Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 04 juli 2016, 11:49:57 »

Men undrar om man inte i yrkesverksamhet är krav på att köldmedel oavsett typ skall sugas ut med köldmediepump och till slasktub för destruktion då det betraktas som riskavfall, precis som oljor etc.

det är mycket annat som betraktas på samma sätt även om det upplevs som 'harmlöst' som tvättvätskor, förorenad isopropanol etc.



 
Skrivet av: mrplumber
« skrivet: 03 juli 2016, 19:34:38 »

Ok. Har inte hittat några formella krav ang återvinning av gammal R290. Men jag tittade i säkerhetsdatabladet från AGA, och där står  under 13.1 Avfallsbehandlingsmetoder: Kan släppas ut i luft på väl ventilerad plats.
Så det ska ju vara ok att bara släppa ut då.
Anledningen till att jag undrade var att jag har börjat jobba lite med frånluftsvärmepumpar som ju ofta innehåller R290. Har ju mest grejat med luft/vatten och bergvärme tidigare.

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 02 juli 2016, 12:00:22 »

Formellt som yrkesutövare skall det troligen lämnas tillbaka som riskavfall som all annan köldmedie oljor etc. för destruktion eller upparbetning till renad ny produkt.
(det är en av orsakerna varför köldmedie som R134a avsedd för kylmaskiner inte får användas i sprayförpackningar som tex frysspray, drivgas eller tryckluft på burk då de inte har tillräcklig hög renhet och därmed hygienisk risk  då köldmedie för kylmaskiner kan innehålla spår av föroreningar från brända motorlindningar, oljor etc. andra  otrevliga ämnen även om det handlar om delar av ppm-nivå. Det som stoppas in i sprayburkar som drivgas för att säljas i konsument-led måste vara 'virgin' R134a och det kan inte garanteras om man köper köldmedier för kylmaskiner).


Det farligaste är nog om det finns spår av gammal HCF (och CFC)-köldmedie kvar i gasen sedan tidigare ev. fyllning med HCF/CFC i maskinen, det är alltid lite kvar i oljan hur noga man än vakumpumpar och hamnar sedan i köldmediet - att fackla av i brännare (som privatperson då, ej som yrkesman då de har sina regler att följa) kan man nog göra om man vet att innehållet av tex HCF-gaser är på knappt spårbar nivå,  men helst inte under köttbitarna... och stå heller inte i avgasplymen från brännaren och andas in det oavsett...

HCF som bränns med eller utan hjälpämnen (som gasol eller bensin) genererar förutom fluor-väte även fluorkarbonyl (precis som CFC genererar klorkarbonyl - känd som fosgen under första världskriget) när det förbränns med underskott av syre som typisk oljebrand med synligt gul lysande låga och i svårare luftunderskottsfall med svart oljerök - kort sagt förbränns det på sådant sätt att det finns märkbara halter av kolmonoxid i avgaserna så finns den andra 'skiten' också närvarande i avgaserna...

Tidigare har fluorväte varit i fokus när man pratat om köldmedie med fluorinnehåll och i bilar - men med HFO1234yf har det visat sig att fluorkarbonylen är ett större bekymmer än fluor-vätet vid en brand (även om det senare tom. gav vita etsade rutor i ett brandtest och basunerades ut högljudd som argument mot HFO1234yf) då halterna av bildade fluorkarbonylerna har varit 10 ggr högre än bildade fluorvätet i rökgaserna, som är på livsfarlig nivå redan inom minuter andningstid av dito även med luft utblandade rökgaser - detta har gjort att utblandningsbehovet med luft av brandröken helt plötsligt har blivit mycket större för en viss överlevnadsnivå av tex. fastklämda passagerare och förare i bilen som inte kan komma undan brandröksgaserna efter en krock...



 

Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 01 juli 2016, 08:41:09 »

Just oljeresterna är nog inget nämnvärt problem i grillningssammanhang, det brukar ju användas ren mineralolja i samband med R290, och den utgörs av samma slags tyngre kolväten som det ändå alltid finns spår av i billig gasol som är avsedd som bränsle. Däremot kanske man ska se upp med eventuell fluorescerande läcksökningsfärg som kan följa med kylmediet.
Oljerester brukar kolgrillare få stå ut med ändå - dels i form av tändvätska och dels bindemedel i briketter.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 juli 2016, 08:03:00 »

Att grilla med det kanske jag inte skulle göra, kanske finns lite oljerester och sånt som man inte vill ha i maten?
Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 30 juni 2016, 22:17:02 »

Bunsenbrännare med 1/4"-anslutning, sen fackla av gasen?  tOOmten

Nu jobbar jag inte professionellt med kyla, men brukar bara släppa ut i atmosfären.
Har en lång slang för ändamålet så man slipper att propan ansamlas i t.ex. en källare.
Skrivet av: mrplumber
« skrivet: 30 juni 2016, 19:03:48 »

Hej!
Ni som jobbar mycket med R290/Propan. Var brukar ni göra av gammalt köldmedium? Tar ni hem det till grillen? Eller är det ok att bara släppa ut? Det är ju ingen F-gas.


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!