Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 14 februari 2013, 22:41:08 »

Jag förstår vad du menar med analoga visare.
Givetvis så tycker man det blir för dyrt att bygga en tålig mekanisk visare i ett handhållet instrument, i en bil har man lite enklare miljö.
Men, vad jag menade var att man kunde ha en rad med segment i LCD:n, och bara låta dem indikera mkt små trender, ett slags förstoringsglas i analog form, som mkt känsliga VU-mätare fast med LED segment, om du förstår vad jag menar.
Varje pixel kunde motsvara någon ynka 100 del av det som den digitala displayen beskriver i siffror.
Det borde inte vara omöjligt eftersom signalbehandlingen säkert klarar av det, men man inte har plats nog för alla signifikanta siffror och den absoluta mätonogrannheten ju kan vara 10% av totala värdet eller så, vilket då ger ett oseriöst intryck om man redovisar ändringar i den storleksklassen på den ordinarie displayen.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 14 februari 2013, 21:52:17 »

1 micron = 1/1000-dels mmHg eller torr - i högvakumlitteratur skriver man aldrig 'micron' då det är en kylindustri-term utan skriver mTorr 'milliTorr' i stället

1 micron = 0.0013333... mBar

för översättning från mBar till micron så är det micron = mBar * 1000 * 0.75 = mBar * 750

från micron till mBar: mBar = (micron/750) 





Skrivet av: xxargs
« skrivet: 14 februari 2013, 21:40:07 »

En LED/LCD kan inte visa rörelser på några 1/100del mm i rörelse som upptäcks ganska fort mha. en vridspolevisare och med öga - det är presentationen som är för grovt uppdelat när man går över till digital visning när man skall översätta det i staplar (bars) eller presentera som siffror där sista eller båda sista decimalerna fladdrar hela tiden - Även om man sätter markörer för trender (pil upp, pil ned) så är det fortfarande mycket mer svårtolkat än en analog visare som vandrar från ena sidan av tunna skalsträcket till den andra sidan med kanske 1/10000-del av hela skalan i rörelse och ingen som tittar på det missar att det har hänt något! 

Digitala siffror är bra när man skall flytta värdena från instrumentet till ett papper utan hjärna inblandad - en fördummning av den som sköter grejorna så att man kan sätta dit billig okunnig arbetskraft vid apparaterna och när det skiter sig så säger man på engelskt sätt att man bara följde papprerna och därmed har man inte ansvar!..?
 
Varför har inte digital hastighetsmätare slagit igenom på bilar utan man fortfarande kör med analoga visare, drivna numera av servomotorer fast indatat numer är heldigitalt??  samma sak - siffror måste tolkas och 'översättas' i hjärnan medans en visare med en viss vinkel och skalstreck/referensmarkörer förstås omedelbart och man har god hum var den visade även om bilden av detta bara skulle visas 1/100-dels sekund ungefär.

ingen gillar en tankmätare som indikeras av 4 lysdioder (lånade en Renault som hade så - jag hatade detta från första sekunden), ingen vill ha en kylvattentemperaturmätare som bara tänds när motorn är för varm - du vill se en analog visare som ställer sig på mitten i skalan efter en studs körning och vet att nu kan man gasa på utan att skada motorn för att den fortfarande är för kall - och det bästa med detta är att man inte behöver titta på dessa direkt - det räcker med att se det från ögonvrån nästan...



 
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 14 februari 2013, 21:11:57 »

Ah, Ok tack XXargs! Jag har fortfarande svårt med enheterna...nu fattar jag vad du menar, och de priserna var ju helt OK också!
Mmm, jag kan också tänka mig då att en analog visare vore det bästa, märkligt att de inte kan göra ngn form av indikator i en lcd eller tom bara med LED som kan visa mkt små trender, sas uppförstorat mätområde, det kunde ju bli en storsäljare...
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 14 februari 2013, 20:53:44 »

[konrad-mätaren] Fortfarande för låg upplösning och för hög lägsta tryck (1 mBar som lägst) - du skall kunna mäta bit under under 0.1 mBar med upplösning nedåt  1/100-del mBar absolutryck med något så när säkerhet! (hög upplösning krävs om man tex. skall kunna se skillnaden på 0.25 mBar eller 0.24 mBar)


Det du skall leta efter för kyljobb är mera sådana här saker (en stulen länk här ifrån forumet)

http://www.ebay.com/itm/DIGITAL-VACUUM-GAUGE-Professional-Series-SUP-VG64-/370349001860?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item563a854c84

bara för att det är för kyljobb så behöver dom inte vara så 'jättebra' där simpla sådana kanske bara har en lysdiodstapel på 5 lysdioder för 125, 250, 500 1000 2000 micron eller när det är LCD-skärm att de stegar i ungefär samma storleksordning - men det viktiga är att de mäter en bra bit under 1 mBar Abs. och den som suger siktar på 500 eller 250 micron stadig vakum när kran till vakumpumpen är stängd.

Skall man kika på hur tryckhöjning sker över tiden för att kolla täthet så är en vakummeter med analog spegelskala oslagbara för att se 'tendenser' och ofta har man klart för sig om rörelsen går fort eller långsamt långt innan visarnålen har rört sig mellan två delstreck på skalan medans en digita dito så står det och fladdrar mellan två värden under lång tid innan det bestämt sig vilket som den stannar på ett tag. 

En bild på hur en sådan analog visare kan se ut är http://www.algonet.se/~toek/LH1.jpg som visar 0.002 mBar absolutryck på backing-vakumpumpen efter en påslagen turbopump till en vakumkammare (jepp - den täcker nästa 7 dekader i omfång - från 1000 mBar till 0.0001 mBar - dock med olika noggranhet och upplösning på skalan och det noggrannaste området är från typ 20 mBar till 0.001 mBar - sedan komprimera skala kraftigt i resp ytterända).

Dessvärre är det nästan omöjligt att få tag på analogt visande vakummätare idag eftersom digitala siffror på led/LCD anses noggrannare...  ...fast det inte är alls så.

 
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 14 februari 2013, 14:57:58 »

Tack för den genomgången! Mmm att bygga en vacuummätare mha en julgranslampa är ju onekligen lockande...
Men kanske det får bli ett senare nöje..

Har hittat en lite billigare vacuum-meter då kanske, inget billigt Kina-skräp iaf:
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/125000-149999/133418-an-01-en-Barometer_GDH12AN.pdf
Den verkar väl OK?
ca 2000:-, men det är ju en investering....
Några bättre förslag?
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 13 februari 2013, 18:58:58 »

Den första är för högvakumindustrin och är lite för bra och för dyr för kyljobb (dock skall sägas att det är liknande, analoga sådana jag har...) - dessutom har dessa inte dom fattningar som passar kylindustrin, utan det blir att snickra eget i så fall, den senare går inte tillräckligt långt ned då den slutar vid 1 torr = 1.33 mBar.

Du vill ha en mätare som går ned till 0.01 mBar eller liknande - dvs 100 micron och lägre med något så när noggranhet.

En pirani-baserad vakumätare (dvs mäter med upphettad tråd, tjockfilm eller termistor) går från 10 - 50 mBar som högst ned till 0.001 mBar ungefär. Sedan finns det andra tekniker som tex. som kapacitiv mätare där dom riktigt bra har ungskontrollerad sensor och 0.05% absolutfel i hela mätområdet 4 dekader där sensordelen kostar typ 70000:- (MKS BARATRON 1200AA-00001RCJ - är förmodligen det mest noggranna sensorn man kan köpa för pengar) eller teknik där man mäter Q-värdet på en kvartskristall (typ en 32768 Hz klockkristall utan kapsel) 

det finns speciella vakummätare avsedda för kylindustrin och det är förmodligen en sådan du skall leta efter - använd ordet 'micron' när du söker då man ofta anger 'micron' som enhet för uppnådd vakum inom kylindustrin (1000 micron = 1.33 mBar)


Vill du bygga något eget med liten budget så hänvisar jag till  http://forum.saabturboclub.com/viewtopic.php?f=18&t=188891&start=360  - har du en multimeter som kan mäta 30 mA med två decimalers upplösning och en strömkälla som ganska noga kan ställas in till 1.2 Volt eller 2 Volt (köp en trimbar linjär regulator och 10-varvs poteniometer för att skruva in rätt spänning - kan drivas med batteri) så har du mycket hemma - Ja, förutom ett varv till biltema för att köpa 34 Volts julgransbelysningsglödlampor, klar epoxy lim, biltemas elektronik-spray (ren isopropanol) för rengöring och något att slipa hål glaset med på lampan samt några konade kopparörbitar att limma in den håltagna lampglaset emot och ansluta mot det man tänker vakumsuga

fördelen med den här typen av DYI-sensorer är att det är ganska enkelt och billigt att göra nya om den man hade går sönder eller blir indränkta med olja och annat

dock - min 'kalibreringstabell'  räcker dock inte lägre ned än 0.13 mBar och tar slut i området då sensorn blir som känsligast och rör sig mest vid förändrad vakum - det är alltså lång kvar innan det slår i 'botten' vilket brukar vara mellan 0.005 mBar till 0.0005 mBar beroende på hur noga och med vilken upplösning man kan mäta strömmen med... - att jag valde spänningsmatning och mäta strömmen med en multimeter beror på att den har den aggressivaste kurvan mätmässigt och betydligt 'skarpare' än konstanttemperaturvarianten som de flesta kommersiella piranin arbetar med - det senare kräver, om man vill ha konstanttemperatur, OP-ampar och lite mer elektronisk 'skrot' och det kanske inte är det första man vill börja med om man inte är elektronik-kunnig.

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 13 februari 2013, 16:38:34 »

Har förstått att detta är en nödvändighet om man vill göra bra kyljobb!
Är detta state of the art:
http://www.directindustry.com/prod/thyracont-vacuum-instruments-gmbh/digital-vacuum-gauges-with-data-logger-s-39352-295724.html
eller billigare från Kina(?):
http://www.ebay.co.uk/itm/Absolute-Vacuum-Meter-Pressure-Measurement-Tester-1-1500mbar-Lutron-VC-9200-/300507766496?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item45f7a89ee0

Eller ska man satsa på något äldre, eller tom gammal analog mätare?
De nya elektroniska känns inte som att de kräver så omfattande kalibrering, men det kanske är tvärtom, att de gamla analoga är stabilare?
Ska knappast använda instrumentet dagligen, snarare vill jag att det kommer att fungera vid sällsynta tillfällen, i många år utan dyr service.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!