Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Nibe F750, golvvärme, ZigBee kabelcentral och trådlösa termostater  (läst 168 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad QNX

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 85
Har precis flyttat in i ett hus där byggentreprenören valt att sätta in följande komponenter:
Nibe F750
2 st Salus KL08RF, dvs kabelcentraler för 8 zoner (en nere och en uppe)
ett antal trådlösa rumstermostater, Salus NTSQ610RF

(Jag bifogar lite bilder till det här inlägget som illustrerar det hela.)

Jag har givetvis läst och följt den fina optimeringsguiden.

Ändå har jag svårt att förstå hur det hela är tänkt att fungera ihop, anno 2021?

En FVP som F750 styrs väl av kurvan och den beror i mitt fall enbart på utetemperaturen (har ingen innegivare installerad). De trådlösa rumstermostaterna påverkar sina respektive golvvärmeslingor, men vad kan de egentligen göra om samtliga slingor får exakt samma temperatur på inkommande (värmepumpens bör-värde)? Och känns inte det lite konstigt att Nibe inte har någon aning om vad mina respektive rumstermostater har för inställning? Vore inte det bra för VP att känna till, så den kan anpassa sitt bör-värde därefter, istället för att bara gå på utetemperaturen?

Och slutligen: mina kabelcentraler är installerade i så kallat offline-läge, där ZigBee-nätverket inte exponeras mot internet. Det finns en gateway att köpa till från tillverkaren som gör att jag då kan se värdet och styra alla termostater via deras app (och därmed antagligen få ut det till IFTTT och även Nibe Uplink). Men finns det någon vits med det?

För att summera: jag kommer från hus med äldre uppvärmingslösningar och försöker nu förstå hur de här komponenterna är tänkta att samspela i ett modernt system?
50-talshus med direktverkande el

Inloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 25982
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
Det viktigaste är att ställa in rätt kurva på värmepumpen med termostaterna i fullt öppet läge.
Sen kan du använda termostaterna för att tillfälligt begränsa flödet i de rum som du t ex sover i eller som kanske är utsatt för direkt solinstrålning?
Men grundstyrnigen av temperaturen i huset gör man på värmepumpen.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Inloggad HBerggren

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Västra Götaland
 • Antal inlägg: 1281
En mulen dag är blir det bäst verkningsgrad genom att låta lägsta möjliga framledningstemperatur (från värmekurva) bli jämt fördelad över alla rum - det optimala sättet att värma upp.
Så alla termostater öppna för varje slinga (när solen inte ligger på och stryper enstaka rum). Så det normala är att är vid rumstermostater kallar på värme/är öppna. För att det ska fungera ska alla slingor ska vara instrypta så värmen är jämt fördelad över alla rum.

Behöver man sänka temperaturen så gör man det med värmekurvan. Vill man göra det på distans gör man det med värmepumpen uppkopplad. Skulle man göra det med uppkopplade termostater så stör man värmepumpens funktion och den riskerar larma.
Vad smartfunktionerna ska tillföra mer än kompensera dålig injustering vet jag inte.
185 m2 med krypgrund. Radiatorer, golvvärme. Väntar på 410P -01 ska avlida. Dockad med F2025-10 via ERS-56 300 CU Sol. Värmebaronen K2 6 m2 solfångare. Kulvert till garage. 3x shuntgrupper och värmekurvor. Egen styrning.

Utloggad QNX

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 85
Tack för era svar, då ska jag försöka trimma in det.

Var goda se min bild nr 2 i första inlägget. Hur vet jag om ställdonen är NC eller NO? De är nedtryckta som det ser ut, men innebär det att de är stängda (inget flöde) eller öppna (fullt flöde)?

Jag måste säga att jag förstår inte heller vitsen med separata termostater som styr respektive slinga (har 3 på övre plan och 11 nere). I teorin skulle jag kanske vilja ha (nu hittar jag på) 24 grader i badrummen, 21 i huset och 19 i sovrummen. Det hade gått för sovrummen och badrummen hålls stängda mestadels. Men om jag väljer korrekt kurva på VPn så kommer jag på sommaren aldrig att ha något värmebehov, pumpen trycker ut sin min-värde (20° C) till alla slingor och jag kan glömma mina varma badrumsgolv. För att det ska gå hade jag behöv välja en overkill-kruva (som trycker ut kanske 25-26 året om för att uppnå 24 i badrummen), och därefter justera med övriga termostater/ställdon. Men då får jag en katastrofal COP på pumpen… Eller resonerar jag fel? Går det på nåt magiskt sätt? Det är inte så att F750 har olika "utgångar" och vi hade kunnat koppla badrumsslingorna separat?
50-talshus med direktverkande el

Inloggad HBerggren

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Västra Götaland
 • Antal inlägg: 1281
Tycker också de ser nertryckta ut. De bör vara NC som de flesta andra och stänger slingan om man "drar ur sladden".

COP är hög och ingen fara, men livet som värmepump blir inte roligt, hade den kunnat ha avgiven effekt 300 W så hade det fungerat bra. Problemet är att de flesta pumpar har inget vatten att arbeta med, så det blir mycket start och stopp för bara badrumsvärmen.

Sätter du alla termostater på det du vill ha i rummet, + 0.5-1 grad så de inte stänger i onödan så får du det du vill ha i badrummet. Värmepumpen behöver du sätta minsta framledning 26 eller vad du vill ha. Höj stopp av värme till max.
Branchstandard är "det går inte" och du måste ha elpatron i golvvärmefördelaren för sommarvarma badrumsgolv.

Så det går med det du har, bara om du ser till att kompressorn inte går för ofta. Ställdon på badrummet bör du kunna koppla los och skruva bort så slingan alltid är öppen. Om det finns bypass någonstans så kan du stänga den om du har tagit bort ställdon på badrum.
185 m2 med krypgrund. Radiatorer, golvvärme. Väntar på 410P -01 ska avlida. Dockad med F2025-10 via ERS-56 300 CU Sol. Värmebaronen K2 6 m2 solfångare. Kulvert till garage. 3x shuntgrupper och värmekurvor. Egen styrning.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?