Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 14 december 2018, 17:53:11 »

Nu på eftermiddagen fick jag tid till att justera expansionsventilen, skruvade ut den nästan ett helt varv. Syns en tydlig skillnad i grafen efter 14.00. Och jag kollade även hetgstemp och den verkar ha gått ner ca tio grader.
Så frågan är ju pm man skall sänka ytterligare? Och en annan fråga är varför pumpen fungerat bra förut?
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 09 december 2018, 23:12:27 »

Jag får kolla elschemat och se hur fläkten är kopplad, om den kan ha två hastigheter
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 09 december 2018, 22:17:13 »

EcoAir har ju en fläktmotor som kan gå med två hastigheter. Jag har för mig att den körs på högt varvtal under +6 celsius utetemp och lågt varvtal då det är varmare ute.

Ett intressant prov skulle ju kunna vara att värma/kyla utetempgivaren och se om fläktens varvtal verkligen ändras. Eller om fläkten kanske står helt stilla i det ena fallet.
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 09 december 2018, 20:34:22 »

Kapacitansen är ju lite svårare att mäta, men är väl inte så dyr att köpa en helt ny
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 09 december 2018, 10:39:22 »

kolla också fläktens kondensator. om den tappar sin capasitans så blir det sämre effekt på fläkten och därmed kallare köldmedium och då stryper exp.vent via bulben. capacitansen måste vara som märkningen på kondensatorn
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 08 december 2018, 22:43:44 »

Jag får kolla hur bulben är monterad. Förut idag så knackade jag på ventilen för att se om man kunde få den att lossa om den kanske fastnat men jag kunde inte se någon skillnad. Bifogar en graf från i våras då pumpen uppförde sig som den alltid gjort. Efter detta är ingenting rört på pumpen eller installationen
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 08 december 2018, 13:19:12 »

kolla var bulben är monterad. sitter den på undersidan av sugröret så blir den kall fort och stryper tillförseln av köldmedium till förångaren i förtid och kompressorn får dålig kylning. pröva med att montera bulben på topp av sugröret eller/och närmare kompressorn så att köldmediet inte är så kallt när det når bulben och därmed släppa fram mera köldmedium. då skall förhoppningsvis hetgasen sjunka. skada inte bulb eller rör.
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 08 december 2018, 11:17:12 »

Normalt eller inte, men det verkar vara vanligt att EcoAir går med högre hetgastemperatur än de flesta andra värmepumpar (även jämfört med CTC bergvärmepumpar av samma generation). Någon har påstått här på forumet att man skulle kunna påverka detta genom att justera expansionsventilen, men jag har ingen egen kunskap om det.
Hetgastempen borde dock normalt inte ligga mer än 70 celcius över aktuell VPut.
Här är en graf från en EcoAir 105v3.
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 06 december 2018, 15:36:59 »

Är det normalt att den ligger och jobbar med så höga temperaturer?
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 06 december 2018, 14:51:29 »

Den 105v3 som jag har att göra med, stoppar vid 127 celcius hetgastemp.
Men kolla gärna med en annan termometer att den visade hetgastempen verkar stämma någorlunda med verkligheten.
Ett enkelt prov är att någon gång då utetempen är flera plusgrader (helst på sommaren) låta värmepumpen stå avstängd flera timmar och sedan kolla att värdet på hetgastemp stämmer med aktuell utetemp.

Det är inte alltid varmt och torrt runt kompressorn. Det blir ju kallt där - och mycket möjligt också fuktigt - om värmepumpen står stilla långa perioder, t ex när det är varmt och fuktigt väder på hösten, eller när det är som kallast på vintern och den har stängt av pga låg utetemp.
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 05 december 2018, 20:31:39 »

Jag har inte suttit och kollat. Tog kort när den var 123 grader för några dagar sedan men vet inte hur nära den var att stoppa då.
Skrivet av: GabrielH
« skrivet: 05 december 2018, 12:52:16 »

Vad har du för hetgastemp när pumpen stannar?
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 04 december 2018, 23:39:10 »

Fast det är nog inte fukt, det är ju varmt där inne, och aggregatet står under tak. Men jag kan ju flytta någon av mina loggningsgivare så jag får riktiga data. Vilka orsaker ger höga hetgastemp? Jag testade med att öka hastigheten på cirkulationspumpen men det gav bara lägre tempdiff, pumpen gick fortfarande för korta stunder, så jag tror mera att något hänt inne i pumpen. Gasbrist? Expansionsventil? Fyrvägsventil?
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 04 december 2018, 20:35:18 »

Åtminstone EcoAir av generation v3 (tillverkade runt 2006) stoppar helt och hållet när hetgastemperaturen blir för hög, och kräver kvittering innan det går att få igång kompressorn igen.
Det har hänt att hetgastempgivare har gått sönder och gett orimliga mätvärden, troligen pga fukt.  När man byter givare ska man se till att sticka in den nya underifrån i rörstumpen den ska bo i, så att inte kondensvatten kan rinna längs kablarna och bli stående ovanpå givaren. Om det är svårt att få den att sitta kvar kan man kila fast den med koppartrådar (från en bit skalad FK t ex).
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 04 december 2018, 18:31:17 »

Jo pumpen jobbar mot 1,5 kubik acctank så det är stabil temp in till vp tills tanken blivit varm. Runt klockan 12 började vp uppföra sig som förr i tiden ( förra vintern) men nu har den gått tillbaka igen och gör en massa korta värmningar. Acctanken blir aldrig riktigt varm då, pumpen hinner inte värma för det är för många stopp. Själva kompressorn har ett inbyggt överhettningsskyd som inte sätter något larm, det bara stannar kompressorn, det kan vara detta som får kompressorn att stanna men frågan är varför blir kompressorn i så fall så varm???
Skrivet av: GabrielH
« skrivet: 04 december 2018, 13:51:01 »

Bryter kompressorn för hög hetgas bör du ha ett larm som måste kvittera (med reservation om att äldre EcoAir kanske uppför sig annorlunda).

VPin ligger förvånansvärt stabilt. Den borde stiga när kompressorn kör. Kör du mot ack-tankar?

Jag tycker det ser ut som dåligt flöde på cirkulationspumpen så du får ett högt delta, och så stannar värmepumpen för att VPut når sin måltemperatur. Kan ju vara en av anläggningens egna tempgivare som håller på att ge upp. Att bänka sig framför displayen bör ge dig svar på vad som händer.
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 03 december 2018, 21:39:34 »

Jag loggar värmepumpen och den har fått för sig att göra en massa korta stopp hela tiden, men nu på sista kör ingarna uppförde den sig som förr igen. Kan det vara kompressorn som går varm och överhettningsskyddet i kompressorn bryter?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!