Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 21 januari 2013, 22:04:31 »

Fungerar allt som det ska är trycket konstant efter det att man har fyllt på vatten i radiatorsystemet (förutsätter att vattentemperaturen inte ändras alltför mycket, vattnets volym ändras ju med temperaturen). Det är normalt att trycket sjunker något efter det att man har fyllt på vatten men då sker ändringen rätt snabbt, på några sekunder. Anledningen är att luften i expansionskärlet komprimeras när man fyller på vatten och då stiger temperaturen. Sen när luften kyls av sjunker trycket något. Men det verkar inte vara det som det handlar om i det här fallet. Jag har ingen teori om vad det kan vara för fel.

Att returtemperaturen inte går upp och framledningen är väldigt varm måste bero på lågt värmebärarflöde. Snurrar värmebärarpumpen är det troligen filtret som är tilltäppt.

Din teori om köldbäraren verkar rimlig. Sitter expansionskärlet på pumpens trycksida och det bara är ett svagt övertryck där gentemot atmosfärtrycket är det lätt hänt att det blir undertryck på sugsidan. Det krävs några tiondels bar tryckuppsättning över pumpen för att driva runt köldbäraren.
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 21 januari 2013, 20:04:32 »

Men om det är en läckande påfyllnadsventil; Varför sjunker då trycket efter att jag fyller på till över 1,6 bar? Om pumpen enbart är till för cirkulation skall väl trycket hållas om jag pressar upp det. Eller skulle det då vara att jag pressar ut varmvatten ut i kallvattensystemet?.

Men då undrar jag fortfarande varför det är just 1,6 bar det alltid stannar på? Vad är det som bestämmer detta?
Jag provade precis tömma ut till 1bar och det steg återigen till 1,6 bar inom någon minut.

Ang. köldbäraren: Jag har som sagt konstaterat att det är vacuum vid luftaren. Detta troligen (min teori) då denna högpunkt alltså ligger på returledningen precis innan pumpen och exp.kärlet på frammen precis efter pumpen. Exp.kärlet bestämmer väl då tryckhållningstrycket (= strax över atmosfärstryck? Efter ett jag sätter på locket händer väl inte mycket mer?) vilket innebär att pumpen "suger ner" trycket vid luftaren framför pumpen när jag startar upp systemet?

En helt annan fråga jag bara snuddat vid tror jag: Varför får jag inte upp returtempen? Frammen är ju varm som tusan så flödet kan väl inte behöva vara så högt (Om det nu skulle vara något som stoppar upp. Har ju inte kollat filtret ännu). Sån enorm avkylning kan det väl ändå inte vara?

(Nu löste tryckvakten ut igen, efter 7h gång)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 21 januari 2013, 19:41:47 »

Är radiatorsystemet fritt från luft kan inte differenstrycket över pumpen påverka manometern vid expansionskärlet. Så länge det är frågan om de tryck en cirkulationspump kan ge är vatten inte komprimerbart. Radiatorernas och rörsystemets volym ändras inte heller. Oavsett om pumpen går eller inte är vattnets och radiatorsystemets volym densamma om temperaturen är konstant. Det kommer därför inte att ske något flöde av vatten in eller ut ur expansionskärlet när cirkulationspumpen startar eller stoppar. Det betyder i sin tur att trycket i expansionskärlet är konstant. Är det så att trycket varierar med cirkulationspumpens hastighet behöver radiatorsystemet luftas.

Samma sak gäller köldbäraren, ändras nivån i expansionskärlet när köldbärarpumpen startar finns det luft i systemet.
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 21 januari 2013, 19:00:35 »

Att. Roland:

Att det skulle vara en läckande påfyllnadsventil tror jag inte. Om jag t.ex. drar runt säkerhetsventilen något varv och kommer ner till 1 bar höjs trycket direkt till 1,6 igen. På ca 10sek.
Dessutom borde väl kallvattnets tryck bygga upp i radiatorkretsen till säkerhetsventilen löser ut vid 2bar isf?

Har nyligen fått en modern pump med AutoAdapt"-funktion (http://www.rorprodukter.se/dos_25_5731745_gruppfil.pdf) när en VVS-firma var här nyligen och renoverade radiatorerna och kopplingar på dessa. Denna skall enligt tillverkaren (Grundfos) upprättahålla ett difftryck över sig själv med denna funsktion. Dock köttar den alltid upp till 1,6bar, även om jag ställer in den på fast varvtal, nivå 1, 2 eller 3. Jag kan inte ställa in någon parameter på pumpen mer än varvtal, autoadapt eller tryckkurva...

Hur som helst, efter mitt mixtrande med kollektorslangen vid middagstid idag har VP'n nu gått rekordlänge sedan köldknäppen kom; ca 6h. Detta trots att jag nu helt klart måste ha rekordlite vätska i kollektorslangen.
Det är förvisso lite "varmare" ute idag än de senaste dagarna. Hela -3 och klockan är 7 (mot -6-7 de senaste dagarna vid denna tid).
Hoppas teknikern ringer imorgon. 10 grader i största rummet just nu...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 21 januari 2013, 18:35:24 »

VB 1,0 bar (Jag har knappt 1,6, vilket åsamkas av en cirkpump utanför VP'n som vägrar ge mindre tryck, oavsett inställning. Dessutom leder denna faktor till att säkerhetsventilen på radiatorkretsen droppar...)

Sitter manometern på expansionskärlet spelar det ingen roll vilket tryck cirkulationspumpen ger, manometern kommer att visa samma tryck. Trycket manometern visar bestäms av trycket i expansionskärlets luftkudde, det har inget med cirkulationspumpen att göra. Är det konstant problem med läckage från säkerhetsventilen kan det vara så att påfyllningsventilen läcker.
Skrivet av: Per O
« skrivet: 21 januari 2013, 18:02:24 »

Hei,

Ta deg en tur på Jula og kjøp filterhus for fullfiltrering.Dette filterhus har jeg testet i ett år, og det fungerer godt. http://www.jula.no/vannrenser-filterhus-438001
Monteres foran varmeveksler, slik at ikke plateveksler blir tett.
Dersom du får trykkpulsering når du lufter, så antar jeg du har luftlommer "entrapped water".
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 21 januari 2013, 13:56:49 »

Såg att jag skissat fel på bilden, skitsamma.

I alla fall, har nu kommit hem och a; rensat filtret på KB. Inget märkvärdig smuts noterad. och b; hittat skötselinstruktionen för min VP.
Där stämme rinte mycket med verkligheten.

För det första innehåller deras PI-schema motsägelsefulla uppgifter. Flödesriktningen på schemat för KB stämmer inte mot angiven text "in" resp "ut".

Den stora skillnaden förutom pumpriktning är att exp.kärl m. manometer skall sitta på returen och luftaren på frammen. Mitt system är tvärt om (!!!) Detta betyder att (och jag har dubbelkollat teoretiska pumpkurvor med hydraulproffsen på jobbet) jag får vacuum i min retur nu. Detta är nu bekräftat då jag nu tydligt sett att min luftare SUGER luft när jag öppnar den.

Jag verkar helt enkelt ha en fel ihopsatt anläggning. Förstår inte hur föregående ägare lyckats få det hela att fungera under så lång tid... Men de kanske bara tyckt om att ha det kallt?  :o

Inställningar enligt manualen:

KB 1,5 bar (Jag har 0,1-0,2 på frammen då, kanske vacuum på returen)
VB 1,0 bar (Jag har knappt 1,6, vilket åsamkas av en cirkpump utanför VP'n som vägrar ge mindre tryck, oavsett inställning. Dessutom leder denna faktor till att säkerhetsventilen på radiatorkretsen droppar...)
Elkassetens termostat 70gr (min ställd på 45)
Tryckvakternas inställning har jag inte orkat kolla...

Inte mycket rätt alltså.
Menmen, vi får se vad servicegubben säger när han/hon kommer... Jag vet inte om det var förra ägaren som själv installera allt eller om en firma gjorde det. Undrar om man kan få det ominstallerat utan kostnad om det visar sig att en proffesionell firma gjort jobbet...

//Harald
Skrivet av: Remo
« skrivet: 21 januari 2013, 11:52:48 »

Har gjort en bild på KB-kretsen. hur infogar jag bilder i mitt inlägg? Vad skall fyllas i mellan:


Mvh
H

Jag tror att du måste registrera dig för att kunna bifoga bilder.
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 21 januari 2013, 10:52:38 »

Har gjort en bild på KB-kretsen. hur infogar jag bilder i mitt inlägg? Vad skall fyllas i mellan:


Mvh
H
Skrivet av: Roland
« skrivet: 21 januari 2013, 10:46:12 »

Tänkte även lägga till en sak;

När jag luftar KB'n under drift så förutom att det pyser så börjar det även porla en kort stund. Vad indikerar det?
Möjlig förklaring: När du luftar sjunker trycket. Luften i en ficka någonstans expanderar. Strömmande vatten för med sig luften. 
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 21 januari 2013, 10:19:16 »

Jag kan inte se din krets framför mig, möjligen kan det se lite olika ut vid anslutninen till VP. Själv har jag t ex två cirkpumpar i serie, högpunkten med luftningsmöjlighet ligger mellan dessa, och jag kan ju dels köra dem separat samt att jag har ett antal kranar så att jag kan stänga av kretsen vid in och utgående i huset, samt till expansionskärlet.
Det är ju då enkelt att stänga nån kran och kolla att man har vatten vid pumparna, om jag t ex stänger inkommande kran (i princip vid väggen, så trycker ju pumpen på ändå, och det blir ett högre undertryck uppströms pumpen (eller pumparna, snarare). Då sjunker förstås nivån i expansionskärlet, och jag kan då också släppa in luft i kärlet med säkerhetsventilen. När jag sedan öppnar kranen återställs ju nivån, och detta innebär att jag får ett litet övertryck igen. Om jag öppnar säkerhetsventilen så pyser det ut...

Det porlade och lät i min kollektor, men genom att låta den större av de två pumparna gå kontinuerligt så sjönk succesivt nivån i expansionskärlet (och jag fyllde på). Efter några dagar så stabiliserades det hela, och det hade då också slutat att porta.
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 21 januari 2013, 08:26:50 »

Tänkte även lägga till en sak;

När jag luftar KB'n under drift så förutom att det pyser så börjar det även porla en kort stund. Vad indikerar det?
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 21 januari 2013, 08:16:31 »

Tack för responsen!

- Skall kolla filtret på KB när jag kommer hem idag.

- Har även funderat på om om något i VB blockerar. Försökte skruva av locket till filtret igår, men det satt som berget. Vågade inte ta i hur mycket som helst utan låter servicetekniker pröva när de väl kommer. De har väl egna försäkringar...

- Angående luft i KB: Lufta kan jag väl fortsätta göra ett tag till. Men varför stiger trycket när jag öppnat luftningsventilen? Jag är rädd för att det är någon form av skumt undertryck som snarare suger in luft än släpper ut?
Som extra info så tappade jag som tidigare nämnt ut ca 1 liter så att nivån i exp.kärlet hamnade på "normal" nivå (Genom att öppna exp.kärlets lock och tappa ut genom luftaren, dvs med hjälp av statiskt tryck. Cirk.pumpen var alltså inte igång). Nu imorse efter några timmars körning var det uppe i toppen igen. Vad indikerar det? Trycket är samma gamla vanliga 0,05-0,1 bar.

Mvh
Harald
Skrivet av: Per O
« skrivet: 20 januari 2013, 23:40:47 »

Hei,

Det høres ut som du har mye luft i systemet.Dersom du ikke gar microbobbleutskiller så har du en uke med lufting. Sjekk sirculasjonspumpe speed. Dersom du har filter, så er de gjerne tette ?
Dersom du ikke har filter, så er muligens varmevekslerne på VB & KB full av skitt ?
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 20 januari 2013, 23:02:28 »

Ett sätt att lufta kan vara att köra KB-pumpen kontinuerligt, säg en vecka.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 januari 2013, 20:51:59 »

Sitter de på samma höjd kan det inte vara den orsak jag tänkte mig. Det porlande ljudet och att volymen i kärlet har ökat måste betyda att det har kommit in luft i systemet. Köldbärartemperaturerna tyder på att det är cirkulation i bägge slingorna.

Jag hade en gång problem med porlande ljud från pumpen. Det försvann när jag trycksatte systemet till ca 0,5 bar men i det här fallet tycks 0,5 bar inte hjälpa. Är filtret i köldbärarkretsen rengjort?
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 20 januari 2013, 15:54:41 »

Manometern sitter på frammen (på sticket till exp.kärlet) och luftaren på returen. Manometern och luftaren är på samma höjd (= högsta punkten, ca 3m över marknivå). Endast exp.kärlet går ovan luftaren/manometern, ca 30cm hög.

Tem på in ca 7-9gr, temp ut ca 1gr.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 januari 2013, 15:33:16 »

Hur stor är höjdskillnaden mellan manometern och avluftningsventilen på kollektorkretsen? Vad är det för temperatur på in och utgående köldbärare när pumpen går?
Skrivet av: Barrebanan
« skrivet: 20 januari 2013, 13:49:34 »

Hej,

Köpte hus i Augusti med befintlig Varmitek 12TBR jordvärme från 2004 (i min vetskap med kollektorslangar på 2x>400m). Har funkat i princip felfritt fram tills köldknäppen för några dagar sedan. Nu ballar den ur flera gånger per dag och motorskyddet löser ut. Det största problemet verkar vara att den inte orkar få upp returtempen till samma nivå som styrkurvan önskar sig. I skrivande stund är det t.ex. -5gr och börvärdet satt till 38gr, men jag har aldrig sett ärvärdet vara mer än 35gr någonsin.
Inomhus har vi just nu 15/16gr.

Jag påbörjade felsökning själv men kom inte jättelångt. Servicetekniker kunde inte komma förrän i nästa vecka så jag tar tillfället i akt att kolla om någon kan hjälpa mig på detta forum.

Några saker har jag själv rett ut:

- Flödet i radiatorkretsen verkade vara riktigt dåligt. Det var extremt hett precis efter VP'n och svalnade av extremt fort när man följde ledningen och kände av lite här och där. Det visade sig vara ett stick nära VP'n till en golvvärmeshunt (Har golvvärme i ett badrum angränsande VP'n, förmodligen intsallerad ca 2007) som verkade sno flödet (även om slingan inte var särskilt varm). När jag satte termostaten till 0 fick jag iaf fart på flödet till resten av radiatorkretsen. Dock lyckades jag bara höja returen från ca 32gr i snitt till 34.

- Gick igenom alla radiatorer; luftade och kontrollerade att alal termostater va fullt öppna. Då lyckades jag höja från 34/35 till den maxnoteringen de senaste dagarna på 37gr. Tyvärr så verkar det inte som om VP'n orkar hålla över 35gr på returen mer än några minuter, för sen sjunker tempen igen. Detta innebär alltså att returen den senaste veckan aldrig nått att hålla börvärdet, trots att VP'n går konstant. Iaf 3 gånger den senaste veckan har VP'n lagt av pga larm "för låg returtemp". Alla andra övriga gånger, dvs nästan alla, så löser bara motorskyddet ut utan larm. Som längst brukar VP'n gå i ca 4-5h innan den lägger av.

Övrigt som jag noterat:

- Det verkar vara väldigt mycket luft i kollektorslangen. När man startar om VP'n låter det som värsta vattenfallet i den kretsen. Provade lufta på högpunkten; Då ÖKADE trycket i kretsen??? Jag har försökt känna av om den trycker ut luft eller suger med hjälp av diverse papperslappar och annat, men det är så liten luftström så jag ser inte. Dock kommer det ibland sporadiskt ut små vätskeskvättar.
Jag stängde av VP'n en gång och öppnade både exp.k'rl och luftare. På så sätt tappade jag ur en del vätska (och förhoppningsvis luft). Men det verkade inte hjälpa. Det porlar fortfarande.
Kan tillägga att jag aldrig haft mer än ca 0,1/0,2 bar i kollektorkretsen. När jag luftade kom jag upp i nästan 0,5 bar. Nivån på vätskan i exp.kärlet har dessutom ökat en hel del de senaste dagarna, från att annars alltid legat stabilt. Jag har inte helelr hört porlande ljud tidigare.

Det blev visst ett ganska långt inlägg. Hoppas någon har någon intressant vinkling på det hela.

Mvh
Harald

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!