Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: MB1980
« skrivet: 22 november 2018, 12:35:38 »

Tack för hjälpen! Tror att jag låter bli o sätter in luft/vatten utan satsar på bergvärme lite senare...
Skrivet av: Snok
« skrivet: 15 november 2018, 05:16:00 »

Jag gjorde som i Rickards första inlägg. Tog både ute- och innedel. Dock kopplade jag mitt i serie både för uppvärmning och VV. Med detta slipper jag stänga av och när vedens värme är slut återgår värmepumpen till produktion. Allt löper somlöst och jag behöver inte stänga sv eller hitta på några krångliga handgrepp för att få det att funka.

Om jag använder ved? Inte särskilt mycket.  Blir det som förra året så kanske en vecka på ett år.

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 14 november 2018, 13:50:04 »

CTC har två inomhusmoduler: EcoZenith i250 och i350.
Det finns två olika typer av värmepumpar också. 400-serien är on/off-pumpar, 500-serien är varvtalsstyrda.

Själv har jag den äldre modellen inne, EcoEl och en EcoAir 107 PolarEdition utomhus. Det har fungerat alldeles utmärkt med on/off-pump eftersom inomhusdelen är byggd som en tank med shunt som sköter värmesystemet.

Utöver det har jag en extra tank kopplad mot kökspannan. Den styrs av CTCs solstyrning, EcoSol. Det är en cirk.pump som sköter cirkulationen mellan tanken och kökspannan och en annan cp som sköter cirkulationen mellan extratanken och EcoEl. Båda pumparna styrs av EcoSol, som har en väldigt enkel meny och som kör pumparna beroende på temperaturerna på olika ställen i systemet.

Vi eldar flera gånger per vinter, när det är så kallt att VPn inte kan gå. Det spar väldigt lite pengar eftersom kökspannan inte är så effektiv, men det är ganska trevligt att höra elden spraka och det blir varmt och skönt i köket.
Skrivet av: perra83
« skrivet: 13 november 2018, 20:31:23 »

De som byter till berg/mark och luftvatten värmepump blir oftast skitnöjda. Jag vet tre stycken som sparade vedpannan och ingen av dom har eldat ett vedträ efter installationen. En har haft sin bergvärme i 10år. En gång i ett par timmar har han provat elpatronen och den funkade den med. Annars på alla dessa år har han haft elpatronen blockerad.
Skrivet av: MB1980
« skrivet: 13 november 2018, 19:42:03 »

Misstänkte att det inte skulle bli en lätt match. Har kollat lite extra och jag skulle kunna ta bort en garderob och sätta dit en extra tank.
Vad heter CTCs pump o innomhusmodul?
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 13 november 2018, 18:15:21 »

CTCs variant är att låta den vedvärmda tanken shunta uppvärmt vatten till luft/vatten-systemets tank. Då störs inte luft/vatten-systemet och du behöver inte koppla om nånting nånstans när du eldar.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 november 2018, 07:30:19 »

Att docka en luft/vattenvärmepump till en befintlig vedpanna med ackumulatortank och laddomat är så pass komplicerat att jag tyvärr inte ger mig in på den typen av systembeskrivningar.
Det blir dessutom som regel rätt dyrt då du behöver (t.ex. till Nibe) deras reglercentral SMO 40 som sköter anläggningens reglering.
Till detta tillkommer ett antal växelventiler, rördragning och cirkpumpar som allihop skall lira tillsammans.
Risken för dålig systemverkningsgrad under hela året, för att kunna elda med ved några dagar/år är som jag ser det stor och jag tycker därför att det i princip är en dålig ide.
Vill du leka med möjligheterna så har Nibe en funktion där du kan bygga ihop din egen anläggning här: https://proffs.nibe.se/Proffs/Dockning/
Det levande dokumentet som öppnas brukar fungera bäst i internet explorer enligt min erfarenhet.

Beroende på var i landet du bor behöver luft/vatten (komplett) idag inte vara nämnvärt sämre än bergvärme, men i norra delarna av Sverige är nog fortfarande markvärme eller bergvärme avgjort mer effektivt.

Det finns billiga "fullösningar" man kan göra där man i princip tjuvkopplar in sig på returledningen med luft/vattenvärmepumpen och låter den styras on/off av en enkel rumsgivare, om/när den inte längre orkar med så får du helt enkelt elda, eller på annat sätt trigga någon form av tillskott, men då talar vi om hembygge som har sina risker/brister, t.ex. kan returtempen bli så hög att värmepumpen löser ut på högtrycksvakten om du eldar för hårt.
Det går säkert bygga in skyddsfunktioner för detta om man vill, men nu talar vi om någon form av egenutvecklad styrning som de flesta inte skulle ge sig på.
Skrivet av: MB1980
« skrivet: 12 november 2018, 22:18:23 »

Tack för ett väldigt snabbt svar!
Plats är det väldigt ont om, kan bara ha en tank där.
Anledningen till varför jag är intresserad av luft/vatten är att om jag kan använda den befintliga anläggningen och bara komplettera med en ny pump så har möjlighet att komma relativt billigt undan (ca 50 -60 tusen).
Men om jag måste ha en ny tank samt utedel så hamnar kalaset på ca 120 och då är det kanske bättre att satsa på bergvärme istället.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 november 2018, 22:02:57 »

OM jag hade en anläggning som din skulle jag koppla in en komplett luft/vattenvärmepump inkl panna parallellt med den gamla anläggningen.
När du eldar med ved stänger du av värmepumpen och cirkulationen genom den, och tvärt om - när du värmer med värmepumpen stänger du av flödet genom vedpanna och acktank.
Detta kräver förstås att du har plats för en panna till.

Du har inget schema över hur allt är kopplat hos dig idag, alltid enklare att svara om man vet hur det är kopplat, inte bara hur det ser ut.
Skrivet av: MB1980
« skrivet: 12 november 2018, 21:45:45 »

Hej!
Första inlägget  :)

En liten fundering. Jag har vedeldad panna tillsammans med en elpatron som värmekälla just nu. Golvvärme draget i hela nedre våningen.
Jag är intresserad av att installera luft/vatten (CTC eller Nibe) och sänka elförbrukningen ytterligare, samt få jämnare temperatur inomhus.
Kan jag koppla den nya pumpen på min befintliga anläggning?
Tanken är Borö TI 500L :
https://ibb.co/dP23tV
Manual:
http://www.popular-hifi.com/personal/hemauto2/Produktblad_TI.pdf
Ladomat21 finns monterad samt LK Golvvärme.

Nuvarande förbrukning ca 20 000kw och yta som ska värmas upp ca 120 kvm
Förslag på lämplig pump uppskattas.
Tack för svar!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!