Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Olle61
« skrivet: 14 januari 2013, 09:31:36 »

Det är ju enrörssystem så enskilda radiatorer kan nog inte ställa till problem. Risken finns om man har en slinga för garage och förråd och raddarna där är avstängda, då kan det bli "kortslutning"
Undrar om termometrarna stämmer nu? I så fall kan du nog sänka farten på kalla cirkulationspumpen ett steg, 1,7°C delta är lite lågt.
Inställningen för elpatron är bara tidsfördröjning 10-120 minuter, en liten trimpot innanför frontplåten.
En annan sak man kan tänka sig är att koppla ur en fas till elpatronen, då värmer den med mindre effekt och förhoppningsvis hinner styrningen slå av elpatronen innan även kompressorn stannar.
Annars låter det ju bra att VP klarar huset utan elpatron vid -10 °C  :) Kompressorn kan gå mycket och mår bättre av det än många start-stopp. Om kompressorn själv klarar husets behov skall inte elpatronen slå till.
Var bor du? Här har vi inte -10 °C (Småland)
Har du någon uppgift på hur mycket el som förbrukats av tidigare ägaren av huset?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 januari 2013, 20:26:49 »

Någon bypass vid pumpen verkar inte finnas så fel flöde i den kan det alltså inte vara frågan om.

Det kan vara så att tillsatspatronen kopplas in för tidigt innan pumpen har hunnit nå börvärdet alternativt inte kopplas ur tillräckligt snabbt men frågan är hur man ställer in driftparametrar på en sådan gammal pump.

Mät temperaturerna på varma sidan också. Är flödena till radiatorerna injusterade så att det inte finns några radiatorer som vattnet passerar utan att kylas av? Finns det sådana kan de fungera som en bypassledning och ställa till med problem.   
Skrivet av: Nixe
« skrivet: 13 januari 2013, 18:42:36 »

Jag tror inte tempraturmätningen speglar verkligheten för jag har stäng av elpatronen helt (säkringen). kompressorn står och snurrar nästan hela tiden (-10 ute) och märker ingen skillnad på inomhus värmen, det måste spara pengar än att den ska starta och stoppa starta och stoppa finns ingen mjukstart direkt heller :) och även använda en heldel patron.

Huset ligger i ett platt område med en nedlagd gruva under :)

tack olle61 ska ta och mäta för säkerhets skull!

Bifogar lite bilder på anläggningen.
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 11 januari 2013, 18:40:10 »

Hur är det med ut tempmätaren om kanske den har fått fnatt?

I manualen finns en tabell med den resistans givarna har vid olika temperaturer. Om du har ett mätinstrument kan du kolla resistansen i utegivaren och jämföra med den verkliga utetempen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 januari 2013, 15:54:53 »

Jag reagerar på att det är så hög KBin trots att det bara är 83 meter aktivt borrhål. Det måste vara ett superborrhål eller en pump som inte går bra. Det faktum att det är så liten köldbärardifferens kan betyda att pumpen inte fungerar som den ska göra men det kan också vara så att temperaturmätningen inte ger rätt värden. Det krävs bra kontakt mellan givarna och de man mäter och ordentligt med isolering över givaren. Var ligger huset? Är det kuperad eller sluttande terräng eller ligger huset i ett platt område?

I ett hus på 159 m2 ska, som redan har påpekats, en pump på 5 kW gå dygnet runt en stor del av vintern. I slutet av 90-talet dimensionerade man vanligen för runt 50 % effekttäckning.

Förmodligen finns det en bypassledning på pumpen. Den sitter i så fall ovanför pumpen till vänster och går mellan in- och utlopp till pumpen. Den skall säkerställa att det är cirkulation på radiatorvattnet när pumpen gör varmvatten. Det röret skall ha samma temperatur som returledningen när pumpen går. Kontrollera att det är så om det finns en bypassledning.
Skrivet av: Nixe
« skrivet: 11 januari 2013, 14:15:04 »

Okej jag ska testa att slå av säkringen till el patronen och kika hur pumpen beter sig. hög retur larmar ibland men oftast när det är kallare ute.
Hur är det med ut tempmätaren om kanske den har fått fnatt? För pumpen arbetar med den och retur värmen eller hur? nu är det 1,8 in och 0,8 ut men jag litar inte helt på dom värde för jag satte mätarna utanför röret så gott jag kunde ev om man skulle ha köpt mätare med en liten metallslinga som man kunde snurra runt rören för bättre kontakt. 

Ang brine De skulle behöva fyllas en liten skvätt förra ägaren har gjort ett märke vart den stog 2005 och den har sjunkit max 1dl. Jag bytte hastighet igår kväll så det kanske tar ett litet tag innan de visar resultat?
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 11 januari 2013, 11:56:32 »

Finns det brine nog i slingan?
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 11 januari 2013, 11:25:55 »

Om elpatron går utan kompressorn också går så är det något fel. Finns det inga larm? Vid "hög retur" blir det nog så.
Jag skulle testa att slå från automatsäkringen till elpatronen och se hur det går utan. Blir det kallt inne så dra på max på ratten och försök få kompressorn att gå konstant.

När man ökar farten på cirkulationspumpen på kalla sidan minskar ju temperaturskillnaden... Dina mätningar är fel på något sätt...
Skrivet av: Nixe
« skrivet: 11 januari 2013, 09:09:13 »

jag tycker att elpatronen går igång ganska ofta utan att själva kompressorn går. jag ökade cirkpumpen till högsta på kalla sidan igår och då har det varit större skillnad på värdena 2,5 in och 0,5 ut, Själva mätarna har jag satt utan på rören och och tejpat isolering utanför. Men vad kan de vara för fel på patronen slår igång innan kompressorn går? tycker ni att jag ska rensa filtren på både kalla och varma sidan? På kalla sidan så sitter det bara en kran innan filtret ganska dumt gjort tycker jag! Men hur lätt är det och lufta slingan efter rengöring?

Jag kan även säga att kompressorn har aldrig gått hela tiden när det är kallt ute bara en massa start och stopp som kostar väldigt mycket på en gammal panna!

 tack för alla svar!
Skrivet av: Fattiglapp
« skrivet: 10 januari 2013, 21:19:23 »

Att bara ta 0,4 °C utifrån att jobba med måste väl ändå vara fel?

Testa båda termometrarna i ett glas vatten eller något, eller byt plats på dem och se om de fortfarande uppvisar samma delta.

Vad kan vara fel annars? Något täppt filter kanske... Sc:,h
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 10 januari 2013, 20:58:05 »

Innan elpatron går in så skall VP gå konstant och den skall också gå konstant efter elpatronen slått från. Om elpatronen värmer radiatorvattnet så mycket att kompressorn stannar är det fel. När det är riktigt kallt ute skall kompressorn gå 24 timmar per dygn.
Standardfrågan är ju om det går att komplettera med markslinga (ytjord) för att stötta det grunda borrhålet.
VBX kan ju vara bra, likaså att byta radiatorer. Jag har gjort detta i vårt ettrörssystem, det gick bra. Jag chansade lite utan vetenskap och satte dit så stora raddar som det gick dubbelpanel "22or" Att göra om till tvårör är nog väldigt mycket jobb.
Tänker du jobba själv eller låta en rörfirma göra det? Du kan ju ta jobbet med ROT avdrag om en firma ska göra det.
Skrivet av: Bölemannen
« skrivet: 10 januari 2013, 20:31:04 »

"Nu ligger dom på in 2,9grader och ut 2,5 och -3 ute då har pumpen arbetat ett tag utan elpatron. Men jag märker så fort det blir lite kallare så är inte elpatronen blyg för att arbeta"!

Bara 0,4 graders skillnad efter att vp:n gått ett tag? Vad betyder ett tag, för ett sådant delta på kb:n är ingenting om det inte är tempmätarna som behöver justeras.
Skrivet av: Nixe
« skrivet: 10 januari 2013, 16:48:06 »

har även registrerat mig ! :P

Jag har kollar på ritningar på huset och kommit fram till att jag 1 rör system alla element på nedre våningen är serie kopplade och lika så på övervåningen.Det har stor betydelse när man väljer radiatorer eller?

Hur mycket jobb är det att bygga om till 2rör?
Skrivet av: Mer Värme
« skrivet: 10 januari 2013, 16:42:55 »

Radiatorerna  beräknas efter den effekt rummet behöver vid årets kallaste dag
optimalt med radiatorer är att klara det med framlednings temp runt 42-44°

http://www.varmepumpsforum.com/faq/index.php?sid=516&lang=sv&action=artikel&cat=7&id=36&artlang=sv

http://www.purmo.com/se/produkter/panelradiatorer/purmo-compact.htm#tekniska-data
Skrivet av: Matte___
« skrivet: 10 januari 2013, 15:51:01 »

hej anders.

Vilka radiatorer skulle du rekommendera? i köket och allrummet tror jag det skulle göra mest nytta för där sitter det 2st som är 1,60 långa.Jag vet inte exakt hur mycket jag ventilerar jag har ett spjäll på käkskåpan där man ställer varvtalet uppe på taket. Jag läste manualen för den nyss och insåg varför det var 2st spjäll :) men den har nästan alltid stått i nedersta läget så länge jag har bott här undantag när man lagar mat så öppnas båda på max.
Tror du att jag får någon nytta av att installera en frånluftmodul eller är min pump för liten för att vinna nått de? 
I tvättstugan/grovingången sitter det redan ett element uppe, är inte  Aerotemper och liknanden för källare/garage eller är jag ute och cyklar?!:)
Skrivet av: Churchill
« skrivet: 10 januari 2013, 12:43:48 »

Om du kan
Aerotemper i tvättstugan och kanske någonstans till i huset.
Lägre värmebärartemp ger högre effekt på pumpen.
Skrivet av: Mer Värme
« skrivet: 10 januari 2013, 11:26:55 »

Hej Mattias
JA, byt ut några radiatorer som du överdimentionerar ordentligt ju fler desto bättre
så  kan du köra med lägre temp på radiatorerna
pumpen ger ju högre effekt ju lägre temp den jobbar i mot.

Ventilerar du enligt byggnorm nu?, då klarar du nog att ha ett bra innomhus klimat
även om du sänker fläkthastigheten lite.

             Anders
Skrivet av: Matte___
« skrivet: 10 januari 2013, 10:48:25 »

Hejsan

Jag har nyligen köpt ett hus och det här är första vinter jag bor i det . Min uppvärming är bergvärme 85m borrat med 3meter foderrör. Grundvattnet ligger på 1,5m så jag har 83,5m aktivt och så sitter det en IVT Greenline 5kw anläggningen gjordes -98 och på den tiden gjorde man anläggningen efter lite annat tänkt än idag! :) Uppvärmd yta är 159 kvadrat delat på 2 våningar.
Jag har kopplat på digitalamätare på in och utgående rör (köldbärrare) bara för att få ett ungefärliga grader.

Nu ligger dom på in 2,9grader och ut 2,5 och -3 ute då har pumpen arbetat ett tag utan elpatron. Men jag märker så fort det blir lite kallare så är inte elpatronen blyg för att arbeta!
Vp larmar för hög retur några enstaka gånger speciellt när det är kallt ut -15 och kallare. Elementerna och varma men det håller endå bara 18,5-19grader inne. 

Mina tankar har varit att installera en frånluftmodul (vbx) för att ta vara på min ventilationsluft som jag bara blåser ut. Men jag vet inte riktigt om det skulle göra någon nytta på den pumpen jag har nu. Eller om jag måste byta ut hela pumpen och samtidigt installera en vbx och behålla borrat men jag är inte så insatt så jag uppskattar era åsikter och ideer!

Jag har också tänkt om jag skulle byta ut alla/några st element på nedrevåningen för att få bättre värmespridning och på så sätt vrida ner pumpen lite i effekt, men hur pass mycket effektivare är dom nya mot dom gamla? Huset är byggt 1981 och med största sannolikhet är det orginal elementen kvar!

Är enormt tacksam för svar!

mvh mattias

 

 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!