatraterna som väktare, polis etc. tappar känsligheten och mottagarna blir störda hela tiden. även vanlig FM radio påverkas av det i platser med svag signal, släcker man samtliga lampor - och även grannens dito så kan radions ljudkvaliten höjas betydligt utan att man gör något alls med antennen

160 MHz bandet vid inomhusanvändning  är i stort sett död idag pga. alla dessa energisparlampor och lysrör med HF-don och det stör märkbar även inom 300 - 450 MHz området.

en enda enegisparlampa vid hissen i biljetthallen och resten av belysningen består av drossel och glimtändare (dom är radiomässigt helt tysta) kan svina ned omgivningen radiostörningsmässig så pass att väktarnas radioapparater få kraftig nedsatt funktion. Problemet med dessa HF-don och energisparlampor är att dessa finns precis överallt idag och det är alltid några av dessa stör värre än dom andra även om alla är 'CE-märkta', dessutom kan de sätta igång att låta mer störande i tur och ordning beroende på temperatur, spänning, ålder etc. och ett sådan ställe är omöjlig att rensa upp mer än att just slänga ut samtliga HF-don och energi sparlampor - även på våningen över och under...

det man slåss med idag är så kallat RF-smog  - det är detta som gör att du måste gå intill bilen innan fjärrlåset reagerar medans ute på landet kan du låsa upp bilen på 50 meter avstånd - dom mottagarna är också offer för störningarna från energisparlampor och HF-don i belysning...

---

Ett av problemen är att CE-kraven inte är tillräckligt hårda när det gäller HF-dons emission av radiostörningar  kontra användbarhet för radioutrustning och skulle man skärma dessa så mycket som jag vill så skulle de säkert kosta 5  ggr dagens pris med all filtrering som måste in.

belysnings och strömförsörjningsbranchen  som använder högfrekvens för transformering  fuskar också något aldelles otroligt för att klara CE-graven utan filtrering (ferriter är ju dyrt ju) genom att brusmodulera switchsignalen och smeta ut dom starka störande frekvensern som gör att man inte passerar CE och dess 120 kHz banbreddfönster och lägga mycket av störenergin utanför den i CE uppmätta 120 kHz fönstret och den vägen istället för att störa bara vissa frekvenser (kanaler)  som man oftast inte använder, nu istället dödar hela band på radio och gör det oanvändbart för allihopa som vill använda radio i lokalerna - och ändå klarar CE-märkningen...

 
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 04 april 2011, 10:50:26 »

Det enklaste man kan göra för att förbättra ljusutbytet hos lysrör är att hålla rör och reflektor rena så att inte en massa smuts äter upp större delen av ljuset. Plastkåpor som har börjat gulna stjäl också mycket ljus.

Nästa steg är att, när man köper nya lysrör, undvika alltför skumma märken och hålla sig till de stora välkända tillverkarna.

Ska man byta armaturer, så se till att de nya armaturerna har elektroniskt förkopplingsdon (alltså inte den gammaldags lösningen med drossel + glimtändare). Förlusteffekten i drosseln är omkring 25 % av lysrörets effekt, man märker ju tydligt att drosseln blir het under drift. På de flesta någotsånär moderna drosslar brukar förlusteffekten finnas angiven på typskylten.
Ett bra elektroniskt förkopplingsdon har däremot förluster i storleksordning enstaka procent av märkeffekten.

Ytterligare en sak att tänka på vid armaturbyte är att de moderna "tunna" T5-lysrören har betydligt bättre ljusutbyte än de traditionella T8.
Skrivet av: Stefan M
« skrivet: 03 april 2011, 20:31:25 »

Till Patrik123

Före detta Driftchef SUS Malmö, numera Driftchef SUS Lund
Över trettio år inom denna värld


MVH/ Stefan
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 02 april 2011, 23:17:46 »

Hej


sen har jag inte fattat varför tex gatljus måste ha 50-200 dioder,måste ju gå konstruera en lampa med säg 6 dioder som e starka i stället för 69 små fjuttiga dioder
ljus spridningen på en diod går ju att styra vid tillverkningen...och det bör bli billigare att
tillverka å montera en lampa med 6 dioder istället för 76


ett problem med halvledarelektronik är att dom inte tål att gå lika varmt som lysrör och glödlampor - för att stråla bort värme så måste man ha ganska hög temperatur - oftast en bit över 100 grader på ytan och det är lite för mycket för en vit LED.

av samma orsak så kan man inte göra några få starka lyselement utan måste sprida ut på många mindre punkter för att vita LED inte skall gå över en viss temperatur.

om vi tänker oss 2x36W lysrör med 110 lumen per Watt så motsvarar den ungefär 8000 lumen på en sträcka av ungefär en meter längd, och effektutvecklingen är ungefär 7 Watt per decimeter.

skall man ersätta 8000 lumen  med 6 st lyselement med 100 lumen/Watt så blir det 6 punkter med 1300 lumen per punkt eller 13  Watt per punkt. Det börja komma sådana lyselement som kan hantera detta, dock är kylproblemet mer avancerat då hela effekten utvecklas på en yta av typ 2.5*2.5 mm som skall spridas ut ca 2 dm längd för samma temperatur som ett lysör har och utan att lyselementet går över 70 - 80 grader C i en omgivningtemperatur av 55 grader C (vilket brukar vara en typisk temperatur man måste klara hela den angivna livslängden i) - det är inte trivialt problem då möjligen att göra av sig med värme beror väldigt mycket hur varmt den värmeavgivande delen tillåts att gå upp i, typ att man kan göra av sig 4 ggr mer värme vid 120 grader än vid 70 grader eller så...

sedan har man ett annat problem där även om lyselementet hamnar i en miljö där kylningen göra LED har chansen att hålla i 50 - 100' timmar, så är frågan hur länge strömförsörjningen håller - en transformator med likriktarbrygga och en rejält överdimmensionerad glättningskonding som dessutom hålls kall håller nära på  'for ever', men det gör inte en modern switchad aggregat med en minimal glättningskonding av elektrolyttyp instoppad mitt i smeten och som dessutom sitter varm till. Dom är dömda att dö inom 3-5 år vare man vill eller inte.

Dom som kan hålla lite bättre är dom med keramiska kondingar men då kan de inte hantera några större effekter istället då det inte finns keramiska kondingar i 220 µF-klassen i 500V klassen typ eller är väldigt dyra.

så även om själva vita lysdioden kan hålla i 100k timmar så är det till 95% chans att det är strömförsörjningens haveri  som släcker dessa långt innan själva lysdioden är utbrunnen...



 
Skrivet av: emwgrni
« skrivet: 02 april 2011, 22:57:45 »

Varberg och Kungsbacka
Skrivet av: patrik123
« skrivet: 02 april 2011, 21:00:02 »

Stefan M. Är du en av strategerna? Ni har väl nya på både energi och miljö? men du har jobbat längre?
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 02 april 2011, 20:53:27 »

Hej
tror ochså att dioder e lite för dyra i dag eller rättast sakt...vanliga lysrör är för billiga
måste till nån kvicksilver förbudslag så att dom ej längre får avvändas

sen är dioderna bättre både ekonomiskt å miljömässigt...hållbarheten är otrolig
å dom lider inte av åldersnoja som lysrör å kvicksilver lampor gör...

tyvär så är det inte riktigt samma ljus som i lysrören,även om mätningar säger en sak så upplevs ljuset annorlunda

sen har jag inte fattat varför tex gatljus måste ha 50-200 dioder,måste ju gå konstruera en lampa med säg 6 dioder som e starka i stället för 69 små fjuttiga dioder
ljus spridningen på en diod går ju att styra vid tillverkningen...och det bör bli billigare att
tillverka å montera en lampa med 6 dioder istället för 76
Skrivet av: patrik123
« skrivet: 02 april 2011, 20:52:10 »

ja det finns väldigt mycket man kan göra för att minska elkonsumtionen. Närvarostyrning är en bra ide. tydligen är el aldelses för billigt eftersom vissa inte ens bemödar sig att släcka belysning som inte behövs.

emwgrni. Jag har bara varit på sjukhusbyggnaderna i Halmstad. var finns resten? Är det varberg?
Skrivet av: Stefan M
« skrivet: 02 april 2011, 20:47:55 »

Fabian mitt inlägg försvann

Har nog bara bytat en mindre del i Kristianstad än så länge (har själv stått för delkinköp till sjukhusen 2009 och delvis 2010)

SUS Malmö har börjat byta på de ställe som det är svårt att komma till på tex op, steril och intensiv.
Kommer ta typ 4-5 år innan det mesta är bytat då där finns ett stort antal rör

SUS Lund har ochså bytat en mindre del, kommer inom några veckor börja göra större gruppbyten beroende på hur pengar det går att få fram under året

Närvarostyrningar görs också efterhand vilket också styrs av avsatta pengar för året


Stefan
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 02 april 2011, 20:45:40 »

Vill man se besparingspotential så kan man besöka diverse
verkstadslokaler där det i regel sitter gamla armaturer
med gamla lysrör i och som är ofta är tända 24/7.

Mvh Teltur
Skrivet av: emwgrni
« skrivet: 02 april 2011, 20:34:33 »

I Halland på sjukhusen är det mycket närvarostryning och konstantljus reglering som är focus på vid ombyggantioner. Finns många meter korridorer/kulvertar som står och brinner 24timmar/dygn. Där finns det enorm besparingspotential.
Skrivet av: patrik123
« skrivet: 02 april 2011, 20:24:15 »

Stefan M. Var byter de? På SUS Malmö och Lund ser jag mest 36 wattare. Är det byte från T8 till T5 du syftar på? I Kristianstad kan jag inte hitta några 40 eller 32 wattare.
Kan du förtydliga lite?
Skrivet av: Stefan M
« skrivet: 02 april 2011, 20:17:53 »

Hej

Sjukhusen i Skåne byter ut till eco longlife i sina lysrörsarmaturer.
Sänker från 36 till 32 watt per rör och tredubblar livslängden på de nya rören
Kostnaden per rör ca 120 kr inkl elektronisk glimmer

Reviderat från 40 till 36 watt standardrör, var fick jag 40 ifrån?

Stefan
Skrivet av: emwgrni
« skrivet: 02 april 2011, 20:03:47 »

Hej,

Svenske kocken.
Titta på Nordicled.com, har livslängd på 100´timmar på sina armaturer. Har gjort några parkeringar med dessa armaturerna. Är imponerad av deras olika optik, och framförallt kylningen av dioderna.
En armatur med 60dioder motsvarar minst en 150W natrium/kvicksilver.

Sedan tror inte jag att livslängden på diodrör blir speciellt lång, de har svårt att bli av med värmen.

mvh emwgrni
Skrivet av: patrik123
« skrivet: 02 april 2011, 08:50:26 »

Ett normalt diodrör kanske inte ger lika mycket ljus som ett normalt kvicksilverrör. I kommersiella sammanghang där man räknar på arbetstid för byten kan det vara ett bra alternativ. Sjukhuset i Kristianstad håller på att byta lysrören mot ledlampor men det är inte diodrör. De menar att det kommer att löna sig och jag tycker att dt åtminståne ger tillräckligt med ljus och att allt blev mycket snyggare med den nya belysningen.

För min del är det i första hand spottar och liknande som ersätts med LED. Ingen halogen kommer in i mittt hus. Lysrör och lågenergilampor får leva kvar några år till sen blir det troligen 100% LED på sikt. De kommer att bli bättre och billigare men för att utvecklingen skal gå framåt måste man ju även konsumera dagens teknik så man signalerar att forskningen gett resultat.
Skrivet av: Gäst407
« skrivet: 02 april 2011, 08:23:45 »

Hi
ett normalt diodrör är på ca 18w ...räkna ut hur många rör du har å hur många timar dom lyser
så ser du besparing gissar  att du spar ca 50% i förbrukning
sen så är dom inte billiga du får nog räkna med 600 kr per rör

men...ta en livsmedel affär...ica här hemma har ca 200-250 rör som lyser 7 dar i veckan å ca 12-14 timmar per dag ....där skulle det snabbt löna sig

allt hänger på hur många timmar per dag grejerna används

sen så slipper man service på rören ett normalt diod rör ska eller bör fixa ca8- 10 år utan att bli märkbart sämmre,ett vanligt rör är normalt i ca 2 år sen tappar det effekt som F-N
säkert 30% om det lyser -...
Skrivet av: Teltur
« skrivet: 31 mars 2011, 20:42:52 »

Här är i alla fall lite mätresultat som jag gjorde på ledrör contra lysrör.
Effekt:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=30866.60
Ljusstyrkan:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=6237.140

Mvh Teltur
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 31 mars 2011, 20:31:57 »

Jag kan ju bara gissa, men om fem år så kommer antagligen LED vara förstavalet i många fall, först att få stå tillbaka borde halogenlampor vara. Jag tittade nyss på en "billigsida" och en LED-strålkastare för 1500:- ersätter en 50W halogenstrålkastare för 69:-.

En sådan behöver på min inköpslista gå ned minst 70-80% i pris för att jag skall välja den, trots betydligt lägre driftkostnad.

Men om fem år tror jag att den också är billigare..
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 31 mars 2011, 20:26:48 »

Led varierar rätt kraftigt från ca 60 Lumen/W och bra lysrör ger upp emot 90 Lumen/W, däremot har lysrör oftast bättre (bredare) spektrum och diodbelysningarna ger oftast en sämre ljusbild. Så nån större skillnad är det inte, det skulle vara priset då. Diodernas livslängd är överlägen men elektroniken som behövs har inte samma långa livslängd. Rent ekonomiskt är det ytterst tveksamt. Jag har i dagarna påbörjat en upphandling av ett väglyse, jag hat tittat på lite alternativ och dom diodbelysningar jag tittat på hänger inte riktigt med så det blir med största sannorlikhet högtrycksnatrium eller metallhalogen.
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 31 mars 2011, 20:12:32 »

Jag formulerade nog min fråga dåligt. Klart att man vill ha ned energiförbrukningen, även små steg är värda att ta, men det måste vara rimligt ur kostnadssynpunkt också.

Dessa LED-produkter kommer väl vara det mest naturliga att välja inom några år, men ännu verkar de lite väl dyra för min plånbok...
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 31 mars 2011, 20:03:52 »

LED ger c:a 90 lumen/watt,lysrör c:a 60. Kostnad är ju en annan sak, men du var ju ängslig för energiförbrukningen.
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 31 mars 2011, 19:56:26 »

Två aspekter tycker jag finns att ta hänsyn till, dels ljuset, både styrka och hur man upplever det, men också kostnaden för armaturen/ljuskällan.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 31 mars 2011, 19:52:22 »

Men frågan är väl om diodbelysningarna är effektivare än lysrör och lysrörslampor när det gäller hur många lumen man får för varje Watt.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 31 mars 2011, 19:49:38 »

Det finns ju LED arbetsplatsbelysning, fantastiskt ljusstarka, men dom behöver ingen armatur...står på egna ben om du vill
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 31 mars 2011, 19:43:51 »

Ja det kanske är det snålaste redan, det blir ju onekligen rätt mycket ljus av de 36watt den tar, men när det blir 8st som står på mest hela dagarna så plockar det kWh ändå. Därav frågan, men det är kanske extremtänkande ännu?
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 31 mars 2011, 19:39:01 »

Lysrör är väl snåla redan som dom är. Och kvicksilver innehåller dom oxå, det är ju så modernt!
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 31 mars 2011, 18:54:43 »

Finns det egentligen något man kan välja för rimliga pengar i dag?

Det bästa vore något att sätta i befintlig armatur. Det är ganska många watt det handlar om då sex-åtta dubbelarmaturer står och lyser hela dagarna.

Vad kommer i morgon, är dioderna redan här kanske?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!