Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: jp1907
« skrivet: 26 februari 2007, 16:57:00 »

Hej igen,

Nu på fredag kommer en servicefirma och sätter in ett nytt prom som skall prioritera vv så får vi se hur det går. Jag skall rapportera om det.
Fick en mycket intressant synpunkt inför det besöket. Man sa att fas 1 i pannan (L1) måste vara samma som värmepumpen är kopplade till. Det var något jag inte visste om. Så det fick jag genast ändra, (låg på fas 3). Undrar om det är något man borde vetat om från början, isåfall skall elektrikern få sig en omgång för nu fungerar systemet som helhet mycket bättre än innan jag skiftade faser.
Det är tydligen så att effektsteg 1,5kw och 3kw skall ligga på fas 1 för att belasta mer jämt och det är stor skillnad nu. Troligtvis var det det som var mitt ursprungliga problem när jag startade denna tråd.

kommentar...........

JP
Skrivet av: bgn
« skrivet: 03 januari 2007, 12:47:19 »

Hallå JP,

Hur gick det, fick du nån styrning på problemet?
Skrivet av: jp1907
« skrivet: 22 december 2006, 11:54:18 »

Hej,
Jag kollade igen med servicefirman. Jo det skall finnas ett PROM som prioriterar varmvatten. Som han förstod principen så ströps sjunten för att kunna så att säga få bättre effekt till vv produktion. Det är  vi kall väderlek vv produktionen är ett problem och stryper man möjligheten för radioatorkretsen att ta vv från pannans övre del så borde ju möjligheten att få ut mer vv öka. Om detta sedan är ett bra tillvägagångssätt kan man ju fråga sig. Åter till PROM frågan. Servicefirman pratade med (har för mig han hette Johan) på KCC och han sa att det var inget man standarmässigt bytte utan bara för kunder som tyckte sig ha stora problem me dproduktion av vv. Dettavar också något som Ahlsell stod för så det innebär ingen kostnad för oss som kunder. Allt enligt Electrolux service i Örebro.
Problemet med sommarvärmeläget och avstängning av cp var inget man i Örebro hade fått in några frågor om??

Trevlig helg på Er alla och sitt inte för länge framför pannan.

mvh "sjunten" Pettersson
Skrivet av: Kaj
« skrivet: 22 december 2006, 10:32:32 »

Hej bgn,

Ja något verkar skumt. Min elektriker kollade om allting när vi installerade pumpen. Utedelen ligger på en helt egen fas förutom belysning i källare. När jag upptäckte problemet så gav elpatronen 4,5kw. Inget annat i huset förutom vanlig belysning var på. I och med att utedelen för stunden gav ifrån sig väldigt lite vv, (borde varit på för fullt då innetemp, tanktemp var väldigt låg). Allt sånt som av erfarenhet borde göra att pumpen jobbade för högtryck. Jag provade då att slå av pumpen och sedan sätta på den igen. Genast gick Amperen ned till 12A. Och då pinnande elpatronen genast upp i 9kw. Min slutsats något fel på pumpen. Tror du den (utedelen) kan "hänga sig" på något vis så denna fenomen uppstår.
Hej Alla!
Om tanktemperaturen är låg vid utetemperaturer under 0°C tar radiatorerna varmt vatten från övre delen, elpanna i menyn. Därmed sjunker temperaturen upptill i tanken, varvid elpatronerna går in på max, 9kW eller 3kW per fas, eftersom elpannan använder alla tre faserna. 3kw = 3000 / 230 = 13A. Då har jag använt standardiserad spänning, 230V. Elpatronerna är resistiva, varför man inte behöver ta hänsyn till någon effektfaktor.

Om VP:n drar ca 13 A och elpatronerna 13A får du en total förbrukning på 26A på ena fasen  under större delen av uppvärmningstiden. Vartefter vattnet i den övre delen av tanken, elpanna i menyn, värms upp stegar elpatronerna ner medan VP:n fortfarande kämpar med den nedre delen av tankens temperatur. Dvs, drar 12 - 13A.

Här ser man nackdelen med att utedelen är enfas. Hade den också varit trefas hade varje fas belastats med 13 + 13 / 3 = 17A. Med dagens enfaslösning för utedelen får vi istället två faser för elpannan med en förbrukning på 13A per fas och den tredje fasen på 13 + 13 = 26A. Utöver denna belastning kommer resten av husets strömförbrukare, som kyl och frys, spis, hemelektronik, lampor etc. Och på menyn ser man den mest belastade fasen. Det är tur att det finns effektvakt på elpannan.

Med en trefaslösning för utedelen var det kanske mer komplicerat och därmed dyrare att styra kompressorn. Men det hade kanske gett oss lite mindre strömförbrukningsproblem förutsatt att man hade en huvudsäkring på min 20A.

GOD JUL alla på forumet!
[Kaj]
Skrivet av: Bullo
« skrivet: 21 december 2006, 09:15:19 »

jp,

vi frågade vår electrolux service och han sa att det inte fanns något prom för prioritering av vv produktion. Konstigt att man får olika svar. Denna uppgift fick vi ifrån vår installatör redan i somras men när vi frågade service så sa dom att det inte fanns. Men det kanske har dykt upp nu. Ska ringa till service och kolla om omprogrameringen av "sommarvärme" kommer snart.

HA en trevlig jul alla Co2:are.
Eva
Skrivet av: bgn
« skrivet: 21 december 2006, 08:55:22 »

Hallå,

Eftersom du får upp pannan i 9kW då du slår av VP och på igen så bör det rimligen vara fasen där VP ligger som är mest belastad. Har du provat att slå av strömmen till pannan och på igen (gör det när VP står stilla) - bara för att pannan skall kunna identifiera vilken fas VP ligger på (som jag sa tidigare har jag sett att min pannan kör någon form av faskontroll vid uppstart)? OBS! inte VP utan pannan.

Intressant det där med VP produktion. Undrar hur man har tänkt där. De fall som uppstår, åtminstone baserat på de som vi diskuterat här, är att temperaturen i nedre delen av pannan blir låg då värmebehovet överstiger VPs kapacitet (vilket ju är väntat). Sedan blir elpatronen begränsad av att man på morgonen kör en massa andra apparater (tex motorvärmare) så att temperaturen i elpannan sjunker snabbt. Att i det här läget stänga shunten gör ju att pannan värms upp snabbare igen för ny tappning, men medför knappast att man kan fortsätta duscha varmt...då lär mer effekt behövas.

Undrar när det kommer ett nytt PROM där de fixat sommarläge.
Skrivet av: jp1907
« skrivet: 20 december 2006, 18:12:58 »

Hej igen,
Har idag pratat med servicefirman för Co2 i Örebro. (mycket tillmötesgående förresten) om detta. Han trodde att moderkortet var inställt så att den kände av olika olika faser vid de olika stegsekvenserna för elpatronen. Alltså inte bara belastningen på högst belastade fas. Detta skulle innebära att inte bara belastningen på fasen där jag har utedelen ligger påverkar elpatronens beteende. Kan tyckas självklart då elpatronen ju har tillgång till tre faser :-) Detta stödjer också din teori om att elpatronen är boven i kombination med vp'n.
Diskussionen med electrolux service ledde till en annan för mig mycket intressant nyhet. För kunder som anser sig ha störst problem med för lite varmvatten så finns ett nytt prom att sätta in som prioriterar varmvattenproduktionen. Den gör det tydligen genom att automatiskt strypa på sjunten till radiatorkretsen vid vv tappning. Om detta är en bra lösning vet jag ej. Idag leker jag själv sjunt när någon skall bada genom att sänka börvärdet på innetempen så att det blir mer kvar för att göra varmvatten.

//Jimmy
Skrivet av: bgn
« skrivet: 20 december 2006, 08:33:39 »

Hallå,

Det är svårt att dra någon slutsats av det du skriver om VPn. Var detta en bestående iaktagelse avseende värme från VP eller var det i samband med avfrostning, eller i perioden därefter (under vilken VP successivt ökar temp igen)?

Jag har mycket svårt att tro att VPn ligger på 25A, eftersom den skall vara avsäkrad på 13A eller 16A. Om det inte ligger något annat på den fasen så måste det vara elpatronen som kliver in och dominerar matchen.

Har du provat att fimpa strömmen till pannan och VP och sedan slå på först VP och sedan pannan? I uppstartsskedet kollar pannan vilken fas VP ligger på för att kunna optimera stegsekvensen för elpatronen.

Nu har jag ingen koll på hur sekvenserna för elpatronen ser ut (dvs vilka faser som belastas med hur mycket ström) i de olika effektstegen. Men det förefaller helt klart att om det blivit något knas i stegsekvensen så kommer du att få en ordentligt skev belastning.
Skrivet av: jp1907
« skrivet: 19 december 2006, 17:53:45 »

Hej bgn,

Ja något verkar skumt. Min elektriker kollade om allting när vi installerade pumpen. Utedelen ligger på en helt egen fas förutom belysning i källare. När jag upptäckte problemet så gav elpatronen 4,5kw. Inget annat i huset förutom vanlig belysning var på. I och med att utedelen för stunden gav ifrån sig väldigt lite vv, (borde varit på för fullt då innetemp, tanktemp var väldigt låg). Allt sånt som av erfarenhet borde göra att pumpen jobbade för högtryck. Jag provade då att slå av pumpen och sedan sätta på den igen. Genast gick Amperen ned till 12A. Och då pinnande elpatronen genast upp i 9kw. Min slutsats något fel på pumpen. Tror du den (utedelen) kan "hänga sig" på något vis så denna fenomen uppstår.
Skrivet av: bgn
« skrivet: 19 december 2006, 13:36:40 »

Hallå,

VPn drar normalt runt ca 10A (give or take a few, beroende på utetemp) i normalläge och ligger runt 12-13A i 65 graders läget.

Om du stänger av VPn så händer 2 saker, dels varvar den upp långsamt och då går det givetvis inte lika mycket el under en period och dels går den över i normalläge - vilket i sig innebär något lägre strömförbrukning.

Om du då antar att du använder resterande 12A i 3 faser (25-13) så borde elpatronen kunna ge ca 12*230*3=8,3kW (och eftersom det är 3fas så blir det ju egentligen lite till, vill jag minas). Så om du är uppe på 25A redan vid 4,5kW så gissar jag att antingen har du någon annan stor förbrukare eller så är detekteringen av effektstegen i pannan inte korrekt (tex om du inte hade VPn inkopplad då strömmen till pannan kopplades på). Om jag inte missförstått det hela så är det första som sker en detektering av vilken fas som VPn ligger på, så att pannan vet vilka faser man skall belasta hårdare.

Du kan ju alltid prova att bryta strömmen till VP och pannan och sedan koppla på VP och pannan igen och se om det blir bättre. Annars verkar det vara nåt skumt.
Skrivet av: Patrik72
« skrivet: 19 december 2006, 09:39:15 »

Ok!
Ett par frågor till:

Har du fördröjd el inkopplad?
Det stod ingenting om aktiv strömbegränsning på huvudmenyn?
När du har startat utedelen igen,funkar det lång tid eller kommer felet igen efter ett tag?
Är din utedel uppgraderad med den nya utegivaren?

Patrik
Skrivet av: jp1907
« skrivet: 18 december 2006, 22:05:42 »

Ok, ett tillägg. Gäller en Sanyo Co2. Ja manöverpanelen visar hårdat belastade fasen. Men då jag inte har ngt annat på den fasen i princip så kan jag säga att felet ligger i vp'n. Elpatronen gick på 4,5kw och panelen visade max 25A. När jag slog av pumpen för att sedan slå på den igen visade panelen 13A. Då kunde elpatronen direkt gå upp och arbeta på 9kw vilket behövdes då det fanns mycket att ta igen
Skrivet av: ace
« skrivet: 18 december 2006, 21:39:39 »

stämmer om det är en CO2 !
blev bara förvånad över att han skrev utedelen specifikt.
tänkte att det ev var en gammal model. därav frågan
Mvh: ACE.
Skrivet av: Patrik72
« skrivet: 18 december 2006, 21:15:01 »

Om Jimmy inte har elmätare(separat )till utedelen kan han bara se hårdast belastade fas i huset på manöverpanelen om jag inte är helt ute o cyklar,så stöttar elpatronen (pga kallt vv) så syns det som ampere i manövern.

Det gäller nog en co2 pump då jag tror att Sanyo  bara har den som lv pump.
Skrivet av: ace
« skrivet: 18 december 2006, 21:05:43 »

stöttar elpatronen???
det var ju utedelen som drog "amp". där har du väl inte elpatronen ??
vad är det för pump mm??
Skrivet av: Patrik72
« skrivet: 18 december 2006, 20:58:42 »

stöttar elpatronen???
Skrivet av: Patrik72
« skrivet: 18 december 2006, 20:56:38 »

Vad är "en massa ampere"

Att den sjunker när du bryter strömmen beror kanske på att den hamnar på en annan plats i reglerprogrammet.


Patrik
Skrivet av: jp1907
« skrivet: 18 december 2006, 20:28:37 »

Hej,
Vid ett par tillfällen har jag på grund av väldigt dålig vv produktion blivit varse om att vp'n (utedelen) tar en massa Ampere. Om jag på manöverpanelen stänger av vp'n och sedan slår igång den igen så sjunker Amperen på manöverpanelen. Bara källarlampor i övrigt på den fasen så annat kan man utesluta. Någon som har en fundering? Är det något man måste söka för eller? Kan det kanske vara någon som råkat ut för liknande problem?

//Jimmy

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!