Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Maijckel
« skrivet: 15 mars 2006, 20:46:35 »

Det finns en särskild radiosändare att skicka in i slangen som man sedan hittar med en sökare. Sen är det bara att gräva där man får signal. Vill man markera ut hela slangen får man ha ett litet flöde bakom sändaren så att den sakta tar sig igenom hela längden. Men då får man vara snabb med sökaren och markeringsfärgen.

Större rörfirmor borde ha denna utrustning.
Skrivet av: GöranM
« skrivet: 15 mars 2006, 20:14:59 »

jag har funderat lite själv på hur man hittar slangen ... slagruta kanske ;) ... eller frigöra ena änden på slangen och skicka på vaxelspänning ... dvs använda slang och vatten som kabel och sen leta med en kabelsökare

Proffsen ?!? ... hur gör ni ?
Skrivet av: mats31
« skrivet: 15 mars 2006, 19:44:07 »

Göran, håller med om att det hade varit trevligt att ha lite fler meter, men en massa arbete....

Någon som har en idé hur man hittar var slangen ligger förlagd? Min enda ledtråd är en tomtkarta som visar att jag har ett servitut på 200 x 20 meter där u-slingan ligger. Detta gjordes 1989. Enligt rörmokaren används en grövre slangdiameter än än vad som läggs som standard idag (40 idag?) Borde inte c:a 15% på diametern motsvara c:a 15% längre slang (med dagens dimensioner) givet att det är totala arean mellan slang och jord som överför värmen?
Det är ju isåfall  studs

Läste någonstans att COP vid säg 0/40 drift är ungefär likadant som vid ett -5/35 system.
I mitt fall känns det isåfall enklare att fixa golvvärmeflödet och montera större radiatorer/konvektor.

M  b00k :-\ Sc:,h
Skrivet av: GöranM
« skrivet: 14 mars 2006, 17:34:56 »

400 m eller MINDRE .. hualigen .... din nya pump hade nog offererats med det dubbla ... nästan iallafal vid en nyinstallation så att lägga en slinga till är nog en bra ide'.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 12 mars 2006, 21:24:07 »

Ja nu är det perfekt... som jag sa...här är det -20 och ibland kallare på natten och på dan med vårsolens hjälp kring noll på dan. In genom fönstren dessutom en stekande sol.
Då får rumsgivaren jobba!!!

Kan meddela att på onsdag natt var det -27! Det är rätt kallt för årstiden! Men det verkar va nåt som drabbat hela landet just nu!

Skidturen var solig och fin kan jag meddela  8) 8)

Bra också att öka gradminuterna för tillskottet, för ett ev värmeunderskott på natten märks nästan inte på morron och på dan hjälper ju solen till så då blir det ju kompressorstopp. Då är det oekonomiskt att justera så tillskott behövs på natten!!
Skrivet av: siby
« skrivet: 12 mars 2006, 17:10:26 »

Det är nu som det är som bäst med innegivare. Eller hur Bertil? *vinkar* *vinkar* studs ;D
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 12 mars 2006, 14:05:06 »

det kan göra underverk att få balans på cirkulationen.
Det är aldrig bra att blanda olika dimensioner så där, du behöver absolut strypa dom raddar som är varmast i botten...

Om du får för hög tempskillnad mellan stig o retur efter strypning (vilket jag inte tror) kan du kolla så cirkpumpen går på högsta läget (läge 3)

det ni upplevt nu i väderväg är väl nästan unikt för Skåne... åtminstone så här sent på vintern!?

Så hav förtröstan...
Nu ska jag ut på skidor på sjön... helt enorm sol här nu... nästan -20 i natt, nu nästan på noll!!!
Fint med vårsol som hjälper till med husvärmen!
Skrivet av: mats31
« skrivet: 12 mars 2006, 13:53:29 »

Tack Bertil för snabbt bra svar!

Slingan ligger enligt uppgift som ett U med 200(?) m längd på grannens åker, men rätt mycket stök att gräva för ny slinga (framförallt anslutning ner till källaren). Golvvärmen (som bara är ljum), är anslutet med 15 mm rör direkt i parallel med dom kortslutande radiatorerna, som nog har 25 mm ansl. rör.  Övriga radiatorer som är för kalla nertill ligger längst bort i samma slinga. Så jag tror jag börjar att åtgärda här!! Som steg 2 är nog fläktkonvektor(er) är en bra idé att ta till sig. Några rekommendationer på riktigt tysta sådana?

Sen märker jag redan nu att sol under förmiddagen väldigt snabt förändrar alla siffror åt rätt håll. Vedspisen hjälper till också...

M
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 12 mars 2006, 11:44:37 »

Stenhus och långvarig kyla kräver rejäla mängder energi!!!  Även flera dagar sen när det slår om till varmt väder!
Markkollektorn kanske inte är så klen, snart värmer väl vårsolen, men din nya pump är helt klart effektiv. Den tar mycket energi ur markslingan!!  Så har du utrymme kanske du ska överväga en slinga till!! Ju högre temp in desto bättre verkningsgrad. Dessutom ger pumpen högre uteffekt så tillskottsbehovet minkar också!

Ang raddarna... om man har nån/några som kortsluter gör det att raddar eller golvvärme med högre motstånd får litet flöde, så det är helt klart värt att jobba så man får bra balans på värmen. Komforten blir ju rejält mycket högre!

Du kan väl testa att strypa med termostatvredet på dom raddar som är varma i botten...
Ev kan det va idé att strypa alla raddar där du nu har normalvarmt för att tvinga mera vatten dit det är svalt i dagsläget.
ELLER om du har möjlighet utöka med tex en fläktradiator i nedre plan där det är svalt!? Om det finns rimlig möjlighet att få fram nya ledningar och relativt öppen planlösning så att värmen sprider sig hyfsat.

Bara bra att maskinen inte orkar över 45 grader, ju lägre temp man har vid kontinuerlig drift desto bättre verkningsgrad.
Iofs skulle du ev kunna haft minst 15 kw värmepump vid sträng/långvarig kyla. Men som vintrarna varit tidigare räcker nog 12 rätt bra!

Vid långa köldknäppar när kylan kryper in genom stenväggarna skulle det va toppen med tex en vedkamin att "spetsa" med... det är ju inte alltför ofta du har så här kallt eller hur!!
Skrivet av: mats31
« skrivet: 12 mars 2006, 11:15:36 »

Hej och tack för ett (nyss hittat) otroligt bra forum.,

Skulle vilja fråga om mina mätvärden på nyinstallerad pump som inte riktigt ser så bra ut som jag hade hoppats.

Har relativt nyligen flyttat in i detta hus - stenhus i södra Skåne, 300 m2 med 2-glas isolerfönster , som haft en Thermia Duo 12 och jordvärmeslinga på 400 m sedan 1989. Med lite oprecisa mätningar (jämförde hur mycket 3kW tillsats gav i temp.skillnad vs. värmepumpen, kom jag fram till att den inte gav mer än 6-7 kW, så den åkte ut. Årsförbrukning historiskt c:a 30000 kWh (osäker siffra)

En ny Duo12 (med Thermia Online) surrar perfekt sen början januari, men den har det uppenbarligen tungt att orka med huset. Kör på kurva 42, rumbör 20 för att komma upp till +20 C överallt. Övervåningen har genomgående vattenburen golvvärme, nere finns en blandning av vattenburen golvvärme, elgolvvärme (adderar ytterligare 1 kW!) och 50-tals och 60-talsradiatorer. Övervåningen fungerar perfekt, medan svårt att komma upp till +20 på bottenvåningen direkt det blir minusgrader.

Justerat ner cirk.pumpen till läge 2 och har 6-7 grader tempdiff. Alla radiatorer blir varma, systemet luftat, en del radiatorer ganska svala nertill, vattenslingan nere gör bara golvet "komfortljumt"---kunde få vara mycket varmare. Alla element är strypbara , utom två lite högre element i hallen, med grova tilledningsrör  (som är heta upptill och nertill)...kortsluter antagligen en hel del, så här finns möjlighet att trimma antar jag.

Oavsett detta så kämpar pumpen hårt...lyckas aldrig komma över 45 grader. framledningstemp. Efter ett antal kalla nätter nu (min -11, -15, -8, -7, -7, -8) så
är brine in  -2, brine ut pendlar mellan -4 och -5....och trenden är neråt.
Har också sett att det halvfulla expansionskärlet till brinevätskan gått från halvfull till helt full.

400 m slang är en uppgift jag fått, kan man mistänka att slangen är kortare...eller ska man inse att stenväggar (tegel/lersten) i bottenvåningen inte är byggt för den extremt kalla vintern (i Skånetermer)??   ::)

Frågor:
Borde jag titta på förlängning av kollektorslangen?
Kan nersstrypning av mina två "heta" radiatorer verkligen ge så mycket förbättring -- lär behöva tömma systemet igen iså fall  :-[)?
Eller ska jag ligga lågt och vänta på mer normala Skånevintrar?  :)

Tacksam för kommentarer?

M



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!